Παμε σινεμα

Ο Σύλλογος Καθηγητών και Φίλων Γαλλικής Γλώσσας Ν. Ροδόπης συνδιοργανώνουν με την Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, το οποίο ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται το Σάββατο 22 Νοεμβρίου. Η πρεμιέρα έγινε με την ταινία του Cedric Klapisch «Οι ρώσικες κούκλες», η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που έγινε στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κι αφορά στην ιστορία ενός 30χρονου που έχει εκπληρώσει το παιδικό του όνειρο, έγινε συγγραφέας, παρ’ όλο που είναι λίγο χαμένος. Έχει κάποια προβληματάκια με την τράπεζα, κάποια δυσκολία να δεσμευτεί με μια γυναίκα, και οι ερωτικές του περιπέτειες εναλλάσσονται άσκοπα. Αναγκάζεται να ταξιδέψει για δουλειές στο Λονδίνο και στην Αγία Πετρούπολη…

Οι προβολές ξεκινούν στις 8.30 το βράδυ και η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.

Η Τάνια Μαυρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών και Φίλων Γαλλικής Γλώσσας Ν. Ροδόπης μίλησε στην εκπομπή «Βομβιστές Δυτικών Προαστίων» του Ράδιο Παρατηρητής για το φεστιβάλ που διοργανώνεται κατόπιν πρωτοβουλίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον σύλλογό τους. «Ο σύλλογος πραγματοποίησε πέρυσι ένα αφιέρωμα στον γαλλικό κινηματογράφο γι’ αυτό και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας» είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ελληνικοί υπότιτλοι. «Όλες οι ταινίες είναι καινούριες, παραγωγής 2005 και 2006 και οι περισσότερες έχουν αποσπάσει ή έχουν προταθεί για βραβεία Σεζάρ, που είναι βραβεία ευρωπαϊκά αντίστοιχα των Όσκαρ». Εξήγησε ότι η είσοδος είναι δωρεάν το κοινό για να έχουν μια ευκαιρία να γνωρίσουν το σύγχρονο γαλλικό κινηματογράφο. «Στην προηγούμενη διοργάνωση είχαμε 100% συμμετοχή από το κοινό, μια και η αίθουσα στην Odeon ήταν γεμάτη και στις δυο προβολές.

Η συνεργασία μας, εξάλλου, με την Odeon είναι πολύ καλή, γι’ αυτό και υπάρχει σκέψη για τη δημιουργία μιας κινηματογραφικής λέσχης»
ανέφερε η κ. Μαυρίδου, θυμίζοντας ότι ο γαλλικός κινηματογράφος έχει παράδοση αξιόλογων ταινιών.

Σήμερα Σάββατο προβάλλεται η ταινία του Claude Chabrol «Η μέθη της εξουσίας» και την Κυριακή 16 Νοέμβρη η ταινία της Pascale Ferran «Λαίδη Τσάτερλι».

«Η μέθη της εξουσίας»: Η ανακρίτρια Ζαν Σαρμάν Κιλμάν, έχει αναλάβει μια πολύπλοκη υπόθεση κατάχρησης και υποκλοπής στην οποία κύριος ύποπτος είναι ο πρόεδρος μίας σημαντικής βιομηχανικής εταιρίας. Όσο προχωρούν οι έρευνες, τόσο αυξάνεται η δύναμη που έχει στα χέρια της. Η προσωπική της ζωή αντιθέτως κλονίζεται. Σύντομα έρχεται αντιμέτωπη με δύο βασικά ερωτήματα: Πόσο μπορεί να αυξηθεί η εξουσία της, πριν να έρθει σε σύγκρουση με μία ακόμη μεγαλύτερη δύναμη; Και πόσο μπορεί η ανθρώπινη φύση να αντισταθεί στη μέθη της εξουσίας;

Πρωταγωνιστούν: Isabelle Huppert, Francois Berleand, Patrick Bruel. Η ταινία είναι του 2005.

Λαίδη Τσάτερλι: Η «Λαίδη Τσάτερλι είναι πιστή μεταφορά του γνωστού ερωτικού, αισθησιακού και εκρηκτικού βιβλίου στην οθόνη. Η δημιουργός ασχολήθηκε επισταμένα με το γνωστό και προκλητικό για την εποχή του, λογοτέχνημα. Έχει εντοπίσει όλες τις φανερές και σκοτεινές πλευρές των ηρώων και δίνει ένα έξοχο αισθητικά αποτέλεσμα που δικαιώθηκα από τις κριτικές.

Η ταινία σάρωσε τα Βραβεία Σεζάρ και έκανε μεγάλη εμπορική επιτυχία στη Γαλλία.

Ερμηνεύουν: Marina Hands, Jean-Louis Coullo’ch, Hippolyte Girardot, Hlne Alexandridis , Hlne Fillires, Bernard Verley, Sava Lolov, Jean-Baptiste Montagut, Michel Vincent, Christelle Hes.

Η ταινία είναι του 2006. Χώρες παραγωγής: Γαλλία, Βέλγιο, Αγγλία.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.