Παιδικοι σταθμοι απο το μελλον

Τις πτυχές του σημαντικού έργου που επιτελείται μέσα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς φιλοδοξεί να αναδείξει το «Παιδικό Ηλιοτρόπιο», η περιοδική έκδοση του Οργανισμού, που παρουσιάστηκε επίσημα χθες από τον Πρόεδρο των Παιδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Κομοτηνής κ. Δάμωνα Δαμιανό, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο κ. Δαμιανός αναφέρθηκε εξάλλου στην πορεία των εγγραφών στους σταθμούς αλλά και στο ζήτημα της συγχώνευσης των νομικών προσώπων που βρίσκονται υπό την εποπτεία της Διοίκησης των Π.Β.Σ το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο.

Η πρωτοβουλία για την έκδοση του εντύπου βασίστηκε σε μια ιδέα της επιστημονικής συνεργάτιδας του Οργανισμού, καθηγήτριας του ΤΕΙ Αθηνών κ. Αγνής Ζακοπούλου. Πρόκειται δε για «το απόσταγμα της δουλειάς μιας ευρύτατης ομάδας ανθρώπων που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς» και συνάμα «πρωτοποριακή πρωτοβουλία στο πλαίσιο λειτουργίας περιφερειακών παιδικών σταθμών για ολόκληρη τη χώρα».

Η ύλη του περιοδικού χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη προβάλλονται πολυποίκιλες δράσεις και σεμινάρια που διοργάνωσε ο Οργανισμός των Π.Β.Σ κατά το σχολικό έτος. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει τις δραστηριότητες των παιδικών σταθμών όπως αυτές εκτυλίσσονται κάθε μέρα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος που ισχύει σε καθένα από αυτούς. Στο τρίτο μέρος του περιοδικού φιλοξενούνται ενδιαφέροντα άρθρα επιστημονικών συνεργατών του Οργανισμού

όπως είναι μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων Action Aid Ελλάς κ. Απόστολος Πηγάκης, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ κ. Κώστας Λαπαρίδης, ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής κ. Ηλίας Ζιάκας.

Για την σύνταξη των κειμένων της έκδοσης συνεργάστηκαν οι παιδαγωγοί των δημοτικών παιδικών σταθμών κ.Σταυρούλα Αγγελίδου, κ.Φιλιώ Αλέκογλου, κ.Άντα Τσιατάλτσαλη, κ.Ολυμπία Αντωνίου, κ.Μαριάννα Γυλού, κ.Λούλα Γκιουλέ, κ. Νατάσσα Κανακίδου , κ.Μαρία Θεοχαρίδου, κ.Μαρία Κουτρώνα, κ. Ελένη Κουσκουρίδου, κ.Ελευθερία Κυρέζογλου και κ.Χρύσα Τσάρη. Την επιμέλεια του περιοδικού είχε η κ. Μαρια Μερέτη.

Η Διευθύντρια του 2ου Παιδικού Σταθμού και μέλος της συντακτικής ομάδας κ. Τσιατάλτσαλη σχολίασε ότι μέσω του περιοδικού επιτεύχθηκε η προβολή ενός μεγάλου μέρους της δουλειάς που γίνεται στους κόλπους των σταθμών, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο παιδικός σταθμός δεν είναι «τόπος φύλαξης των παιδιών» αλλά «τόπος αγωγής».

Ο κ. Δαμιανός ευχαρίστησε το Δήμαρχο Κομοτηναίων κ. Τάσο Βαβατσικλή για την εκφρασμένη συμπαράσταση του στο έργο του Οργανισμού και εξάλλου το σύνολο των παιδαγωγών που συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην επιτυχημένη υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Σημείωσε εξάλλου ότι η έκδοση δεν ήταν πολυδάπανη και το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της καλύφθηκε από τις διαφημίσεις τοπικών κυρίως επιχειρήσεων.

Το επόμενο τεύχος του περιοδικού θα κυκλοφορήσει πριν τα Χριστούγεννα.

Σχολές γονέων και πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής

Αναφερόμενος σε ειδικότερες πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Οργανισμός των ΠΒΣ του Δήμου Κομοτηνής ο κ. Δαμιανός εστίασε στη λειτουργία σχολής γονέων κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου. Για την υλοποίηση της ίδιας προγραμματικής δέσμευσης της Διοίκησης, υπήρξε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αλεξ/πολης και το ψυχολόγο κ. Πασχάλη Κεκέ, ο οποίος ήταν ο εισηγητής στις 20 συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Τα μαθήματα ήταν διάρκειας 1,5 ώρας και τα παρακολούθησαν 40 γονείς, από τους 86 συνολικά που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Ο Πρόεδρος των ΠΒΣ επισήμανε ότι στόχος της Διοίκησης είναι να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική και καίρια η συγκεκριμένη παρέμβαση, την επόμενη περίοδο «ούτως ώστε οι γονείς να την αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη θέρμη και να επωφεληθούν περαιτέρω».

Παράλληλα ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά με την συνεργασία των παιδιάτρων κ. Φακιρίδη, κ.Κουτσογιάννη και της κ. Γκίκα και την καθιέρωση της κάρτας ελέγχου υγείας για όλα τα νήπια, που είναι εγγεγραμμένα στους παιδικούς. Το πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Δαμιανός, θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν.

Εγγραφές

Μέχρι τις 21 Ιουνίου η γραμματεία των δημοτικών παιδικών σταθμών θα δέχεται τις αιτήσεις εγγραφής και επανεγγραφής νήπιων οι οποίες μέχρι χθες ανέρχονταν σε 250 συνολικά. Εξάλλου μέχρι τις 31 Ιουλίου –έως τότε θα συνέλθει και αρμόδια επιτροπή εγγραφών- οι γονείς θα ενημερωθούν για το που εγγράφεται το παιδί τους.

Την περσινή χρονιά πάντως ικανοποιήθηκαν και οι 500 αιτήσεις που υποβλήθηκαν. Η διοίκηση των ΠΒΣ εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για να καλύψει ενδεχόμενο αυξημένο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανό τα χωροταξικά όρια των σταθμών, αναδιατάσσονται με την προσθήκη στον Οργανισμό, της λειτουργίας του πρώην ΠΙΚΠΑ ενώ όπως επανέλαβε τα νήπια θα εγγράφονται στον παιδικό της συνοικίας στην οποία διαμένουν. Κατά προτεραιότητα εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι γονείς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται περιπτώσεις γυναικών –ως επί το πλείστον- που είναι άνεργες ή εργάζονται στο σπίτι.

Αμετάβλητη θα παραμείνει η τιμή των τροφείων (30 ευρώ) για το ερχόμενο έτος. Δεν θα καταβάλλουν τροφεία όσοι γονείς αποδεδειγμένα δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Συγχωνεύσεις νομικών προσώπων – Αναστολή λειτουργίας του ΚΕΦΟ Κομοτηνής

Η λήψη απόφασης στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής για την συγχώνευση των νομικών προσώπων που βρίσκονται υπό την εποπτεία της Διοίκησης των ΠΒΣ, ήταν ένα ακόμη ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Δαμιανός.

Το πρώην ΠΙΚΠΑ- Παιδικός Σταθμός Δήμου Κομοτηνής, ο Παιδικός Σταθμός Ροδίτη, που λειτουργούσε στη βάση σχετικού προγράμματος του ΕΟΠ και το ΚΕΦΟ Κομοτηνής, πρόκειται να συγχωνευθούν και να ενταχθούν στο πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού των ΠΒΣ του Δήμου, κατόπιν και της σχετικής έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το νέο νομικό πρόσωπο που θα προκύψει θα λέγεται «Παιδικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Δήμου Κομοτηνής-ΚΕΦΟ». Σε συνεργασία του Προέδρου του νομικού προσώπου και του Δημάρχου εξετάζεται το θέμα της επέκτασης της λειτουργίας του ΚΕΦΟ και σε άλλους οικισμούς, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ «προβληματισμός» επικρατεί για τον μέλλον του Παιδικού Σταθμού Ροδίτη που θα εξαρτηθεί από τις εγγραφές ενώ όπως αναφέρθηκε το ΚΕΦΟ Κομοτηνής αναστέλλει τη λειτουργία του για οικονομικούς λόγους καθώς «οι λειτουργικές δαπάνες είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τα χρήματα που αποστέλλονται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας». Το ΚΕΦΟ φιλοξενούσε 40 παιδιά σχολικής ηλικίας, τα οποία «θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με τα ολοήμερα σχολεία, στην παρούσα φάση τουλάχιστον». Ο κ. Δαμιανός σημείωσε ότι εφόσον υπάρξει χώρος που ανήκει στο Δήμο προκειμένου να λειτουργήσει και πάλι το ίδιο πρόγραμμα και να εξυπηρετήσει κάποιες ανάγκες, θα επανεξεταστεί την προοπτική εφαρμογής του.

Ο διορισμός νοσηλεύτριας στα ΚΕΦΟ Ροδίτη και Θρυλορίου αναβάθμισε την ποιότητα παροχής υπηρεσιών φροντίδας στα μέλη των κέντρων που είναι κυρίως υπερήλικες. Η νοσηλεύτρια παρακολουθεί σε τακτική βάση τους ηλικιωμένους και εξυπηρετεί όσους χρειάζονται σακχαρομέτρηση, μέτρησης της χολιστερόλης των τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη πραγματοποιούνται προγράμματα ινσουλινοθεραπείας και ενεσοθεραπείας, ομιλίες για θέματα υγείας και συμβουλευτικής αγωγής.

Ας σημειωθεί τέλος ότι από τον Σεπτέμβριο θα ενσωματωθούν στο δυναμικό των σταθμών τρεις νέοι παιδαγωγοί ενώ μέσα στο μήνα θα προκηρυχθεί η πρόσληψη, μέσω ΑΣΕΠ 3 παιδαγωγών, 2 καθαριστριών κι ενός μάγειρα-μαγείρισας για τις ανάγκες του 6ου Παιδικού Σταθμού.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.