Πανελληνια Εμπορικη Εκθεση «Ανατολικη Μακεδονια-Θρακη»: Το δυναμικο «come back» παρακαταθηκη για το μελλον του θεσμου

Η 23η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη» αποτέλεσε το γεγονός του τριημέρου, από την Παρασκευή έως την Κυριακή, για την Κομοτηνή και για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης και της Περιφέρειας. Ο σημαντικός αυτός θεσμός για τον τόπο μας, ένας θεσμός που βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να κλείσει άδοξα τον ιστορικό του κύκλο, όχι μόνο κατέφερε να επιστρέψει δυναμικά μετά από διάλειμμα ενός έτους, αλλά δημιούργησε και μια ισχυρή παρακαταθήκη για το μέλλον.
 
Περίπου 70 άμεσοι και πάνω από 120 έμμεσοι εκθέτες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στους εμπνευστές της επανεκκίνησης της Εμπορικής Έκθεσης και έστησαν τα περίπτερά τους στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής. Η «μερίδα του λέοντος» ανήκε στις τοπικές επιχειρήσεις, όμως πολύ αξιόλογη συμμετοχή είχαν και επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται εκτός των ορίων της Ροδόπης, προερχόμενες από την Ξάνθη, την Καβάλα και τη Δράμα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, την Καστοριά και τη Λάρισα. Στα αξιοσημείωτα επίσης ανήκει το δυναμικό «παρών» που έδωσαν τούρκοι επιχειρηματίες, κατά κύριο λόγο από την περιοχή της Ραιδεστού, οι οποίοι έδειξαν ικανοποιημένοι από το επίπεδο της διοργάνωσης.
 
Η πρωτοβουλία των διοργανωτών να διανθίσουν το φύσει οικονομικό γεγονός της Έκθεσης με παράλληλες εκδηλώσεις πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα είχε ως αποτέλεσμα να αγκαλιαστεί ο θεσμός από την τοπική κοινωνία και να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα. Σε αυτό συνετέλεσε και η πρόβλεψη για δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών από την Κομοτηνή προς το Εκθεσιακό Κέντρο και αντίστροφα με λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ.
 
Το πέσιμο της αυλαίας, το βράδυ της Κυριακής, συνοδεύτηκε από συναισθήματα δικαίωσης για τους πρωτεργάτες της διοργάνωσης, οι οποίοι τόλμησαν υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου και σε ένα εξαιρετικά δυσχερές οικονομικό περιβάλλον να κινητοποιήσουν φορείς και επιχειρηματικό κόσμο και να επαναφέρουν στο προσκήνιο ένα σημαντικό εργαλείο εξωστρέφειας και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας. Με το στοίχημα της αναβίωσης και της επανεκκίνησης να θεωρείται πια κερδισμένο, η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη» εφορμά από στέρεες βάσεις για την επίτευξη της βασικής της αποστολής, που είναι να καθιερωθεί ως ένα πολυγεγονός με εμβέλεια, που θα ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Ο στόχος φιλόδοξος, οι αντικειμενικές συνθήκες δύσκολες, αλλά αν μη τι άλλο η εμπειρία του φετινού «come back», με την ισχυρή θέληση που έβγαλαν οι διοργανωτές και με την ενθαρρυντική ανταπόκριση που έδειξαν οι έκθετες και οι επισκέπτες, συνιστά έναν πολύ θετικό οιωνό για το μέλλον.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης και η κοινή διάθεση για ενίσχυση του θεσμού

Τα εγκαίνια της Έκθεσης τελέστηκαν με λαμπρότητα το απόγευμα της Παρασκευής, παρουσία πλήθους επισκεπτών και της Υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης, κ. Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά. Οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και της συνδιοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo συνομολόγησαν τη διάθεσή τους να στηρίξουν και να ενισχύσουν τον θεσμό της Έκθεσης, ενώ στον χαιρετισμό της η κ. Τσαρουχά δήλωσε την πρόθεση της πολιτείας να ενσκήψει στις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες της ακριτικής Θράκης και να την καταστήσει πηγή πραγματικού πλούτου.
 
Την πεποίθησή του ότι η περιοχή μας, παρά τα προβλήματά της, έχει μεγάλες δυνατότητες, για να προχωρήσει στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, δήλωσε ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, κ. Γιώργος Παυλίδης. «Για αυτό και η Περιφέρεια επιδιώκει συνειδητά μια ανάπτυξη που να μην είναι ρηχή», επισήμανε, «που να συνδέεται με την ταυτότητά της και τους πόρους που έχει, με τους ανθρώπους και τη θέλησή της να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες, ώστε να φτάσει εκεί που της αξίζει».
 
Την ελπίδα ότι η έκθεση αυτή θα αποτελέσει το έναυσμα για την αναγέννηση όλης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξέφρασε μετά την τέλεση του αγιασμού ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμων. «Αυτή η έκθεση είναι ένα ακόμα προϊόν των αγαθών της καρδιάς των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη», τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος, «που εκθέτουν τους καρπούς της αγάπης και της καρδιάς τους γιατί αγαπούν τον τόπο τους, εργάζονται σε αυτόν».
 
Τη φιλοδοξία η Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη» να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για την προβολή της περιοχής, δήλωσε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Κατερίνα Ιωαννίδου, η οποία όρισε ως απώτερο στόχο με βασικό κινητήριο μοχλό την εμπορική έκθεση να δημιουργηθεί σταδιακά ένα πολυγεγονός, μια μεγάλη γιορτή με παράλληλες δράσεις που θα προβάλλουν τις τοπικές επιχειρήσεις, τα τοπικά προϊόντα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το πολύ πλούσιο ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής.
 
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, αναφέρθηκε με θερμά λόγια προς τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, κ. Χρήστο Μέτιο, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων ότι η φετινή έκθεση δεν ήταν η 23η του θεσμού, αλλά η 1η μιας νέας υποσχόμενης περιόδου, με καλύτερες προοπτικές για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα στην περιφέρειά μας. 

Περισσότερες φωτογραφίες από την έκθεση εδώ
Δείτε περισσότερα θέματα σχετικά με την έκθεση εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.