Οταν ο πολυπολιτισμος γινεται πλουτος

Τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να δούμε τα πράγματα χωρίς διαχωρισμούς και προκαταλήψεις ακούμε διαρκώς τη φράση, «ο πολυπολιτισμός είναι πλούτος». Γεγονότα συνεχώς την επιβεβαιώνουν. Όπως την επιβεβαιώνει και η προσπάθεια των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Παγουρίων. Προσφυγόπουλα από την πρώην Σοβιετική Ένωση τα περισσότερα, με πολύ αγάπη και με την κατεύθυνση των δασκάλων τους έφτιαξαν το δικό τους ημερολόγιο. Ημερολόγιο αφιερωμένο στα παιδιά και στην ειρήνη. μία προσπάθεια διαπολιτισμικής επικοινωνίας των μαθητών μέσω της γλώσσας, της ποίησης.

Σεβόμενοι δάσκαλοι και μαθητές τις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού, και της πολυπολιτισμικότητας, οι οποίες αποτελούν το ηθικό έρεισμα εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν το δικό τους ημερολόγιο. Ευχές και στις τρεις γλώσσες, ρώσικα, τούρκικα και ελληνικά, ζωγραφιές και ποιήματα αποδεικνύουν ότι τα παιδιά αποτελούν μια ανθρώπινη οικογένεια, συμβάλλοντας έτσι στην πρόοδο του πολιτισμού και της κουλτούρας η οποία μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κοινωνιών με κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση του αποκλεισμού.

Ο άνθρωπος γεννιέται ελεύθερος, ίσος σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα και έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει εποικοδομητικά στην ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας που ζει. Όλοι λοιπόν οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως ζούμε κάτω από μία στέγη, με ίδια όνειρα κι επιθυμίες και τα ίδια προβλήματα. Και φαίνεται πως οι μαθητές του σχολείου των Παγουρίων αυτό το έχουν κατανοήσει. Έχουν κατανοήσει ότι για να επιβιώσουμε πρέπει να συμφιλιωθούμε και να υπερασπιστούμε το δίκιο μας χωρίς ακρότητες. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να ζήσουμε με ειρήνη.

Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά και στους δασκάλους τους…

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.