«Οσο περνα ο καιρος η οικονομικη κατασταση πολλων οικογενειων επιδεινωνεται»

«Μεγάλο πρόβλημα είναι οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι», δηλώνει η Σμαρώ Αντωνιάδου, εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού τα τελευταία δέκα χρόνια και σημειώνει: «Δίνουμε έμφαση σ΄ αυτούς τους ανθρώπους. Τους ξέρουμε, μας ξέρουν. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη από ηθική στήριξη, από συμπαράσταση. Θέλουν να ανοίξουν σε κάποιον την καρδιά τους, θέλουν να πουν τον πόνο τους, να δεχθούν λίγη αγάπη». Παράλληλα, εν όψει των εορτών, καλεί τους κατοίκους της περιοχής: «Να μην ξεχνούν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Να ανοίγουν την πόρτα και να νοιάζονται για τον γείτονά τους».

Πόσα χρόνια είστε εθελόντρια στις τάξεις του Ερυθρού Σταυρού;

Δέκα χρόνια.

Ποια ανάγκη σας ώθησε να προσφέρετε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες σας;

Η ανάγκη να βρεθώ δίπλα στον συνάνθρωπο που μας χρειάζεται. Να προσφέρω κι εγώ κάτι, αφού το μπορώ και είμαι σε θέση να το κάνω, έστω μία ώρα την ημέρα.

Τι ετοιμάζετε για τις γιορτινές ημέρες;

Στις 3 Ιανουαρίου θα προσκαλέσουμε εκατό άτομα από ευπαθείς οικογένειες της Κομοτηνής και θα τους φιλοξενήσουμε στην Λέσχη Αξιωματικών, προσφέροντας τους ένα γιορτινό τραπέζι.

Για τα παιδιά αυτών των ανθρώπων έχετε φροντίσει;

Θα έχουν και τα παιδιά μαζί τους. Στην ίδια γιορτή θα δοθούν δώρα στα παιδιά και ένα δέμα με τρόφιμα στην κάθε οικογένεια.

Έχετε συγκεντρώσει τρόφιμα και δώρα;

Ναι, όλον αυτόν τον καιρό συγκεντρώνουμε τρόφιμα και δώρα. Ευτυχώς που οι συμπολίτες μας, αλλά και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, μας βοηθούν.

Ο κόσμος δηλαδή ανταποκρίνεται στο κάλεσμά σας;

Είναι ευαισθητοποιημένος ο κόσμος και παράλληλα αναγνωρίζει το έργο του Ερυθρού Σταυρού.

Υπάρχουν πολλές οικονομικά αδύνατες οικογένειες στην Κομοτηνή;

Υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Σκεφτείτε μόνον ότι εμείς συγκεντρώνουμε εκατό με εκατόν είκοσι πακέτα με τρόφιμα. Υπάρχουν και άλλοι που έχουν ανάγκη και που δεν τους ξέρουμε καν.

Σε σχέση με τότε που πρωτοξεκινήσατε έχει επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση;

Σε σχέση με πριν δέκα χρόνια η κατάσταση είναι χειρότερη, η φτώχεια είναι μεγαλύτερη. Όσο περνά ο καιρός, βλέπουμε ότι η οικονομική κατάσταση πολλών οικογενειών να επιδεινώνεται.

Και για τα μοναχικά ηλικιωμένα άτομα τι κάνετε;

Μεγάλο πρόβλημα είναι οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι. Δίνουμε έμφαση σ΄ αυτούς τους ανθρώπους. Τους ξέρουμε, μας ξέρουν. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη από ηθική στήριξη, από συμπαράσταση. Θέλουν να ανοίξουν σε κάποιον την καρδιά τους, θέλουν να πουν τον πόνό τους, να δεχθούν λίγη αγάπη.

Υπάρχουν άνθρωποι ηλικιωμένοι που σας καλούν;

Ναι, και εμείς με το πρώτο τηλεφώνημα, με την πρώτη ειδοποίηση, τρέχουμε κοντά σ΄ αυτούς τους ανθρώπους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Παράλληλα, κάθε μέρα είμαστε στο νοσοκομείο. Και εκεί προσπαθούμε να βοηθήσουμε, να εξυπηρετήσουμε άτομα μοναχικά που δεν έχουν κανέναν να τους προσφέρει ένα ποτήρι νερό, ένα ζεστό χάδι, ακόμη και τα φάρμακά τους γιατί πάμε και τα βρίσκουμε πάνω στο κομοδίνο.

Δηλαδή οι σύγχρονοι έλληνες ξεχάσαμε τους ηλικιωμένους;

Δεν τους ξεχνάμε, αλλά η καθημερινότητα έγινε δύσκολη. Τα προβλήματα είναι τόσα πολλά, ο καθένας κοιτάει τα δικά του, με αποτέλεσμα κάποιοι που έχουν ανάγκη να μένουν μόνοι ή να μην έχουν πάντα παρέα. Κοιτάμε τα δικά μας και ξεχνάμε το γείτονά μας.

Υπάρχουν πολλά μέλη στον Ερυθρό Σταυρό;

Είναι πολλές γυναίκες στις τάξεις των εθελοντριών. Ο ζήλος, όμως, στις νεότερες είναι πολύ μεγαλύτερος και αυτό δείχνει ότι το πνεύμα του εθελοντισμού και της προσφοράς αγγίζει τους νέους.

Τι θα συμβουλεύατε εν όψει των εορτών;

Να μην ξεχνάμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Να ανοίγουμε την πόρτα και να νοιαζόμαστε για τον γείτονά μας.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.