P. Bertassoni – Ν.Χριστοφας: Απο τα παρκε του Κλειστου Γυμναστηριο του 2ου ΓΕΛ στις σελιδες του «ΠτΘ»

Δύο εκ των βασικών πρωταγωνιστών της ομάδας βόλεϊ της ΑΕ Κομοτηνής συστήνονται στο κοινό της πόλης

Η Κομοτηνή φέτος έχει την μεγάλη τιμή να εκπροσωπείτε στην Α Εθνική κατηγορία, θυμίζοντάς μας εποχές 1989, όταν και πάτησε για πρώτη φορά στα παρκέ της πρώτης εθνικής κατηγορίας.
 
20 χρόνια μετά η Αθλητική Ένωση Κομοτηνής επέστρεψε στην Volleyleague όταν τον περασμένο Απρίλιο, επικράτησε με 3-1 σε της ΧΑΝΘ, ολοκληρώνοντας την περσινή σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
Η φετινή χρονιά βρίσκει την ομάδα της πόλης μας στα «μεγάλα σαλόνια» με ανανεωμένο ρόστερ και μοναδικό στόχο την παραμονή της στην κατηγορία, με βασικούς συμμάχους το σύνολο της τοπικής, και όχι μόνο, κοινωνίας.
 
Η έναρξη των αγωνιστικών της  υποχρεώσεων το περασμένο Σάββατο, έδωσε την ευκαιρία στον «ΠτΘ» να συνομιλήσει με δύο εκ των φετινών πρωταγωνιστών της ΑΕ Κομοτηνής, τον Βραζιλιάνο «μαέστρο» όπως χαρακτηρίστηκε Paulo Renan Bertassoni, ο οποίος εντάχθηκε στο δυναμικό της ομάδας μετά και την παρουσία του στον Ηρακλή Χαλκίδας και τον Νίκο Χριστόφα ο οποίος φοράει την φανέλα της ΑΕ Κομοτηνής για δεύτερη φορά. 

Σας τους παρουσιάζουμε… 

Paulo Renan Bertassoni: Ο «μαέστρος» της ΑΕ Κομοτηνής 

Ο Paulo Renan Bertassoni αποτελεί τον «μαέστρο» της ομάδας. Με την ιδιότητα άλλωστε αυτή  σύστησε τον έμπειρο πασαδόρο η ομάδα στην ανακοίνωση της συνεργασίας τους λίγους μήνες πριν.
 
Ο Paulo γεννήθηκε το 1985 στη Βραζιλία. Ξεκίνησε να παίζει βόλεϊ από μικρή ηλικία για ψυχαγωγικούς λόγους μιμούμενος τους γονείς του και έκανε τα πρώτα του βήματα ώστε να γίνει επαγγελματίας αθλητής κερδίζοντας υποτροφία στα 15 του χρόνια ως παίκτης βόλεϊ. Εδώ και 13 χρόνια με την ιδιότητα του επαγγελματία έχει πρωταγωνιστήσει στα μεγαλύτερα αθλητικά κλαμπ της Ευρώπης.
 
Μιλώντας στον «ΠτΘ» ο ίδιος δηλώνει πως πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι της έως τώρα καριέρας του στην πατρίδα του την Βραζιλία, ωστόσο έχει αγωνιστεί επίσης στην Πορτογαλία και την Μπενφίκα στην οποία έμεινε τέσσερις περιόδους, κατακτώντας δύο κύπελλα Πορτογαλίας, την Ιταλία για την Σάντα Κρότσε, καθώς και στην Ελλάδα όπου ήρθε για πρώτη φορά στα μέσα της σεζόν 2016/2017 αγωνιζόμενος για την ομάδα του Ηρακλή Χαλκίδας.
 
«Ό,τι έχω κατακτήσει στην ζωή μου, το έχω κατακτήσει μέσα από το βόλεϊ» δηλώνει ο ίδιος κατηγορηματικά, τονίζοντας πως δεν έχει σκεφτεί ποτέ γιατί αγαπά το βόλεϊ. «Αγαπώ να παίζω βόλεϊ και έχω την τύχη να έχω ως επάγγελμα αυτό που αγαπώ» είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας ωστόσο και τις δυσκολίες που έχει ο επαγγελματικός αθλητισμός, για τον ίδιο στη συγκεκριμένη περίοδο, η απομάκρυνσή του από την πατρίδα και την οικογένειά του.
 
«Είναι πολύ δύσκολο να αφήνεις την πατρίδα σου, την οικογένειά σου – για εμένα ιδιαίτερα την σύζυγο αλλά και την κόρη μου- πίσω και να βασίζεται στην εμπιστοσύνη που πρέπει να τρέφεις για τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεσαι» θα μας πει εξηγώντας πως στην έως τώρα πορεία του έχει συναντήσει πολλά τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου.
 
Ερωτηθείς σχετικά ο ίδιος κρίνει πως η Ιταλία είναι η καλύτερη χώρα για έναν επαγγελματία παίκτη του βόλεϊ καθότι πρόκειται για χώρα με μακρά παράδοση από την οποία έχουν περάσει όλοι οι σπουδαίοι παίκτες. Η Βραζιλία δεν υπολείπεται σύμφωνα με τον ίδιο σε ό,τι αφορά το επαγγελματικό επίπεδο, για να σημειώσει ωστόσο τη δυσκολία που υπάρχει εκεί μέχρι να φτάσει κάποιος στο σημείο να γίνει επαγγελματίας.
 
Σε ό,τι αφορά την παρουσία του στην ΑΕ Κομοτηνής ο ίδιος σημείωσε πως πρόκειται για μία ομάδα η οποία προχωρά βήμα βήμα προς την επίτευξη του στόχου του που είναι η παραμονή στην Α1 κατηγορία, τονίζοντας πως κάθε επόμενο παιχνίδι είναι το σημαντικότερο της φετινής σεζόν.
 
Από την Ελλάδα μέχρι στιγμής ξεχωρίζει την φιλοξενία της, ενώ βλέπει πολλά κοινά σημεία – κυρίως ως προς τα προβλήματα- με την ιδιαίτερη πατρίδα του την Βραζιλία. Η εκμάθηση των ελληνικών, κατά την παραμονή του στην περιοχή μας αποτελεί για τον ίδιο πρόκληση όπως δήλωσε, ενώ ερωτηθείς για το μέλλον εξήγησε πως το μόνο σίγουρο είναι πως θα ήθελε να ζήσει στην Ιταλία, όπου έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες ώστε να λάβει μαζί με την οικογένειά του την Ιταλική υπηκοότητα και αυτό γιατί θεωρεί πως εκεί θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για όλους.
 
«Ό,τι κάνω είναι για την κόρη μου» δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά κλείνοντας, τονίζοντας πως βάσει της ίδιας θα κρίνει και τα επόμενα βήματά του, μετά το τέλος της αθλητικής καριέρας του. 

Νίκος Χριστόφας: Από την οικογένεια του ΔΠΘ στην οικογένεια της ΑΕ Κομοτηνής 

Απόφοιτος της ΣΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης είναι ο Νίκος Χριστόφας, ο οποίος φέτος επέστρεψε στην Κομοτηνή, αυτή τη φορά ως επαγγελματίας παίκτης του βόλεϊ και κεντρικός στην ΑΕ Κομοτηνής.
 
Ο ίδιος όπως εξιστόρησε στον «ΠτΘ» ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το βόλεϊ στα 13 του περίπου χρόνια, ενώ η πρώτη του επαφή με τον επαγγελματικό αθλητισμό ήταν στα 15 του, βλέποντας τους παίκτες της ανδρικής ομάδας του στην Θεσσαλονίκη, όντας ο ίδιος στα εφηβικά του Τμήματα. Μετά την πορεία του στην Εθνική ομάδα Παίδων και Εφήβων, οι φοιτητικές του υποχρεώσεις τον έφεραν στην Κομοτηνή, βρίσκοντας όμως αθλητική «στέγη» στη ΓΕΑ Αλεξανδρούπολης. Η επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη τον βρήκε στην φιλόξενη αγκαλιά του «Ηρακλή» για ένα έτος, ακολούθως στον Εθνικό και από εκεί, στην τρίτη του χρονιά ως επαγγελματίας παίκτης και πάλι στην ΑΕ Κομοτηνής.
 
Η Κομοτηνή για τον ίδιο είναι γνώριμο όπως το χαρακτήρισε μέρος, όπως και οι άνθρωποί της από την πρότερη εμπειρία του στο παρκέ της ΑΕ Κομοτηνής. Ερωτηθείς σχετικά με την υφιστάμενη παρουσία του στην ομάδα της ΑΕ Κομοτηνής ο ίδιος δήλωσε ευτυχής που εκπροσωπεί μαζί με τους συμπαίκτες του την Κομοτηνή στην Α1 κατηγορία, υπογραμμίζοντας πως ο στόχος είναι ένας και μοναδικός: η παραμονή της ομάδας στην  κατηγορία.
 
«Είναι δύσκολη χρονιά, καθότι είναι και η πρώτη χρονιά και πάντα τα πράγματα είναι περίεργα για κάθε νεοφώτιστη ομάδα» δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά καταθέτοντας ωστόσο την αισιοδοξία του για την επίτευξη του στόχου. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον κόσμο της Κομοτηνής να δίνει δυναμικό παρών στο γήπεδο σε κάθε «αναμέτρηση» εξηγώντας πως «πάντα ένα γεμάτο γήπεδο σου δίνει μεγαλύτερο κίνητρο και διάθεση να παίζεις και να παίζεις με υπερένταση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
 
Σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι στιγμής «όσον αφορά τον κόσμο δεν έχουμε δει πολλά πράγματα και ό,τι έχουμε δει προέρχεται κυρίως από τα παιδιά, στα σχολεία που έχουμε επισκεφθεί», γεγονός λογικό μιας και ο πρώτος εντός αγώνας της ΑΕ Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε μόλις το προηγούμενο Σάββατο.
 
Ερωτηθείς σχετικά με την βοήθεια που έχει λάβει μέχρι στιγμής η ομάδα από την τοπική αυτοδιοίκηση ο παίκτης της ΑΕ Κομοτηνής τόνισε πως «υπάρχει η διάθεση και βοηθούν όσο μπορούν» αναφερόμενος στο πρόσφατο θέμα των υποδομών για την προετοιμασία τους, που λύθηκε με την «μεταφορά» τους στις εγκαταστάσεις του 2ου Λυκείου της πόλης, όπου ωστόσο όπως εξήγησε μένει να λυθεί και το ζήτημα της θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες.
 
Για τον ίδιο η «είσοδός» του στην κατηγορία των επαγγελματιών αθλητών είναι πλέον τρόπος ζωής. «Είναι μία συνήθεια, η καθημερινότητά μου» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «ναι μεν είναι λίγο ψυχοφθόρο να ξέρεις ότι κάθε Σάββατο θα έχεις “παράσταση”, για να κερδίσεις αυτό που πρέπει στο τέλος της  χρονιάς και στερείσαι πολλά, ωστόσο ευελπιστείς πάντα σε ένα αποτέλεσμα που θα σε δικαιώσει».
 
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματά του αλλά και τις βλέψεις του για την επαγγελματική του πορεία στο βόλεϊ ο Νίκος εξήγησε πως το εξωτερικό είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος στόχος του. «Θα έφευγα από την Ελλάδα με κλειστά μάτια» δήλωσε εξηγώντας τη σημασία της εμπειρίας για έναν επαγγελματία παίκτη από το εξωτερικό, ειδικά σε χώρες με μεγαλύτερη από την Ελλάδα παράδοση στο άθλημα. Χώρες όπως η Πολωνία, η Ιταλία και η Ρωσία που όπως τόνισε ο ίδιος «σε θέμα επιπέδου και οργάνωσης δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα».
 
Στην «κατάκτηση» ενός καλύτερου μέλλοντος για το άθλημα του βόλεϊ στην Ελλάδα, ο ίδιος κρίνει πως υπάρχουν δυσκολίες, λόγω τη νοοτροπίας των Ελλήνων σε σχέση με αυτό, προτάσσοντας ωστόσο την αγάπη του κόσμου που κινητοποιεί τα πάντα. Χαρακτηριστικό μάλιστα παράδειγμα για τον ίδιο η γειτονική Αλεξανδρούπολη, ο κόσμος της οποίας τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για το βόλεϊ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα και το καλύτερο επίπεδο αλλά και την στροφή των νεώτερων παιδιών προς το άθλημα, γεγονός που μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχεια και εξέλιξή του στον χρόνο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.