Πανελληνιες απεργιακες κινητοποιησεις των υπαλληλων του ΙΚΑ

Με δύο 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι υπάλληλοι του ΙΚΑ στην τελευταία «κίνηση» της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββα Τσιτουρίδη. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν να πραγματοποιηθούν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων αλλά οι εξαγγελίες του κ. Τσιτουρίδη δεν άφησαν περιθώρια υπομονής στους υπαλλήλους του ΙΚΑ, οι οποίοι προβάλλουν και διεκδικούν παράλληλα σωρεία αιτημάτων. Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα 29 και αύριο 30 Νοεμβρίου καθώς και στις 12 με 13 Δεκεμβρίου.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι του ΙΚΑ είναι χρόνια, θεσμικά, οικονομικά αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του ΙΚΑ και μέλος του συλλόγου Γιώργος Ζεϊμπέκης. «Τα αιτήματα που διεκδικούμε και κατεβαίνουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις αφορούν θεσμικά θέματα, όπως οι προσλήψεις, το ωράριο λειτουργίας των υπηρεσιών μας και θέματα που αφορούν στην Τεχνική υπηρεσία, τα οποία όμως αναφέρονται στους συναδέλφους των Αθηνών. Επίσης αιτήματα οικονομικού περιεχομένου, όπως το λεγόμενο ανταποδοτικό οικονομικό κίνητρο, το επίδομα μηχανογράφησης, μία αποζημίωση την οποία διεκδικούμε από τον Ιανουάριο του 2004 με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του ΙΚΑ γύρω στα 500 ευρώ και τα έξοδα κίνησης προσωπικού να επεκταθούν σε όλους τους συναδέλφους».

Τα προβλήματα – αιτήματα των υπαλλήλων επρόκειτο να τεθούν προς διεκδίκηση μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων σύμφωνα με τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου της ΠΟΣΕΙΚ τον Ιούνιο του 2006 στην Θεσσαλονίκη. Ο χρόνος όμως συντομεύτηκε μετά την απόφαση υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας του κ. Τσιτουρίδη, που με μία εξουσιοδοτική πράξη «μοιράζει» χρήματα κατά το δοκούν στα ασφαλιστικά ταμεία. Η κίνηση του υπουργού προς το ΤΕΒΕ και το ΤΣΑ, δίνοντας ένα οικονομικό κίνητρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την απονομή των συντάξεων εξαιρώντας το ΙΚΑ, θεωρήθηκε πρόκληση από τους εργαζόμενους του οργανισμού.

Ο κ. Ζεϊμπέκης
ανέφερε αναλυτικά τα αίτια των κινητοποιήσεων λέγοντας ότι «φέτος οι προσλήψεις στον ισχύοντα οργανισμό του ΙΚΑ είναι γύρω στους 12.500 χιλιάδες. Αυτήν τη στιγμή επιδοτούνται 8.850, οι υπόλοιπες θέσεις είναι κενές, οι οποίες κατά καιρούς καλύπτονται με προγράμματα μηνών, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα υπογραφής. Εμείς δεν θέλουμε βοηθητικό προσωπικό, θέλουμε συναδέλφους με υπογραφή».

Από 1 Σεπτεμβρίου 2006 έχει επέλθει αλλαγή στο ωράριο. «Ενώ ερχόμασταν στις 7 και φεύγαμε στις 2.30 τώρα ερχόμαστε στις 7.45 και φεύγουμε στις 2.45. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα χωρίς βέβαια ο πολίτης να εξυπηρετείται. Το ΙΚΑ είναι ένας μεγάλος οργανισμός, που για να λειτουργήσει θα πρέπει να προετοιμαστεί. Όταν ερχόμασταν στις 7 και άρχιζε η συναλλαγή στις 8 είχαμε μία ώρα να προετοιμάσουμε την όλη διαδικασία» δήλωσε το μέλος και πρώην πρόεδρος του συλλόγου κ. Ζεϊμπέκης.

Οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ δεν θα περιοριστούν μόνο σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις. Αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και από την στιγμή που δεν θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη μετά τις δύο προγραμματισμένες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις θα καθοριστούν και νέες μορφές διεκδίκησης.

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.