Οσα βλεπει ο Ζεπελιν

Ακριβώς μια εβδομάδα πριν έσκαγε το θέμα περί πιθανού ντοπαρίσματος της καμερουνέζας τριπλουνίστριας Φρανσουά Ετονέ Μπανγκό, που αν επαληθευόταν θα μετέτρεπε το πρώτο μετάλλιο της Θράκης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από αργυρό σε χρυσό. Τελικά οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν και η Πηγή Δεβετζή παραμένει αργυρή ολυμπιονίκης. Και η επιτυχία της αυτή αξίζει να γιορτάζεται πολλές ημέρες ακόμα, πράγμα που η ίδια και γνωρίζει καλά και κάνει.

* * * * *

Το περασμένο σαββατόβραδο η «ιπτάμενη θρακιώτισσα» διοργάνωσε πάρτι σε παραλιακό νυχτερινό κέντρο της πρωτεύουσας. Το μαγαζί βρίσκονταν σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία και ήταν στολισμένο στα γαλανόλευκα χρώματα της Ελλάδας. Η Πηγή αποθεώθηκε μόλις έκανε την εμφάνισή της από τον πολύ κόσμο που είχε συγκεντρωθεί, κυρίως συναθλητές, συναθλήτριες, προπονητές, οικογένεια και φίλους. Η Goldspring, που είχε διαρκώς στο πλευρό της τον αρραβωνιαστικό της Γιώργο, χόρεψε στους ρυθμούς της ελληνικής (κυρίως) μουσικής, αν και δεν έλειψαν και τα ξένα μπιτ. Ήπιε κάμποσο (οι καταχρήσεις επιτρέπονται πλέον και με την άδεια της προπονήτριάς της), σιγοτραγούδησε και συνομίλησε με όλους τους καλεσμένους της. Και πέρασε αυτή καλά και εμείς ακόμα καλύτερα.

* * * * *

Σήμερα η Δεβετζή θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μαζί με τους υπόλοιπους συναθλητές της που κατέκτησαν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από τα τέλη της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης, αναμένεται να ανέβει στην Αλεξανδρούπολη να γιορτάσει και με τους εκεί φίλους της. Δήμαρχοι, νομάρχες, περιφερειάρχες, τοπικοί βουλευτές και λοιποί ας προετοιμάζονται για τα περαιτέρω.

* * * * *

Η Μπανγκό την περασμένη Παρασκευή επρόκειτο να εμφανιστεί σε εκδήλωση της AIPS, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων. Προφανώς όμως πληροφορήθηκε τα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν στα ελληνικά ΜΜΕ εις βάρος της και πικράθηκε πολύ. Προτίμησε λοιπόν να μην έρθει, όπως έκαναν οι υπόλοιποι ολυμπιονίκες του στίβου, που ήταν επίσης προσκεκλημένοι στην εκδήλωση. Άλλωστε, κάθε άλλο παρά δικαιώματα για τέτοια αντιμετώπιση από τους Έλληνες είχε δώσει η Μπανγκό με την συμπεριφορά της στο Ολυμπιακό Στάδιο.

* * * * *

«Είμαι πραγματικά πολύ ευτυχισμένη που κέρδισα αυτό το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, που για εμένα αποκτά ιδιαίτερη αξία καθώς κατακτήθηκε στη χώρα που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες» ήταν τα πρώτα λόγια της Μπανγκό, όταν οριστικοποιήθηκε η νίκη της στο τριπλούν. Η καμερουνέζα μόνο εγκωμιαστικά σχόλια είχε να κάνει για την δική μας Πηγή Δεβετζή, ενώ αποκάλυψε ότι στην Αθήνα ήρθε και αγωνίστηκε χωρίς την συμπαράσταση κάποιου προπονητή (!!!): «Εκτός της αδελφής μου, δεν έχω καμία άλλη υποστήριξη. Για να καταλάβετε, ακόμα και το πρωί του τελικού προπονήθηκα με βάση ένα πρόγραμμα που έχω από τον πρώην προπονητή μου, τον κ. Βίκτορ Κουζίν. Προέρχομαι από φτωχή οικογένεια, δεν είχα βοήθειες, δούλεψα πολύ σκληρά και ευχαριστώ τον Θεό που μου χάρισε αυτές τις μοναδικές στιγμές» είπε η Μπανγκό. Και αφιέρωσε την μεγάλη της νίκη σε ένα κοντινό της πρόσωπο που δοκιμάζεται σκληρά αυτήν την περίοδο: «Το μετάλλιο ανήκει στην μητέρα μου, που πάσχει από καρκίνο. Την αγαπώ και θέλω και μ’ αυτόν τον τρόπο να της το δείξω». Η Μπανγκό, που στο παρελθόν είχε πλούσια κόμη, αποκάλυψε ότι προχώρησε στην κίνηση να κόψει πολύ κοντά τα μαλλιά της (σχεδόν γουλί) για να κάνει την μητέρα της, που υποβάλλεται διαρκώς σε χημειοθεραπείες, να αισθάνεται λιγότερο άσχημα και να νιώθει περισσότερο άνετα με την κόρη της.

* * * * *

Υπάρχει και η συγγνώμη. Τόσο για την Μπανγκό, όσο και για τον κορεάτη χρυσό ολυμπιονίκη του ταεκβοντό Μουν. Ήταν ο άνθρωπος που έβγαλε νοκάουτ τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη στον τελικό της Κυριακής. Πανηγύρισε, όπως είναι φυσιολογικό, τη νίκη του και έγινε αντικείμενο αποδοκιμασιών και στόχος μπουκαλιών από τους «φιλάθλους» στο Φάληρο, που μάλλον νόμιζαν ότι βρίσκονταν σε ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Αλλά ο κορεάτης επιδεικνύοντας απίστευτη ανωτερότητα, αγκάλιασε τον έλληνα αντίπαλό του, του σήκωσε τα χέρια σα να του λέει «είσαι και εσύ νικητής», τον έντυσε με την ελληνική σημαία και τον κάλεσε να κάνουν μαζί γύρο θριάμβου. Κάπου εκεί κάποιοι, και δυστυχώς ήταν η πλειοψηφία, κατάλαβαν το λάθος τους. Ας τους γίνει μάθημα.

* * * * *

Όπως μάθημα αξίζει να γίνει σε όλους μας ότι Ολυμπιακοί Αγώνες δε σημαίνει μόνο χρυσά μετάλλια. Άρεσε το τελευταίο βίντεο στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα προχθές το βράδυ, με τα ευτράπελα, τους τραυματισμούς, τις αντιδράσεις των νικητών αλλά και των ηττημένων. Αυτό είναι ο αθλητισμός. Μία εναλλαγή συναισθημάτων, με γνώμονα όμως πάντα τον συναγωνισμό (όχι ανταγωνισμό) και την ευχαρίστηση της συμμετοχής. Οι αθλητές του κόσμου, που συμμετείχαν στο μεγάλο πάρτι της τελετής λήξης, ήταν όλοι νικητές. Και τους ευχαριστούμε για τις πολλές όμορφες στιγμές που μας χάρισαν.

* * * * *

Την ίδια ώρα, οι υψηλοί επισκέπτες αποχωρούν από την Αθήνα. Οι παράλληλες της Ολυμπιάδας εκδηλώσεις όμως, συνεχίζονται. Για παράδειγμα, στο Μαρούσι συνεχίζονται τα γλέντια, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο «οι οινοπαραγωγικές πόλεις της Ελλάδος συναντώνται στο Μαρούσι της Ολυμπιάδας». Το βράδυ της Δευτέρας στο γλέντι πρωταγωνίστησαν θρακιώτικοι και μακεδονικοί χοροί από το συγκρότημα του Δήμου Αιγείρου. Φωτογραφίες και εντυπώσεις, όμως, στο αυριανό σημείωμα της στήλης.

Κυβερνήτης του Ζέπελιν

είναι ο Γιάννης Γιαγκίνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.