Παγκοσμιο Συνεδριο στην Αθηνα της Διεθνους Ενωσης Λατινικης Συμβολαιογραφιας

Παγκόσμιο Συνέδριο Συμβολαιογράφων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή της Διεθνούς Ένωσης Λατινικής Συμβολαιογραφίας. Το συνέδριο απασχόλησαν τρία θέματα και συγκεκριμένα η παροχή των συμβουλών ως αντικείμενο της Συμβολαιογραφίας, δεύτερον, αν η συμβολαιογραφία είναι δημιουργός δικαίου και τρίτον, η κυκλοφορία του συμβολαιογραφικού δικαίου ανά τον κόσμο.

Στο Συνέδριο συμμετείχε και η Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης κ. Μανδαλά-Κωνσταντινίδου η οποία αξιολογώντας το τόνισε: «Είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, αντηλλάγησαν απόψεις, δημιουργήθηκαν σχέσεις και αναπτύχθηκαν επαφές. Για πρώτη φορά στο Συνέδριο συμμετείχαν ως μέλη της Διεθνούς Ένωσης και άλλες τρεις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Κροατία, στις οποίες δεν υπήρχε ο θεσμός του Συμβολαιογράφου.»

Ειδικότερα αναφερόμενη σε ένα από τα θέματα του Συνεδρίου και συγκεκριμένα στο θέμα του αν ο συμβολαιογράφος είναι δημιουργός δικαίου η κ. Μανδαλά Κωνσταντινίδου ανέφερε ότι στην Ελλάδα τυπικά ο συμβολαιογράφος δεν είναι δημιουργός δικαίου, γιατί κατά κάποιο τρόπο είναι εφαρμοστής των νόμων. «Δεν είναι όπως η νομολογία των δικαστηρίων που μπορούμε να επικαλεστούμε ότι η πρακτική των συμβολαιογράφων είναι αυτή κι έτσι εφαρμόζεται. Υπάρχει μια τάση και φαίνεται ότι θα επικρατήσει στο εγγύς μέλλον». Η κ. Μανδαλά – Κωνσταντινίδου ανέφερε ότι υπάρχουν χώρες στις οποίες οι δικαστές ζητούν τη γνώμη των συμβολαιογράφων δίνοντας ως παράδειγμα αυτό που ειπώθηκε στο Συνέδριο από συμβολαιογράφο του Μεξικού, ότι δικατής ζήτησε την ερμηνεία του.

Για τους συμβολαιογράφους έχει μεγάλη σημασία το θέμα που απασχόλησε το Συνέδριο και αφορά στην κυκλοφορία του συμβολαιογραφικού εγγράφου. «Φανταστείτε ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο να φύγει από την Ελλάδα και να μην γίνει αποδεκτό στην Αμερική. Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου λέχθηκαν πράγματα που φαντάζουν πολύ πρωτοποριακά και προχωρημένα. Μιλήσαμε για την ηλεκτρονική υπογραφή των εγγράφων, θέματα πάνω στα οποία χρειάζεται να εντρυφήσει κάποιος για σειρά ετών. Επίσης, ειπώθηκε πως μπορεί να καταρτίζονται συμβάσεις ηλεκτρονικά, που σημαίνει ότι όχι μόνο οι συμβολαιογράφοι θα χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία, αλλά περισσότερο οι συμβαλλόμενοι θα μπρούν να κατοχυρώνονται και με τη χρήση των ανεπτυγμένων ηλεκτρονικών μέσων», τόνισε η κ. Μανδαλά Κωνσταντινίδου.

Να σημειωθεί ότι το Συνέδριο διεξάγεται κάθε τρία χρόνια και το επόμενο θα διεξαχθεί στο Μεξικό.

Περί μεταβατικού Εφετείου

Είναι γνωστό ότι τις τελευταίες ημέρες οι δικηγόροι της Καβάλας απεργούν με αίτημα την ίδρυση του μεταβατικού εφετείου στην Καβάλα και όχι στη Δράμα.

Η κ. Μανδαλά – Κωνσταντινίδου δηλώνει ρητά ότι για την ώρα δεν πιστεύει ότι απασχολεί το θέμα το Υπουργείο. «Ωστόσο η Καβάλα επιμένει και φοβάμαι μήπως κάποια ημέρα το Υπουργείο αλλάζει στάση. Από την πλευρά μας έχουμε καταθέσει δημοσίως την άποψή μας ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί μεταβατικό Εφετείο ούτε στην Καβάλα ούτε στη Δράμα για λόγους που έχουμε αναφέρει. Εάν μετατεθεί η έδρα του Εφετείου μετατίθεται και η έδρα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου. Αυτό όχι μόνο μας θίγει, αλλά και μας αναστατώνει τελείως».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.