Παναγιωτης Τατουλης: «Προκληση να παρουσιαστει ετοιμη η ΑΕ Κομοτηνης οταν ξεκινησει εκ νεου η δραση στον αθλητισμο»
Ο Παναγιώτης Τατούλης αποτελεί μία σημαντική φυσιογνωμία στο προπονητικό επιτελείο της ΑΕ Κομοτηνής και φροντίζει να το δείχνει καθημερινά με την στάση του. Ο 31χρονος προπονητής από την Κυπαρισσία, ήθελε να ακολουθήσει τη μεγάλη του αγάπη και επαγγελματικά, καθώς μετά την απόκτηση του πτυχίου λογιστικής αποφάσισε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα και αποφάσισε να μπει στη ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ, προκειμένου να αποκτήσει τις γνώσεις ώστε να ακολουθήσει και το δρόμο της προπονητικής. Ο ακέραιος χαρακτήρας του σε συνδυασμό με την αστείρευτη διάθεση για σκληρή δουλειά τον καθιέρωσε στο πλευρό του Ηλία Κρεούζη στο ανδρικό τμήμα της ΑΕ Κομοτηνής ως βοηθό προπονητή αλλά και στις ακαδημίες του Συλλόγου σαν Head Coach, θέλοντας να βάλει το λιθαράκι του στη συνέχιση της βελτίωσης της κατάστασης των «Κιτρινόμαυρων». Ο φιλόδοξος τεχνικός της ΑΕ Κομοτηνής μίλησε στον «ΠτΘ» για το πόσο επηρεάζει τους αθλητές και τον ίδιο η διακοπή ενώ αποκάλυψε τις προσωπικές του φιλοδοξίες γύρω από τον χώρο της προπονητικής.
Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν…
«Υπάρχει απογοήτευση αλλά όταν περάσει αυτό θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για την ΑΕ Κομοτηνής»
ΠτΘ: Πώς νιώθεις που η δουλειά που έκανες στην προετοιμασία στον τομέα της φυσικής κατάστασης πάει στράφι με τη διακοπή των πρωταθλημάτων;
Π.Τ.: Η δουλειά που έχει γίνει στην ομάδα, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, τόσο σε επίπεδο φυσικής κατάστασης όσο και σε επίπεδο τεχνικής και τακτικής, ήταν πολύ σημαντική για την αγωνιστική περίοδο. Ολόκληρο το προπονητικό team και οι παίκτες, επαγγελματίες και μη, είχαμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες ώστε να φθάσουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας και της αγωνιστικής μας απόδοσης. Δυστυχώς λόγω της πανδημίας του COVID-19, προέκυψε η διακοπή του πρωταθλήματος πριν καν αρχίσει. Είναι λογικό, μετά από τόση προσπάθεια και κόπο να διακατέχεσαι από αίσθημα απογοήτευσης. Νιώθω πως ο κόπος όλων μας πετάχτηκε στον κάδο των αχρήστων. Ωστόσο θέλω να είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Όταν τελειώσει αυτή η κατάσταση και επανέλθουμε στην κανονικότητα, θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι, να καταβάλλουμε προσπάθειες να φθάσουμε την πρότερη κατάστασή μας και τη συνέχιση του πρωταθλήματος της Pre League.
ΠτΘ: Περίμενες μία τέτοια εξέλιξη;
Π.Τ.: Τις τελευταίες μέρες πριν γίνει «κόκκινη» η Ροδόπη, είχαν αρχίσει τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία. Κάποιοι μαθητές και αρκετοί φοιτητές νοσούσαν ήδη από τον COVID-19. Συνεπώς αντιλαμβανόμουν ότι οι εξελίξεις ίσως δεν θα ήταν καλές. Σε καμία περίπτωση βέβαια, δεν είχα φανταστεί πως θα γινόταν ολικό lockdown και αναβολή των πρωταθλημάτων.
«Η διακοπή αποτελεί ευκαιρία για να διευρύνουμε τις γνώσεις μας και να ανταποκριθούμε στη νέα πρόκληση»
ΠτΘ: Ποια είναι η επόμενη ημέρα και πόσο δύσκολο είναι για έναν υπεύθυνο φυσικής κατάστασης να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά;
Π.Τ.: Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, είναι η χώρα να βγει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Η επόμενη μέρα, σίγουρα θα είναι δύσκολη για όλους. Βέβαια οι δυσκολίες που θα προκύψουν, δεν θα πρέπει να μας τρομάζουν. Θα πρέπει να επιδείξουμε όρεξη για δουλειά και για μάθηση. Προσωπικά οι δύσκολες καταστάσεις μου αρέσουν διότι με προτρέπουν να είμαι σε εγρήγορση. Συνεπώς αυτό που θα επιδιώξω είναι να διαβάσω, να ψάξω πληροφορίες και να ανταλλάξω απόψεις με καθηγητές μου από τη ΣΕΦΑΑ, καθώς και με υποψήφιους διδάκτορες, ώστε να βοηθήσω τους αθλητές μας να ανακάμψουν αθλητικά και να προετοιμαστούν όσο γίνεται πιο σύντομα, για τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.
.
«Στη ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής δίνονται τα κατάλληλα εφόδια και είναι στην δικαιοδοσία του καθενός το πώς θα τα αξιοποιήσει»
ΠτΘ: Πώς κρίνεις τη ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ και τη συνεισφορά των καθηγητών σου πάνω στην δική σου εξέλιξη;
Π.Τ.: Η ΣΕΦΑΑ του Δ.Π.Θ είναι μια σχολή με σπουδαίο επιστημονικό γνωστικό υπόβαθρο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που φέτος αξιολογήθηκε ως η καλύτερη ΣΕΦΑΑ στην Ελλάδα! Η συνεισφορά των καθηγητών, επίσης είναι σημαντική διότι αυτοί είναι που έχουν τοποθετήσει τον πήχη τόσο ψηλά! Όσον αφορά το επίπεδο της ειδικότητας της πετοσφαίρισης είναι πραγματικά ασυναγώνιστο! Η κ. Ζέτου, ο κ. Γιαννακόπουλος και ο κ. Μουστακίδης, οι οποίοι είναι καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι από όλους στο συγκεκριμένο άθλημα, συμβάλλουν τα μέγιστα σε αυτό. Συνεπώς η εξέλιξη εξαρτάται από τον καθένα προσωπικά, εφόσον του δίνονται τα κατάλληλα εφόδια. Η άποψή μου είναι, πως η εξέλιξη και η μάθηση δεν σταματούν ποτέ, αρκεί να μην είσαι φιλόδοξος και να μπορείς να ακούς.
ΠτΘ: Ποια είναι τα προσωπικά σου όνειρα στον τομέα του αθλητισμού
Π.Τ.: Μετά την ειδικότητα της Πετοσφαίρισης, θέλω να ολοκληρώσω μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο της εργοφυσιολογίας. Είναι πολύ σημαντικό για έναν καθηγητή φυσικής αγωγής, να γνωρίζει πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα κατά την άσκηση και να μπορεί να βοηθήσει τους αθλούμενους να αθληθούν σωστά! Τα προσωπικά μου όνειρα είναι να αποκτήσω ένα γυμναστήριο, το οποίο θα εστιάζει στις ανάγκες του κάθε αθλούμενου μέσα από επιστημονικό πρίσμα, καθώς και να ιδρύσω πρότυπες ακαδημίες πετοσφαίρισης, οι οποίες θα έχουν σαν σκοπό, την άρτια εκμάθηση του αθλήματος και δεν θα λειτουργούν κερδοσκοπικά, όπως γίνεται δυστυχώς σε πολλές ακαδημίες.
«Μέντορας για μένα ο Κρεούζης, θρύλος του αθλήματος ο Μουστακίδης»
ΠτΘ: Ποια είναι τα προπονητικά σου πρότυπα;
Π.Τ.: Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την ερώτηση, πραγματικά μου δίνετε μια «πολύ ωραία πάσα», να πω ένα ευχαριστώ στον Ηλία Κρεούζη, τον Α΄ προπονητή της Α.Ε Κομοτηνής. Συνεργαζόμαστε για δεύτερο χρόνο, και πραγματικά αποτελεί τον μέντορά μου προπονητικά, στο άθλημα της πετοσφαίρισης. Είναι ένας προπονητής με πολλές γνώσεις, παραστάσεις στην Α1 Εθνική κατηγορία και το κυριότερο είναι πως συνεχώς προσπαθεί να εξελίσσεται! Επίσης ένας προπονητής ο οποίος σέβομαι και εμπιστεύομαι την άποψή του προπονητικά, είναι ο κ. Μουστακιδης (καθηγητής του ΣΕΦΑΑ) ο οποίος υπήρξε θρύλος του αθλήματος, σαν αθλητής του Ολυμπιακού.
«Οι ατομικές προπονήσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ομαδική προετοιμασία»
ΠτΘ: Έχεις δώσεις κάποια προγράμματα ατομικής εκγύμνασης στους αθλητές σου;
Π.Τ.: Βέβαια! Έχει δοθεί πρόγραμμα στους αθλητές ατομικής εκγύμνασης! Ωστόσο, όπως γνωρίζετε σε καμία περίπτωση, οποιοδήποτε πρόγραμμα, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προπόνηση στο γήπεδο και τους φιλικούς αγώνες. Έτσι, είναι αναπόφευκτη μία δεύτερη προετοιμασία, ίσως πιο σύντομη, για την οποία, όπως σας προανέφερα, θα δουλέψουμε με προσήλωση και ήδη έχουμε αρχίσει να ετοιμάζουμε.
«Για να βελτιωθείς σε επίπεδο ακαδημιών χρειάζεται κόπος, καθώς δεν χαρίζεται τίποτα»
ΠτΘ: Φέτος ανέλαβες και τις Κορασίδες της ΑΕ Κομοτηνής, αφιερώνοντας πολλές ώρες στην προπόνηση. Πώς είδες το επίπεδο και πώς πιστεύεις ότι μπορεί να έρθει ανάπτυξη στο βόλεϊ της περιοχής και σε αυτό το κομμάτι;
Π.Τ.: Προπονητικά το αντικείμενο που μου αρέσει πολύ, είναι τα αναπτυξιακά τμήματα. Είναι όμορφο συναίσθημα, ένα παιδί σου να το βλέπεις να μεγαλώνει και να εξελίσσεται στο άθλημα! Ένας προπονητής από την πλευρά του, πρέπει να είναι ικανός να δίνει στα παιδιά όλα τα εχέγγυα για την εξέλιξή τους στο άθλημα. Για να το καταφέρει αυτό όμως, χρειάζονται γνώσεις, υπομονή και επιμονή. Τίποτα δυστυχώς δεν χαρίζεται. Για να φθάσεις ψηλά χρειάζεται κόπος και συντονισμένη προσπάθεια. Το επίπεδο των κορασίδων ήταν πολύ καλό, όμως «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Με το τμήμα των κορασίδων δουλέψαμε έντονα και πειθαρχημένα και ξεκίνησαν τα αποτελέσματα να είναι εμφανή. Δυστυχώς μας διέκοψε η πανδημία. Μετά τη λήξη της καραντίνας, θα επανέλθουμε ακόμα πιο δυναμικά. Όσον αφορά την ανάπτυξη του αθλήματος, θεωρώ πως χρειάζεται ακόμα περισσότερη διαφήμιση και προώθηση. Πρέπει να προσπαθούμε ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν το άθλημα, να κάνουμε παρουσιάσεις του αθλήματος στα σχολεία, να φέρνουμε τα παιδιά κοντά στο άθλημα και να τα κάνουμε να το αγαπήσουν.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.