Οταν τα τραγουδια μας παιρνουν απο το χερι

Υπήρχαν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί χθες βράδυ μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στην Πλατεία Ειρήνης Κομοτηνής: μουσική, μουσικοί, λόγος. Ο Δήμος Κομοτηνής και η ΔΕΠΑΚ απηύθυναν κάλεσμα στους Κομοτηναίους να διαδηλώσουν τα φιλειρηνικά τους συναισθήματα, να εναντιωθούν σε ένα παράλογο καθεστώς πολέμου χωρίς ορισμένο χρονικό ορίζοντα, να συναντηθούν στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης.

Η υπέρβαση της καθημερινότητας κινητοποίησε τους συγκεκριμένους πολίτες, τους γνωστούς αγνώστους που επιμένουν να στηρίζουν τον πολιτισμό που έχει πολιτικό υπόβαθρο, και λόγο σοβαρό να εκφράζεται συλλογικά.
Η Πλατεία Ειρήνης Κομοτηνής φιλοξένησε χθες βράδυ μια συναυλία για την ειρήνη, ενάντια στον πόλεμο και την τρομοκρατία. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Δήμος και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Κομοτηνής.
Σε ομιλία του δημάρχου, κ. Παπαδριέλλη τονίστηκε ότι τα λαϊκά αισθήματα, οργανώσεων και ανθρώπων που πιστεύουν στο ιδανικό της ειρήνης εκφράζονται «μέσα από μία πολιτιστική εκδήλωση καταδικαστική της τρομοκρατίας, με όλες τις μορφές που μπορεί να εκφραστεί αυτή σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και της πολεμικής αντιπαράθεσης που έχει θύματα αθώους ανθρώπους και λαούς».
Ο κ. Παπαδριέλλης προχώρησε σε μια πολιτική εκτίμηση των γεγονότων και της συμπεριφοράς των πολιτών, δίνοντας έμφαση στη συνέχεια στην ειρηνική συνύπαρξη που χαρακτηρίζει τη Θράκη: «Πιστεύουμε ότι και ο πόλεμος είναι βαρβαρότητα. Ιδιαίτερα, όταν τα πλήγματα τα δέχονται όχι αντιμαχόμενες στρατιωτικές μηχανές, αλλά πολίτες και λαοί που δεν φταίνε σε τίποτα.
Οι διαμαρτυρίες για όσα γίνονται σήμερα στο Αφγανιστάν και για όσα έγιναν παλαιότερα σε άλλες περιοχές όπως το Βιετνάμ, η Κύπρος, ο Περσικός Κόλπος, η Βοσνία, το Κόσσοβο, η Παλαιστίνη, είναι αγώνας των λαών για συνέχιση της ζωής.
Ο πόλεμος που κήρυξαν η Κυβέρνηση των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, με βάση αντιλήψεις για σύγκρουση πολιτισμών ή θρησκειών ξαναγυρνούν την ανθρωπότητα μια ολόκληρη χιλιετία πίσω, στην εποχή των μεσαιωνικών Σταυροφοριών.
Ο δικός μας μικρός τόπος αποτελεί μεγάλο και φωτεινό παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης, συμβίωσης και συμπόρευσης πληθυσμιακών στοιχείων, διαφορετικών στη σύνθεση, στη φυλετική καταγωγή, στις θρησκευτικές δοξασίες. Κοινή συνισταμένη όλων μας αποτελούν οι δράσεις για διαρκή εδραίωση της ειρήνης, της προόδου και του πολιτισμού. Σε καμία περίπτωση αυτά δεν πρέπει να διαταραχθούν.
Πιστεύουμε ακόμη ότι ο ολοκληρωτισμός της τρομοκρατίας δεν αντιμετωπίζεται με τον καταστροφικό ολοκληρωτισμό του πολέμου ή με την μετατροπή των ενεργών πολιτών σε ύποπτους τρομοκράτες για να φακελώνονται, να παρακολουθούνται και να ελέγχονται σε όλη τους τη ζωή»
.
Ο δήμαρχος Κομοτηναίων επικέντρωσε στην ελευθερία ανάμεσα στους πολίτες και υποστήριξε ως μόνο δρόμο αντιμετώπισης των προβλημάτων το Διεθνές Δίκαιο, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, κ. Αλέκος Ευστρατίου πέρασε με τη σειρά του φιλειρηνικά αισθήματα στο κοινό που συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΚ, κ. Βασίλης Κυπριανίδης έχοντας αναλάβει τη διοργάνωση της συναυλίας ευχαρίστησε τους υπόλοιπους διοργανωτές, όπως και τους ντόπιους καλλιτέχνες για τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή τους.

Ας αρχίσουν τα τραγούδια
 

Η μουσική παράσταση άνοιξε με το μουσικό σχήμα του Θανάση Γκαϊφύλλια, με τους Τάκη Κεραμέα, Τάσο Καπζάλα, Σάκη Καλαϊτζόγλου, Θωμά Αραμπατζή, Γιάννη Σαβουλίδη, Γιάννη Ζερβίδη, όπου συμμετείχαν οι Ζαχαρίας Τήλιος, Σούλα Κυρατζόγλου και Θανάσης Τζεβελεκίδης. Ο Ζαχαρίας Τήλιος έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα με δύο τραγούδια των αδερφών Κατσιμίχα και ένα από το «Σταυρό του Νότου», ενώ τη σκυτάλη πήραν η Σούλα Κυρατζόγλου και ο Θανάσης Τζεβελεκίδης.
Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας συνέχισε με δικά του τραγούδια, ενώ κρατώντας το ύφος του έντεχνου τραγουδιού ανέβηκαν στη σκηνή ο Σάκης Χριστοδουλάκης και η Μίνα Βαρδή. «Για των ματιών σου το χρώμα», «Σ’ αγαπώ», ένα τραγούδι που αγαπήσαμε από την Έλλη Πασπαλά, «Αυτή η νύχτα μένει», «Δεν θα δακρύσω πια για σένα», κράτησαν συντροφιά στους θεατές της πλατείας που πήραν να αραιώνουν στην πορεία της συναυλίας. Στο πιάνο συνόδευε ο Κώστας Μελάς, δημιουργώντας οι τρεις τους μια ζεστή και ρομαντική ατμόσφαιρα. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ενάντια στον πόλεμο και τη βία έκλεισε με το Μπάμπη Σεργκενλίδη και την ορχήστρα του σε ένα πρόγραμμα λαϊκό με εξασφαλισμένο το κέφι.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.