«Παγωσε» το εργο των φυλακων Δραμας

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης είχε προβεί σε κάποιες κινήσεις για την αποσυμφόρηση των δικαστικών φυλακών όπως είναι η αποφυλάκιση συγκεκριμένων κατηγοριών κρατουμένων και η λειτουργία τριών νέων φυλακών για το 2009 (Νιγρίτα Σερρών, Δράμα και Χανιά) για ν’ απορροφήσουν μέρος των κρατουμένων αλλά το έργο έχει καθυστερήσει σε τέτοιο σημείο ώστε όσοι σχετίζονται με τον τομέα της δικαιοσύνης να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας Πασχάλης Ξανθόπουλος μίλησε στον ΠτΘ για τη μεγάλη καθυστέρηση στην αποπεράτωση του έργου κατασκευής καταστήματος κράτησης στο Νικηφόρο Δράμας, χωρητικότητας 400 θέσεων, εξηγώντας ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα έπρεπε το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2008.

Ο κ. Ξανθόπουλος έδωσε τις πληροφορίες για το έργο και τους λόγους που δεν ολοκληρώθηκε. «Οι δικαστικές φυλακές του Νικηφόρου Δράμας, αρχικής δυναμικότητας 298 κρατουμένων, έχουν ένα ιστορικό συνεχών αναβολών. Ενημερώθηκα πρόσφατα από το εναπομείναν προσωπικό του εργοταξίου ότι είναι ελάχιστοι άνθρωποι, 4- 5 διοικητικοί οι οποίοι κρατούν λογαριασμούς. Το κυρίως έργο έχει σταματήσει και η εργολήπτρια εταιρία ισχυρίζεται ότι έχει να παίρνει αρκετά χρήματα, έχει κάνει πιστοποιήσεις προς τη ΘΕΜΙΔΑ Κατασκευαστική και προς το υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν εκταμιεύονται τα αναλογούντα ποσά, με αποτέλεσμα να μη θέλουν να συνεχίσουν έχοντας λαμβάνειν.

Επομένως, μάλλον είναι θέμα πολιτικής βούλησης, ν’ ανοίξουν οι στρόφιγγες του υπουργείου Οικονομίας προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, να εξοφληθούν τα όσα έχουν πραγματοποιήσει και να συνεχιστεί το έργο ομαλά».


Πριν από ένα χρόνο είχε δοθεί η κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι το αργότερο τον Δεκέμβριο του 2008 θα ήταν έτοιμο το έργο. «Έχουν ολοκληρωθεί τα κτιριακά, είμαστε στη φάση των κουφωμάτων και απομένει η προμήθεια του ξενοδοχειακού εξοπλισμού και βέβαια η στελέχωσή του με το προσωπικό.

Τα χρήματα προφανώς υπάρχουν, διοχετεύονται σε άλλες φυλακές ενδεχόμενα. Η ουσία για την περιοχή μας είναι ότι ένα έργο καρκινοβατεί επί σειρά ετών και πηγαίνει από χρόνο σε χρόνο για να τελειώσει».


Ο κ. Ξανθόπουλος σχολίασε για το νέο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δένδια ότι έχει ένα πολύ καλό βιογραφικό αλλά θα είναι δύσκολο ν’ ασχοληθεί στην παρούσα φάση με την καθυστέρηση του έργου, μια και είναι ανοιχτά μια σειρά από ζητήματα.

Σχολίασε επίσης ότι ο ρόλος του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου δεν είναι να κυνηγάει το έργο της αποπεράτωσης των φυλακών, αλλά μπορεί να παρέμβει και να το αναφέρει. «Αυτό είναι θέμα πολιτικό, έργο κυρίως των κυβερνητικών βουλευτών οι οποίοι οφείλουν να τρέξουν το έργο. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. έχει μια θεσμική ιδιότητα που δεν του επιτρέπει ούτε να απαιτεί, ούτε να συναλλάσσεται, ούτε να εκβιάζει καταστάσεις».

Οι πρόεδροι είναι οι συνδετικοί κρίκοι μεταξύ των τοπικών θεμάτων και της κεντρικής διοίκησης. Τις επόμενες μέρες, ο κ. Ξανθόπουλος σχεδιάζει να κατέβει στην Αθήνα για μια σειρά από θέματα, ανάμεσά τους κι αυτό των φυλακών του Νικηφόρου Δράμας. Σε κάθε περίπτωση, μεταφέρει τις επιφυλάξεις του για την ταχύτητα του έργου μια και είχαμε πρόσφατα αλλαγή υπουργού κι αυτό συνεπάγεται μια σειρά από καθυστερήσεις, από τις αλλαγές προσώπων μέχρι τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, κοκ.

«Το έργο θα πρέπει να τελειώσει στο σημείο που έχει φτάσει κι επιπλέον για να εκτονωθούν οι συνθήκες γιατί η κατάσταση στις φυλακές είναι τραγική με προφυλακισμένους που είναι πολίτες και με τα ατομικά τους δικαιώματα δυστυχώς σε αναστολή.

Επιπλέον, είναι ένα θέμα που σχετίζεται με τη σωφρονιστική πολιτική του κράτους, με τη φερεγγυότητα του κράτους απέναντι στους πολίτες, με την εύρυθμη λειτουργία των υπόλοιπων σωφρονιστικών καταστημάτων»
επισημαίνει ο κ. Ξανθόπουλος.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.