Οσο πιο εντυπωσιακα τοσο πιο ακριβα!

Eνας από τους λόγους για τους οποίους χαίρονται οι μικροί, αλλά και οι μεγαλύτεροι μαθητές, στην αρχή του φθινοπώρου, παρά το γεγονός ότι τελειώνουν οι καλοκαιρινές τους διακοπές, είναι και οι βόλτες στην αγορά για να προμηθευτούν τα σχολικά τους είδη.

Τσάντες, τετράδια, μολύβια, κασετίνες: όλα πολύχρωμα κι όλα εντυπωσιακά, τραβούν το βλέμμα των μικρών καταναλωτών και αυτοί με τη σειρά τους τραβούν από το χέρι τους γονείς τους και τους κατευθύνουν στις βιτρίνες και στα ταμεία των καταστημάτων. Μερικές μέρες πριν το κουδούνι στα σχολεία χτυπήσει και πριν οι αίθουσες γεμίσουν παιδικές φωνές, τα εμπορικά καταστήματα που διαθέτουν σχολικά είδη φορτώνουν τα ράφια τους, εν αναμονή των λιλιπούτειων και όχι μόνο καταναλωτών.

Τσάντες πολύχρωμες, με λούτρινα ζωάκια και τους αγαπημένους παιδικούς ήρωες, όπως ο Μίκυ, ο Χάρυ Πότερ, η Barbie, τα Pokemon, o Actionman, με μηχανισμούς που ευκολύνουν τη μεταφορά τους και κάθε είδους καινοτομίες, αποτελούν για τους αυριανούς αριστούχους και μη, το όνειρο για την ερχόμενη σχολική χρονιά. Οι γονείς απλά εκπληρώνουν τα όνειρα των παιδιών τους…


Η κίνηση, πάντως, στα συγκεκριμένα εμπορικά καταστήματα έχει ήδη ξεκινήσει από τα μέσα Αυγούστου, καθώς οι ανυπόμονοι μαθητές θέλουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα να αγοράσουν τα σχολικά τους είδη. Βέβαια, οι γονείς θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο κόστος της αγοράς των συγκεκριμένων ειδών, οι τιμές των οποίων εμφανίζονται σε κάποια απ’ αυτά αυξημένες έως και 5%.

Μεγάλη η ποικιλία σ’ όλα τα σχολικά είδη

Αρκετές μέρες τώρα βλέπουμε στην τηλεόραση διαφημίσεις με επώνυμες τσάντες και άλλα σχολικά είδη, που σκοπό έχουν να προϊδεάσουν μικρούς και μεγάλους για το τι κυκλοφορεί και τι θα κυκλοφορήσει στην αγορά, αλλά και, φυσικά, να επηρεάσουν τους μικρούς μαθητές που με τη σειρά τους θα ζητήσουν από τους γονείς τους τα συγκεκριμένα είδη που έχουν δει στην τηλεόραση.

Μπορεί η παιδεία μας να είναι δωρεάν, όμως στην έναρξη- και κατά τη διάρκεια- κάθε σχολικής χρονιάς οι γονείς καλούνται να πληρώσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, για να εξοπλίσουν τα παιδιά τους με όλα τα απαραίτητα σχολικά είδη. Το ακριβότερο απ’ αυτά τα προϊόντα είναι η σχολική τσάντα, την οποία οι μαθητές, ακολουθώντας τη μόδα, επιθυμούν να αλλάζουν σχεδόν κάθε σχολική χρονιά.

Ετσι, μια επώνυμη σχολική τσάντα κοστίζει από 25 ευρώ μέχρι και 60 ευρώ, ενώ μπορεί κάποιος να βρει και τσάντα με 10 ευρώ. Οι κασετίνες ξεκινούν από 2 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 10 ευρώ, κάποιες συνοδεύονται με την τσάντα, ενώ προτιμώνται περισσότερο είναι εκείνες σε σχήμα βαρελάκι κι εκείνες σε ορθογώνιο σχήμα, οι οποίες είναι μεγάλες και χωράνε τα πάντα: μολύβια, στυλό, ξύστρα, γόμες, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές και ψαλίδια. Μεγάλη ποικιλία υπάρχει και στα τετράδια με τα «κλασικά» μπλε και με τα σπιράλ σε πολλά σχέδια και θέματα.

Ερευνα στα βιβλιοχαρτοπωλεία

«Αυτή την εβδομάδα έχει ξεκινήσει η κίνηση στα σχολικά είδη» υποστηρίζει ο κ. Ιμπράμπεη Μπεήογλου, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «Εκλογή» και συνέχισε σημειώνοντας «τα περισσότερα παιδιά, του δημοτικού κυρίως, προσπαθούνε να οργανώσουνε με εφόδια τη νέα σχολική χρονιά με τσάντες, τετράδια και μολύβια». Σύμφωνα με τον ίδιο η κορύφωση της κίνησης στα βιβλιοπωλεία αναμένεται ελάχιστες ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Όσον αφορά στην κίνηση αυτών των ημερών και στις τιμές των σχολικών ο κ. Μπεήογλου υποστηρίζει «η κίνηση δε μπορεί να χαρακτηριστεί μειωμένη αλλά δεν είναι και καλύτερη από πέρυσι, κινούμαστε στα ίδια περίπου επίπεδα. Οι τιμές κυμαίνονται φέτος στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά, με ελάχιστες αυξομειώσεις της τάξης των 5% σε κάποια είδη». Επιβεβαιώνεται τελικά ότι η διαφήμιση ασκεί μεγάλη επιρροή στους μαθητές για την αγορά τσάντας. «Οι τσάντες που προτιμούν τα παιδιά είναι εκείνες που διαφημίζονται στην τηλεόραση και κυρίως εκείνες που συνοδεύονται από κάποια αξεσουάρ και δώρα όπως οι φωτογραφικές μηχανές. Τα παιδιά έρχονται πλέον με συγκεκριμένες επιλογές και ξέρουν τι θα πάρουν όσον αφορά στις τσάντες μια και παρακολουθούν τηλεόραση και επηρεάζονται πολλές φορές από τις διαφημίσεις»σημειώνει ο κ. Μπεήογλου.

Ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηαποστόλου, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «Πάπυρος» σε δηλώσεις του στον ΠτΘ τόνισε: «Είμαστε πλήρης από σχολικά είδη όσον αφορά στις τσάντες και τις κασετίνες, τα υπόλοιπα δεν τα γνωρίζουμε σχετικά με το τι θα ζητήσουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές από τους μαθητές, οπότε και η κίνηση σ’ αυτά θα αυξηθεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ο καιρός ακόμα δεν βοηθάει γιατί οι περισσότεροι τρέχουν ακόμη στις παραλίες κι έτσι η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί στο επόμενο δεκαήμερο. Υπάρχει όμως μια μικρή κίνηση στις τσάντες και στις κασετίνες. Επίσης υπάρχει κίνηση και στα βοηθητικά βιβλία κυρίως από τους μαθητές που έχουν ξεκινήσει φροντιστήρια».

Ο κ. Χατζηαποστόλου επιβεβαιώνει με τη σειρά του ότι «οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα τόσο με πέρυσι όσο και με πρόπερσι δεν υπάρχει διαφορά, η οποία είναι πολύ μηδαμινή».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι τιμές στις τσάντες εξαρτώνται από την ποιότητα και το μέγεθος τους. Στο βιβλιοπωλείο «Πάπυρος» οι τσάντες για τα μικρά παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία κοστίζουν 3-5 ευρώ και ανεβαίνουν για τις σχολικές τσάντες που ξεκινάνε κι από 5 ευρώ. «Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και η τιμή εξαρτάται από τι θα διαλέξει ο κάθε μαθητής που τις περισσότερες φορές αγοράζουν εκείνες που διαφημίζονται και συνοδεύονται με δώρα όπως φωτογραφική μηχανή, μπάλα ποδοσφαίρου, παγουρίνο και ομπρέλα, τα οποία τους δελεάζουν» υπογράμμισε ο κ. Χατζηαποστόλου.

Στον αστερισμό της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκονται πλέον γονείς, μαθητές και πωλητές. Η κίνηση στα βιβλιοπωλεία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη τους υπόλοιπους δυο μήνες. Οπότε, καλές δουλειές στους μεν, καλές επιλογές και αγορές στους δε.

Οι συμβουλές για τους γονείς

Οι οργανώσεις καταναλωτών εφιστούν ιδιαίτερα την προσοχή των γονέων για τις αγορές τους. Και παρέχουν συγκεκριμένες οδηγίες και συμβουλές:

-Καταρτίστε, σε συνεργασία με το παιδί σας, μια λίστα με τα σχολικά είδη που θα αγοράσετε όταν βγείτε στην αγορά.

-Λάβετε υπόψη σας και εξηγείστε στο παιδί σας πως ό,τι βλέπει στις διαφημίσεις της τηλεόρασης δεν είναι κατ’ ανάγκη το καλύτερο.

-Κάντε μόνοι σας μία έρευνα αγοράς, πριν βγείτε στα καταστήματα με το παιδί σας, έτσι ώστε να συγκρίνετε τις τιμές.

-Επιλέξτε το κατάστημα στο οποίο διαπιστώσατε ότι οι τιμές ανταποκρίνονται περισσότερο στις δικές σας οικονομικές δυνατότητες.

Μπάμπης Καλπάνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.