Παγκοσμια Γιορτη Πουλιων 2001 στον βιοτοπο της Δαδιας

Με καθιερωμένες διήμερες εκδηλώσεις θα εορταστεί το Σαββατοκύριακο 6-7 Οκτωβρίου 2001 η «Παγκόσμια Ημέρα Πουλιών 2001». Το καθιερωμένο διήμερο είναι αφιερωμένο στην γνωριμία μας με τα άγρια πουλιά και τη φύση γενικότερα.

Ο Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Οικοτουριστικού Κέντρου Βιοτόπου Δαδιάς κ. Ευάγγελος Παπαλεξανδρής στη σημερινή δήλωσή του στον ΠτΘ μετέφερε ότι «σε όλη τη Γη παρατηρούνται μεγάλες μετακινήσεις πουλιών και στα μέρη που έχουν φυσική σημασία και υπάρχουν πουλιά, θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις», και συνέχισε «συγκεκριμένα στη Δαδιά, επειδή εδώ έχουμε σπάνια είδη αρπακτικών, θα κάνουμε κι εμείς εκδηλώσεις».

Φέτος η εκδήλωση έχει παγκόσμιο χαρακτήρα, ενώ για πρώτη φορά υιοθετείται ο όρος «Παγκόσμιο Φεστιβάλ για τα Πουλιά» (“World Bird Festi-val”).

Το διήμερο σε παγκόσμιο επίπεδο συντονίζει η διεθνής ομοσπονδία Birdlife International ενώ στην Ελλάδα την οργάνωση έχει αναλάβει ο επίσημος εταίρος της, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Με την συνεργασία δεκάδων κατά τόπους φορέων θα γίνουν εκδηλώσεις σε σημαντικούς βιοτόπους της χώρας από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο.

Σύμφωνα με τον κ. Ε. Παπαλεξανδρή, «οι εκδηλώσεις θα γίνουν μεταξύ άλλων στο Δάσος Δαδιάς την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, από τις 10π.μ. μέχρι τις 4μ.μ. και η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη.

Κύρια δραστηριότητα θα είναι η παρατήρηση πουλιών στη φύση (birdwatching ή “birding”). Ειδικοί συνεργάτες της Ορνιθολογικής θα βοηθούν το κοινό να αναγνωρίσει τα διαφορετικά είδη των πουλιών με κυάλια και τηλεσκόπια. Αναμένεται να παρατηρηθούν εντυπωσιακά είδη πουλιών, όπως τα μεγαλοπρεπή αρπακτικά και πολλά είδη μικρόπουλων εξαιτίας της φθινοπωρινής τους μετανάστευσης…».


Παράλληλα, θα υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες «Όσον αφορά στους μικρούς λάτρεις της φύσης» -σημειώνει ο κ. Ευάγγελος Παπαλεξανδρής-, «η εκδήλωση εκτός από παρατήρηση πουλιών θα περιλαμβάνει διαγωνισμό ζωγραφιάς για τα πουλιά του Έβρου, με βράβευση των καλυτέρων και περιβαλλοντικά παιχνίδια. Κατά την επίσκεψή τους στην περιοχή μπορούν να φέρουν μαζί τους μια αφίσα που θα δημιουργήσουν ελεύθερα με όποιο μέσο επιθυμούν (ζωγραφιά, κολλάζ, φωτογραφία κτλ.) Στα σημεία παρατήρησης θα μοιράζονται δελτία με ερωτήσεις για τα πουλιά. Στο τέλος της ημέρας θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση των δελτίων και η βράβευση της καλύτερης αφίσας».

Ακόμη με τη βοήθεια του Δασαρχείου Σουφλίου θα γίνει δενδροφύτευση ενώ ειδικός αξιωματικός της πυροσβεστικής υπηρεσίας θα μιλήσει για τη δασοπυρόσβεση.

Η εκδήλωση θα κλείσει με απελευθέρωση άγριων αρπακτικών πτηνών που έχουν θεραπευτεί στο κέντρο περίθαλψης αγρίων ζώων και πουλιών της Αίγινας.

Οι μεγαλύτεροι μπορούν να απολαύσουν το δάσος παρατηρώντας σπάνια πουλιά στους χώρους που ζουν και να ξεκουραστούν αναπνέοντας τον καθαρό αέρα του δάσους.

Εάν λοιπόν χάσατε τις προηγούμενες χρονιές την ευκαιρία να ξεναγηθείτε από ειδικούς στον πλούσιο κόσμο των πουλιών της Ελλάδας, ή είστε έτοιμοι για περισσότερες ανακαλύψεις, φροντίστε για ένα ζευγάρι κυάλια και σημειώστε από τώρα στο ημερολόγιό σας τις ημερομηνίες!

Η οργάνωση της μετακίνησής σας έως το χωριό Δαδιά θα είναι με δική σας ευθύνη, ενώ από το Οικοτουριστικό Κέντρο Δαδιάς που θα είναι και το σημείο εκκίνησης για το δάσος οι επισκέπτες θα μεταφέρονται με δικά μας λεωφορεία. Πάρτε την οικογένεια και τους φίλους σας και ελάτε να απολαύσουμε το θαυμαστό κόσμο των πουλιών και να νιώσουμε μαζί την μαγεία του δάσους.

Για περισσότερες πληροφορίες:

•Δημοτική Επιχείρηση Οικοτουριστικό Κέντρο Βιοτόπου Δαδιάς 68400 Σουφλί τηλ. 0554-32263, 32209, fax: 0554-32463 e-mail: ” [email protected]η

•Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Βασ. Ηρακλείου 24, 106 82 Αθήνα (τηλ. 01-8227937, 8228704, e-mail: [email protected]) και Καστριτσίου 8, Θεσσαλονίκη (τηλ. 031-244245, 256774, e-mail: [email protected]).

Μ.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.