«Παιδια μιας αλλης πολης» στην Κομοτηνη

«Παιδιά μιας άλλης πόλης» αυτοαποκαλείται το ροκ σχήμα που από χθες Τρίτη και κάθε Τρίτη θα κρατά συντροφιά στους μουσικόφιλους στη μουσική σκηνή «Παράσταση». Ένα ανάλαφρο φοιτητικό ροκ σχήμα, πέρα από τις μπάντες που παίζουν στην Κομοτηνή κι έχουν καθαρά ρεμπέτικο και λαϊκό τόνο, με στόχο τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, θα παρουσιάζουν τραγούδια περισσότερο «καθιστικά», αλλά που έχουν σημαδέψει την ελληνική και ξένη τραγουδοποιία εδώ και χρόνια. Τη συγκεκριμένη μέρα οι τιμές θα είναι φοιτητικές, αν και οι προοπτικές, πέρα από το να μαζεύεται περισσότερος φοιτητικός κόσμος, είναι το μαγαζί να είναι ανοιχτό σε κάθε ηλικία.

Ένας ξεχωριστός τρόπος διασκέδασης, με μοναδική συντροφιά την καλή κι απλή διάθεση, ακριβώς σαν να πίνεις το ποτό σου στο σπίτι και ν΄ ακούς αγαπημένα κομμάτια…


Ο Σωτήρης Πατσαλιάς από τη Θεσσαλονίκη σπουδάζει ΤΕΦΑΑ, παίζει κιθάρα και τραγουδάει, η Τσαρδούνη Φωτεινή παίζει ακορντεόν και ντραμς και είναι από τη Θεσσαλονίκη, δευτεροετής Νομικής, ο Παντελής Φιτσιάλος από το Βόλο παίζει τουμπελέκι και κρουστά, τραγουδάει μόνο όταν είναι υπό πίεση, η Αντιγόνη Αναγνωστοπούλου από τη Θεσσαλονίκη, τριτοετής φοιτήτρια Νομικής, παίζει πιάνο και τραγουδάει και η Φωτεινή Δασκαλάκη από τη Θεσσαλονίκη, η οποία τραγουδά, είναι τα μέλη του σχήματος.

Με τη σύνθεση αυτή το σχήμα εμφανίζεται για πρώτη φορά, εκτός από την Αντιγόνη. Τα παιδιά ξανάπαιξαν στην Κοινότητα Νέων στο σχήμα έντεχνο – λαϊκό και στο ελληνικό ροκ έχουν δώσει και κάποιες συναυλίες στην Κομοτηνή.

ΠτΘ: Η εμφάνιση του ροκ στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 σημαδεύτηκε με κοινωνικά κινήματα. Εσείς πώς το εκλαμβάνετε αυτό;

Σ.Π.: Η νεολαία και κάθε νέος είναι επαναστάτες με τον ένα ή άλλο τρόπο. Ανεξάρτητα από πολιτικές ή κομματικές ταυτότητες Το ροκ έχει περάσει στη συνείδηση του κόσμου να συνδυάζεται με την αριστερά. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν ισχύει σήμερα.

ΠτΘ: Από ποια μουσικά σχήματα έχετε επηρεασθεί;

Α.Α.: Ακούω κλασσική μουσική, ίσως και λόγω σπουδών, ροκ και μέταλ. Πιστεύω ότι ένα άτομο που σπουδάζει μουσική πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλα τα είδη. Για να κάνουμε σωστή μουσική, ακούμε και παίζουμε απ΄ όλα.

Π.Φ.: Ακούω περισσότερο έντεχνο, λαϊκό, ακόμη και «σκυλάδικο» μπορώ να πω. Είμαι όμως σύμφωνος με αυτό που είπε η Αντιγόνη, ότι για έναν που ασχολείται με τη μουσική καλό είναι να ακούει τα πάντα.

Φ.Τ.: Εγώ είμαι ανοιχτή σε όλα και δεν μπορώ να πω ότι μπορώ να ακούω τα πάντα. Με αυτό θέλω να πω ότι δεν μπορώ να ακούω «σκυλάδικα». Τα ακούσματά μου είναι ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής και δίνω μεγάλη έμφαση στη μελωδία παρά στους στίχους. Ένα κομμάτι μπορεί να μη μου λέει κάτι σε στίχους, αλλά μόνο και μόνο για την μελωδία να είναι από τα αγαπημένα μου. Γι΄ αυτό και ακούω πολλή ορχηστρική μουσική.

Σ.Π.: Ακούω κυρίως κιθαριστικό ροκ δεκαετίας ΄70, αλλά για να θεωρείς τον εαυτό σου μουσικό, πρέπει να είσαι ανοικτός σε όλα τα ακούσματα. Δεν γίνεται να είσαι καλός κιθαρίστας ή καλός πιανίστας και να μην ακούς τα πάντα.

ΠτΘ: Φωτεινή και Αντιγόνη είστε φοιτήτριες Νομικής. Πώς μπορεί να συνδυαστεί η μουσική με τη νομική; Υπάρχει σχέση στη φιλοσοφία τους;

Α.Α.: Έχω καταλάβει ότι επαγγελματικά είναι πολύ δύσκολο να συνδυαστούν αυτά. Επειδή η μουσική είναι κάτι που δεν μπορείς να το αποβάλλεις από μέσα σου. Σίγουρα είναι το χόμπι μας, κάτι που αγαπάμε πάρα πολύ. Μπορεί κάποια στιγμή να αποφασίσω ότι δεν θέλω να γίνω νομικός και να ασχοληθώ αποκλειστικά με τη μουσική. Δεν το αποκλείω αυτό. Όσον αφορά στη φιλοσοφία τους, θα έλεγα ότι και η μουσική και η νομική έχουν μαθηματικό τρόπο σκέψης.

Φ.Τ.: Για μένα η μουσική αποτελεί κάτι ξεχωριστό, κάτι που συνοδεύει τη ζωή μου. Η μουσική είναι άλλο, η νομική ως επιστήμη είναι κάτι άλλο.

ΠτΘ: Κάποτε η Νομική ήταν εφάμιλλη της ρητορικής, η οποία ήταν ολόκληρη τέχνη…

Α.Α.:Πρέπει να διαχωρίζουμε την πειθώ του δικηγόρου από την ικανότητα της ρητορείας με τη νομική σαν επιστήμη.

ΠτΘ: Η νομική είναι επιστήμη ή τέχνη τελικά;

Α.Α.: Η νομική είναι επιστήμη και η ρητορεία είναι τέχνη. Ο καλός δικηγόρος πρέπει να είναι και καλός ρήτορας. Ο δικαστής εφαρμόζει τους νόμους και πρέπει να έχει μαθηματική σκέψη. Η Νομική, από εκεί και πέρα, συνεργάζεται με άλλες τέχνες, με την ψυχολογία με τη φιλολογία.

Φ.Τ.: Ο δικαστής πρέπει να είναι και ψυχολόγος πρέπει να είναι πολλά. Πιστεύω ότι για να είσαι καλός σε αυτό που κάνεις πρέπει να έχει μία ευρεία γνώση πολλών διαφορετικών κατευθύνσεων. Ένας καλός μουσικός ή ένας καλός ηθοποιός, για να είναι αυτό που είναι, θα πρέπει να έχει ανεπτυγμένους τους ορίζοντές του.

ΠτΘ: Το όνομα του συγκροτήματός σας είναι «Παιδιά μιας άλλης πόλης». Πώς προέκυψε αυτός ο τίτλος;

Π.Φ.: Εγώ το πρωτοείπα για πλάκα. Το άκουσαν τα παιδιά και τους άρεσε. Έπεσαν και άλλα ονόματα στο τραπέζι, αλλά επικράτησε αυτό.

ΠτΘ: Ως παιδιά, λοιπόν, μιας άλλης πόλης, πώς είδατε τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας;

Σ.Π.: Όταν ήρθα ως φοιτητής μου άρεσε το γεγονός ότι διοργανώνονταν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν φοιτητές ανεξάρτητα από φοιτητικές παρατάξεις. Παρατήρησα ότι γίνονταν πολλές προσπάθειες από ομάδες φοιτητών, όπως η Κοινότητα Νέων, κάτι που δεν γίνεται σε άλλες πόλεις. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη όλες οι δραστηριότητες στα πανεπιστήμια γίνονται πίσω από κάποια κομματική παράταξη. Από την άλλη, εδώ με τα παιδιά δεν ανήκουμε σε καμία φοιτητική παράταξη. Μου άρεσε, επίσης, το γεγονός ότι από το Δήμο Κομοτηνής δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά κατά τη διάρκεια των «Ελευθερίων» να συμμετέχουν. Ακόμη και τα μαγαζιά δίνουν ευκαιρίες στα παιδιά και το Πανεπιστήμιο βοηθά σε αυτό.

Φ.Τ.: Ουσιαστικά φέτος ήρθα στην Κομοτηνή, αν και είμαι στο δεύτερο έτος και από την αρχή έμεινα στην Κοινότητα για τους ίδιους λόγους που ανέφερε και ο Σωτήρης. Το καλό στις μικρές πόλεις σχετικά με τη Θεσσαλονίκη όπου έζησα είναι ότι βοηθά τους φοιτητές να αναπτύξουν τέτοιες δραστηριότητες. Η πόλη βοηθά στην ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων ενώ στη Θεσσαλονίκη χάνεσαι.

ΠτΘ: Η πολιτική σας ενδιαφέρει;

Σ.Π.: Πιστεύω ότι κάθε νέος ο οποίος ψηφίζει πρέπει να έχει μία πολιτική ταυτότητα, μία πολιτική άποψη, αλλά να μην μπαίνει σε καλούπια. Πιστεύω όμως ότι άλλο κόμμα και άλλο πολιτική…

ΠτΘ: Δεν σας ενδιαφέρουν τα κόμματα δηλαδή;

Σ.Π.: Εμένα δεν με εκπροσωπούν.

Φ.Τ.: Πιστεύω ότι τα περισσότερα πράγματα είναι συνυφασμένα με την πολιτική. Άλλο κόμμα όμως και άλλο πολιτική. Πολιτική μπορείς να κάνεις και με τη στάση της ζωής σου. Παρακολουθώ τα πολιτικά πράγματα της χώρας, απλά θεωρώ ότι δεν είμαι έτοιμη να συμμετέχω ενεργά.

Α.Α.: Εγώ προσπαθώ να παρακολουθώ τα πολιτικά, αλλά δεν μ΄ αρέσει γενικά που εμείς οι νέοι δεν προβληματιζόμαστε τόσο πολύ, γιατί εμείς οι νέοι είμαστε το μέλλον της κοινωνίας και μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα.

ΠτΘ: Για να γυρίσουμε στη μουσική όμως, θα ήθελα να μου πείτε αν συνθέτετε σεις οι ίδιοι;

Σ.Π.: Για να συνθέσεις μία μελωδία, ένα τραγούδι, χρειάζεται να έχεις απαραίτητες γνώσεις μουσικής, χωρίς να εννοώ κάτι εξειδικευμένο, κάτι το ειδικό. Αν σου βγαίνει από μέσα, αν ακούγεται καλά, σου βγαίνει κατευθείαν. Στη Θεσσαλονίκη συμμετέχω σε μία μπάντα και έχουμε βγάλει ένα ντέμο με δύο δικές μου συνθέσεις, καθώς και στίχους. Δεν πιστεύω ότι κάτι για να είναι καλό πρέπει να έχει και στίχο φοβερό ή τη σύνθεση τη φοβερή. Οι Human Touch, για παράδειγμα, είναι λίγο κουραστικοί κατά τη γνώμη μου, γιατί προσπαθούν ακριβώς να παίξουν δύσκολα. Θεωρώ ότι κάτι είναι καλό όταν μου ακούγεται καλά.

Α.Α.: Εγώ επειδή έχω πτυχίο αρμονίας έχω τις βασικές γνώσεις για να συνθέσω. Πιστεύω όμως ότι είναι διαφορετικό να έχεις ταλέντο στη σύνθεση, είναι μαγεία αυτό το πράγμα, να παίζεις με τους ήχους με τις νότες. Η μουσική είναι πολλά πράγματα, και παράξενα στο αυτί και ωραία στο αυτί, αλλά είναι πράγματα που αξίζει να ψάξεις.

Σ.Π.: Ήθελα να προσθέσω ότι είναι διαφορετικό να είσαι καλός συνθέτης και διαφορετικό να είσαι καλός παίκτης ενός οργάνου. Υπάρχουν συνθέτες, για παράδειγμα ο Θεοδωράκης, ο οποίος σαν πιανίστας δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Υπάρχουν κιθαρίστες που παίζουν δώδεκα ρόλους στο δευτερόλεπτο, αλλά αν τους βάλεις να συνθέσουν μία εκδήλωση σου βγάζουν ότι να ΄ναι. Λίγες είναι οι εξαιρέσεις που να μπορούσαν να παίζουν και να συνθέτουν εξίσου καλά.

ΠτΘ: Σας ευχαριστούμε πολύ και καλή επιτυχία στις μουσικές βραδιές σας.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.