Παλευουν με την ελλειψη εργατων γης, αλλα και ζητησης στην επιτραπεζια ελια, οι ελαιοπαραγωγοι της Ροδοπης

Κώστας Κούκος, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας: «Ελπίζουμε να μας δει η κυβέρνηση και εμάς λίγο»

Τη συγκομιδή της ελιάς, αλλά και την πώλησή της, φαίνεται να έπληξε ο κορωνοϊός, με τους ελαιοπαραγωγούς να έχουν να αντιμετωπίσουν αντίξοες συνθήκες και την επόμενη περίοδο.«Είναι μια δύσκολη χρονιά για την ελιά» σημείωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας κ. Κώστας Κούκος, αφενός γιατί υπάρχουν ελάχιστοι εργάτες γης, αφετέρου γιατί δεν φαίνεται ακόμα να υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από τους εμπόρους για την επιτραπέζια ελιά.

Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη εργατών γης

Η έλλειψη εργατών γης, σημείωσε, έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να προσπαθούν μόνοι τους να ολοκληρώσουν το μάζεμα. Και αυτό γιατί συνήθως στην περιοχή μας οι εργάτες αυτοί προέρχονται από την Βουλγαρία, και μάλιστα στην περίπτωση της Μαρώνειας, τις προηγούμενες χρονιές, πολλοί έρχονταν την ημέρα για να δουλέψουν, και το βράδυ επέστρεφαν στη χώρα τους, για να επιστρέψουν την επόμενη μέρα.

Φέτος όμως δεν μπόρεσε να έρθει κανένας, για αυτό και προσπαθούν να βγάλουν την συγκομιδή με κάποιους εργάτες γης από την Αλβανία, που ζουν χρόνια στην περιοχή μας, και οι οποίοι πηγαίνουν από ελαιώνα σε ελαιώνα για να μπορέσει να γίνει η συγκομιδή. Ευτυχώς ο καιρός ήταν καλός, και δεν είχαν προβλήματα και καθυστερήσεις, παρά την έλλειψη χεριών.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως Ήπειρο και Μακεδονία, υπήρχαν γραφεία ευρέσεως εργασίας που υπόσχονταν εργάτες από την Αφρική, αυτή την περίοδο που δεν υπάρχουν εργάτες από την Βόρεια Βαλκανική, όμως αυτά τα γραφεία, παρόλο που φέρεται να έφτασαν μέχρι και το Νευροκόπι, δεν εμφανίστηκαν στην περιοχή μας.

Σε αναμονή για τους εμπόρους

Όσο για τους εμπόρους, αυτοί ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί, την ίδια στιγμή που  σύμφωνα με τον κ. Κούκο, η παραγωγή για λάδι είναι καλή σε ποιότητα και ποσότητα. Όμως και εδώ το αν η σοδειά θα χαρακτηριστεί προσοδοφόρα εξαρτάται από το εμπορικό ενδιαφέρον, που θα εξαρτηθεί από την πορεία του κορωνοϊού, καθώς η συγκυρία έχει ρίξει σημαντικά τη ζήτηση, μιας και η εστίαση έχει σχεδόν σταματήσει, και το πρόβλημα είναι παγκόσμιο.

«Θα το παλέψουμε και αυτό, μαθημένοι είμαστε οι αγρότες» σημείωσε ο κ. Κούκος, τονίζοντας πως ο πρωτογενής τομέας στη Ροδόπη, πλήττεται ποικιλοτρόπως από την κρίση του κορωνοϊού. Έτσι οι αγρότες, μαζί με τα θέματα της ζήτησης στην ελιά, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πολύ χαμηλές τιμές στο βαμβάκι, που ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών, με τα κόστη να μένουν ίδια.

Όπως τόνισε ο κ. Κούκος, οι αγρότες γενικότερα δεν έχουν δει μέχρι τώρα κάποια ενίσχυση από την κυβέρνηση, παρόλο που πρόσφατα ανακοινώθηκε πως θα δοθεί μια ενίσχυση για τους ελαιοπαραγωγούς ύψους 30 ευρώ το στρέμμα, χωρίς όμως να έχουν ακόμα δοθεί λεπτομέρειες πώς και πότε θα δοθεί το ποσό.«Ελπίζουμε να μας δει η κυβέρνηση και εμάς λίγο» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.