Πανδημια Covid-19: Ευκαιρια ολοκληρωτισμου και ελεγχου

Κριτική του Utopia A.D. στα μέτρα και την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Το δικό του σχολιασμό στην πολιτική και τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, κοινοποίησε το αναρχικό στέκι Utopia A.D. Στην ανακοίνωση του Utopia A.D. επιρρίπτονται ευθύνες στον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη και την Ελληνική Κυβέρνηση που συνειδητά αποδυναμώνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου. Επιπλέον θίγεται ο ταξικός πόλεμος που κήρυξε η κυβέρνηση, ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας. Το Utopia A.D. ερμηνεύει την πανδημία ως ευκαιρία αυστηρού κρατικού ελέγχου και επιβολής αντεργατικών μέτρων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Utopia A.D.:

«Τον Δεκέμβρη του 2019 πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα ένας νέος ιός, του οποίου η σοβαρότητα δεν έγινε αντιληπτή από πολλούς, ενώ από άλλους θεωρήθηκε πως πρόκειται για έναν  ακόμη ιό που έγκαιρα θα αντιμετωπιστεί. Πράγματι, αφού αναπτύχθηκε ραγδαία, τελικά υποχώρησε σημαντικά τον Μάρτη του 2020. Η διαφορά του με τις προηγούμενες τοπικές πανδημίες είναι πως ο νέος ιός COVID 19 πέρασε τα σύνορα της Κίνας και πλέον πρόκειται για παγκόσμια πανδημία, ενός ανεξέλεγκτου μεταδιδόμενου ιού.

«Ο πρωθυπουργός έχει “ατομική ευθύνη” για την καταστροφή της Δημόσιας Υγείας»

Με την έξαρση και την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, η κυβέρνηση της Ελλάδας δήλωσε  πανέτοιμη να αντιμετωπίσει την πανδημία. Όταν ήδη ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται στην Ιταλία, ο υπουργός υγείας Κικίλιας καθησύχαζε τον κόσμο μέσω των ΜΜΕ, δηλώνοντας  πως τα νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια είναι έτοιμα και εξοπλισμένα, ενώ το υγειονομικό προσωπικό προειδοποιούσε λέγοντας το αντίθετο. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο ασφαλείας σε λιμάνια, αεροδρόμια και οδικές εισόδους της χώρας, διαγνωστικά τεστ στους εισερχόμενους καθώς και στον πληθυσμό της χώρας. Ως αποτέλεσμα αυτού δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια κατά πόσο τα κρούσματα αυξάνονται, διότι η στάση της κυβέρνησης παραμένει ίδια, με διαφορά την εφαρμογή των τεστ σε όσους/ες παρουσιάζουν συμπτώματα.

Ο πανικός της κυβέρνησης ξεκίνησε αφότου ο ιός πέρασε τα σύνορα. Εφαρμόστηκε καραντίνα, ενώ κυβερνώντες και «celebrities» επικαλούνται ασταμάτητα την ατομική ευθύνη των πολιτών δίχως καμία διάθεση για αυτοκριτική. Παράλληλα τα ΜΜΕ των οποίων οι καναλάρχες πήραν έντεκα εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση, συνεχίζουν  την πολιτική της τρομοκρατίας παρουσιάζοντας τον κατ’ οίκον περιορισμό ως μοναδική λύση στην πανδημία με μοναδικό σωτήρα την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η ίδια απαρτίζεται από επικίνδυνους και ανεύθυνους εξουσιολάγνους, οι οποίοι με πρωτοστάτη τον πρωθυπουργό έχουν «ατομική ευθύνη» για την ανικανότητα, καθυστέρηση και καταστροφή της Δημόσιας Υγείας (μερίδιο ευθύνης έχουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις).

Τα δημόσια νοσοκομεία στην «πρώτη γραμμή», χωρίς ουσιαστική κρατική στήριξη

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ως μοναδικό μέτρο πρόληψης συνεχίζεται, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) συστήνει την πραγματοποίηση τεστ σε όσο μεγαλύτερο  μέρος του πληθυσμού είναι δυνατόν, για μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης των κρουσμάτων.

Εκμεταλλευόμενη την παρούσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και τη στήριξη του κεφαλαίου, χρηματοδοτώντας ιδιωτικές κλινικές με ποσό ύψους 30 εκ. αντί να τις επιτάξει ώστε να ενισχυθεί η δημόσια υγεία. Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση πανδημίας, μη έχοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό (κλίνες ΜΕΘ , διαγνωστικά ΤΕΣΤ, κατάλληλες μάσκες προστασίας, γάντια, αντισηπτικά).

Επιπλέον, δεδομένης της έλλειψης υγειονομικού προσωπικού, η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει γιατρούς και νοσηλευτές για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων καθώς και αρνείται την παροχή βοήθειας από τελειόφοιτους ιατρικών σχολών. Αντιθέτως ζητάει εθελοντές, ανειδίκευτους πολίτες.

Αντιλαμβανόμενοι την σημαντικότητα της δωρεάν δημόσιας υγείας, η Κίνα βάση ερευνών αποκαλύπτει πως σε περιοχές με δυνατότητα πρόσβασης του πληθυσμού σε επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης, η θνητότητα (θάνατοι επί τις εκατό των νοσούντων) ήταν 0 – 0,3 %, ενώ σε περιοχές που δεν υπήρχε τέτοια  δυνατότητα, η θνητότητα ήταν υπερδεκαπλάσια (3 – 5 %).

Ο κατ’οίκον περιορισμός, ευκαιρία για νέα αντικοινωνικά μέτρα

Εκμεταλλευόμενη την πανδημία και τον κατ’ οίκον περιορισμό, η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει μια σειρά νέων αντικοινωνικών μέτρων σε συνδυασμό με την καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων χωρίς την δυνατότητα αντίδρασης από την κοινωνία, μέτρα όπως συνταξιοδότηση στα 72 έτη, 50% μείωση μισθού σε ιδιωτικούς υπαλλήλους, 20% μείωση μισθού σε δημόσιους υπαλλήλους, μηδενική μέριμνα για ανέργους και πρόσφατα απολυμένους. Παράλληλα, ξεκινούν κινήσεις πώλησης δημόσιας περιουσίας (λιμάνι Αλεξανδρούπολης, λόφος Φιλοπάππου, εθνικός κήπος) και ταυτόχρονα συνεχίζονται ακάθεκτες οι καταπατήσεις δημόσιων εκτάσεων από ιδιωτικές εταιρίες(αιολικά πάρκα, χρυσορυχεία κ.α.), οι οποίες έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο οικοσύστημα.

Θύματα του ταξικού πολέμου της κυβέρνησης και οι μαθητές-φοιτητές

Όπως στην υγεία, έτσι και στην εκπαίδευση, η αντιμετώπιση της από το κράτος έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Φοιτητές με περιορισμένη οικονομική δυνατότητα αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους(είτε εστίες, είτε ενοικιαζόμενα) με διαταγή της κυβέρνησης για κλείσιμο εστιών και λεσχών σίτισης, απειλούμενοι με διακοπή ρεύματος και νερού. Διακρίνοντας το οξύμωρο της υπόθεσης, την ίδια στιγμή που απαγορεύονται οι μετακινήσεις, ωθούνται(φοιτητές- φοιτήτριες) να επιστρέψουν μαζικά με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον κορωνοϊό και διάδοσης του.

Όσον αφορά την περάτωση των εκπαιδευτικών υποχρεώσεων, αποφασίστηκε πως τα μαθήματα θα γίνουν μέσω τηλεκπαίδευσης, θεωρώντας δεδομένο πως όλοι οι μαθητές-φοιτητές έχουν πρόσβαση σε κάποιον Η/Υ ή πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επιπλέον, η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μη παραγωγική, λόγω έλλειψης διαδραστικότητας. Ορατός επίσης είναι ο κίνδυνος ακύρωσης ή αναβολής των εξεταστικών περιόδων και των πρακτικών.

Πρόστιμα και αστυνομοκρατία

Αμέσως μετά την  εκλογή της κυβέρνησης της ΝΔ τέθηκε σε εφαρμογή το κατασταλτικό σχέδιο που είχε προαναγγείλει, ξεκινώντας με την άμεση πρόσληψη 3000 αστυνομικών σε αντίθεση με τη μηδενική πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού. Με την έξαρση της πανδημίας, εξήγγειλε την πρόσληψη 2000 συμβασιούχων για την κάλυψη θέσεων ιατρών και νοσηλευτών κάτι το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Παρά την αύξηση της καταστολής φαίνεται ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα ατομικής ευθύνης των αστυνομικών απέναντι στους πολίτες (π.χ. είδη υγειονομικής προστασίας ή άμεση επαφή με τους πολίτες), ενώ  παρατηρούνται και βίαιες συμπεριφορές, όπως τα περιστατικά με ηλικιωμένους, άστεγους, μετανάστες, τοξικοεξαρτημένους, ακόμη και ΑΜΕΑ.

Ωστόσο, το κύριο κατασταλτικό μέτρο της κυβέρνησης είναι το πρόστιμο 150 και 300 ευρώ που έχει καθαρά τιμωρητικό χαρακτήρα. Η αστυνομία έχει πλέον τον ρόλο του επιτηρητή τιμωρού με υπερεξουσίες και παρατηρούμε καθημερινά φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας και βίας, καταπατώντας δικαιώματα και ελευθερίες, με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Σε συνδυασμό με όλα αυτά, ο Άρειος Πάγος προτείνει την ποινικοποίηση της ελεύθερης μετακίνησης, ελλείψει ενός των προαναγγελθέντων  έξι λόγων μετακίνησης που επέβαλε η κυβέρνηση, παράλληλα με το  χρηματικό πρόστιμο!
Μέσα σε αυτό το κλίμα της κρατικής τρομοκρατίας, του ελέγχου και της καταστολής, ενοχοποιήθηκε εκ νέου o «εσωτερικός εχθρός», δηλαδή οι αναρχικοί και κομουνιστές, με τις συλλήψεις των Τούρκων κομουνιστών του Λαϊκού Μετώπου, των τεσσάρων αναρχικών με την γελοία κατηγορία περί τρομοκρατικής οργάνωσης με το όνομα «σύντροφοι-συντρόφισσες», την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε αντιφασιστική αντισυγκέντρωση στο Ρέθυμνο και την προσαγωγή και το στοίβαγμα τους 92 ατόμων στο γκαράζ του αστυνομικού τμήματος, μέχρι και την βίαιη καταστολή στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και Θήβας όπου είχαμε τον θάνατο, μάλλον από κορωνοϊό, κρατούμενης αβοήθητης στο κελί της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις υπερεξουσίες του κατασταλτικού μηχανισμού, είναι η απόβαση των ΜΑΤ στα νησιά (Λέσβος, Χίος), η άγρια καταστολή τον κατοίκων και οι εκδικητικές καταστροφές των αυτοκινήτων τους. Βέβαια με την πολύτιμη προπαγάνδα των ΜΜΕ το αρνητικό κλίμα κατά της κυβέρνησης και της αστυνομίας, αντιστράφηκε έντεχνος με την δήθεν εισβολή στον Έβρο.   

Οι συνέπειες αυτής της στάσης

Η στάση της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τα μέτρα που έλαβε και την βοήθεια των ΜΜΕ έχει φυσικά τις ανάλογες συνέπειες. Ο φόβος των «άλλων» και των διαφορετικών καλλιεργείτε εκ νέου με τον στιγματισμό των “ανυπάκουων”, των Ρομά και τους δήθεν μολυσμένους με κορωνοϊό πρόσφυγες και μετανάστες, που στέλνει η Τουρκία. Αποτέλεσμα είναι η φασιστικοποίηση της κοινωνίας και ο κοινωνικός κανιβαλισμός. Παράλληλα τακτικές ευγονικής αναφέρονται σε διάφορα κράτη, με την επιλογή του ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, βάση της ηλικίας και φυσικά της ταξική του θέσης.

Ενώ καταγγελίες αναφέρουν πως κάποια αφεντικά διάφορων επιχειρήσεων έχουν «μαυραγορίτικες», εκβιαστικές συμπεριφορές προς τους εργαζομένους, επιβάλλοντας τους την κράτηση των 100 ευρώ από τα 800 που τους αναλογούν για να τους δηλώσουν στο ΕΡΓΑΝΗ.

Εν κατακλείδι, η πανδημία και η ραγδαία εξάπλωση της είναι αποτέλεσμα των τεράστιων κοινωνικών-ταξικών ανισοτήτων και της ολοένα αυξανόμενης εξαθλίωσης. Ενώ η ανεξέλεγκτη καταστροφή της φύσης και η αστικοποίηση παρθένων περιοχών συμβάλουν σημαντικά στην εξάπλωση της και μελλοντικών απειλών.

Η πανδημία ας γίνει μάθημα σε όλους, πως το υπάρχων παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, θα βάζει πάντα το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο. Η Επανάσταση για την οικοδόμηση κοινοτήτων αλληλεγγύης, ισότητας, αλληλοβοήθειας, σε ισορροπία και σεβασμό με τη φύση, χωρίς κεντρική αρχή, είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ!

Αναρχικό Στέκι UTOPIA A.D.».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.