Ουτε εγκριση, ουτε απορριψη για «Πολους Καινοτομιας» στη Θρακη

Δεν εγκρίθηκε αλλά ούτε απορρίφθηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης που συγκρότησε το υπουργείο Ανάπτυξης η πρόταση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για χρηματοδότηση των Πόλων Καινοτομίας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα». Πώς έγινε αυτό; Διαβάστε:

Χθες η Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία αποτελείτο από Ευρωπαίους ερευνητές ως εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης R&D της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέδωσε το πόρισμα της αξιολόγησης. Από τις δώδεκα υποβληθείσες προτάσεις από αντίστοιχες Περιφέρειες της χώρας, ως ώριμες κρίθηκαν και προτείνονται προς χρηματοδότηση οι προτάσεις των Περιφερειών της Δυτικής Ελλάδος, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Κρήτης. Η πρόταση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης «χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας για να χρηματοδοτηθεί», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Όσο για τις προτάσεις των υπολοίπων έξι Περιφερειών της χώρας, κρίθηκαν ότι δεν διέθεταν την ωριμότητα και βιωσιμότητα για να προταθούν για χρηματοδότηση ως έχουν και επομένως απορρίφθηκαν.

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας θα προχωρήσει στις νομικές και διοικητικές διαδικασίες έτσι ώστε η έναρξη λειτουργίας των Πόλων Καινοτομίας, το διοικητικό τους σχήμα, η έγκαιρη χρηματοδότησή τους να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν και εντός των χρονικών ορίων του Γ΄ ΚΠΣ. Με δεδομένη την πολιτική αυτή, το υπουργείο Ανάπτυξης δεσμεύεται για την επαναπροκήρυξη του Προγράμματος «Πόλοι Καινοτομίας» στη Νέα Προγραμματική Περίοδο που αρχίζει την 1η Ιουλίου 2007. Τούτο σημαίνει ότι οι «Πόλοι Καινοτομίας» θα αποτελέσουν συνεχιζόμενο έργο στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα – Ανταγωνιστικότητα» της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου.

«Υπογραμμίζουμε ότι με την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου Θεσσαλίας, την ίδρυση τριών νέων Ερευνητικών Κέντρων στην Πάτρα, Ιωάννινα, Ξάνθη και την έναρξη λειτουργίας των Πόλων Καινοτομίας, την ίδρυση της Ζώνης Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, το σύστημα Θερμοκοιτίδων τις spin-off εταιρείες και τα clusters τεχνολογικών εταιρειών αναδύεται ήδη μία ομοιογενής, εύλογα γεωγραφικά, κατανεμημένη ερευνητική – καινοτομική – επιχειρηματική δομή, ικανή με τη βοήθεια και του νέου νομοσχεδίου για την Έρευνα και την Τεχνολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή να ωθήσει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Λισσαβώνας και τις μεγάλες ικανότητες του ελληνικού λαού».

Αυτό ανακοινώθηκε, σε σχέση με το θέμα, ως γενική κατακλείδα, από το υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό σας μεταφέραμε κι εμείς, μέσα στα εισαγωγικά. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Γιάννης Γιαγκίνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.