Οσα ειδε και ακουσε η Διακομματικη Επιτροπη υπο την Ντ. Μπακογιαννη στη Ροδοπη

Οι συναντήσεις, οι προτάσεις, οι δηλώσεις και τα "αιτούμενα” εκπροσώπων και φορέων

Οι Σάπες αποτέλεσαν τον πρώτο σταθμό της περιοδείας της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη υπό την πρόεδρο, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, στη Ροδόπη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η κ. Μπακογιάννη ξεκίνησε τις συναντήσεις της στο Δημαρχείο των Σαπών, όπου έγινε αποδεκτή από τον Δήμαρχο κ. Ντίνο Χαριτόπουλο σε εξαιρετικό και φιλικό επίπεδο, ο οποίος κατά την διάρκεια της συνάντησης παρουσίασε την ταυτότητα, τον προγραμματισμό, τις διεκδικήσεις και τα προβλήματα του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών και της κοινωνίας και κατέθεσε στην κ. Μπακογιάννη υπόμνημα θέσεων, προτάσεων και αιτημάτων για να συμπεριληφθούν στο πόρισμα της Επιτροπής.
Το υπόμνημα εστιάζει σε τέσσερις άξονες, μεταξύ των οποίων η πολυπολιτισμικότητα και η κοινωνική συνοχή, η ασφάλεια, το δημογραφικό και η συγκράτηση του πληθυσμού και οι αναπτυξιακοί πυλώνες της περιοχής, ενώ ο κ. Χαριτόπουλος επανέλαβε για ακόμα μία φορά την άρνηση της συντριπτικής όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην λειτουργία χρυσωρυχείων στην Θράκη.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης η πρόεδρος της  Διακομματικής επιτροπής υπέγραψε το κείμενο  υποστήριξης του Κύκλου Προσωπικοτήτων για την ανάδειξη και προβολή του Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας, ως Μνημείου Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

23 οι προτάσεις του Δήμου Αρριανών

Ακολούθως η κ. Μπακογιάννη, η οποία συνοδευόταν και από τους βουλευτές Ροδόπης κ.κ. Δημήτρη Χαρίτου, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ιλχάν Αχμέτ, τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου κ.Νατάσα Γκαρά, καθώς και τον βουλευτή του ΚΚΕ με καταγωγή από τον Έβρο κ. Γιάννη Δελή επισκέφθηκε τη Φιλύρα, όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Αρριανών κ. Αχμέτ Ριτβάν και αντιδημάρχους, οι οποίοι κοινοποίησαν το σχέδιο των προτάσεων που είχε επεξεργαστεί όλο το προηγούμενο διάστημα η δημοτική αρχή, μαζί με την απαραίτητη τεκμηρίωση της σκοπιμότητας αλλά και των δυνατοτήτων χρηματοδότησής τους.

Από πλευράς του Δήμου Αρριανών  υπεβλήθησαν 23 συνολικά προτάσεις, που κινούνται σε δύο πυλώνες, την διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών και περιβάλλοντος για την ομαλή διοικητική λειτουργία του Δήμου καθώς και την υποστήριξη από την πλευρά της πολιτείας για την υλοποίηση έργων, δράσεων και προγραμμάτων για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ειδικότερα υπεβλήθησαν προτάσεις αναφορικά με την διοικητική λειτουργία του δήμου, την στελέχωση των υπηρεσιών του, την υποστήριξη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, την ενίσχυση των ΑΠΕ, την βελτίωση και ανάπτυξη των υποδομών, την αξιοποίηση του ορεινού όγκου και την δημιουργία νέων έργων υψηλής σημασίας για την περιοχή, καθώς και προτάσεις που αφορούν στην  ενίσχυση της εκπαίδευσης, την δημιουργία παραρτημάτων σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και την δημιουργία Κέντρου Υγείας στα διοικητικά όρια του Δήμου.

Ειδικό ταμείο ανάπτυξης ζήτησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής

Το πρόγραμμα της κ. Μπακογιάννη στην Κομοτηνή, ξεκίνησε με την επίσκεψή της στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, με τον οποίο “συμφώνησαν” στον στόχο της ανακοπής του “brain drain” και της επιστροφής των νέων της περιοχή στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής πρότεινε τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την Θράκη, ζητώντας να δοθεί έμφαση στις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου, ενός τόπου που, όπως επεσήμανε, προτάσσοντας και την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων, «ένα πανεπιστήμιο ζωής».

«Βέβαια η οικονομική κρίση αφαίμαξε τους νέους μας και εμείς θα παρακαλούσαμε τη διακομματική επιτροπή να βρει τρόπους τα παιδιά που φύγανε να επιστρέψουν στον τόπο τους. Θα θέλαμε να υπάρχει ένα ταμείο για την ανάπτυξη της Θράκης. Το ΕΣΠΑ μας βοήθησε αλλά το πρόβλημα είναι οι μελέτες που δεν χρηματοδοτούνται, και όταν πρόκειται για μεγάλα έργα οι μελέτες είναι δαπανηρές» τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Η κ. Μπακογιάννη συμφώνησε στην ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με στόχο την επιστροφή και των νέων, τονίζοντας πως “εμείς θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στην θωράκιση της Θράκης, όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και αναπτυξιακά” προτάσσοντας την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που διασφάλισε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Στήριξη στην “διεύρυνση” του ΔΠΘ ζήτησαν οι πρυτανικές αρχές

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό της κ. Μπακογιάννη και των βουλευτών που την συνόδευαν, όπου είχε σύσκεψη με τον Πρύτανη κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη και τους Αντιπρυτάνεις κ.κ. Ζωή Γαβριηλίδου, Μαρία Μιχαλοπούλου, Φώτη Μάρη και Ραφαήλ Σανδαλντζόπουλο.

Στην έναρξη της συνάντησης οι Πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ έγιναν εκ νέου αποδέκτες του αιτήματος για την δια ζώσης  διδασκαλία του χειμερινού ακαδημαϊκού εξαμήνου τουλάχιστον όσον αφορά τους πρωτοετείς φοιτητές των Τμημάτων του, τηρουμένων όλων των υγειονομικών κανόνων και μέτρων που ισχύουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με στόχο την ανάσχεση της οικονομικής καταστροφής που ζουν ήδη οι τοπικές κοινωνίες.

Εκ μέρους  των πρυτανικών αρχών ο κ. Πολυχρονίδης διαβεβαίωσε τους παριστάμενους πως «προσπαθούμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να έχουμε φοιτητές και στις τέσσερις πόλεις δια ζώσης, ακολουθώντας αυστηρότατα τα υγειονομικά πρωτόκολλα» για να ζητήσει στη συνέχεια τη συμβολή της Διακομματικής Επιτροπής στην «διεύρυνση» του ΔΠΘ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά το ΔΠΘ έχει καταθέσει ήδη προς το Υπουργείο μία ώριμη και ρεαλιστική πρόταση που αφορά στην δημιουργία νέων τμημάτων, τουλάχιστον ενός σε κάθε έδρα του, ήτοι τις Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, καθώς και στο Διδυμότειχο. Στην περίπτωση του τελευταίου ο κ. Πολυχρονίδης ενημέρωσε την κ. Μπακογιάννη για την πρόταση μεταφοράς της Νοσηλευτικής Σχολής του Διδυμοτείχου στην Αλεξανδρούπολη, όπου το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μπορεί να υποστηρίξει την ορθή λειτουργία ενός τμήματος πανεπιστημιακού επιπέδου, αντιπροτείνοντας την ίδρυση δύο νέων τμημάτων στο Διδυμότειχο, Ψυχολογίας και Διατροφολογίας, το πρώτο εκ των οποίων θα ήταν δυνατό να λειτουργήσει ακόμα και από την επόμενη χρονιά.

Η κ. Μπακογιάννη έκρινε ως λογική την πρόταση που αφορά στην Νοσηλευτική Σχολή επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη ενίσχυσης του Διδυμοτείχου, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για την εν γένει λειτουργία του ΔΠΘ.

Το απόγευμα του Σαββάτου η πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής συναντήθηκε με την Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου, καθώς και τον Πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας κ. Σελίμ Ισά, από τους οποίους ενημερώθηκε για την υφιστάμενη κατάσταση στο κομμάτι της παιδείας, τις ανάγκες που υπάρχουν σε υποδομές αλλά και προσωπικό, καθώς το έργο της Διαχειριστικής Επιτροπής.

Τη δημιουργία “Επιχειρηματικής Ζώνης Ειδικού Σκοπού” ζητούν οι παραγωγικοί φορείς

Τελευταίος σταθμός της κ. Μπακογιάννη κατά την πρώτη ημέρα παρουσίας της στην Ροδόπη το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο όπου είχε συνάντηση με τους Προέδρους του Βιομηχανικού και Εμπορικού επιμελητηρίου κ. Νίκο Αγγελίδη, Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού επιμελητηρίου κ. Αντώνη Γραβάνη, Συνδέσμου Βιομηχανιών Ροδόπης, κ. Ιάκωβο Φραντζή,  Εμπορικού Συλλόγου, κ. Κική Κωνσταντινίδου και της ΟΕΒΕΣ, κ. Ανέστη Βαφειάδη, οι οποίοι κατέθεσαν αναλυτικά υπομνήματα παρεμβάσεων σε 18 τομείς οικονομικής δραστηριότητας στη Θράκη, οι οποίες να συμπληρωθούν από μία “Επιχειρηματική Ζώνη Ειδικού Σκοπού”, όπου όπως τονίστηκε “με κατάλληλα κίνητρα να αναπτυχθεί πιλοτικά το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας”, και να επιτευχθεί η “αναπτυξιακή θωράκιση της περιοχής εν όψει και των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων”.

Η επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στη Ροδόπη ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής, 27 Σεπτεμβρίου με την συνάντησή της με την διοικήτρια του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Μάγδα Γιαμουστάρη καθώς και με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Κομοτηνής.

Όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης κατά την διάρκεια της συζήτησης τέθηκε ως κύριο θέμα το εκπαιδευτικό ζήτημα της μειονότητας, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον τομέα αυτό, καθώς και όλα όσα πρέπει να γίνουν σε στελεχιακό δυναμικό αλλά και υποδομές για την αναβάθμισή της, ενώ έγινε αναφορά και στην ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, με την στήριξη των αγροτών και την προσέλκυση επενδύσεων που είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ευημερία του τοπικού πληθυσμού και την αποτροπή της ραγδαίας οικονομικής μετανάστευσης που συντελείται τα τελευταία χρόνια ως απόρροια των έντονων οικονομικών προβλημάτων.

Οι δηλώσεις

Ντόρα Μπακογιάννη
“Να μην μπούμε και εμείς στη λογική που έχουν μπει δυστυχώς αρκετές φορές παλαιότεροι με ευχολόγια για τη Θράκη τα οποία δεν γίνονται πραγματικότητα”

Επεισοδιακή ήταν η σύσκεψη που ακολούθησε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Χρήστου Μέτιου και θεματικών αντιπεριφερειαρχών όπως ο νέος Αντιπεριφειάρχης Κοινωνικών Θεμάτων κ. Τζιχάν Ιμάμογλου και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διοίκησης και Διαφάνειας κ.Αχμέτ Ιμπράμ, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Μουλταζά Ταρκάν, καθώς και των τεσσάρων δημάρχων της Ροδόπης. “Επεισοδιακή” ως  προς την αποχώρηση του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, εν είδει διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι ο Δήμος Κομοτηνής δεν συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των ξεχωριστών συσκέψεων της προέδρου και των λοιπών μελών της Επιτροπής.

Η σύσκεψη συνεχίστηκε και μετά την αποχώρηση του κ. Γκαράνη, ενώ μετά το πέρας αυτής η κ. Μπακογιάννη έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ μην αφήνοντας ασχολίαστη και την κίνηση του Δημάρχου Κομοτηνής.

Ως προς το έργο της επιτροπής η ίδια προέκρινε τον ρεαλισμό, μακριά από ευχολόγια που κατά καιρούς διατυπώνονται για την Θράκη, εξηγώντας πως «ήδη από την κάθοδο του Περιφερειάρχη στην Αθήνα η επιτροπή είχε πάρει το μήνυμα ότι ένας από τους βασικούς στόχους που έχουμε είναι η υλοποίηση των δύο μεγάλων αρδευτικών έργων τα οποία έχουμε στην περιοχή». Βεβαίως παραδέχθηκε η ίδια «αυτά τα έργα έχουν ένα πολύ μεγάλο κόστος και για να μπορέσουμε να τα αξιολογήσουμε θα πρέπει να έχουμε τα τελικά στοιχεία που θα μας φέρει η περιφέρεια ώστε να δούμε από πού και πώς θα μπορούν αυτά τα έργα να χρηματοδοτηθούν, έτσι ώστε όταν η Επιτροπή θα τα προτείνει να είναι και βεβαία ότι θα έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης για να μην μπούμε και εμείς στη λογική που έχουν μπει δυστυχώς αρκετές φορές παλαιότεροι με ευχολόγια για τη Θράκη τα οποία δεν γίνονται πραγματικότητα».

«Η δέσμευση» ξεκαθάρισε η κ. Μπακογιάννη «είναι ότι πριν υπάρξει πόρισμα στο οποίο θα αξιολογούνται οι προτάσεις, η επιτροπή θα είναι και απολύτως βεβαία ότι οι προτάσεις αυτές είναι ρεαλιστικές και μπορούν να πραγματοποιηθούν».

Ερωτηθείσα για τη σύνθεση της Επιτροπής η Πρόεδρος εκμυστηρεύθηκε πως «έχω την καλύτερη άποψη για τα μέλη της επιτροπής. Θεωρώ ότι τα κόμματα έβαλαν στην επιτροπή εξαιρετικούς συναδέλφους. Όλα τα κόμματα» ενώ αναφορικά με τους στόχους της επιτροπής η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως «η πρόθεσή μας -και το εξαγγείλαμε από την αρχή- είναι να κάνουμε μια επιτροπή η οποία θα καταλήξει σε ένα υπόμνημα το οποίο θα είναι ρεαλιστικό και πραγματοποιήσιμο και άρα όταν προτείνουμε κάτι θα ξέρουμε και από πού μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Αυτός είναι ο στόχος μας».

“Δεν θα υπάρξει καμία απολύτως εξαίρεση· η Περιφέρεια είναι μία και ενιαία”

Η πρόεδρος της Επιτροπής δεν απέφυγε να απαντήσει και στις διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν για τη μη συμπερίληψη της Ανατολικής Μακεδονίας επισημαίνοντας πως «το σχέδιο της περιφέρειας είναι ενιαίο. Δεν θα υπάρξει καμία απολύτως εξαίρεση στην περιφέρεια και αλίμονο αν υπήρχε. Είναι μια ενιαία περιφέρεια. Ο περιφερειάρχης είναι περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Άρα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα όλης της περιφέρειας. Από εκεί και πέρα θα συναντήσω και τους προέδρους των επιμελητηρίων Καβάλας και Δράμας σήμερα για να ακούσουμε και τις δικές τους απόψεις. Δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να διαμαρτύρονται. Πάντοτε έχει μια ιδιαιτερότητα η Θράκη. Όλοι το γνωρίζουμε και ας μην κάνουμε ειρμούς».

Δηλώσεις έκανε και ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Χρήστος Μέτιος ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από την επίσκεψη της κ.Μπακογιάννη εμμένοντας επίσης στις προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει η Περιφέρεια κυρίως για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, ήτοι στα δύο μεγάλα αρδευτικά έργα της Ξάνθης και της Ροδόπης.

Ευριπίδης Στυλιανίδης
“Βιώσιμο και εφαρμόσιμο και λόγω του διακομματικού χαρακτήρα της επιτροπής το σχέδιο ανάπτυξης”

Η “κοινή πίεση” της Διακομματικής Επιτροπής προς τις Πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ ήταν το βασικό αποτέλεσμα της πρώτης αυτής επίσκεψης της προέδρου και των υπολοίπων μελών της επιτροπής στη Ροδόπη,  σύμφωνα με τον βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο ίδιος στάθηκε και στην καταγραφή προβλημάτων αλλά και έργων προτεραιότητας που πραγματοποιήθηκε κατά τις συναντήσεις που προηγήθηκαν της σύσκεψης στην Περιφέρεια, κάνοντας λόγο για μία σημαντική ευκαιρία καθώς ο διακομματικός χαρακτήρας της επιτροπής “δεν δεσμεύει την παρούσα κυβέρνηση, αλλά και την επόμενη και τη μεθεπόμενη, και άρα το σχέδιο είναι και βιώσιμο και εφαρμόσιμο”.

Δημήτρης Χαρίτου
“Δεν υποτιμούμε τον ρόλο της επιτροπής, ωστόσο δεν συγκαλύπτουμε τις ασκούμενες πολιτικές και την σκληρή υφιστάμενη πραγματικότητα”

«Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον ρόλο της Διακομματικής Επιτροπής και την δυναμική που μπορεί να αποκτήσει με την παρουσία και τις προτάσεις όλων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, ωστόσο θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν υπερτιμούμε, δεν μεγεθύνουμε και δεν ωραιοποιούμε ό,τι έχει να κάνει με το αποτέλεσμα της Επιτροπής καθώς αυτό θα κριθεί κυρίως από την κυβερνητική πρωτοβουλία» τόνισε εξερχόμενος της σύσκεψης ο βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου.

«Η Διακομματική βρίσκεται στην φυσική της κοίτη, την Θράκη, για την οποία άλλωστε και συστήθηκε» δήλωσε ο βουλευτής για να τονίσει ωστόσο πως «η παρουσία και η συμμετοχή μας δεν σημάνει ότι ωραιοποιούμε ή συγκαλύπτουμε τις ασκούμενες πολιτικές και την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η τοπική κοινωνία».

«Θα ακολουθήσει “μάχη” διεκδικήσεων για το νομό Ροδόπης από πλευράς του ΚΙΝΑΛ» ήταν το μήνυμα του βουλευτή Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ μετά το τέλος της σύσκεψης θέτοντας ως πρώτη εξ αυτών το «να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες των Θρακιωτών ως προς το πρακτικό αποτέλεσμα των εργασιών της επιτροπής». «Η επιτροπή και το έργο της δεν θα πρέπει να πολιτικοποιηθεί, ούτε να αποτελέσει ένα πολιτικό τέχνασμα ή ένα επικοινωνιακό μέσο προκειμένου να αντληθούν πολιτικά οφέλη για τα κόμματα» ανέφερε ο ίδιος.

Γιάννης Δελής
“Η ανάπτυξη θα πρέπει να αφορά τα λαϊκά στρώματα, τις λαϊκές οικογένειες και τον φτωχό κόσμο της περιοχής”

Την καλυτέρευση της ζωής ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων της τοπικής κοινωνίας βάζει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του το ΚΚΕ με τη συμμετοχή του στην Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκης, όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο βουλευτής κ. Γιάννης Δελής. Ο ίδιος επεσήμανε πως οι προτάσεις του ΚΚΕ «κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση γιατί η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται τα υπόλοιπα κόμματα αφορά κυρίως την ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που εδώ στην περιοχή ορέγονται πάρα πολλά. Εμείς θα επιμείνουμε αυτή η ανάπτυξη να αφορά τα λαϊκά στρώματα, τις λαϊκές οικογένειες και τον φτωχό κόσμο της περιοχής».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.