Οζγκιουρ Φερχατ «Ξερουμε να κερδιζουμε για την κοινωνια, οχι για τους εαυτους μας»

«Οι νέοι μας να βγουν μπροστά και να μην υποκύπτουν σε ιστορίες κινδυνολογίας, περί ισχυρής ή μη ισχυρής εκπροσώπησης»

Από την εμπλοκή του στην εσωτερική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ως αναπληρωτής συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής, αποφάσισε να θέσει εαυτόν στην κρίση των πολιτών της Ροδόπης, διεκδικώντας μια θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο ως υποψήφιος βουλευτής. Ο λόγος για τον κ. Οζγκίουρ Φερχάτ, ο οποίος μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής χαρακτήρισε ως χρέος του να δώσει αυτήν την εκλογική μάχη στη Ροδόπη. Παράλληλα στάθηκε στην κρισιμότητα της κάλπης της 7ης Ιουλίου, υπογραμμίζοντας για την υποψηφιότητα του ότι «κάνω πολιτική για τους ανθρώπους και όχι για τον εαυτό μου».
 
Ο λόγος στον ίδιο όμως αναλυτικά…
 
ΠτΘ: Ουσιαστικά τώρα εγκαινιάζετε την πολιτική σας παρουσία στην τοπική πολιτική σκηνή, διεκδικώντας την εκλογή σας στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτός ο ένας μήνας της πολύ έντονης προεκλογικής διαδικασίας, πώς ήταν για σας; Με τις συζητήσεις με τον κόσμο και τις περιοδείες που κάνετε στον νομό, είδατε κάποια πράγματα διαφορετικά, σε σχέση με το πώς τα αντιλαμβανόσασταν πριν;
Ο.Φ.:
Εδώ και έναν μήνα είμαστε μέσα στην κοινωνία. Έχουμε γίνει ένα με την κοινωνία, ένα με τον λαό. Εγώ προσωπικά έχω γυρίσει όλη τη Ροδόπη, έχω κάνει μια προεκλογική εκστρατεία, η οποία βασίζεται στα πραγματικά προβλήματα του τόπου, στα θέλω των συμπολιτών μας. Είδα με μια άλλη οπτική γωνία αυτά που βιώνει ο κόσμος καθημερινά, σε διάφορες περιοχές της Ροδόπης, από τον ορεινό όγκο, μέχρι μέσα στην πόλη. Από τη μεσαία τάξη μέχρι τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τη νεολαία μας. Είδα με μια οπτική γωνία, την οποία μας έφερε λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα, γιατί ο καθένας την καθημερινότητά του τη βιώνει όπως την έχει στην καθημερινή του ζωή και όπως την αντιλαμβάνεται. Όταν όμως θέλεις να εκπροσωπήσεις το νομό Ροδόπης, πρέπει να τα βλέπεις μέσα από τα μάτια του κόσμου, όχι μέσα από τα δικά σου μάτια.
 
ΠτΘ: Ποια είναι η πραγματικότητα του νομού Ροδόπης και των κατοίκων της αυτή τη στιγμή;
Ο.Φ.:
Αυτό που είδα εγώ στους απλούς ανθρώπους, τους καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου, της εργασίας και της προσφοράς, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν η χώρα και η περιοχή να γυρίσει πίσω. Βέβαια αυτό δεν είναι μόνο με πολιτικά κριτήρια, είναι με κριτήρια αξιοπρέπειας ζωής. Είδα στα μάτια τους ότι δεν θέλουν να χαθεί ξανά η αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής, είδα στα μάτια τους ότι θέλουν τα παιδιά μας να παραμείνουν στον τόπο. Όλοι συζητούν για την οικονομική μετανάστευση που υπάρχει στην περιοχή, και όλοι συζητούν ότι επιτέλους οι πολιτικοί αυτού του τόπου πρέπει να είναι κοντά στην κοινωνία. 

«Έχουμε μείνει παγιδευμένοι σε ονόματα, σε πρόσωπα, σε καταστάσεις, οι οποίες πλέον το 2019 δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη χώρα» 

ΠτΘ: Αυτό είναι και ένα στίγμα των πολιτικών μας εκπροσώπων στην περιοχή και όλα αυτά τα χρόνια που ακολούθησαν, οι οποίοι βρίσκονταν και στην Αθήνα, αλλά παράλληλα προσπαθούσαν να βρίσκονται και κοντά στους πολίτες αυτής της περιοχής.
Ο.Φ.:
Σίγουρα είναι δεδομένο ότι υπάρχει μια τάση προς αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, όσον αφορά και στα πρόσωπα, γιατί ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αλλάζουν τα πρόσωπα στην κεντρική πολιτική σκηνή και αυτό μου δίνει θάρρος και ενέργεια έτσι ώστε να μπορέσω να συνεχίσω με όλα τα απαραίτητα εφόδια και να φτάσουμε στην κάλπη της 7ης Ιουλίου και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τη Ροδόπη.
 
ΠτΘ: Η νέα γενιά και η ανάγκη για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού αυτής της χώρας, από τα μηνύματα που λαμβάνετε εσείς, σε σχέση για παράδειγμα με την εμπειρία των παλαιότερων ποια είναι;
Ο.Φ.:
Ο καθένας την εμπειρία των παλαιότερων την αντιλαμβάνεται διαφορετικά, τη βλέπει διαφορετικά. Εγώ αυτό που βλέπω από τον κόσμο είναι ότι ο κόσμος τη δική μου υποψηφιότητα την έχει αγκαλιάσει με πολύ ζεστό και ισχυρό τρόπο, την έχει αποδεχτεί και πιστεύει ότι με όλο αυτό τον διάλογο που έχουμε ανοίξει με την τοπική κοινωνία, πιστεύει ότι μπορώ να εκπροσωπήσω όλα τα κοινωνικά σύνολα της περιοχής. Αυτό είναι το σημαντικότερο, γιατί η περιοχή μας έχει δοκιμαστεί με λανθασμένους τρόπους κατά καιρούς, από διάφορες πολιτικές. Σίγουρα σε όλο το πολιτικό φάσμα υπάρχουν διαφορετικές δυνάμεις, υπάρχουν δημοκρατικοί άνθρωποι, και όλες αυτές οι φωνές πρέπει να βγουν μπροστά. Εννοώ τις φωνές που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο. Και οι νέοι μας να βγουν μπροστά, αλλά και οι έμπειροι και οι παλαιοί πολιτικοί, να βγουν μπροστά, να δίνουν το κουράγιο και το θάρρος, έτσι ώστε να συνεχίσουν για τον τόπο και να μην υποκύπτουν σε ιστορίες κινδυνολογίας, περί ισχυρής ή μη ισχυρής εκπροσώπησης, περί εκπροσώπησης από ορισμένους που θα μπορούσαν καλύτερα να δουλέψουν για τον τόπο. Η αναφορά μου πάει προς όλες τις κατευθύνσεις. Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας και πιστεύω ότι η υποψηφιότητά μου είναι μια υποψηφιότητα, η οποία θα ανοίξει έναν νέο κύκλο, ένα νέο φύλλο στην ιστορία της Ροδόπης. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα υποστηρίξει αυτή την υποψηφιότητα για να δούμε και κάτι διαφορετικό, γιατί έχουμε μείνει παγιδευμένοι σε ονόματα, σε πρόσωπα, σε καταστάσεις, οι οποίες πλέον το 2019 δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη χώρα, δεν αρμόζουν σε μια χώρα που θέλει να είναι δυνατή, και στη δική της περιοχής, αλλά και παγκοσμίως. 

«Η περιοχή της Ροδόπης ανέκαθεν έχει επιδείξει ισχυρή, δημοκρατική, ανθεκτική δύναμη» 

ΠτΘ: Σας έχει κουράσει αυτή η ρητορική που υπάρχει από τοπικά στελέχη, ότι επιλέξτε εμένα γιατί μπορώ να τα κάνω καλύτερα ή γιατί εγώ μπορώ να εκφράσω την πλειοψηφία και όχι τη μειονότητα.
Ο.Φ.:
Είμαι ακόμα σχετικά μικρός, αλλά όλο αυτό το διάστημα που ακούμε διάφορα σενάρια, είναι κάτι κουραστικό. Αν κουράζει κάποιον που ασχολείται έντονα με την πολιτική, φανταστείτε πόσο κουράζει τους απλούς πολίτες, που έχουν τόσα προβλήματα, που δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει, γιατί εκτός από την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που μπορεί να επιτύχουμε, πρέπει να επιτύχουμε και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών. Η περιοχής της Ροδόπης ανέκαθεν έχει επιδείξει ισχυρή, δημοκρατική, ανθεκτική, δύναμη σε διάφορες καταστάσεις. Έχουμε μάθει να ζούμε αρμονικά στην περιοχή, ειδικά στην περιοχή μου, στον Ίασμο, είμαι υπερήφανος για τους συμπολίτες μου και τους συνδημότες μου, αλλά και μέσα στην Κομοτηνή και στην περιοχή των Σαπών. Αυτή η δραστηριότητα των δύο κοινωνικών συνόλων είναι εντελώς εναρμονισμένη με το πολυπολιτισμικό, με το δημοκρατικό στοιχείο της περιοχής και αυτός είναι ο στόχος μου, δηλαδή να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Να πάμε σε βήματα ανάπτυξης, να πάμε σε βήματα που θα μας οδηγήσουν εκτός φάσματος μισαλλοδοξίας, που θα μας κάνουν πιο ελεύθερους ανθρώπους, θα είμαστε πιο ελεύθερα ώστε να ζούμε την καθημερινότητά μας καλύτερα, και χωρίς να τορπιλίζουν κάποιοι αυτές τις καταστάσεις. 

«Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια» 

ΠτΘ: Τα προβλήματα που απασχολούν τον τοπικό πληθυσμό σαφώς δεν είναι διαφορετικά και από το υπόλοιπο σύνολο της επικράτειας. Ωστόσο υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα. Πώς οριοθετείτε λοιπόν την επόμενη μέρα για τη Ροδόπη;
Ο.Φ.:
Όλα τα βήματα που έχουν γίνει από το Αύγουστο του 2018 έχουν έναν και μόνο χαρακτήρα. Πλέον οι πληγές έχουν επουλωθεί. Τώρα περνάμε σε διαδικασία ισχυρής ανάπτυξης όλης της χώρας. Κομβικής σημασίας είναι να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με τα κράτη που γειτνιάζουν μαζί μας, έτσι ώστε να έχουμε εμπορικούς δεσμούς, γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία παράγει διάφορα, και θα πρέπει να έχει μια ισχυρή οικονομία. Όλα τα βήματα που έχουν γίνει από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αποσκοπούν προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, πλέον μπαίνουμε σε μια φάση που θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες που έχουν γίνει στη μικρομεσαία τάξη. Η μικρομεσαία τάξη, εδώ και αρκετά χρόνια, σηκώνει όλο το βάρος της ανεύθυνης πολιτικής που εφάρμοσαν οι προηγούμενοι, έτσι ώστε να βρεθούμε καταχρεωμένοι και στο χείλος τους γκρεμού. Παρόλα αυτά μέσα σε 4,5 χρόνια, έχουμε αντιμετωπίσει τη χειρότερη οικονομική κρίση που μπορούσε να υπάρξει σε καιρό ειρήνης. Αν σε καιρό ειρήνης αντιμετωπίζεις τέτοια προβλήματα σημαίνει ότι καθοριστικοί παράγοντες βοήθησαν έτσι ώστε η κοινωνία να μη μπορέσει να ορθοποδήσει εύκολα. Εμείς σε 4,5 χρόνια καταφέραμε σιγά σιγά να κλείσουμε τις βαθιές πληγές και σταδιακά αποκαταστήσαμε τις αδικίες που είχαν γίνει στον αναπτυξιακό τομέα, στον πρωτογενή τομέα, στον τομέα των εργαζομένων. Οι απολύσεις, το κλείσιμο των καταστημάτων, η εξωτερική μετανάστευση, η οικονομική μετανάστευση, το κλείσιμο των νοσοκομείων, των σχολείων, τα διάφορα τμήματα των πανεπιστημίων που δεν λειτουργούσαν ή υπολειτουργούσαν, ή των διαφόρων βαθμίδων της εκπαίδευσης. Όλα αυτά προσπαθήσαμε να τα αποκαταστήσουμε. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, προσπαθήσαμε να ξανακάνουμε την Ελλάδα δυνατή, και προσωπικά πιστεύω ότι κάνοντας την Ελλάδα δυνατή εγώ από τη μεριά μου, με όλες μου τις δυνάμεις και μαζί με την κοινωνία, θα προσπαθήσω να κάνουμε και τη Ροδόπη δυνατή εκεί που της αξίζει. Είμαστε σε μια περιοχή που είναι κόμβος διέλευσης, κόμβος ενεργειακός, κόμβος γεωπολιτικής σημασίας και έχουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις έτσι ώστε να γίνει η Ροδόπη ένα κόσμημα της Ελλάδας. 

«Ο κόσμος αναγνωρίζει τις γενναίες αποφάσεις που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση» 

ΠτΘ: Από την επαφή σας με τους πολίτες, τι είναι αυτό το οποίο προσλαμβάνετε ως παράπονα προς τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο.Φ.:
Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί πλήρως τις καταστάσεις που βιώσαμε. Αυτό που ακούω κάθε μέρα στις περιοδείες μου είναι ότι με άδεια ταμεία τι να έκανε ο άνθρωπος και εννοούν τον πρωθυπουργό. Η αποδοχή που υπάρχει στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και προέδρου Αλέξη Τσίπρα και η αποδοχή προς την κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλη και αναγνωρίζουν τις γενναίες αποφάσεις που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση, αναγνωρίζουν το ότι παρόλο που ήμασταν σε ασφυκτικό κλοιό, κατάφερε εδώ και τέσσερα χρόνια να δώσει όλες τις βοήθειες που θα μπορούσε να δώσει στην κοινωνία, όσον αφορά το κοινωνικό κράτος, αναγνωρίζουν το απόθεμα που έχει μαζευτεί εδώ και 4,5 χρόνια και ξέρουν πολύ καλά ότι σε ενδεχόμενη περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης όλες αυτές οι θυσίες που έχει κάνει ο λαός μαζί με αυτή την κυβέρνηση θα γίνουν άνεμος και θα σκορπίσουν. Γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ότι το απόθεμά μας είναι ισχυρό, είναι δυνατό έτσι ώστε να μην προεξοφλούν καταστάσεις με το ΔΝΤ ή με κάποια άλλη εταιρική δύναμη η οποία θα μας βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και θα μας πει ότι χρωστάς τόσα και τα θέλω τώρα ή μπαίνεις ξανά σε μνημόνιο. Δεν είμαστε σε αυτή την κατάσταση. Αρκεί στην κάλπη της 7ης Ιουλίου να μην ξαναπέσουν σε αυτή την παγίδα, γιατί η ψήφος μας μετράει έτσι ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε μελλοντικά. Μπορεί να είναι μια υπόθεση δύο λεπτών το να ψηφίσουμε, αλλά κρίνει κάποιες δεκαετίες στη ζωή μας. Είναι οι κρισιμότερες εκλογές ίσως που αντιμετωπίζει η χώρα, γιατί έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε δυο δρόμους, εάν θα κάνουμε τον κύκλο και γυρίσουμε πίσω ή εάν θα συνεχίσουμε ευθεία μπροστά, παρακάμπτοντας τους τυχόν προστάτες πολιτικούς που έχουμε ανά τη χώρα και βαδίζοντας μαζί με την κοινωνία προς μια ελεύθερη χώρα χωρίς τις αλυσίδες του οικονομικού στραγγαλισμού, χωρίς τις αλυσίδες της κοινωνικής απομόνωσης.
 
Πιστεύω ότι ο κόσμος διαθέτει ισχυρή μνήμη. Το ρεύμα που είχαμε εμείς το 2015 σε καμία περίπτωση δεν το διαθέτει αυτή τη στιγμή ούτε ο αρχηγός, αλλά ούτε και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Θα είναι μια μάχη σκληρή, δύσκολη, αλλά έχουμε δει το 2015 πως παρ’ όλες τις «προβλέψεις» εμείς καταφέραμε να βγάλουμε άλλο αποτέλεσμα από τις κάλπες. Ο πρωθυπουργός είναι μαθημένος να κερδίζει, ξέρει να δίνει αγώνες, και όλοι εμείς που έχουμε συστρατευτεί πλάι του ξέρουμε να κερδίζουμε για την κοινωνία, όχι για τους εαυτούς μας. Επειδή τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουμε για το ποιος θέλουμε να κυβερνήσει αυτή τη χώρα, εγώ προσωπικά είμαι έτοιμος από τη θέση που βρίσκομαι, από τη θέση του υπ. Βουλευτή Ν.Ροδόπης με όλες μου τις δυνάμεις, να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

«Μου αρέσει να κάνω πολιτική για τους ανθρώπους και όχι για τον εαυτό μου» 

ΠτΘ: Ο δικός σας προσωπικός στόχος ποιος είναι;
Ο.Φ.:
Εγώ τη Δευτέρα θα είμαι ικανοποιημένος εάν θα έχω πάρει τη στήριξη, τη συμπαράσταση και στη συστράτευση χιλιάδων συμπολιτών μου. Σε καμία των περιπτώσεων δεν έχω κατέβει σε αυτή τη  μάχη για να παίξω τον ρόλο του κομπάρσου, δεν κατεβαίνω για να είμαι απαθής, για να μην είμαι δραστήριος. Το παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις, είμαι ένας άνθρωπος που προέρχεται μέσα από την κοινωνία, μου αρέσει η πολιτική, αλλά μου αρέσει να την κάνω για τους ανθρώπους και όχι για τον εαυτό μου, χωρίς εγωισμό, χωρίς αλαζονεία. Αυτό που περιμένω είναι ότι οι άνθρωποι της Ροδόπης θα αποφασίσουν να στηρίξουν έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος δεν είναι καθηλωμένος σε διάφορες καταστάσεις, ο οποίος είναι έτοιμος να τρέξει και να παλέψει, και πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά να πάρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι κι αλλιώς  απ' ό,τι φαίνεται οι έδρες θα κατανεμηθούν 1,1,1. Πιστεύω ότι το πρόσωπό μου θα είναι αυτό που θα εκπροσωπήσει τον νομό για να αλλάξουμε κάποιες καταστάσεις.
 
Θα παρακαλούσα τη νέα γενιά, αλλά και όλες τις ηλικίες να πάνε στην κάλπη, να εκπληρώσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα προς τη χώρα. Η αποχή δεν μας κάνει καλό, η αποχή μας πηγαίνει πίσω. Είμαστε ενωμένοι, είμαστε δυνατοί ως λαός, οπότε κι αυτό πρέπει να φανεί και στην κάλπη. Πρέπει να επιλέξουν τα καταλληλότερα άτομα τα οποία θα τους εκπροσωπήσουν και στο ελληνικό κοινοβούλιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.