Πανω απο 120 δρασεις εκανε τα τελευταια τρια χρονια η Διαχειριστικη Επιτροπη Μουσουλμανικης Περιουσιας Κομοτηνης

Απολογισμό για όλα όσα έγιναν σε κτίρια που διαχειρίζεται η Επιτροπή πραγματοποιήθηκε από τα μέλη της - «Έχουμε όνειρα και όραμα, και τη δύναμη να τα πραγματοποιήσουμε» σημείωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Ισά Σελήμ

Απολογισμό μιας ιδιαίτερα δραστήριας τριετίας πραγματοποίησαν τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής, το μεσημέρι της Τρίτης 19 Μαρτίου, ενόψει της ολοκλήρωσης της θητείας τους στις 28 Μαρτίου.
 
Την παρουσίαση έκαναν ο Πρόεδρος Ισά Σελήμ, ο Αντιπρόεδρος Σαλή Σαλή και ο Γενικός Γραμματέας Ντουρχάν Ισμαήλ, αναφερόμενοι σε πάνω από 120 δραστηριότητες που πραγματοποίησε την τελευταία τριετία η Διαχειριστική.
 
Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται έργα ανακαινίσεων σε ιερά τεμένη μειονοτικά σχολεία, εργασίες βελτίωσης στα νεκροταφεία, αλλά και ανακαινίσεις και παρεμβάσεις σε μια σειρά από βακουφικά ακίνητα.
 
Το βακούφιο είναι το κάθε κινητό ή ακίνητο που έχει αφιερωθεί ή ίδρυμα που έχει συσταθεί με θρησκευτικό, φιλανθρωπικό, ευσεβή και ευαγή σκοπό. Τα Βακούφια που βρίσκονται στην Κομοτηνή έχουν συσταθεί από τα οθωμανικά χρόνια και χρονολογούνται από τις αρχές του 14ου αι. και μετέπειτα. Τα κυριότερα βακούφια είναι για τα τεμένη, σχολεία, μεδρεσέδες (ιερατικά σχολεία) και άλλες δομές, αλλά και κτίρια.

Η Διαχειριστική έχει όραμα για το μέλλον 

Η ΔΕ.Μ.Π.Κ. είναι η διαχειριστική επιτροπή της βακουφικής περιουσίας της Κομοτηνής με τον πρόεδρο της να σημειώνει πως έκαναν πολλά όλα αυτά τα χρόνια, ενώ έχουν όνειρα και όραμα, και τη δύναμη να τα πραγματοποιήσουν. Όπως ανέφερε, παρόλο που στις 28 Μαρτίου ολοκληρώνεται η θητεία, δεν έχουν καμία πληροφόρηση, αν θα ανανεωθεί ή θα αλλάξουν τα πρόσωπα.
 
Ανέφερε όμως ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν πάρα πολλά, και θέλουν να κάνουν και περισσότερα, μιας και έλυναν πάντα πολλά προβλήματα, χωρίς να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς ακολουθούσαν όλες τις κατάλληλες διαδικασίες.
 
Ανέφερε δε πως έχουν προγραμματίσει πολλά πράγματα για το επόμενο διάστημα, με την άδεια για την ανακατασκευή του ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας Ιερού Τεκκέ Ποσπός που είχε ιδρυθεί επί του Σουλτάνου Μουράτ Α΄ να έχει εκδοθεί και σύντομα θα ξεκινούν οι εργασίες ανακατασκευής.
 
Επίσης αδειοδοτήθηκε η ανέγερση αποθήκης γενικής χρήσης για τις ανάγκες των κηδειών στο Νεκροταφείο Γιενιτζέ, ενώ βρίσκονται στο στάδιο μελέτης για την ανέγερση και λειτουργία ενός Γηροκομείου για συνανθρώπους μας που πραγματικά χρήζουν περίθαλψης, την ανέγερση του οποίου ελπίζουν πως θα ξεκινήσουν στο κοντινό μέλλον.
 
Παράλληλα έχουν αρχίσει τις εργασίες μελέτης κατόπιν διαβουλεύσεων, για την ίδρυση ενός Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης και παράδοσης το πρώτο δείγμα για το οποίο ήταν η έκθεση στα εγκαίνια ανακαίνισης του Ιερού Τεμένους Ταμπακχανέ Τζαμί. 

Ανακαινίσεις που πραγματοποιήθηκαν στα Ιερά Τεμένη Κομοτηνής 

Ανάμεσα στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στα τεμένη ήταν η εσωτερική και εξωτερική ανακαίνιση του Ιερού Τεμένους Ταμπακχανέ Τζαμί, οι εργασίες ανακαίνισης του ιστορικού μιναρέ (πύργου) του Ιερού Τεμένους Εσκί Τζαμί, ενώ τέθηκε σε λειτουργία το Ιερό Τέμενος Γιενιτζέ Τζαμί μετά την αντικατάσταση της στέγης και της εσωτερικής ανακαίνισης μετά την πυρκαγιά της 17 Απριλίου 2015. Τέλος ολοκληρώθηκαν οι αναγκαίες εργασίες επισκευής, χρωματισμού και αλλαγής φωτισμού του πύργου (Μιναρέ) του Ιερού Τεμένους Κιρμαχαλέ Τζαμί. 

Ανακαινίσεις που πραγματοποιήθηκαν στα Μειονοτικά Σχολεία Κομοτηνής 

Όσο για τα μειονοτικά σχολεία, το Σεπτέμβριο του 2015 τελείωσαν οι εργασίες εξωτερικής αντικατάστασης επιχρισμάτων του 2ου Μ/κού Σχολείου και οι εργασίες εξωτερικής αντικατάστασης επιχρισμάτων του 3ου Μ/κού Σχολείου.
 
Τον Αύγουστο του 2016 αποπερατώθηκαν οι εργασίες εσωτερικής αντικατάστασης επιχρισμάτων, ηλεκτρικής εγκατάστασης και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου του 1ου Μ/κού Σχολείου Ιδαδιέ.
 
Τέλος το Σεπτέμβριο του 2017 πραγματοποιήθηκαν εργασίες επισκευής στο Μ/κο σχολείο Μάστανλη Κομοτηνής, ενώ το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου πραγματοποιήθηκαν εργασίες μικροεπισκευών στο 4ου Μ/κουσχολειού (Ήφαιστου) Κομοτηνής. 

Διευθετήσεις διαδρόμων πεζών στα Μειονοτικά νεκροταφεία Κομοτηνής 

Εργασίες διευθέτησης διαδρόμου πεζών πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά από νεκτροταφεία, όπως το νεκροταφείο Ποσπός Κομοτηνής, το νεκροταφείο Γιενιτζέ Κομοτηνής, το νεκροταφείο Καχβετζή Κομοτηνής, το νεκροταφείο Μάστανλη Κομοτηνής, το νεκροταφείο Οσμανιέ Κομοτηνής, το νεκροταφείο Αλανκουγιού Κομοτηνής, ενώ καθαρίστηκε και περιφράχθηκε το νεκροταφείο Μεσσούνης που ανήκει στην κυριότητα της Δ.Ε.Μ.Π. Κομοτηνής.
 
Επίσης πραγματοποιήθηκαν από κοινού εργασίες αποχέτευσης όμβριων υδάτων στο νεκροταφείο Οσμανιέ (Τέρμα Μαραθώνος) με τη ΔΕΥΑ Κομοτηνής ώστε να μην υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα στο χώρο. 

Ανακαινίσεις στα βακούφικα κτίρια Κομοτηνής 

Αυτό το διάστημα προχωρούν οι εργασίες επισκευής και ανακαίνισης της οικοδομής κυριότητας της Βακουφικής Περιουσίας Κομοτηνής που βρίσκεται επί της οδού Όθωνος 5, ενώ αποπερατώθηκαν οι εργασίες επισκευής και ανακαίνισης της οικοδομής κυριότητας ΔΕΜΠΚ που βρίσκεται επί της οδούΛ. Ηρώων 80.
 
Από την Δ.Ε.Μ.Π.Κ κατασκευάστηκαν τουαλέτες στον υπαίθριο χώρο της οικοδομής (Στοάς) κατόπιν αιτήματος των ενοικιαστών, ενώ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μόνωσης στέγης των καταστημάτων έναντι του Ιερού Τεμένους Ταμπακχανέ Τζαμί. 

Τουρισμός και πληροφόρηση 

Το Ιερό Τέμενος Ταμπακχανέ Τζαμί άλλωστε κατέλαβε κυρίαρχη θέση με την εσωτερική του ομορφιά στις σελίδες τουριστικού εγχειριδίου που ετοιμάστηκε από ιδιωτική τουριστική εταιρεία για περισσότερες από 150 χώρες.
 
Δημιουργήθηκε ιστοσελίδα για τον Ιερό Τέμενος Γιενί Τζαμί για ενημέρωση και παροχή πληροφοριών στους επισκέπτες, ενώ αντικαταστάθηκαν οι παλιές λάμπες του πύργου (μιναρέ) Ιερού Τεμένους Εσκί Τζαμί καθώς και του Ιερού Τεμένους Γενί Τζαμί και τοποθετήθηκαν ειδικοί φωτισμοί ώστε να έχουν κομψή εμφάνιση για τους τουρίστες και όλους τους κατοίκους της Κομοτηνής.
 
Τοποθετηθήκαν συνολικά 28 παγκάκια σε Ιερά Τεμένη, σχολεία και νεκροταφεία, πραγματοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού μαρμάρινων επιτύμβιων στήλων του Ιερού Τεμένους Γενί Τζαμί, ενώ τα Μουσουλμανικά Νεκροταφεία, Ιερά τεμένη τα τζαμιά και τα κτίρια της πόλεως καθαρίζονται συνεχώς από ειδικά συνεργεία.
 
Την ίδια ώρα, για φύλαξη των χώρων εργασίας της Μουφτείας Κομοτηνής και της Διαχειριστικής Επιτροπής καθώς και των ΙερώνΤεμενών, της Βιβλιοθήκης και των Νεκροταφείων συνεχίζονται να τοποθετούνται συναγερμοί και κάμερες.
 
Η Διαχειριστική Επιτροπή έκανε ενέργειες για την ένταξη του κομπολογιού 999 χαντρών του Ταμπακχανέ Τζαμί, που ανακαλύφθηκε κατά την ανακαίνιση του, στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες, ενώ κάθε μέρα πρoστίθεται και μια καινούργια θρησκευτική εκδήλωση σε αυτές που πραγματοποιούνται υπό της αιγίδα της.
 
Έτσι εκτός της παραδοσιακής θρησκευτικής εκδήλωσης για την απαγγελία του Κορανίου,για πρώτη φορά εκτέθηκαν σε δημόσια θέα τα ιστορικά κειμήλια ιδιοκτησίας της Μουφτείας και της Διαχειριστικής Επιτροπής, με κειμήλια να εκτίθενται για πρώτη σε δημόσια θέα στον οικισμό Ηφαίστου και στο Σελβιλή Τζαμί της Ξάνθης. 

Εκκαθάριση εκκρεμοτήτων και προσφορά 

Ακόμη, η Διαχειριστική Επιτροπή προχώρησε στη ρύθμιση των χρεών της προς το Δήμο Κομοτηνής, μειώνοντας τα από 350.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, και ελπίζει να έχει ξεχρεωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η οφειλή.
 
Επίσης έχουν διανεμηθεί τσάντες και σχολικά είδη που προμηθεύτηκαν από την οργάνωση «Το Χαμόγελου του Παιδιού» σε άπορους μαθητές, έχουν χορηγηθεί βοηθήματα σε επιτυχείς μαθητές, ενώ καλύφθηκαν τα έξοδα εκπαίδευσης και
στέγασης των ορφανών παιδιών που έχουν ανάγκη ώστε να νιώθουν σε οικογενειακό περιβάλλον. Στο κοντινό μέλλον θα αρχίσει και η χορήγηση σπουδαστικού βοηθήματος κατόπιν εξετάσεως ενώ κατασκευάστηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα εξετάσεων.
 
Παράλληλα έγιναν εργασίες για τον εκσυγχρονισμό της ιστορικής Βιβλιοθήκης της πόλης, όπου αρχειοθετήθηκαν εκ νέου τα βιβλία, εγκαταστάθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής, συναγερμός και αφυγραντήρας, ενώ τα παλαιά βιβλία ψηφιοποιήθηκαν.
 
Παράλληλα η Επιτροπή συνεχίζει την καμπάνια συλλογής καπακιών για προμήθεια ειδικού αμαξιδίου σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ενδιαφέρθηκε οικονομικά και πνευματικά για αρρώστους που είχαν ανάγκη βοήθειας, ενώ χορηγήθηκαν φάρμακα στο Κοινωνικό Ιατρείο της πόλης.
 
Η Διαχειριστική Επιτροπή είναι δίπλα περισσότερο από ποτέ στους άπορους πολίτες με τα κοινωνικά βοηθήματα που παρέχει. Βοηθά τις οικογένειες που έχουν ανάγκη στο όριο των δυνατοτήτων της με είδη διατροφής, καυσόξυλα και φάρμακα.
Μεταφέρθηκε βοήθεια 20 τόνων από την Διαχειριστική Επιτροπή στους Σύριους πρόσφυγες στην περιοχή της Ειδομένης.
 
Κατά την διάρκεια Ραμαζανιού χορηγήθηκε επισιτιστική βοήθεια 3.000 οικογένειες. Επίσης μεταφέρθηκαν μέσω Ερυθρού Σταυρού και του Μάρκετ Σκλαβενίτη βοηθήματα όπως νερό, φάρμακα, τρόφιμα και χρήματα στους πυρόπληκτους από την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής. 

Εργασίες βελτίωσης στους βακουφικούς χώρους 

Με μέριμνα της Διαχειριστικής η αυλή του ιστορικού Ιερού Τεμένους Γενί Τζαμί αλλά και αυλές άλλων Ιερών Τεμενών καθαρίστηκαν και σε αυτές φυτεύτηκαν
λουλούδια και φυτεύτηκαν δέντρα στα Μουσουλμανικά Νεκροταφεία.
 
Συνεχίζεται, έτσι, με επιτυχία η συνειδητή και ελεγχόμενη εργασία βελτίωσης της εμφάνισης των βακουφικών χώρων. Επίσης συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες βελτίωσης της εμφάνισης των κοινόχρηστων χώρων σε κτίρια και οικοδομές που ανήκουνστα Βακούφια.
 
Η Επιτροπή συνεχίζει να είναι στην υπηρεσία των μουσουλμάνων συμπολιτών μας με καινούργιο νεκροφόρο όχημα και φορτηγάκι για εργασίες καθαριότητας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.