Πανελλαδικη κινητοποιηση απο τα μελη του κινηματος κατα των διοδιων

Πανελλαδική κινητοποίηση είχαμε την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου από τα μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω», που αντιτίθενται στην καταβολή διοδίων στο εθνικό οδικό δίκτυο. Στους σταθμούς διοδίων ανά την Ελλάδα οι μπάρες σηκώθηκαν για μερικές ώρες και επιτράπηκε στους οδηγούς η ελεύθερη κυκλοφορία. Σε πολλές πόλεις δε, όπως και στην Κομοτηνή, τα μέλη των κατά τόπους ομάδων δράσης προχώρησαν σε ενημερωτική εκστρατεία, προκειμένου για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την εκτενέστερη πληροφόρησή τους για τους σκοπούς του κινήματος «Δεν πληρώνω», καθώς και για το περιεχόμενο της δράσης του. Στην περιοχή μας, το ζήτημα των διοδίων επικαιροποιείται με την εγκατάσταση σταθμού σε τοποθεσία ανάμεσα στην Κομοτηνή και τον Ίασμο, επί της Εγνατίας Οδού. Συγκεκριμένα, αυτός ο σταθμός διοδίων αναμένεται να λειτουργήσει σε δυο περίπου μήνες, επιβαρύνοντας οικονομικά όσους χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη οδική αρτηρία. Τις προηγούμενες ημέρες τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής κατά των διοδίων επισκέφτηκαν τη δημοτική αρχή του Ιάσμου, στα όρια του οποίου θα εγκατασταθεί ο σταθμός, και συμφωνήσαν την κοινή αντίδραση τους ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη, ενώ έχουν προγραμματιστεί ανάλογου τύπου συναντήσεις και με τις ηγεσίες των άλλων δήμων του νομού μας. Από το πρωί δε της Κυριακής και μέχρι το μεσημέρι, μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους και προχώρησαν σε ενημερώσεις.

Γιώργος Ιωαννίδης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής «Είμαστε φορολογούμενοι πολίτες και θέλουμε να κάνουμε χρήση των δρόμων, χωρίς περαιτέρω πληρωμή των διοδίων»

«Δεν είμαστε τζαμπατζήδες», ξεκαθάρισε ο κ. Γιώργος Ιωαννίδης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, «ούτε είμαστε αυτοί, οι όποιοι κλέψανε και φάγανε τα προηγούμενα χρόνια». «Είμαστε φορολογούμενοι πολίτες», τόνισε, «που πληρώνουμε ήδη την κυκλοφορία μας στους δρόμους με τα τέλη κυκλοφορίας, μέσω των ασφαλιστικών μας εισφορών, μέρος των οποίων αφορά το ταμείο εθνικής οδοποιίας, και μέσω της φορολόγησής μας από το κράτος». «Θέλουμε μέσα από εκείνη τη συνεισφορά μας», συνέχισε, «να κάνουμε χρήση των δρόμων, χωρίς περαιτέρω πληρωμή των διοδίων».

«Να καταρτιστεί νέα σύμβαση και να αναλάβει δημόσιος φορέας»

Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των διοδίων, που με την υφιστάμενη κατάσταση δε δικαιολογείται. «Τα διόδια είναι ανταποδοτικά», τόνισε, «και αν ήταν κάτω από ένα κρατικό φορέα θα είχαν λογική βάση». «Αυτή τη στιγμή», συνέχισε, «με την αποικιοκρατική σύμβαση, που έχει υπογραφεί τα προηγούμενα χρόνια, τα διόδια εισπράττονται από ιδιώτες, υποτίθεται για τη συντήρηση και κατασκευή δρόμων, αλλά βλέπουμε να μην έχει γίνει τίποτα απολύτως, με την ανοχή των κυβερνήσεων. Ξέρουμε πολύ καλά ότι είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη στα ατυχήματα. Στο πέταλο του Μαλλιακού, στα Τέμπη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα το οδικό δίκτυο είναι τρισάθλιο Ένας δρόμος της προκοπής έχει φτιαχτεί κι εκείνον τον έχουμε πληρώσει 5 έως 7 φορές ακριβότερα από ό,τι οι Ευρωπαίοι. Κι αυτό το δρόμο, λοιπόν, θα τον πληρώνουμε για τα επόμενα 30 χρόνια;». Με αφορμή τις παραπάνω παρατηρήσεις, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να καταρτιστεί μια νέα σύμβαση, με κατάργηση της προηγουμένης, ώστε «μέσα από ένα δημόσιο φορέα, με κοινωνικό έλεγχο, να γνωρίζουμε αν πραγματικά αυτά τα χρήματα αποδίδονται ανταποδοτικά σε εμάς τους οδηγούς και χρήστες των δρόμων».

«Είμαστε νομιμόφρονες σε νόμους, οι οποίοι πραγματικά είναι υπέρ των πολιτών»

Τέλος, όσον αφορά τις αιτιάσεις ότι οι δράσεις των μελών του κινήματος είναι παράνομες, ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε ότι «είμαστε νομιμόφρονες σε νόμους, οι οποίοι πραγματικά είναι υπέρ των πολιτών». «Κάθε κυβέρνηση», τόνισε, «έχει υποχρέωση να θεσπίζει νόμους, οι οποίοι εξυπηρετούν τους πολίτες. Νόμοι, που εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα και δεν ξέρουμε ποια άλλα άνομα συμφέροντα, δε δεχόμαστε να τους υπακούσουμε». Δεν παρέλειψε δε να ζητήσει τη στήριξη των πολιτών, ώστε να υπάρξει μια συνολική αντίδραση στην εγκατάσταση διοδίων και στην περιοχή μας.

Ελένη Λαφτσή, μέλος της συντονιστικής επιτροπής «Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να πληρώσουν ξανά από την τσέπη τους»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Ελένη Λαφτσή, μέλος της επιτροπής κατά των διοδίων, επιτέθηκε κατά της πολίτικης, που ασκεί στο συγκεκριμένο ζήτημα η κυβέρνηση και την παρέβαλε με τη συνολικότερη πολιτική, που πλήττει οικονομικά τους έλληνες πολίτες αυτήν την περίοδο. Όπως δήλωσε, «η κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια της οικονομικής πολιτικής, όπου σαρώνονται μισθοί και συντάξεις και αποδιαρθρώνεται ο παραγωγικός ιστός, καλεί τους πολίτες να πληρώσουν ξανά από την τσέπη τους, τους ιδιώτες». «Όμως αυτή τη φορά», συνέχισε, «για ένα οδικό δίκτυο, το οποίο έχουν πληρώσει πολλαπλάσιες φορές, μέσα από τα διογκωμένα τέλη κυκλοφορίας, μέσα από την ετήσια τακτική τους φορολόγηση και μέσα από το φόρο της βενζίνης, που ξέρουμε πόσο ακριβός είναι».

«Έχουμε το πλεονέκτημα ότι ακόμα δεν έχουν εγκατασταθεί τα διόδια, οπότε μπορούμε να προλάβουμε την εγκατάστασή τους»

Αναφερόμενη ειδικότερα στην επερχόμενη επιβολή διοδίων στην Εγνατία Οδό, υπογράμμισε ότι «ειδικά για την περιοχή μας, που πλήττεται από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία, αυτό θα έχει περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στην οικονομική της ανάπτυξη, στην τουριστική και την εμπορική της πορεία». Για το λόγο αυτό απεύθυνε κάλεσμα και στους πολίτες να συνδράμουν στις προσπάθειες των μελών του κινήματος κατά των διοδίων, κάτι που κρίνεται ως πλέον αναγκαίο για την περιοχή μας, αφού, όπως τόνισε η κ. Λαφτσή, «έχουμε το πλεονέκτημα ότι ακόμα δεν έχουν εγκατασταθεί τα διόδια, οπότε μπορούμε να προλάβουμε την εγκατάστασή τους». «Επειδή το κακό θα χτυπήσει αύριο την πόρτα μας», συνέχισε, «είναι άμεση ανάγκη να γίνουν κάποιες δράσεις, οι οποίες θα είναι προς την κατεύθυνση της αναχαίτισης αυτής της προσπάθειας της κυβέρνησης για περαιτέρω καταλήστευση του οικογενειακού εισοδήματος. Να πούμε ένα συλλογικό «όχι» απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες της κυβέρνησης, η οποία προκλητικά πλέον πριμοδοτεί τα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος των ελλήνων πολιτών».

«Αυτό το κίνημα, που αυξάνεται και διογκώνεται συνεχώς από άκρο σε άκρο της χώρας, δεν αντιμετωπίζεται με προσπάθειες τρομοκράτησης»

Εν κατακλείδι, απάντηση έδωσε και εκείνη σε όσους υποστηρίζουν ότι η αποφυγή πληρωμής των διοδίων μπορεί να επισείσει ποινικές κυρώσεις στους οδηγούς. Όπως παρατήρησε, «η κυβέρνηση επιδίδεται τελευταία μέσα από τα ΜΜΕ σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης και χειραγώγησης των πολιτών, με σκοπό να αναχαιτίσει αυτό το αυξανόμενο και διογκωνόμενο κίνημα». «Αυτό το κίνημα», τόνισε, «που αυξάνεται και διογκώνεται συνεχώς από άκρο σε άκρο της χωράς δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιες κινήσεις». «Καλούμε την κυβέρνηση», κατέληξε, «να δει το όλο ζήτημα από την πλευρά των πολιτών και, όχι μόνο να επαναδιαπραγματευθεί, αλλά να καταργήσει αυτές τις προκλητικά χαριστικές συμβάσεις προς τα ιδιωτικά συμφέροντα και να θέσει την κατασκευή και την επισκευή των δρόμων κάτω από έναν δημόσιο φορέα, που θα υπάρχει κοινωνικός έλεγχος και θα λειτουργεί με διαφάνεια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.