«Παιδια, της Ελλαδος Παιδια…»

Τα μεγάφωνα δονούνται από την παθιασμένη φωνή του Χρήστου Κοσμά που εναλλάσσεται με τον Τηλέμαχο Αρναούτογλου στην αφήγηση του «Έπους του ’40», επισκιάζοντας και αυτή ακόμη τη στρατιωτική μπάντα στην έγερση του φρονήματος πολιτών τε και ένστολων θεατών της εθνικής παρέλασης το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου του 2004 στην Ξάνθη… Παιδιά, αγόρια και κορίτσια, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατήσουν το ρυθμικό βηματισμό τους καθώς διέρχονται μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και ταυτόχρονα μέσα από έναν ορυμαγδό εμβατηρίων, παθιασμένων περιγραφών προγονικών ηρωισμών και ζωηρών χειροκροτημάτων από το πλήθος ένθεν κι ένθεν της Πλατείας Ελευθερίας επί της οδού 28ης Οκτωβρίου που έχει την τιμητική της τρεις φορές το χρόνο (Εθνική Παλιγγενεσία, Έπος του ’40 και Ελευθέρια της Ξάνθης).

Και αυτή τη φορά – όπως και στην επέτειο απελευθέρωσης της πόλης στις 4 Οκτωβρίου – στην παράσταση πρωταγωνιστεί η νεότητα: σκαρφαλωμένη στα πεζούλια ανεμίζοντας πλαστικές «Γαλανόλευκες», ντυμένη με παραδοσιακές φορεσιές, με επίσημο ομοιόμορφο ένδυμα παρελάσεως ή με «χακί» και φορτωμένη βαρύ οπλισμό, η νεότητα της Ξάνθης πρόσθεσε άλλη μία επετειακού περιεχομένου παρένθεση στον «ηδονικό της», κατά Καβάφη, «βίο»… Το μήνυμα της γιορτής, στην πραγματικότητα, τους περιμένει για να τους συγκλονίσει, μέσα από τις διακόσιες, κοντά, ιστορικές φωτογραφίες και χάρτες αρχείου που κρέμονται στους τοίχους της Δημοτικής Πινακοθήκης, λίγο πιο πάνω από την Πλατεία Αντίκα όπου θα απολαύσουν τη σχολική αργία πίνοντας καφέ με την παρέα αμέσως μετά την παρέλαση… Από το σημείο εκείνο όμως της Παλιάς Πόλης μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας όπου οι εκπρόσωποι της θρησκευτικής, της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου χαιρετούν τους αναπήρους πολέμου και λαμβάνουν θέσεις μπροστά στις κάμερες, η απόσταση μπορεί να φαντασιωθεί και ως αγεφύρωτη… Εξ’ ου και οι διαφοροποιημένες ερμηνείες που δίνουν οι πολιτικοί στο κρυστάλλινο, για τους περισσότερους, ιστορικό μήνυμα του ’40… Εν προκειμένω, ο Αλέξανδρος Κοντός από την πλευρά της νέας κυβέρνησης και ο Παναγιώτης Σγουρίδης από την πλευρά της πρώην, επιχειρούν να δώσουν …χρώμα στο καταγεγραμμένο ασπρόμαυρο Έπος, με παλ πινελιές γαλάζιου και πράσινου:

«Το έπος του ’40 αποτελεί μια χρυσή σελίδα στη λαμπρή ιστορία της πατρίδας μας. Μια σελίδα όπου ανάγλυφα περιγράφεται η αγωνιστικότητα, η φιλοπατρία, η γενναιότητα, η αυτοθυσία και η αυταπάρνηση των Ελλήνων. Το «Όχι» που βροντοφώναξε το ’40 όλος ο ελληνικός λαός, σηματοδοτεί τα δικά μας βήματα: λέμε «όχι» στο χθες, «όχι» στο γκρίζο, «όχι» στη διαφθορά, «όχι» στην αδιαφάνεια. Λέμε «ναι» στην εντιμότητα, λέμε «ναι» στη φιλοπατρία και λέμε «ναι» στην αγάπη για τον τόπο. Και βέβαια δίνουμε κι εμείς τη μάχη μας έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πολύ καλύτερο μέλλον γι’ αυτά τα όμορφα ελληνόπουλα που είδαμε να παρελαύνουν» (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέκος Κοντός)

«Ο ελληνικός λαός έχει πάρα πολλά κι αξιόλογα χαρίσματα: διαθέτει λεβεντιά, διαθέτει αξιοπρέπεια, διαθέτει πατριωτισμό. Όποτε τον χρειάστηκε το έθνος κατά τη διάρκεια της ιστορίας, το απέδειξε. Το απέδειξε το ’40, το απέδειξε και μετά από χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου ο ελληνικός λαός έδειξε έναν νέο πατριωτισμό. Πραγματικά, με αυταπάρνηση και με εθελοντισμό, επιτύχαμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό, κατά γενική ομολογία, διεθνώς. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει εμείς οι ταγοί του να αξιοποιούμε όλα αυτά τα χαρίσματα του ελληνικού λαού. Θα πρέπει να τα αναπτύσσουμε και να τα βοηθούμε ώστε πράγματι η πατρίδα να πηγαίνει ακόμα πιο ψηλά. Πρέπει να διδασκόμαστε από τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού και να τον οδηγούμε ακόμα πιο ψηλά. Αυτό ας το λάβουν ως μήνυμα και οι κυβερνώντες» (Βουλευτής Ξάνθης, Παναγιώτης Σγουρίδης)

«Επί τ’ αυτά», αντιθέτως, κινήθηκαν στα μηνύματά τους ο Μητροπολίτης Παντελεήμων και ο Στρατηγός Παναγόπουλος:

«Χρόνια πολλά κι ευλογημένα… Σ’αυτήν την ηλιόλουστη φθινοπωρινή ημέρα, καμαρώσαμε τα παιδιά μας που παρήλασαν με τόσο καμάρι και με τόση λεβεντιά, τη μαθητιώσα νεολαία, τα στρατευμένα μας νιάτα, αυτήν την ημέρα που γιορτάζουμε την ένδοξη νίκη του ελληνικού λαού που ομόψυχα απήντησε το «Όχι» και περιέσωσε την αξιοπρέπεια ολόκληρου του Δυτικού κόσμου και ολόκληρου του ευρωπαϊκού λαού. Έτσι ενωμένοι και ομόψυχοι μπορούμε να πάμε μπροστά και να ελπίζουμε σε πολύ καλύτερες ημέρες, απλώνοντας βέβαια το χέρι της συνεργασίας προς όλους τους λαούς και προς όλους τους ανθρώπους, τους εγγύς και τους μακράν. Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά μας, στους γυμναστές αλλά και σ’όλους τους εκπαιδευτικούς που κουράστηκαν αυτές τις μέρες, στους άνδρες, στους αξιωματικούς και στο Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού, στα Σώματα Ασφαλείας, στους συνοριοφύλακες, συγχαρητήρια στους γονείς που έχουν τέτοια παιδιά. Εύχομαι τα έτη όλων να είναι πολλά και ευλογημένα» (Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης & Περιθεωρίου Παντελεήμων)

«Το μήνυμα βγάζει η σημερινή μέρα μόνη της… Και το μήνυμα είναι διαχρονικό και σταθερό: η πίστη στον αγώνα και στο δίκιο, η πεποίθηση του λαού για εθνική ανεξαρτησία, ελευθερία και πρόοδο, η αγάπη και ο σεβασμός στην ιστορία του έθνους που ανήκει, αλλά και η ομοψυχία και η ενότητα, εγγυώνται καινούριες δόξες και καινούριες λαμπρές ημέρες σαν αυτή του ’40 που τιμούμε σήμερα» (Διοικητής Δ΄Σώματος Στρατού, Στρατηγός Παναγόπουλος Στυλιανός)

Μαρία Β.Μπόντη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.