Π. Ξανθοπουλος: «Το μυστικο της καλης δουλειαςειναι η καλη οργανωση»

Με τον Διευθυντή της Ακαδημίας Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη, κ. Πασχάλη Ξανθόπουλο συνομιλεί ο ΠτΘ επιχειρώντας να ανακαλύψει το μυστικό των επιτυχημένων εκδηλώσεων που έχουν την τύχη να απολαμβάνουν οι Ξανθιώτες. Με τέσσερις εκθέσεις εισήρθε δυναμικά η Ακαδημία στις φετινές «Γιορτές Παλιάς Πόλης», σ’ ένα χώρο ιδιαίτερο, ατμοσφαιρικό, συνδεδεμένο με την παράδοση και την ιστορία της Ξάνθης. Πρόκειται για την πτέρυγα της μεγάλης καπναποθήκης, έκτασης 12.000 τ.μ. που επάξια κέρδισε η Ακαδημία.

ΠτΘ: Πάνω σε ποιους άξονες καθορίζεται η επιλογή των εκδηλώσεων;

Π.Ξ.:
Βασικός στόχος του ιδρύματος ήταν να μπορέσει να καλύψει τομείς, τους οποίους κάποιοι άλλοι φορείς της πόλης δεν μπόρεσαν να καλύψουν. Έτσι, ξεκινώντας από τον εκπαιδευτικό τομέα, που είναι το κυρίαρχο στοιχείο του ιδρύματος, θέσαμε σημαντικές βάσεις, ώστε να δημιουργήσουμε συνεργάτες, είτε από την περιοχή της Ξάνθης είτε από την ευρύτερη περιοχή είτε από την Αθήνα, με την συνδρομή των οποίων θα μπορέσουμε να οργανώσουμε σημαντικά πράγματα, παράλληλα με τις όποιες εκδηλώσεις γίνονται στην περιοχή. Το πρόγραμμα της Ακαδημίας καθορίζεται κάθε εξάμηνο ώστε να υπάρχει ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούμε επιλέγοντας τους τομείς που θα παρουσιάσουμε. Συγκεκριμένα για το εξάμηνο Ιουλίου – Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με τη ΦΕΞ, το πρόγραμμα αφορά στο θέατρο. Άνθρωποι του θεάτρου που κατάγονται από την Ξάνθη, όπως ο κ. Βαλτινός, ο κ. Τσακίρης θα επισκεφθούν την πόλη μας. Πιστεύω ότι και τον επόμενο χρόνο μέσα από εκδηλώσεις, θα μάς δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους, που είτε έχουν καταγωγή από τη Θράκη είτε δούλεψαν είτε δουλεύουν εδώ, ώστε να κάνουμε γνωστή την δουλειά που επιτελούν και στους κατοίκους αυτής της περιοχής.

ΠτΘ: Ποιο είναι το μυστικό των επιτυχημένων εκδηλώσεων, και πώς καταφέρνετε να αντεπεξέλθετε στις οικονομικές υποχρεώσεις;

Π.Ξ. :
To μυστικό της καλής δουλειάς είναι η καλή οργάνωση. Φανταστείτε το ίδρυμα σαν ένα πείραμα, όπου ο πολιτισμός μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα από την εκπαίδευση, την διαπαιδαγώγηση, την ψυχαγωγία, μπορεί να δώσει και επαγγελματικές κατευθύνσεις.

Είναι αυτό που λέμε στην Ελλάδα ότι μπορούμε να ζήσουμε και από τον πολιτισμό. Αυτό το πείραμα που είδε το Δ.Σ. της Ακαδημίας και η πρόεδρός του κ. Τσουδερού και οι συνεργάτες της, άρχισε να πραγματοποιείται εδώ στην Ξάνθη. Στην αρχή βέβαια δεν το πίστευε κανένας. Σήμερα υπάρχουν οι συνδρομές των σπουδαστών που παρακολουθούν τα εργαστήρια της Ακαδημίας, υπάρχουν ένθερμοι φίλοι που υποστηρίζουν τις εκδηλώσεις και με έναν καλό προγραμματισμό και οργάνωση γνωρίζουμε ένα εξάμηνο πριν τις εκδηλώσεις, τους καλεσμένους, τα έξοδά μας, τα έσοδά μας, ώστε να έχουμε καλές και οργανωμένες κινήσεις.

ΠτΘ: Στην έκθεση για το παζάρι της Ξάνθης είχατε την στήριξη του ΕΒΕ. Οι φορείς είναι στο πλάι σας;

Π.Ξ. :
Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή το ίδρυμα έχει παίξει σημαντικό ρόλο και αυτό αποδεικνύεται σταδιακά.

Ένα πρώτο μεγάλο παράδειγμα είναι ότι η τριώροφη καπναποθήκη, στην οποία στεγαζόμαστε και για την οποία όλοι πίστευαν ότι είναι πολύ μεγάλος χώρος, αποδεικνύεται για τις δραστηριότητές μας μικρός, στον ενάμισι χρόνο λειτουργίας μας και ήδη είμαστε προς αναζήτηση χώρου. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι πάμε πολύ καλά.

Ο Δήμος επικρότησε αυτή την προσπάθεια και παραχώρησε στην Ακαδημία την πτέρυγα της μεγάλης καπναποθήκης, 12000 τ.μ., που θα αποτελέσει το στολίδι της Βόρειας Ελλάδας.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες της πόλης μας αναγνωρίζουν πόσο σπουδαίο είναι να υπάρχει ένα πολιτιστικό επίπεδο που ανεβάζει γενικότερα το βιοτικό επίπεδο.

Το σπουδαιότερο για την περιοχή είναι να δώσεις τις προϋποθέσεις στους κατοίκους της να δουν, να γνωρίσουν, να μάθουν, να είναι πιο επιλεκτικοί και να έχουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Πιστεύω ότι δεν υστερούμε καθόλου από τους κατοίκους των Αθηνών, διότι μας δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πολύ καλές εκδηλώσεις, να παρακολουθήσουμε θέατρο, εκθέσεις, αφιερώματα.

ΠτΘ: Οι προτάσεις σας έχουν υψηλά κριτήρια αισθητικής και δείγματα πρωτοτυπίας. Υπάρχουν άνθρωποι από το κοινό που διαφωνούν, ίσως και αντιδρούν;

Π.Ξ. :
Οτιδήποτε ξεκινά αντιμετωπίζει δυσκολίες, όμως όλα ξεπερνιούνται όταν δουλεύουν κάποιοι με τα δεδομένα του επαγγελματισμού. Με αυτό εννοώ ότι επαγγελματίες και ερασιτέχνες είμαστε εραστές αυτού που κάνουμε. Πιστεύω ότι το καλό μπορούν όλοι να το ξεχωρίσουν, όσο δύσπιστοι κι αν είναι.

Από εκεί και πέρα, την Ακαδημία την πλαισιώσαμε άνθρωποι με σημαντικές σπουδές, που ασχολούνται με τις τέχνες και τα γράμματα. Αυτή την αποδοχή νομίζω ότι την πλαισιώνει και η πολύ σωστή οργάνωση, γι’ αυτό και το σημαντικό αποτέλεσμα. Δίνουμε τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει και κάτι διαφορετικό.

ΠτΘ: Το ευχάριστο είναι ότι η έκθεση αυτή αποτελεί πρόταση και δηλώνει ένα μέρος της ταυτότητας της πόλης και θα ταξιδέψει στην Αθήνα. Ποια ήταν η αφετηρία της έκθεσης «Το Παζάρι της Ξάνθης»;

Π.Ξ. :
Σκοπός της έκθεσης ήταν να ενεργοποιήσει τους συνεργάτες του ιδρύματος, να έχει νέους συνεργάτες, όπως είναι η Μίνα Μαχαιροπούλου από την Κομοτηνή.

Συνεργαστήκαμε με το Επιμελητήριο της Ξάνθης το οποίο είδε πολύ θερμά όλη αυτή την προσπάθεια και την προβολή που θα έχει η πόλη μας, εφόσον η έκθεση θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα.

Εδώ θα έλεγα ότι έγινε μία πρόβα τζενεράλε. Ας μην ξεχνάμε ότι εμείς αυτή την κατάσταση του παζαριού την βιώνουμε καθημερινά. Βέβαια, είναι μία παρουσίαση με εντελώς διαφορετική ματιά, περισσότερο εικαστική, μία πιο κοινωνική ανθρωπολογική πλευρά του παζαριού. Στην οργάνωσή του μάς βοήθησαν παρά πολύ και οι αρχές του τόπου.

Τον Μάρτιο, μετά τις Λαογραφικές Εκδηλώσεις στην Ξάνθη και με την υποστήριξη όλων των Θρακικών Συλλόγων η έκθεση θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα, για να δοθεί η δυνατότητα και στους κατοίκους της να γνωρίσουν περισσότερα στοιχεία που έχουν σχέση με την παράδοση της περιοχής, με τους κατοίκους της, με τις ιδιαιτερότητές της.

Στην ουσία μιλάμε για μία αγορά με ιδιαιτερότητες η οποία υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει με κάποιες διαφορές εξαιτίας του χρόνου.

ΠτΘ: κ. Ξανθόπουλε, πάντα επιτυχίες στις προσπάθειές σας. Σας ευχαριστώ πολύ.

Π.Ξ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.