Παμε πλατεια

Τάξη στην αυθαιρεσία της κεντρικής πλατείας Κομοτηνής φιλοδοξεί να βάλει η δημοτική αρχή Κομοτηνής. Με στόχο να αντιμετωπίσει την οπτική ρύπανση που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη και παράνομη κατασκευή σκιάστρων και ξύλινων δαπέδων μπροστά στις καφετέριες γύρω από την πλατεία Ειρήνης άναψε το πράσινο φως στην κατασκευή μονόριχτων μεταλλικών στεγάστρων, τα οποία θα καλύψουν τον υπαίθριο χώρο κάθε καταστήματος. Κάθε επιχείρηση θα έχει ντο δικό της στέγαστρο που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τα άλλα αφήνοντας στο παρελθόν τις σημερινές κατασκευές. Κατασκευές οι οποίες για μια ακόμη φορά χαρακτηρίστηκαν ως αποτέλεσμα των προσωπικών πρωτοβουλιών και ενεργειών των ιδιοκτητών.

Άναψε πράσινο για την διαμόρφωση στεγάστρων στην πλατεία Ειρήνης

Αναλυτικότερα, την πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής ενέκρινε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία (με 17 ψήφους υπέρ έναντι 7 αποχών). Πρόκειται για μια μελέτη συνολικού σχεδιασμού για όλη την Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής προκειμένου να οριστούν οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές με τις οποίες θα πρέπει να συμμορφωθούν οι καταστηματάρχες καφέ, μπαρ, ταχυφαγείων κ.ά. Ειδικότερα, στους πεζόδρομους (Παπαφλέσσα,, Ιωαννίνων και Πλάτανος), καθώς επίσης στην οδό Παρασίου και στον δρόμο που εκτείνεται μπροστά στο καφεκοπτείο «Κέκκερης» επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών ή κυλιόμενων τεντών.

Προτείνεται η κατάργηση όλων των στεγάστρων

Στο χώρο της κεντρικής πλατείας προτείνεται η κατάργηση όλων των στεγάστρων μπροστά σε μπαρ και καφετέριες και η κατασκευή νέου μεταλλικού μονόριχτου στεγάστρου. Η κάλυψη του στεγάστρου θα γίνει με ανοιγοκλειόμενα και σταθερά φύλλα από πολυκαρβουνικά τμήματα με μεταλλικό σκελετό. Το μεταλλικό στέγαστρο θα βρίσκεται σε απόσταση 1.50 μ ή 1.00 μ. από τις όψεις των καταστημάτων δημιουργώντας διάδρομο κίνησης μεταξύ κτισμάτων και τραπεζοκαθισμάτων και θα περιορίζεται μόνον στα σημεία που λειτουργούν σήμερα καφετέριες και μπαρ. Όπου υπάρχουν απλά εμπορικά καταστήματα (φαρμακεία, περίπτερα κλπ) και είσοδοι κατοικιών θα διακόπτεται η συνέχεια της πέργκολας και θα παραμείνουν τα μικρά εναέρια στέγαστρα που καλύπτουν μέρος του πεζοδρομίου. Το κόστος του κάθε μεταλλικού στεγάστρου υπολογίζεται στα 15.000 ευρώ. Συνολικά, το ύψος των κατασκευών ανέρχεται στα 800.000 ευρώ , ποσό το οποίο θα καλύψει ο δήμος Κομοτηνής. Σε περίπτωση δε αλλαγής χρήσης των καταστημάτων από απλά εμπορικά καταστήματα σε μπαρ ή καφετέριες ή το αντίστροφο, το μεταλλικό στέγαστρο θα μπορεί να επεκτείνεται ή να ξηλώνεται αντίστοιχα.

Όπως εξήγησε η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ζωή Κοσμίδου ο σχεδιασμός των στεγάστρων έγινε με ευέλικτο τρόπο, έτσι ώστε να είναι δυνατή η προσαρμογή τους στις επί μέρους διαστάσεις ενός εκάστου χώρου. Δίνεται η δυνατότητα στους μαγαζάτορες να τοποθετήσουν επιπρόσθετη κατασκευή, από μέταλλο ή πανί, κάτω από τα πολυκαρβουνικά φύλλα, προκειμένου να επιτύχουν αισθητική διαφοροποίηση του χώρου τους. Όσον αφορά στα ξύλινα δάπεδα με υψομετρική διαφορά, προτείνεται η κατάργησή τους. Δίνεται, όμως, η δυνατότητα στους μαγαζάτορες να διαφοροποιήσουν το δάπεδο κάτω από τραπεζοκαθίσματα με ξύλινα πάνελ πάχους έως 4 εκ. ή λαμαρίνα («μπακλαβωτή»), αρκεί να είναι κολλητά με το πεζοδρόμιο. Επίσης, στο χώρο της κεντρικής πλατείας προβλέπεται η τοποθέτηση πύργων τριγωνικής διατομής με εμβαδόν κάτοψης 1,20 μ2 και μέγιστο ύψους 3,60 μ., τα οποία θα λειτουργούν ως διαφημιστικά πλαίσια.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τόσο τα σημερινά ξύλινα δάπεδα, όσο και τα σκίαστρα πρέπει να απομακρυνθούν διότι με την σημερινή τους μορφή δεν μπορούν να ενσωματωθούν σε μια μελέτη συνολικού σχεδιασμού, η οποία προϋποθέτει την δημιουργία ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών μεταξύ κτιρίων και τραπεζοκαθισμάτων. Κάθε υπό πρόταση κατασκευή πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1.50 μ. ή 1.00 μ. από τα υφιστάμενα κτίρια.

Τι πρότεινε η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Θράκης…

Τα συμπεράσματα της Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ Θράκης που αφορά στη διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής στεγάστρων στα κοινόχρηστα πεζοδρόμια και συγχρόνως τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την επεξεργασία της εκπονηθείσας Μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Νίκος Παπαθανασίου παρουσιάζοντας και τις αντίστοιχες προτάσεις. Επιγραμματικά όπως διατυπώθηκαν οι προτάσεις: 1ο Η αποδοχή της πρότασης της τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για την κατασκευή προστεγασμάτων σε μικρή απόσταση από τις όψεις των καταστημάτων θα επιφέρει αύξηση της φέρουσας ικανότητας των καταστημάτων στην πλατεία Ειρήνης σε βάρος κοινόχρηστων χώρων (πεζοδρόμια) και θα προκαλέσει αναπόφευκτα σοβαρά αισθητικά, περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακά και οικονομικά προβλήματα στην λειτουργία της πόλης. 2ον Αισθητικά θίγονται βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής. 3ον Ο περιορισμός της κοινόχρηστης έκτασης της πλατείας με κατασκευές μονίμου μορφής και διάρκειας υποβαθμίζει κατάφωρα το δομημένο περιβάλλον και βρίσκεται εκτός των ορίων των ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων. 4ον Η αποδοχή της πρότασης της Τ.Υ. του Δήμου θα προκαλέσει περαιτέρω αύξηση των τιμών μεταβίβασης και εκμίσθωσης των ισογείων των ακινήτων της πλατείας Ειρήνης που θα ενσωματώσουν στην αξία τους το δικαίωμα της ουσιαστικής επαύξησης των επιφανειών τους έναντι ευτελούς τμήματος. 5ον Σύμφωνα με τις διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού κανονισμού είναι ρητά αντίθετη στην πολεοδομική νομοθεσία η κατασκευή προστεγασμάτων με κάθετα στηρίγματα σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους. Ο κ. Παπαθανασίου πρότεινε την εγκατάσταση ανάλογων κατασκευών στον χώρο της πλατείας (εκτός πεζοδρομίων και πεζόδρομων) που θα προσφέρονται για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στα διαστήματα που οι κλιματικές συνθήκες θα το επιτρέπουν. «Είναι χρήσιμη και απαραίτητη», τόνισε, «επειδή θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο των μονίμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών της πόλης, δίχως να υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής του ελεύθερου κοινοχρήστου χώρου σε μόνιμο κλειστό ή ημίκλειστο χώρο που θα παρεμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία πεζών». Μάλιστα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των συμπερασμάτων της Ομάδας Εργασίας ο κ. Παπαθανασίου επανέλαβε πολλές φορές ότι τα πεζοδρόμια είναι για τους πεζούς και όχι για τους καταστηματάρχες. Σημειώνοντας ότι οι μειώσεις των κοινόχρηστων χώρων απαγορεύονται.

Δ. Κοτσάκης, Δήμαρχος Κομοτηναίων: «Η πλατεία δεν είναι ένα υπαίθριο μαγαζί»

«Αν και ο Δήμος δεν οφείλει να μπει σ΄ αυτή την διαδικασία», δήλωσε ο δήμαρχος Κομοτηναίων κ. Δ. Κοτσάκης, «διότι οι αυθαίρετες κατασκευές είναι πολεοδομικές ρυθμίσεις. Επειδή υπάρχει μια κατάσταση η οποία τείνει προς το χειρότερο και επειδή πολλοί εκ των καταστηματαρχών θέλουν να προχωρήσουν σε νόμιμες λύσεις, αποφασίσαμε σαν δήμος να καταθέσουμε μια μελέτη στην πολεοδομία, όπου στα πλαίσια της μονιμότητας θα επιλυθεί αυτή η κατάσταση, ώστε να σταματήσουν τα πρόστιμα προς τους καταστηματάρχες.» Σύμφωνα με τον Δήμαρχο αυτή είναι μια λύση η οποία θα ελεγχθεί από την Πολεοδομία, από την πρωτοβάθμια ΕΠΑΕ, θα αδειοδοτηθεί σύμφωνα με τον Νόμο και θα ανοίξει τον δρόμο στην θεσμοθέτηση κανόνων στην πλατεία γιατί, όπως σημείωσε, «όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση δεν πάει άλλο.». Αποκάλυψε μάλιστα ότι δημιουργήθηκαν και προστριβές μεταξύ των καταστηματαρχών και του Δήμου. «Όσοι δεν συμμορφωθούν με μια λύση νομιμότητας σαν δήμος θα προχωρήσουμε στην αφαίρεση της άδειας τραπεζοκαθισμάτων και δη σ΄ αυτούς οι οποίοι εξόφθαλμα προκαλούν με τοίχους, τζάμια, συρόμενα, πόρτες.», δήλωσε καταλήγοντας με νόημα, «Η πλατεία δεν είναι ένα υπαίθριο μαγαζί.»

Τ.Βαβατσικλής, επικεφαλής «Νέας Πορείας» «Μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους οι προτάσεις του ΤΕΕ»

Την στάση της αποχής ερμήνευσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο πρώην Δήμαρχος κ. Τ. Βαβατσικλής σημειώνοντας ότι εξέφρασε η «Νέα Πορεία» μ΄ αυτό τον τρόπο την αντίθεσή της σε όσα διημείφθησαν και σε όσα ακολούθησαν από την αρχή του έτους όσον αφορά στο θέμα της αντιμετώπισης από την δημοτική αρχή της πλατείας. «Η Τ.Υ. δια της διευθύντριας υπέβαλε μια πρόταση για την οποία δεν είχαμε καμία αντίρρηση μια και η πρόταση αυτή της Τ.Υ. κατά κάποιο τρόπο αντέγραφε την παλαιότερη δική μας η οποία απορρίφθηκε από την ΕΠΑΕ. Την πρόταση αυτή την οποία ήμασταν πρόθυμοι να την περάσουμε, ακολούθησε η πρόταση του Δημάρχου να ερωτηθεί το ΤΕΕ. Η διοικούσα επιτροπή κατέθεσε κάποιες συγκεκριμένες παρατηρήσεις οι οποίες μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους αλλά το κυριότερο μας διαφυλάσσουν έναντι, οποιοσδήποτε ποινικής δίωξης. Σκεφτόμενη αυτά η παράταξη της «Νέας Πορείας» απείχε της ψηφοφορίας άσχετα, αν διαφωνούμε με την όλη διαδικασία και άσχετα αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους συνδημότες μας επαγγελματίες που αναπτύσσουν δραστηριότητα στην κεντρική πλατεία.» κατέληξε μάλιστα με την επισήμανση ότι η τοποθέτηση του ΤΕΕ θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν.

Με το πλαίσιο της Ομάδας εργασίας του ΤΕΕ συμφώνησε και ο κ. Δ. Δαμιανός, σημειώνοντας, όμως, ότι υπάρχει ήδη ένα ζήτημα τεράστιο με τους εργαζόμενους στα καταστήματα της κεντρικής πλατείας. «Δεν μπορείς να τους πεις να φύγουν» κατέληξε.

Τι είπαν οι καταστηματάρχες

Την αγανάκτησή τους για την διαιώνιση του θέματος κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Καταστηματαρχών κ. Χατζηκώστας σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε από την πλευρά του δήμου μια συγκεκριμένη μελέτη για τον τρόπο κατασκευής. «Ας πάρετε εσείς την ευθύνη» προέτρεψε τα μέλη του Δ.Σ, σημειώνοντας την ανάγκη να ληφθεί μια ανθρώπινη απόφαση που δεν θα οδηγεί τα καταστήματα έξω από την πλατεία». Την άποψη ότι όλο αυτό το διάστημα που γινόταν οι κατασκευές από την πλευρά των καταστηματαρχών δεν έγινε κάτι από την πλευρά της δημοτικής αρχής για να τις αποτρέψουν κατέθεσε ο ιδιοκτήτης κ. Β. Παπάζογλου προβλέποντας ότι και τώρα δεν θα γίνει τίποτα και επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης δαπέδου για τη σωστή λειτουργία των χώρων.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.