Οταν κοιταζουμε διαρκως στην οθονη για να μην βλεπουμε τον πλανητη που πεθαινει

David Wallace-Wells, «Ακατοίκητη γη, μια ιστορία του μέλλοντος», εκδ. Πατάκη, Αθήνα 2019

Άλλοι το αποκαλούν βιβλίο αφύπνισης και προειδοποίησης, άλλοι βιβλίο καταστροφολογίας και πόνημα εξαιρετικά απαισιόδοξο…
 
Από όποια πλευρά κι αν το δει πάντως κανείς, το μόνο σίγουρο είναι ότι το βιβλίο αυτό περιέχει τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων ερευνών επιστημόνων και διεθνών οργανισμών για την υπερθέρμανση και την ραγδαία κλιματική αλλαγή που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας και για τις επιπτώσεις που έχει αυτή στη ζωή των κατοίκων της στο σήμερα και στο (κοντινό ή και το απώτερο) μέλλον.
Αποτελεί μία κραυγή αγωνίας, αλλά και επίπληξης, αφού εστιάζει στις προειδοποιήσεις που έστελναν απεγνωσμένα επί χρόνια έγκυροι επιστήμονες και δεν βρήκαν απόκριση.
 
 Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιος αποφασίσει τελικά να το διαβάσει, αγνοώντας τις γύρω φωνές που αντιτείνουν ότι όλα αυτά είναι υπερβολές και ανυπόστατες κινδυνολογίες, θα εκπλαγεί δυσάρεστα από τις απίστευτες προεκτάσεις που πρόκειται να έχει σύντομα στις ζωές όλων μας, όπου κι αν κατοικούμε, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Αυτή θα επιφέρει, σύμφωνα με τη θεωρία του Ντόμινο, την οποία ο συγγραφέας εξηγεί πολύ αναλυτικά στο πόνημά του, άνοδο της στάθμης των υδάτων, καύσωνες, λειψυδρίες, λιμούς, πλημμύρες, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, λοιμούς, ακόμη και ψυχολογικές επιπτώσεις στους ανθρώπους που έχουν την ατυχία να κατοικούν σήμερα στον πλανήτη γη που, δυστυχώς για όλους εμάς, αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και φυσικά προς το χειρότερο.
 

Το βιβλίο αυτό μας λέει πως η ζημία έχει γίνει ήδη και δεν μπορεί πλέον να αποτραπεί πλήρως. Η θερμοκρασία του πλανήτη θα ανέβει τουλάχιστον ενάμισι με δύο βαθμούς (σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο) με αρκετά επώδυνες για εμάς συνέπειες. Μας περιγράφει όμως επίσης πως αν δεν αντιδράσει ολόκληρη η ανθρωπότητα ΤΩΡΑ(και όχι σε μια δεκαετία από σήμερα) οι συνέπειες που θα υποστεί η καθημερινή μας ζωή θα είναι ακόμη πιο βαριές και θα αλλάξουν οριστικά κι αμετάκλητα τις ζωές όλων μας. Το τελικό, απεγνωσμένο, μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο συγγραφέας είναι ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την κλιματική αλλαγή (πλούσιοι, φτωχοί, πολίτες, πολιτικοί και εταιρείες) και ότι πρέπει να δράσουμε όλοι άμεσα, πριν να είναι πολύ αργά. Διότι, οι περισσότεροι από εμάς αδιαφορούν ή τους απασχολούν άλλα πιο ελάσσονα ζητήματα.
 
Η ρήση της ποιήτριας και μουσικού Kate Tempest είναι δυστυχώς μία μεγάλη αλήθεια: «Κοιτάζουμε επίμονα μία οθόνη ώστε να μην δούμε τον πλανήτη να πεθαίνει…».
 
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: το σοκ που θα προκαλέσει στους αναγνώστες.
 
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: ΟΛΟΙ!
 
* Η Λεύκη Σαραντινού είναι φιλόλογος, ιστορικός και συγγραφέας. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της είναι το βοήθημα «Θέματα νεοελληνικής ιστορίας για την ιστορία κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου», Εκδόσεις HISTORICAL QUEST, Αθήνα 2020.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.