Πανελλαδικη απεργια και κλεισιμο μαγαζιων στην Αθηνα στις 13 Σεπτεμβριου

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Εμπορικών και Βιοτεχνικών Σωματείων Ν. Ροδόπης και μέλος στη διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), Αργύρης Αργυρόπουλος μίλησε στον ΠτΘ για μια κινητοποίηση που ετοιμάζει η Συνομοσπονδία τον Σεπτέμβρη στις 13 με αιχμή του δόρατος τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, καθώς παρατηρούν τις συντάξεις να μειώνονται, τις εισφορές ν’ αυξάνονται και τα όρια ηλικίας ν’ ανεβαίνουν, αλλά και την πρόθεσή τους να δώσουν ένα μπούσουλα θέσεων στον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ομιλίας του στην 73η ΔΕΘ, το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Αργυρόπουλος εξήγησε ότι το ταμείο τους έχει φτάσει στα όριά του, καθώς «τα αποθεματικά του είναι μόνο για δύο μήνες πληρωμές συντάξεων, οπότε, εάν δε βάλει η κυβέρνηση το χέρι στην τσέπη, δεν θα μπορούμε ν’ ανταποκριθούμε ούτε στην πληρωμή των συντάξεων των συναδέλφων».

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Αργυρόπουλος συμμετείχε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ που είχε σαν μοναδικό θέμα συζήτησης το ασφαλιστικό. «Ετοιμαζόμαστε για κινητοποιήσεις γιατί πέρυσι ο κ. Τσιτουρίδης μας είχε υποσχεθεί ότι δεν θα γίνει καμία μείωση στις συντάξεις, καμία αύξηση των εισφορών και καμία αύξηση του ορίου ηλικίας. Αυτή τη στιγμή όλα οδηγούν σε ανατροπή όλων, δηλαδή μείωση των συντάξεων, αύξηση των εισφορών και των ορίων ηλικίας. Η σύνταξη, από οποιοδήποτε ταμείο, είναι στα 35 χρόνια εργασίας (60 χρονών) ή στα 65 ανεξάρτητα από τα χρόνια εργασίας, ή 37 χρόνια αποκλειστικά ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ. Οι επαγγελματίες κατά μέσο όρο βγαίνουν στη σύνταξη γύρω στα 70. Περίπου το 50% των συναδέλφων μας δεν προλαβαίνουν να συνταξιοδοτηθούν» μετέφερε ο κ. Αργυρόπουλος, για να δώσει ένα μέρος από την εικόνα των προβλημάτων που σχετίζονται με τα συνταξιοδοτικά.

Το ποσό της σύνταξης εξαρτάται από το πόσα χρήματα και για πόσα έτη πληρώνει. Κατά μέσο όρο, η σύνταξη είναι γύρω στα 650 ευρώ. «Στο ταμείο μας υπάρχουν και προαιρετικές κλάσεις και σήμερα είναι περίπου στα 600 ευρώ το δίμηνο, 300 ευρώ το μήνα, ενώ υπάρχουν κι επαγγελματίες που πληρώνουν 520 ευρώ το μήνα για να έχουν μεγαλύτερη σύνταξη».

Το επόμενο θέμα που απασχόλησε τη ΓΣΕΒΕΕ είναι αυτό του ωραρίου, μετά τις συζητήσεις που επανέρχονται στο τραπέζι για ανοιχτά καταστήματα μια Κυριακή του μήνα, πρόταση που μοιάζει να είναι η κορυφή του παγόβουνου μέχρι η μία να γίνουν τέσσερις. «Τα μεγάλα πολυκαταστήματα θέλουν να λειτουργούν μια Κυριακή το μήνα, αλλά εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι. Για μας, η Κυριακή είναι μέρα αργίας και δε δεχόμαστε επ’ ουδενί να δουλέψουμε τις Κυριακές» είπε ο κ. Αργυρόπουλος.

Απαντώντας σε σχόλια δημοσιογράφων που παραπέμπουν σε μαγαζιά της Ευρώπης που μένουν τις Κυριακές ανοιχτά, διασαφήνισε ότι στην Ευρώπη τα καταστήματα δουλεύουν συνολικά 60 ώρες την εβδομάδα, ενώ στην Ελλάδα δουλεύουν ήδη 70 και πλέον.

Η ατζέντα των κινητοποιήσεων

Η ΓΣΕΒΕΕ αποφάσισε στις 13 Σεπτεμβρίου πανελλαδική απεργία και κλείσιμο των μαγαζιών στην Αθήνα, όπου θα γίνει πορεία των επαγγελματιών που θα συγκεντρωθούν από όλη τη χώρα. Επιπλέον, αποφάσισαν να παρευρίσκονται και στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. «Δύο μέρες πριν την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, θα συγκεντρωθούμε όλες οι Ομοσπονδίες στη Θεσσαλονίκη για να κατεβάσουμε έναν μπούσουλα και να τον δώσουμε στον πρωθυπουργό με την ελπίδα να μας ακούσει. Σε επίπεδο περιφέρειας, θα πραγματοποιήσουμε κάποιες ημερίδες με στόχο να ενημερώσουμε τους συναδέλφους και τους πολιτικούς για το τι συμβαίνει» κατέληξε.

Συνάντηση με Α. Τσίπρα

Να σημειώσουμε ότι το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκε την 1η Αυγούστου με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα, με κύριο θέμα τα πολύ σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών). Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα», συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση έχει απώτερο στόχο να μετατρέψει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Και προνομιακό πεδίο εφαρμογής αυτών των προθέσεων αποτελεί ο χώρος των ελεύθερων επαγγελματιών».

O πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος δήλωσε ότι «το μοντέλο ενοποίησης του ΟΑΕΕ βασίζεται στον οικονομικό στραγγαλισμό του Οργανισμού, στην αθέτηση των δεσμεύσεων για την κάλυψη των ελλειμμάτων του, στην κοροϊδία των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των εμπόρων και τελικά στην προετοιμασία του εδάφους για την μείωση των συντάξεων και των παροχών υγείας 2.400.000 μικρομεσαίων και των οικογενειών τους. Τη στιγμή μάλιστα που το 55% των συντάξεων αφορά σε ποσό λιγότερο των 500 ευρώ και μόλις ένα 7% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη άνω των 1000 ευρώ» είπε, δίνοντας την εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι συνάδελφοί τους.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.