«Οσο κι αν αλλαξουν τα προσωπα δεν αλλαζουν οι πολιτικες»

Οι επιλογές των οργανώσεων του κινήματος για το επόμενο χρονικό διάστημα, η επικοινωνιακή πολιτική, η αναγκαιότητα και οι τρόποι ολοκλήρωσης του στόχου για την αυτοχρηματοδότηση των οργανώσεων και η κατάκτηση του στόχου της οικονομικής αυτοτέλειας, η προετοιμασία για τη συγκρότηση δικτύων και η διαμόρφωση σχεδίου πολιτικής δράσης ήταν τα βασικά θέματα που προσεγγίστηκαν στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη το περασμένο Σάββατο, παρουσία του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Επίσης, συζητήθηκαν, μεταξύ των άλλων, θέματα που αφορούν τη διαδικασία ολοκλήρωσης του μητρώου και τη διαδικασία έκδοσης της κάρτας μέλους. Για τη συνδιάσκεψη μίλησε στον ΠτΘ ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη Παύλος Δαμιανίδης. «Συζητήθηκαν θέματα κυρίως οργανωτικού χαρακτήρα και πολιτικής δράσης» εξήγησε προσθέτοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι σε διάταξη μάχης εδώ και πολύ καιρό, μετά το οριστικό κλείσιμο των εσωκομματικών διαδικασιών που έγινε με το συνέδριο και την εκλογή των αποκεντρωμένων οργάνων την άνοιξη».

Εκλογική ετοιμότητα

Για το ΠΑΣΟΚ η διαδικασία της ανασυγκρότησης έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα, όπως τόνισε ο κ. Δαμιανίδης. «Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να διατυπώσει αξιόπιστες προτάσεις, να συγκροτήσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμόσει αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές, όταν θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας».

Διατρέχοντας τα της επικαιρότητας, ο κ. Δαμιανίδης σχολίασε τον αντίκτυπο των δημοσκοπήσεων και το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ. «Το προβάδισμά του καταγράφεται ακόμη και σ’ αυτή τη χρονική στιγμή, οπότε η ΝΔ έπαιξε όλα τα διαθέσιμα χαρτιά προκειμένου ν’ αναστρέψει το πολιτικό κλίμα, με τον ανασχηματισμό και τις υποτιθέμενες πρωτοβουλίες του Κώστα Καραμανλή. Ακόμη και τώρα η διαφορά είναι στις τρεις μονάδες και εκτιμούμε ότι αυτή η διαφορά απλά θ’ αυξάνεται.

Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, μένει προσηλωμένο σ’ ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, τη διατύπωση προτάσεων που θα λύσουν τα προβλήματα των πολιτών και της κοινωνίας.

Έχει αποδείξει ότι έχει συγκροτημένες προτάσεις, καθώς έχει καταθέσει μια σειρά από σχέδια νόμου στη Βουλή που απορρίπτονται με αλαζονικό τρόπο από την πλειοψηφία. Επομένως, αυτό που έγινε μέσα από τη συνέλευση του Σαββάτου ήταν να δώσουμε στην εσωκομματική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ στοιχεία ενός σοσιαλιστικού κόμματος, με τον εκσυγχρονισμό όλων των δομών στο εσωτερικό του. Θέλουμε να δουλεύουμε και να λειτουργούμε σύμφωνα με τα πρότυπα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος».

Η αντανάκλαση και ο σκοπός του ανασχηματισμού

Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος χαρακτήρισε, στη συνδιάσκεψη του Σαββάτου, τον ανασχηματισμό «προσχηματικό». Ο Π. Δαμιανίδης συμφωνεί σημειώνοντας ότι την ίδια αίσθηση έχει όλη η κοινωνία. «Σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 60% των πολιτών δηλώνει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία διαφορά από την προηγούμενη, τουναντίον κάποιοι εκτιμούν ότι είναι χειρότερη. Είναι δεδομένο ότι η ΝΔ με μια σειρά κινήσεων προσπαθεί το τελευταίο διάστημα ν’ αναστρέψει το πολιτικό κλίμα με αποκορύφωμα τον ανασχηματισμό ο οποίος δεν πέτυχε το στόχο του. Ο λόγος είναι ότι η κοινωνία δεν εμπιστεύεται πλέον τη ΝΔ και γνωρίζει ότι όσο κι αν αλλάξουν τα πρόσωπα δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν οι πολιτικές.

Το μόνο που κατάφερε ο Κ. Καραμανλής με τον ανασχηματισμό είναι να ικανοποιήσει το εσωκομματικό του περιβάλλον, να κρατήσει κάποιες ισορροπίες και κάποιους εσωκομματικούς συσχετισμούς, μια στοιχειώδη συνοχή στην εύθραυστη κοινοβουλευτική του ισορροπία των 151, μόνο που όλα αυτά δεν αφορούν τους πολίτες και δεν λύνουν τα προβλήματα της χώρας. Ορθώς, επομένως ο κ. Σπυρόπουλος είπε ότι ήταν ένας ανασχηματισμός εσωτερικής κατανάλωσης με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά.

Άκουγα τον κ. Τραγάκη (γενικός γραμματέας κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ), ο οποίος μετέφερε ότι ήδη η κυβέρνηση καταγράφει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα μετά τον ανασχηματισμό. Ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο ποια είναι τα θετικά μηνύματα και ο κ. Τραγάκης απάντησε «οι δημοσκοπήσεις». Επομένως, το μόνο που ενδιαφέρει αυτή την κυβέρνηση είναι τα δημοσκοπικά ευρήματα κι όχι να επιλύσει τα προβλήματα της κοινωνίας».


Περί του ανασχηματισμού ο κ. Δαμιανίδης υποστήριξε πως είναι καλύτερο ν’ αφήσουν τα στελέχη της ΝΔ να σχολιάζουν αντί να λένε το οτιδήποτε και παρέπεμψε στα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν πρόκειται ν’ αλλάξει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι άλλαξε το οικονομικό επιτελείο και θ’ αλλάξει η πολιτική; Ο υφυπουργός έγινε υπουργός και προφανώς την πολιτική που εφάρμοζε ως υφυπουργός θα την εφαρμόσει και ως υπουργός.

Αν είχε κάτι ν’ αλλάξει ο κ. Παπαθανασίου θα έπρεπε να το κάνει τα προηγούμενα χρόνια που ανήκε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Θα πρέπει να δούμε ότι στους κρίσιμους τομείς δεν άλλαξε κάτι κι επιπλέον σχηματίστηκε μια επιτροπή που θα λειτουργεί πάνω από τον υπουργό.

Η ΝΔ προσπαθεί να μας πείσει ότι αυτή η επιλογή έγινε επειδή ο πρωθυπουργός θέλει να έχει τον πρώτο λόγο. Αναρωτιέμαι, δεν είχε ο πρωθυπουργός τον πρώτο λόγο μέχρι τώρα; Δεν είχε άποψη για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης; Χρειάζεται να γίνει επιτροπή για να ελέγχει ο πρωθυπουργός τον υπουργό της κυβέρνησής του;

Βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση και προσπαθούν απεγνωσμένα ν’ αλλάξουν το πολιτικό κλίμα». Για τον κ. Δαμιανίδη, η ΝΔ πρέπει να περιμένει το επόμενο διάστημα αποτυχίες. «Η οικονομική πολιτική της χώρας θα καταρρεύσει ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η ΝΔ, η παιδεία προχωρά αρνητικά και το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους τομείς».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.