«Παγωμενη» η μεγαλη τουριστικη επενδυση στο Φαναρι

Στην αναμονή για την έγκριση της πολεοδομίας που θα «ξεκλειδώσει» την δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας συνολικά 570 κλινών παράπλευρα στον οικισμό - Γιάννης Στεφανουδάκης, εκπρόσωπος της εταιρίας «Προσδοκούμε να πάρουμε 400 εργαζόμενους από την Κομοτηνή και το κράτος δεν μας αφήνει να λειτουργήσουμε»

«Παγωμένη», παρά την αναθέρμανση των ελπίδων το καλοκαίρι για την υλοποίησή της, παραμένει η μεγάλη τουριστική επένδυση στο Φανάρι που έχει σχεδιάσει η Εταιρία Ξενοδοχειακών και Εμπορικών Επιχειρήσεων «Πλευρόπαπας Α.Ε.», ιδιοκτησίας Βασίλη Πλεύρη, η οποία διαθέτει δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στη Χερσόνησο του νομού Ηρακλείου Κρήτης. 

Όπως είχε καταγραφεί στην εφημερίδα μας στα μέσα Ιουλίου, ο ξενοδοχειακός όμιλος είχε επιχειρήσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο Φανάρι, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στα δυτικά του οικισμού του Φαναρίου, σε έκταση που βρίσκεται πλησίον της τοποθεσίας «Κολώνες του Μεταξά».
 
Για το σκοπό αυτό, να θυμίσουμε, η εταιρεία αγόρασε, και ακόμα κατέχει, έκταση περίπου 40 στρεμμάτων στο Αγρόκτημα Φαναρίου, ώστε να γίνει πιο εύκολη η σύναψη μακροχρόνιας μίσθωσης όμορων οικοπέδων, επιπλέον έκτασης 140 στρεμμάτων, από το τότε Υπουργείο Γεωργίας, νυν Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Και ενώ όλα φαινόταν έτοιμα, η υλοποίηση της επένδυσης «κόλλησε» στην  πολεοδομία Ροδόπης και στη συνθήκη Ραμσάρ που διέπει την περιοχή, ενώ όλες οι προσπάθειες των στελεχών της επιχείρησης απέβησαν άκαρπες. 

Η μεν εταιρεία πρόθυμη… 

Παρόλα αυτά φέτος το καλοκαίρι, όταν μέλη της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης είχαν επισκεφτεί την Κρήτη στο πλαίσιο προώθησης των τοπικών προϊόντων της Ροδόπης, συναντήθηκαν με τον εκπρόσωπο της εταιρίας, κ. Γιάννη Στεφανουδάκη, ο οποίος τους εξέφρασε την πρόθεση της εταιρείας να προωθήσει τη συγκεκριμένη επένδυση, ύψους περίπου 28 εκ. ευρώ που θα δημιουργήσει περίπου 700 θέσεις εργασίας, τουλάχιστον 400 από τις οποίες, όπως είχε δεσμευτεί η εταιρεία, θα ήταν κάτοικοι του τότε Δήμου Αιγείρου.
 
Η επένδυση όμως παραμένει σε αναμονή, μιας και για να μπορέσει η εταιρεία να ξεκινήσει, πρέπει να πάρει την άδεια της Πολεοδομίας, παρόλο που όπως ο κ. Στεφανουδάκης τόνισε προς τον «ΠτΘ» είναι ακόμα και σήμερα έτοιμοι να δημιουργήσουν τις δύο μονάδες, μία 400 κλινών που θα λειτουργεί όλο το χρόνο και μία 170 δωματίων καλοκαιρινή. 

…η δε Πολεοδομία αδυνατεί λόγω Ραμσάρ 

Όπως σημείωσε για να μισθώσουν την έκταση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο παραμένει θετικό, χρειάζονται 8 εγκρίσεις, από τις οποίες έχουν λάβει τις 7, πλην της Πολεοδομίας Ροδόπης που είχε επικαλεστεί τότε την ένταξη του χώρου στη συνθήκη Ραμσάρ.
 
«Το παράπονό μου είναι ότι τη στιγμή που η εταιρεία ασχολείται με τον τουρισμό για πάνω από 45 χρόνια, με ήδη 2 μεγάλα ξενοδοχεία στη Ηράκλειο της Κρήτης, είχαμε κλείσει ραντεβού με τον τότε Περιφερειάρχη ΑΜΘ, τον κ. Σταμάτη, και εκείνος δεν μας δέχτηκε στο γραφείο του, αποχωρώντας από την πίσω πόρτα και όλα έχουν μείνει εκεί» υπογράμμισε ο κ. Στεφανουδάκης. Παρόλα αυτά επιμένουν να προσπαθούν ξανά, επειδή, όπως σημειώνει, υπάρχουν τα χρήματα και δεσμεύσεις από την μεγάλη εταιρεία TUI με συμβόλαια πενταετίας.
 
 Επιπλέον η απεμπλοκή της επένδυσης, κατά τον κ. Στεφανουδάκη, θα ωφελήσει και την τοπική κοινωνία και όλη την περιοχή.  «Εμείς προσδοκούμε να κάνουμε τζίρους 10 με 12 εκ. ευρώ στην Κομοτηνή, προσδοκούμε να πάρουμε 400 εργαζόμενους από την Κομοτηνή και το κράτος δεν μας αφήνει να λειτουργήσουμε» σημείωσε, τονίζοντας πως η εταιρεία είναι έτοιμη, αμέσως μόλις δοθεί η έγκριση και παραχωρηθεί η έκταση να ξεκινήσει τις εργασίες για την ανέγερση της μονάδας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.