Πανηγυρι νοσταλγιας και αναμνησεων

Eνα δημιουργικό, τριήμερο αντάμωμα των Πολιτιστικών Συλλόγων του δήμου Κομοτηνής οργανώθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης τις τελευταίες νύχτες του Αυγούστου στο Μικρό Πάρκο της Περιφέρειας.

Η εκδήλωση επιγραφόταν «Στο Μικρό Πάρκο παίζουν πάντα παιδιά» και επαλήθευσε τον τίτλο της από την ενεργητικότητα, τη ζωντάνια, το κέφι, τη φαντασία που επέδειξαν οι σύλλογοι στην οργάνωση των περιπτέρων τους.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο των συλλόγων της περιοχής, να γευτούν παραδοσιακές γεύσεις και κεράσματα παρακολουθώντας ζωντανή μουσική από το μουσικό σχήμα του Μπάμπη Σεργκενλίδη, την παραδοσιακή ορχήστρα του Ηλία Ιωαννάκη και τους «Ιχνηλάτες της παράδοσης».

Ενα πανηγύρι νοσταλγίας και αναμνήσεων είχε στηθεί στους διαδρόμους γύρω από το κεντρικό σιντριβάνι με τα μικρά περίπτερα να έχουν προικισθεί με κατασκευές, φωτογραφίες, βιβλία, λιχουδιές, κεντήματα, κομμάτια από τις συλλογές τους, αλλά και με την επιστράτευση της τεχνολογίας παρουσίαση δραστηριοτήτων.


Ο σύλλογος του Θρυλορίου καμάρωνε για την τελευταία του επιτυχία στο Alatri της Ιταλίας και εξέθετε όλες τις διακρίσεις που έχει κατά καιρούς λάβει. Κομμάτια της ιστορίας των Ποντίων με σκηνές από την καθημερινή ζωή, μια κούνια, παραδοσιακά σκεύη νοικοκυριού, η στολή των φημισμένων «μωμόγερων» και για τη δροσιά των επισκεπτών αριάνι, σιρόν με την οσμή του σκόρδου και ποντιακές χυλοπίτες.

Δίπλα τους ο σύλλογος των Παλιννοστούντων με μια σειρά βιβλία από τις πατρίδες που άφησαν, τον πολιτισμό που κληρονόμησαν αλλά και δημιούργησαν. Εύγευστα παρασκευάσματα γεύσεων από τις πεδιάδες και τις τούνδρες της Ανατολίας.

Ο σύλλογος των γυναικών από τον συνοικισμό των Στρατώνων γλύκανε τους επισκέπτες προσφέροντας γλυκά του κουταλιού, από σταφύλι μέχρι καρπούζι. Πλούσιο το φωτογραφικό υλικό και σε περίοπτη θέση τα «παιδιά» της Στρατώνας, ο δήμαρχος κ. Τάσος Βαβατσικλής και ο πρώην νομάρχης κ. Στέργιος Σταυρόπουλος.

Ο σύλλογος του Κοσμίου εξέθετε εργόχειρα και κατασκευές χαλκογραφιών, ζωγραφικής που με μεράκι φιλοτεχνούν οι γυναίκες παρακολουθώντας μαθήματα.

Φινετσάτη η παρουσίαση συλλεκτικών κομματιών του περασμένου αιώνα και σοκολατάκι «μαργαρίτα» για κέρασμα σε πορσελάνινη φοντανιέρα.

Οι γυναίκες του Ανθοχωρίου εξέθεσαν στους πάγκους το δικό τους μεράκι σε εργόχειρα και κατασκευές, κερνώντας τους επισκέπτες παραδοσιακή «λαλαγκίτα» με μέλι και σουσάμι και γλυκό κουταλιού.

Το δικό τους παρών έδωσαν οι Εβρίτες του νομού Ροδόπης εκθέτοντας προϊόντα του Έβρου. Τα κορίτσια με παραδοσιακή φορεσιά πρόσφεραν φιλόξενα μεζεδάκια συνοδεύοντάς τα με εβρίτικο ούζο και κρασί.

Αξιοσημείωτη η παρουσία του συλλόγου των γυναικών της μειονότητας. Εντυπωσιακές χρυσοκέντητες στολές, το τάσι και τα φλιτζανάκια του καφέ, λουκουμάκι για κέρασμα στο δίσκο, εντυπωσιακά κεντητά στη διακόσμηση.

Το στέκι του συλλόγου Αιμοδοσίας και του τοπικού Παραρτήματος της Αντικαρκινικής Εταιρείας προωθούσαν το έργο της προσφοράς στο συνάνθρωπο μοιράζοντας φυλλάδια και υπενθυμίζοντας τη δύναμη της συνήθειας στην προστασία της υγείας.

Οι Πρόσκοποι σημείωσαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο την παρουσία τους, ο σύλλογος του αθλήματος Καραόκι έδωσε τη δική του παράσταση προσελκύοντας τον νεαρόκοσμο, η Πολιτιστική Κίνηση υπογράμμισε την παρουσία της επιστρατεύοντας την τεχνολογία, η Κίνηση Νέων μετέφερε τις προσδοκίες των νέων για το μέλλον της Ευρώπης, ενώ ο σύλλογος Βυζαντινής Μουσικής είχε το δικό του εκθετήριο με αξιόλογες εκδόσεις που αφορούν τη βυζαντινή μουσική παράδοση.

Η εκδήλωση έδωσε ζωή στο πάρκο και στη γειτονιά της Περιφέρειας, αλλά και μια ευκαιρία γνωριμίας των μελών όλων των συλλόγων του δήμου. Η δροσιά του κήπου, μετά τον καύσωνα της ημέρας, αποτελούσε ευχάριστη διέξοδο στη διασκέδαση των δημοτών για το Σαββατοκύριακο που με ευχαρίστηση περιδιάβηκαν τα περίπτερα, έγιναν κοινωνοί της παράδοσης, των γεύσεων και του πολιτισμού του οποίου την ευθύνη της μετάγγισή του στις επόμενες γενεές ανέλαβαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι των μικρών οικισμών.

Έφη Μωραΐτου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.