Οταν η πολη μιλαει για τον εθελοντισμο…

Ο διάλογος σχετικά με την έννοια του εθελοντισμού στο πλαίσιο της δράσης «Ο Άη Βασίλης άργησε μία μέρα 5» μετρά ήδη 44 συμπολίτες και συμπολίτισσές μας

Δύο μήνες, 44 μηνύματα συμπολιτών μας και πολλά περισσότερα λεπτά ηχογράφησης μετρά η φετινή πρωτοβουλία της οργανωτικής ομάδας της εθελοντικής δράσης Κομοτηναίων «Ο Άη Βασίλης άργησε μία μέρα».
 
Στο πλαίσιο των δράσεων και των εκδηλώσεων που στην ουσία αποτελούν «προάγγελο» της φετινής εορταστικής διοργάνωσης, που φέτος συμπληρώνει τα πέντε χρόνια υλοποίησής της, εδώ και δύο μήνες «τρέχει» μέσα από την σελίδα της δράσης στο facebook ένας διάλογος σε σχέση με την έννοια και την αξία του εθελοντισμού.
 
Βασικό χαρακτηριστικό άλλωστε της διοργάνωσης είναι ότι αποτελεί «προσωπική υπόθεση» ολόκληρης της Κομοτηνής, εξού και οι διοργανωτές αποφάσισαν να δώσουν τον λόγο σε όλους τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσές μας.
 
Πρόκειται για ολιγόλεπτα ηχητικά μηνύματα τα οποία αναρτώνται καθημερινά στη σελίδα της δράσης και στα οποία οι συμπολίτες μας μοιράζονται με το ευρύ κοινό την άποψή τους σχετικά με την έννοια του εθελοντισμού.
 
Μέχρι στιγμής, τον λόγο έχουν λάβει οι κ.κ.Άντα Τσιατάλτσαλη, Άντζελα Δράκου, Σπύρος Νταντανίδης, Χρήστος Τζερνικούδης, Ζωή Κοσμίδου, Κωσταντίνος Δημητρακόπουλος, Κατερίνα Ιωαννίδου, Χριστίνα Συκάκη, Άννα Μανίτσα, Χάρης Παρασκευόπουλος, Μιχάλης Βαμβακας, Μαρία Δήμου, Νατάσσα Λιβεριάδου, Κωνσταντίνος Τσαρδακλής, Γρηγόρης Ζερβούλης, Σάκης Βαργεμτζίδης, Άνθιμος Σεβδυνίδης, Κική Συνοδινού, Σοφία Μενεσελίδου, Κυριάκος Γκογκότσης, Θανάσης Τζεβελεκίδης, Μ.Αραμπατζόγλου, Σ. Μουρατίδου, Χρύσα Μαρίνου – Πετρίδη, Ευρυδίκη Κομνηνού, Βασίλης Βαφειάδης, Γιάννης Γκαράνης, Γιώργος Εφραιμίδης, Άρης Ασσαριωτάκης, Ιωάννα Δεμιράκη, Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, Σωτήρης Αμανατιάδης, Ζ’ Παιδικός Σταθμός Κομοτηνής, Νίκος Σωτηρακόπουλος, Φελίνα Καζάκου – Βρούζου, Μυρσίνη Λαντζουράκη, Χριστίνα Γαβρίδου, 3ος Παιδικός Σταθμός Κομοτηνής, Κώστας Παπάζογλου, Άκης Παλλές, Σταύρος Πάττας, Χάρης Παπαμαρκάκης, Γιώργος Κουκαλιώτης, Κοσμάς Φιλλιπίδης, Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και η Φωτεινή Κουγιουμτζόγλου, ενώ η λίστα των συμμετεχόντων μεγαλώνει καθημερινά.
 
Εμείς ξεχωρίσαμε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες απόψεις που έχουν καταγραφεί, στην προσπάθεια της περαιτέρω ενίσχυσης και «ανοίγματος» του διαλόγου, που μόνο πιο πλούσιος, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κοινωνίας μπορεί να μας αφήσει.

Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, πρόεδρος Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» «Δηλώνω παντελώς αντίθετος με τον εθελοντισμό κι αυτό γιατί τον έχουμε κατανοήσει εντελώς λάθος στην Ελλάδα» 

Προσωπικά δηλώνω παντελώς αντίθετος με τον εθελοντισμό κι αυτό γιατί τον έχουμε κατανοήσει εντελώς λάθος στην Ελλάδα. Έχουμε καταλάβει ότι εθελοντισμός είναι στην προσπάθειά μας να κλείσουμε τις τρύπες που δημιουργούν οι ελλείψεις κοινωνικών, κρατικών δομών, αν χρειαζόμαστε κάποιον άνθρωπο, τον πατάμε του βγάζουμε το λάδι, γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Για μένα εθελοντισμός είναι να στήσεις σωστά μία διαδικασία που θα υπάρχει δούναι και λαβείν. Αυτός δηλαδή που θα δίνει, θα παίρνει κάτι ανάλογο, όχι σε υλικό επίπεδο, κάτι που θα τον γεμίζει ψυχικά θα τον εκπαιδεύει, θα του δίνει τη δυνατότητα να νοιώθει μέλος μιας ομάδας και μέσα από αυτό να βγαίνει έργο, χαρά και ψυχαγωγία, αλλά σε καμία περίπτωση να μην αντικαταστήσει αυτό που θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν σε όλους μας, από κάτι πιο ανώτερο και όχι από εμάς που απλά προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της κοινωνίας σε αυτή την κρίση.

Γιώργος Κουκαλιώτης, ιδιοκτήτης Καφέ – Μπαρ «Οχτώ» «Εθελοντισμός είναι η πράξη του ανθρώπου που του θυμίζει ότι είναι άνθρωπος» 

Εθελοντισμός είναι η πράξη του ανθρώπου που του θυμίζει ότι είναι άνθρωπος, διότι με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τον δυτικό τρόπο ζωής που έχουμε υιοθετήσει έχουμε ξεχάσει τι είναι άνθρωπος. Ο εθελοντισμός λοιπόν μας θυμίζει τι είναι ανθρωπιά. Έχουμε βέβαια ακόμα να διανύσουμε μεγάλη απόσταση, διότι ο δυτικός άνθρωπος καταπιέζει όλο τον υπόλοιπο πλανήτη και πρέπει κάτι να κάνει γι’ αυτό.
 
Πολύ σωστά πράττουμε λοιπόν και βοηθούμε τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε και να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε πάνω στον πλανήτη γη. Θα πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε συμπεριφορά, και να βοηθήσουμε όλους τους υπολοίπους που έχουν ανάγκη. Ο δυτικός άνθρωπος είναι οι τρεις στους δέκα. Τα προβλήματα τα οποία σήμερα βιώνουμε τα έχουμε δημιουργήσει οι ίδιοι στον εαυτό μας, και έχουμε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλους τους υπολοίπους. Πρέπει λοιπόν όλο αυτό να το διορθώσουμε και να το διορθώσουμε εθελοντικά. 

Χάρης Παπαμάρκαρης, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – Παράρτημα Ροδόπης «Ο εθελοντισμός είναι ιδέα, νοοτροπία, κουλτούρα» 

Εθελοντισμός είναι όταν αποφασίζεις να σηκωθείς από τον καναπέ σου και να κάνεις κάτι το οποίο στην ουσία δεν σου αποφέρει κανένα κέρδος, οικονομικό, αλλά με την αλτρουιστική έννοια, να κάνεις κάτι ώστε να καρπωθεί κάτι κάποιος άλλος. Ο εθελοντισμός μπορεί να διοχετευτεί παντού. Υπάρχουν πολλές ταυτόσημες έννοιες. Εθελοντισμός είναι το να πας να βοηθήσεις κάποιον που κινδυνεύει, πάντα βέβαια με την εκπαίδευση που έχεις, το να στηθείς έξω από ένα μάρκετ και να πάρεις σακούλες με τρόφιμα για ανθρώπους που πεινάνε, να χτυπήσεις πόρτες από φαρμακευτικές εταιρείες για να ζητήσεις φάρμακα, τα οποία θα τα στείλεις εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Οπότε δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει μία έννοια, μία λέξη που να σημαίνει εθελοντισμός. Ο εθελοντισμός είναι ιδέα, είναι νοοτροπία, είναι κουλτούρα. Στην Ελλάδα δυστυχώς η κουλτούρα αυτή άρχισε να αναπτύσσεται μετά το 2004 με τους Ολυμπιακούς αγώνες, όταν και είχαμε μία έκρηξη που μετά έπεσε και τώρα σιγά σιγά και λόγω των συγκυριών αρχίζει και ανεβαίνει. Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή, να φτάσει και εδώ η κουλτούρα αυτή στα επίπεδα του εξωτερικού. 

Κώστας Παπάζογλου, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών «Πλατεία» «Μιλάμε για συνειδητοποιημένους ανθρώπους οι οποίοι αυτό που ενδεχομένους εμείς χρειαστούμε αύριο μεθαύριο, στην παρούσα φάση μπορούμε να το μοιραστούμε με τον διπλανό μας» 

Εθελοντισμός είναι το να έχουμε την δύναμη να μοιραστούμε αυτό το οποίο περισσεύει από εμάς, με κάποιον συνάνθρωπο που ενδεχομένως να του λείπει. Δεν μιλάμε για κίνημα, μιλάμε για συνειδητοποιημένους ανθρώπους, πολίτες οι οποίοι αυτό που ενδεχομένους εμείς χρειαστούμε αύριο μεθαύριο, στην παρούσα φάση μπορούμε να το μοιραστούμε με τον διπλανό μας. 

Μυρσίνη Λαντζουράκη, υπεύθυνη θεατρικού εργαστηρίου «Επί Σκηνής» «Ο εθελοντισμός είναι μία επένδυση που όταν καρποφορεί αποδίδει διπλά» 

Ο εθελοντισμός είναι ένας σπόρος που όταν φυτρώσει και αναπτυχθεί μπορεί να αλλάξει τον κόσμο ή τουλάχιστον να τον κάνει φιλικότερο, συνεργάσιμο, συμμέτοχο, αρωγό, ενεργό. Μπορώ να βρω χίλια ακόμα επίθετα θετικά. Ο εθελοντισμός είναι μία επένδυση που όταν καρποφορεί αποδίδει διπλά, και για αυτόν που προσφέρει και γι’ αυτόν που λαμβάνει. Είμαστε εθελοντές με αντίκρισμα την αλληλεγγύη και την αγάπη. 

Σωτήρης Αμανατιάδης, ιδιοκτήτης Φροντιστηρίου «Θεώρημα» «Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για να καταλάβει κανείς την αξία του εθελοντισμού είναι να δει στο πρόσωπο του συνανθρώπου του τον ίδιο του τον εαυτό» 

Ο εθελοντισμός είναι από μόνος του μία στάση ζωής. Σημαίνει να δίνεις ανιδιοτελώς χωρίς να περιμένεις ανταμοιβή, χωρίς να θεωρείς θυσία αυτό που κάνεις. Είναι δείγμα παιδείας και πολιτισμού. Ειδικά σε δύσκολους καιρούς όπως αυτοί που ζούμε. Είναι αυτό που χρειάζονται οι κοινωνίες μας για να καλύψουν τα κενά, που οι επίσημοι φορείς αδυνατούν να καλύψουν. Ξεκινάει μέσα από την καρδιά καθενός από εμάς, και καταλήγει σε όλους χωρίς φραγμούς και περιορισμούς. Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει όμως για να καταλάβει κανείς την αξία του εθελοντισμού είναι να δει στο πρόσωπο του συνανθρώπου του τον ίδιο του τον εαυτό. 

Χρύσα Μαρίνου – Πετρίδου, ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου “Green School” 

Εθελοντισμός είναι να μπορείς να προσφέρεις τον χρόνο σου και την καλή σου διάθεση όπου και όποτε μπορέσεις. 

Μαρία Δήμου, εκπαιδευτικός «Κύριο στοιχείο του εθελοντισμού είναι η ενσυναίσθηση» 

Ο εθελοντισμός είναι μία έκφραση αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που στερούνται για χίλιους λόγους τα θεμελιώδη δικαιώματά τους όπως η στέγη, η τροφή, η εκπαίδευση, η υγεία. Πάνω απ’ όλα όμως είναι ανιδιοτελής προσφορά από τον άνθρωπο προς τον άνθρωπο. Όταν είμαι εθελοντής προσφέρω από το περίσσευμά μου, από το υστέρημά μου. Προσφέρω, συμπαραστέκομαι, ενισχύω, στηρίζω. Κύριο στοιχείο όμως του εθελοντισμού είναι η ενσυναίσθηση, το να μπορεί ο άνθρωπος να νοιώσει τον συνάνθρωπό του. 

Σπύρος Νταντανίδης, φοιτητής Κινηματογράφου «Όποιος δεν έχει ακουμπήσει το κομμάτι του εθελοντισμού στη ζωή του θα πρέπει να το κάνει έστω μία φορά» 

Ο εθελοντισμός αυτό που προσδίδει στον άνθρωπο, είναι ότι νοιάζεται για τον απέναντι, τον δίπλα και τον εαυτό του. Νοιάζεται για όλους, για την κοινωνία μας ως σύνολο. Γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη, γι αυτούς που νομίζουν ότι δεν έχουν και γι’ αυτούς που κατ’ ουσίαν δεν έχουν. Εγώ το έχω ζήσει αυτό, ως ενεργός ανάπηρος, ως άνθρωπος του «ΠΕΡΠΑΤΩ», ως άνθρωπος που ασχολείται με το θέατρο και του σινεμά.
 
Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους μέσα από τον εθελοντισμό, τους οποίους δεν θα αντάλλαζα σχεδόν με κανέναν άνθρωπο. Ανθρώπους που στην ουσία έχω συνυπάρξει μαζί τους δέκα ημερολογιακές ημέρες όλες κι όλες και την επαφή και την φιλία που ένιωσα δεν μπορώ να την συγκρίνω με ανθρώπους στους οποίους λέω κάθε μέρα καλημέρα. Η επαφή, η φιλία, η αγάπη, τα συναισθήματα, το ότι κάτσαμε όλες κι όλες τρεις φορές στο τραπέζι και ανταλλάξαμε τους εαυτούς μας, ανεξαρτήτως αν είχαμε ταυτόσημες ή όχι απόψεις, αλλά μπορέσαμε να συζητήσουμε γιατί ήμασταν σε ένα περιβάλλον εκείνες τις ημέρες που ξέραμε ότι ο απέναντί μας θέλει να μας γνωρίσει και να τον γνωρίσουμε και εμείς, είναι κάτι μοναδικό. Όλοι εκεί βρεθήκαμε από ενδιαφέρον και όχι απλά επειδή ζούμε τη ζωή μας. Νομίζω ότι όποιος δεν έχει ακουμπήσει αυτό το κομμάτι στη ζωή του θα πρέπει να το κάνει έστω μία φορά στη ζωή του.
 
Είτε ως εθελοντής, είτε ως απλός παρατηρητής, είτε ως οτιδήποτε. Και μην νομίζετε ότι είναι δύσκολο, δεν έχετε χρόνο κ.ο.κ.
 
Για όλους υπάρχει λίγος χρόνος για να δώσουν στον δίπλα τους. Γιατί κατ’ ουσίαν άμα δώσεις στον διπλανό σου παίρνεις και εσύ. Η ικανοποίηση που έχεις το βράδυ όταν γυρίζεις σπίτι σου και έχεις προσφέρεις δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλη είναι. 

Μπορείτε να ακούσετε το σύνολο των μηνυμάτων εδώ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.