Ορκωμοσια νεας δημοτικης αρχης Μαρωνειας – Σαπων

Νέα εποχή, πλέον, για τους δήμους της Μαρώνειας και των Σαπών, αφού απαρτίζοντας τον ενιαίο πλέον «καλλικρατικό» δήμο Μαρώνειας-Σαπών, καλούνται να ξεπεράσουν τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα της περιοχής και να δημιουργήσουν προοπτικές ευμάρειας για το μέλλον. Τα ηνία του νέου δήμου ανέλαβε και επίσημα από την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου ο κ. Ηλίας Ιωαννάκης, ο μεγάλος νικητής των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών. Η τελετή της ορκωμοσίας του νέου δήμαρχου και των μελών του δημοτικού και των τοπικών συμβουλίων πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο των Σαπών. Παρόντες και οι απερχόμενοι δήμαρχοι Σαπών και Μαρώνειας, οι κ.κ. Γιώργος Πιλιλίτσης και Χρήστος Παπανικολάου αντίστοιχα, που παρέδωσαν τα σκήπτρα και ευχήθηκαν καλή επιτυχία στην προσπάθεια του νέου δημάρχου. Κοινός τόπος στις συζητήσεις και στις δηλώσεις των παρευρισκομένων αυτοδιοικητικών, η δυσμενής οικονομική συγκυρία για τη χώρα, που εκ των πραγμάτων επηρεάζει και το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και οι δυσκολίες, που θα επιφέρει η εφαρμογή του «Καλλικράτη». Άπαντες, τέλος, υπογράμμισαν την ανάγκη συνεργασίας των μερών, προκειμένου για την αντιμετώπιση των παραπάνω δυσχερειών.

 

Ηλίας Ιωαννάκης «Πρωταρχικός στόχος μας το νοικοκύρεμα του δήμου και το χαμόγελο των δημοτών»

Ο νέος δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών, κ. Ιωαννάκης αναφέρθηκε αρχικά στο δύσκολο του εγχειρήματος, το οποίο αναλαμβάνει να βγάλει εις πέρας, ομολογώντας ότι «η κατάσταση, όπως βλέπουμε, πράγματι είναι δύσκολη». Αυτό, όμως, που προέταξε, ως στόχο της καινούργιας δημοτικής αρχής, είναι το νοικοκύρεμα του δήμου. «τουλάχιστον να μπορέσουμε να νοικοκυρέψουμε το δήμο», τόνισε χαρακτηριστικά. «Έστω και με τα λίγα τα λεφτά», συνέχισε, «έστω και με άλλους πόρους, ό,τι βρούμε». «Εγώ το είχα πει ξεκάθαρα και προεκλογικά», υπογράμμισε, «ότι οι στόχοι μας δε θα είναι να φτιάξουμε εργοστάσια και να τους βάλουμε όλους στις δουλειές. Αυτό δε γίνεται. Μιλήσαμε για ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα, παιδικές χαρές, φροντίδα για τους ηλικιωμένους, για τις ασθενέστερες πληθυσμιακά ομάδες, που όπως βλέπετε, κάθε μέρα γίνονται και πιο πολλές. Αυτός είναι ο στόχος μας, ως καινούργια δημοτική αρχή. Να ξεπεραστεί, έστω, η κρίση και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μετά». «Εμείς θέλουμε ένα χαμόγελο», κατέληξε. «Οι δημότες να έχουν τουλάχιστον το χαμόγελο, να μη χάσουν και το χαμόγελο».

 

Χρήστος Παπανικολάου «Η περιοχή αυτή αξίζει περισσότερα κι όλοι μαζί, αγαπημένοι, μπορούμε να τα δώσουμε»

Από τη μεριά του ο απερχόμενος δήμαρχος Μαρώνειας, κ. Παπανικολάου, αφού συνεχάρη καταρχήν τη νέα δημοτική αρχή και της ευχήθηκε καλή επιτυχία, υπογράμμισε ότι «από τη θέση, που μας έταξαν οι δημότες του δήμου, θα κάνουμε το καθήκον μας στο ακέραιο». «Θα είμαι δίπλα στη δημαρχία, όταν μου ζητηθεί», τόνισε, «αλλά θα είμαι απέναντι», ξεκαθάρισε, «όταν δω ότι κάτι δε γίνεται σωστά, κατά τη δική μου, βέβαια, κρίση». Εξέφρασε, παράλληλα, την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες της περιοχής, τονίζοντας ότι «η περιοχή αυτή αξίζει περισσότερα». «Κι όλοι μαζί, αγαπημένοι, μπορούμε να τα δώσουμε», επισήμανε. «Όλοι μαζί, λοιπόν, αγαπημένοι, θα συνεχίσουμε για το καλό του τόπου».

«Για να πετύχει η δημοτική αρχή, δεν πρέπει ποτέ να σκεφτεί το πολιτικό κόστος»

Εστίασε, όμως, στη συνέχεια στο δύσκολο καθήκον, που επωμίζεται ο δήμαρχος, συνδυάζοντάς το και με την οικονομική κρίση, που διανύουμε, και έκανε μια σύντομη αναδρομή και στη δική του θητεία, τα τελευταία 4 χρόνια στο δήμο Μαρώνειας. Όπως δήλωσε, «είναι γνωστό σε όλους ότι το έργο δεν είναι εύκολο. Είναι γνωστό σε όλους ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τραγική». «Τα δυόμισι πρώτα χρόνια», συνέχισε κάνοντας αναδρομή στη θητεία του στο δήμο Μαρώνειας, «πιστεύω πως δημιουργήσαμε, οργανώσαμε και κάναμε μια υποδομή, η οποία θα μείνει στο δήμο για πάρα πολλά χρόνια. Τον ενάμισι τελευταίο, όμως, δυστυχώς τα μισά από όσα είχαμε προγραμματίσει δε μπορέσαμε να τα υλοποιήσουμε λόγω της οικονομικής κατάστασης. Νομίζω ότι σαν δημαρχείο δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Προσπαθήσαμε, πασχίσαμε, τρέξαμε. Το έργο μιας δημοτικής αρχής να ξέρετε ότι είναι δύσκολο. Εύκολο να τα λες στο μικρόφωνο, δύσκολο να υλοποιείς πράγματα, που σου ζητούν πάντα παράνομα. Πάντοτε αυτός ο δημότης, που θα έρθει στο δημαρχείο, για να ζητήσει κάτι παραπάνω από αυτό, που θα του δώσει ο υπάλληλος, είναι κάτι, το οποίο είναι δύσκολο ή τουλάχιστο δε μπορεί να γίνει. Έτσι δημιουργούνται δυσαρέσκειες». Στη σημείο αυτό εξέφρασε την ανάγκη να δώσει μια συμβουλή στη νέα δημοτική αρχή. Όπως υποστήριξε, «για να πετύχει η δημοτική αρχή, δεν πρέπει ποτέ να σκεφτεί το πολιτικό κόστος. Εάν σκεφτείτε το πολιτικό κόστος, να ξέρετε ότι θα αποτύχετε για την περιοχή. Αν ενδώσετε σε ορισμένους, θα χάσετε το δήμο. Εμείς δεν το κάναμε. Εμείς προσπαθήσαμε για το σύνολο και όχι για το ατομικό συμφέρον».

Γιώργος Πιλιλίτσης, Ευχές για θάρρος και κουράγιο, αφού «ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα»

Στη «χαώδη» κατάσταση, που επικρατεί στη χώρα μας εστίασε ο κ. Πιλιλίτσης και έστρεψε τα βέλη του και κατά της κεντρικής εξουσίας, τονίζοντας ότι «οι κυβερνώντες έχουν βυθίσει τη χώρα σε ένα χάος και κατά συνέπεια βυθίζουν και την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού». «Βλέπετε», συνέχισε, «ότι κάθε μέρα ο λαός μαστίζεται από φορολογία και από περικοπές, τα καταστήματα κλείνουν, ο παραγωγικός και ο βιομηχανικός τομέας, μέχρι και ο αγρότης και ο εργάτης, σήμερα ασφυκτιούν. Οι τράπεζες κι αυτές δυσπιστούν να δανείσουν και δυστυχώς ανάπτυξη δεν έχουμε». Με βάση το παραπάνω πλαίσιο, που περιέγραψε, ευχήθηκε οι προσπάθειες, οι μελέτες έργων και τα χρήματα, που κληροδοτεί ο δήμος Σαπών στη νέα δημοτική αρχή να αξιοποιηθούν κατάλληλα και «να πιάσουν τόπο». Δεν παρέλειψε δε να εκφράσει την προτροπή του για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «άλλη λύση δεν υπάρχει». Ευχήθηκε δε στο νέο δήμαρχο «να ευοδωθούν οι προσπάθειές του», επισημαίνοντας, παράλληλα, «ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, γιατί ο «Καλλικράτης» είναι ένα πρόχειρο σχήμα, όπως και η ελληνική διοίκηση είναι μια προχειρότητα». «Εύχομαι να μην απελπιστεί γρήγορα», συνέχισε, «αλλά με θάρρος και κουράγιο να προχωρήσει μπροστά, όπως προχωρήσαμε κι εμείς. Κάθε νέο λιθαράκι, κάθε νέα πέτρα, που βάζουμε για το δήμο Μαρώνειας-Σαπών, είτε για την Ελλάδα μας, είτε για αυτόν τον κόσμο, γιατί ο κόσμος ένα πράγμα είναι όλος, εύχομαι να πιάσει τόπο».

«Δεν έμαθα να πουλάω ανθρώπους»

Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους πολίτες των Σαπών, που τον στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και να αποκλείσει κάθε πιθανότητα αποχώρησής του από τα κοινά. Όπως δήλωσε, «από βάθους καρδίας θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο του δήμου Σαπών, ο οποίος με τίμησε επί δυο τετραετίες, και θα ήθελα να του υποσχεθώ ότι θα είμαι πάντα αρωγός σε κάθε προσπάθεια, που αναβαθμίζει το δήμο. Και για όσους ευελπιστούν ότι θα παραιτηθώ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Δεν έμαθα να πουλάω ανθρώπους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.