Οταν οι γυναικες οδηγουν γυναικες
Η γυναίκα μέσα από τη γυναίκα και μέσα από τα ταξίδια της, τις περιπλανήσεις της και την κοινωνική της θέση, η γυναίκα μέσα από τη δημιουργία και την εξέλιξη, ως προϋπόθεση και μοχλός που κινεί το σύμπαν.
Κάποιες φορές, λοιπόν, μια ομάδα βιβλίου δεν είναι μια στείρα ανάγνωση ούτε αναμάσημα ξηράς γνώσης και λογοτεχνικής λεξιθηρίας. Κάποιες φορές είναι ανάταση ψυχής με ενδοσκόπηση και εγχρονισμό όλων όσων συνέβαιναν σε άλλες εποχές ξέροντας ότι θα μας συναντήσουν κάποτε έστω και μέσα από τις σελίδες των βιβλίων.
Για μία ακόμη φορά η ΧΕΝ Κομοτηνής έδωσε την ευκαιρία σε γυναίκες, αυτή τη φορά νεαρότερες, μέσα από τη δημιουργία ομάδας βιβλίου να συνευρεθούν και να εκφράσουν απορίες, αντιδράσεις και αντιρρήσεις τους σε θέματα που αφορούν στην πολυπολιτισμικότητα, στη θέση της γυναίκας, στις μετακινήσεις πληθυσμών μέσα από την ανάγνωση βιβλίων. Μία ομάδα που στα δύο χρόνια λειτουργίας της έχει ασχοληθεί με βιβλία των οποίων το περιεχόμενο έχει άμεση σχέση με τις προτεραιότητες της ΧΕΝ, ώστε να τους δίνεται η ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα τα προβλήματα της κοινωνίας.
Γιατί έτσι κι αλλιώς οι προτεραιότητες της ΧΕΝ έχουν να κάνουν με τα κοινωνικά προβλήματα, είτε είναι αυτό περιβάλλον, είτε είναι υγεία, είτε είναι πολυπολιτισμικές κοινωνίες, είτε είναι μετακινήσεις πληθυσμών και ειδικά γυναικών.
Στόχος λοιπόν της δημιουργίας αυτής της ομάδας ήταν να έρθει κοντά σε νέες γυναίκες στις οποίες να δώσει διέξοδο από την καθημερινότητα και να φροντίσουν για την εσωτερική τους ανάταση.
Η ομάδα ξεκίνησε δοκιμαστικά πρόπερσι με το βιβλίο «Γεννημένη δύο φορές», πέρυσι ασχολήθηκε με το βιβλίο «Οι μάγισσες της Σμύρνης», αλλά κυρίως με δύο βιβλία του Μπουσκάλια, την «Αγάπη» και το «Να αγαπάμε ο ένας τον άλλο» και συγχρόνως έγινε αναφορά σε όλα τα βιβλία του, ενώ ασχολήθηκαν και με το βιβλίο της Τατιάνας Αβέρωφ «Ο Αύγουστος». Φέτος ασχολείται με το βιβλίο της Φιλομήλα Λάπατα «Οι κόρες του νερού» και, όπως αναφέρει η υπεύθυνη της ομάδας κ. Μαρίνα Τασακλάκη : «Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία του ελληνισμού των παρευξείνιων χωρών στα μέσα και τέλη του 18ου αιώνα, όταν ανθούσε ο ελληνισμός, μεγαλουργούσε θα έλεγα. Στο βιβλίο εκτυλίσσεται η ιστορία τεσσάρων γενεών γυναικών που ζουν στην περιοχή καθώς και οι μετακινήσεις τους και γενικότερα οι μετακινήσεις πληθυσμών από τη Βράιλα στην Πόλη, στην Αμβέρσα, στην Οδησσό, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων λαών που ζουν εκεί. Η συγγραφέας του βιβλίου είναι απόγονος της τελευταίας γενεάς».
Αναφερόμενη στα θέματα τα οποία δουλεύουν συζητώντας η κ. Τασακλάκη ανέφερε: «Δουλεύουμε τους γυναικείους χαρακτήρες, το πώς δραστηριοποιήθηκαν και πώς ζούσαν. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται κυρίως στους γυναικείους χαρακτήρες και στις μετακινήσεις καθώς και στις σχέσεις στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες».
Α.Π.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
