Οταν η τεχνη συναντα την τεχνολογια

Δίπλα στην «Καλλιτεχνία» προστίθεται η «Ρομποτεχνία» - Διευρύνει με νέα εργαστήρια της δραστηριότητές της η Σχολή Ζωγραφικής «Καλλιτεχνία»

Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε την καλλιτεχνική της χρονιά η Σχολή Ζωγραφικής «Καλλιτεχνία», η οποία μέχρι τη Δευτέρα εξέθετε τα έργα των μικρών και των μεγάλων καλλιτεχνών της στο χώρο του Ιδρύματος Παπανικολάου με την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ, έργα που είναι αποτέλεσμα των καλλιτεχνικών αναζητήσεων κυρίως των μικρότερων συμπολιτών μας, σε μια τέχνη με χρώμα, έμπνευση, δημιουργία, έκφραση και φαντασία. 

 

Παράδοση της σκυτάλης για το καλλιτεχνικό τμήμα 

Οι ζωγραφικές δημιουργίες έγιναν υπό την καθοδήγηση της κ. Ηλιάνας Καλεντερίδη, η οποία από φέτος παίρνει τη σκυτάλη από τη μητέρα της Έφη, εκπαιδευτικό-εικαστικό.
 
Όπως σημείωσε η κ. Έφη Καλεντερίδου, μετά από πολλά χρόνια παρουσίας στον εικαστικό χώρο, τολμούν να ανοιχτούν και στην τεχνολογία, μέσω του γιού της, κ. Βασίλη Καλεντερίδη, μηχανολόγου. «Επειδή αγαπάμε όλοι μαζί τα παιδιά, κάνουμε ένα τόλμημα, την προσπάθεια να φτάσουμε σε κάτι καλύτερο στο χώρο της Ρομποτικής» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Όσο για το εικαστικό κομμάτι της σχολής, αυτό το αναλαμβάνει πλέον η κ Ηλιάνα Καλεντερίδου, που παρότι σπούδασε πολιτικός μηχανικός, αγαπώντας τον χώρο από μικρή μπήκε σε αυτόν πριν από 2 χρόνια και πλέον, λατρεύοντας τα χρώματα και τα παιδιά, αποφάσισε να αφοσιωθεί σε αυτό τον χώρο.
 
Στην έκθεση εκτίθονταν δημιουργίες από σχεδόν 90 έφηβους και παιδιά, αποτελώντας το επιστέγασμα ενός ολόκληρου χρόνου δουλειάς, προς τέρψη τόσο των μικρών καλλιτεχνών όσο και των γονέων τους.
 
 

Μια νέα περιπέτεια ξεκινά 

Κατά την έκθεση παρουσιάστηκε και το νέο εγχείρημα του εργαστηρίου, η «Ρομποτεχνία», με υπεύθυνο τον κ. Βασίλη Καλεντερίδη. Η «Ρομποτεχνία» θα περιλαμβάνει τμήματα Ρομποτικής, όπου τα παιδιά θα μπορούν μέσα από βιωματικές δράσεις να κατανοήσουν τις απλές και σύνθετες λειτουργίες των μηχανών, αλλά και το «Εργαστήρι Φυσικών Επιστημών», όπου οι εν δυνάμει «επιστήμονες» θα μπορούν μέσα από πειράματα να αναζητούν τις λύσεις στα «γιατί» που τους απασχολούν σε σχέση με τη χημεία και τη φυσική.
 
Και στα δύο εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν θερινά μαθήματα τα οποία ξεκινούν στις 3 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
 

Πειράματα φυσικής, χημείας και γενικότερα εφαρμοσμένων επιστημών θα κάνουν τα παιδιά στο «Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών», υπό την επιτήρηση της κ. Αριάννας Ζερβού, φυσικού, που αποφάσισε να μεταφέρει την προτίμησή της στην πράξη, και όχι στη θεωρία, σε ένα εργαστήριο με μικρούς συνεργάτες.
 
«Αυτό που ψάχνω είναι να αγκαλιάζω την επιστήμη και να προκαλώ το ίδιο ενδιαφέρον που έχω εγώ και στα παιδιά, δείχνοντάς τους μέσω των πειραμάτων την μαγεία που μπορεί να βγει κανείς, και πώς μπορούν να εξηγηθούν τα φυσικά φαινόμενα γύρω μας» σημείωσε τονίζοντας πως θα συζητούν για τα φυσικά φαινόμενα, πώς προκαλούνται και πώς μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και να τα εξελίξουν, με πρακτικές εφαρμογές στον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό. «Το θεωρώ πολύ εντυπωσιακό, και από τις αρχές Ιουλίου που θα κάνουμε τα θερινά μαθήματα θα τα δούμε και στην πράξη» ανέφερε.
 

Το εργαστήρι της «Ρομποτεχνίας», ξεκίνησε σαν εγχείρημα με δύο ισότιμους πυλώνες που υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο, σημείωσε ο υπεύθυνός του κ. Βασίλης Καλεντερίδης, με τον ένα να είναι η εκπαιδευτική Ρομποτική, που αποτελεί το μέσο, και τον δεύτερο την εκπαίδευση των παιδιών. «Δεν ερχόμαστε να αντικαταστήσουμε το σχολείο» διευκρίνισε για να προσθέσει ότι με το εργαστήρι αυτό προχωρούν από το κλασικό STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), στο STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) προσθέτοντας την τέχνη.
 
«Η “Ρομποτεχνία” είναι ο απόγονος της “Καλλιτεχνίας”, που ξεκίνησε από την μητέρα μου και έχει περάσει στην αδερφή, μου, με το τεχνικό κομμάτι να είναι σε εμάς και αυτές τις αρχές θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά» υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Καλεντερίδης.

Τα «δίδυμα» έργα της κ. Έφης Καλεντερίδου και του 16χρονου Φίλλιπου Αντωνιάδη, που συμβολίζουν το «πέρασμα» από τον μαθητή, στο δάσκαλο. Το έργο αποτελεί το αποτέλεσμα της δουλειάς ενάμιση χρόνου, επιλέχθηκε από το νεαρό και αποτελούσε ένα από τα κεντρικά κομμάτια της έκθεσης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.