Ορκωμοσια για την νεα Περιφερειακη Αρχη της ΑΜΘ

Χρ. Μέτιος «Ξεκάθαρη πολιτική μας επιλογή η συνεργασία» - Ο Περιφερειάρχης και οι Σύμβουλοι ορκίστηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου και των μελών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Αυγούστου στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου «Γεώργιος Παυλίδης», στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας 1, στην Κομοτηνή.
 
Το παρόν έδωσαν 49 από τους 51 νέους συμβούλους -μιας και δύο αδυνατούσαν να προσέλθουν και θα ορκιστούν σε δεύτερο χρόνο- μαζί με πολλούς συγγενείς και φίλους που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του συμβουλίου.
 
Την θρησκευτική ορκωμοσία για μεν τους χριστιανούς πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων για δε τους μουσουλμάνους ο Τοποτηρητής Μουφτή Κομοτηνής κ. Χαλήλ Τζιχάντ, ενώ με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν τα μέλη των παρατάξεων της Λαϊκής Συσπείρωσης ΑΜΘ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ΑΜΘ.
 
Το παρών στην ορκωμοσία έδωσαν οι μητροπολίτες της Θράκης: Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Αλεξανδρούπολης κ. Ανθιμος Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, οι τοποτηρητές Μουφτήδες Διδυμοτείχου κ. Οσμάν Χαμζά και Κομοτηνής κ. Χαλήλ Τζιχάντ.
 
Εκεί βρέθηκαν και οι βουλευτές Ξάνθης κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου και Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου
 

Επίσης παρουσία είχαν ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης και οι αντιπρυτάνεις κ. Μαρία Μιχαλοπούλου και κ. Φώτης Μάρης, νυν και νεοεκλεγέντες δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων ο νέος Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο νέος Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν, ο νέος Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, ο νέος Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης και άλλοι.
 
Τέλος στην ορκωμοσία βρέθηκαν και πολλοί εκπρόσωποι επιμελητηρίων, συλλόγων και φορέων, καθώς και πολλοί φίλοι και γνωστοί των ορκιζομένων.
 
Ο Περιφερειάρχης ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του ιδίου και των υπολοίπων ιεραρχών προς τον κ. Μέτιο και όλα τα μέλη του Συμβουλίου, για τη μεγάλη ευθύνη την οποία αναλαμβάνουν και στην οποία τους έθεσε η βούληση του λαού.
 
Για αυτό τους ζήτησε να διάγουν με ειρήνη και ομόνοια τον χρόνο της ζωής τους, και να το κάνουν πράξη σε συνεργασία με όλους τους φορείς της Περιφέρειας, ώστε να ισχύσει αυτό που απαιτούν όλοι, την ανάπτυξη της Περιφέρειας.
 
Όμως η ανάπτυξη αυτή δεν έρχεται μόνο από τα αναπτυξιακά έργα, σημείωσε, αλλά και μέσα από την ανάπτυξη της ζωής των ανθρώπων και του πνευματικού τους επιπέδου, και έτσι η εκκλησία οι μητροπόλεις θα είναι είναι δίπλα τους, συνεργαζόμενοι αρμονικά, όπως γινόταν όλα τα επόμενα χρόνια, εργαζόμενοι όλοι μαζί για το καλό του λαού της περιφέρειας. 

Κλειδί η συνεργασία για την πρόοδο της Περιφέρειας 

Απευθυνόμενος στους Περιφερειακούς Συμβούλους και τους παρευρισκόμενους μετά την ορκωμοσία ο κ. Μέτιος τόνισε πως είναι για όλους μέρα χαράς και τιμής, κυρίως όμως μέρα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και τον τόπο.
 
Η ΑΜΘ, σημείωσε, έχει μια μακρά ιστορία πολιτισμού, που συνδυάζεται με μια κουλτούρα επικοινωνίας και αποδοχής της διαφορετικότητας, κατέχοντας μέσα από τη γεωγραφική της θέση χαρακτήρα περάσματος στη διασταύρωση σημαντικών χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, όπου μετακινούνταν άνθρωποι, ιδέες, εμπορεύματα και συνυπήρχαν διαφορετικοί πολιτισμοί.
 
Παρόλα αυτά όμως υπήρξαν περίοδοι που η γεωγραφική της θέση στάθηκε αιτία απομόνωσης και εσωστρέφειας ως κλειστό σύνορο και ανάχωμα, σήμερα όμως ανοίγονται μπροστά της νέες δυνατότητες.
Ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας δημιούργησε νέα δεδομένα δίνοντας τη δυνατότητα να αποφασίσουν οι πολίτες της για την ανάπτυξη που θέλουν.
 
Το στοίχημα πλέον είναι όχι μόνο να απορροφούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά να επιλέγονται τα έργα και οι δράσεις που θα βοηθήσουν ουσιαστικά την ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.
 
Την ίδια ώρα, ο διασυνοριακός χαρακτήρας της Περιφέρειάς αποτελεί ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα που μπορούν να αξιοποιήσουν, αναβαθμίζοντας τη θέση  της Περιφέρειας στον περιφερειακό χάρτη του εμπορίου, της ενέργειας και των μεταφορών.
 
Με σχέδιο και προγραμματισμό, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μπορεί να αποτελέσει μια Περιφέρεια ανοιχτή, δυναμική και ανθρώπινη, πετυχαίνοντας τους στόχους της ανάπτυξης και της ευημερίας, στηρίζοντας τους πολίτες που έχουν ανάγκη, θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον, θα προστατεύει και θα αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά, θα είναι κέντρο διασυνοριακής συνεργασίας και ανταλλαγών, πέρασμα και ταυτόχρονα προορισμός.
 
Βασική προτεραιότητά της νέας διοίκησης, σημείωσε, είναι η συνέχιση της υλοποίησης του Σχεδίου που επεξεργάστηκαν για την ανάπτυξη της Περιφέρειας τα επόμενα χρόνια για ισχυρό πρωτογενή τομέα, δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις,  τουρισμό που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την ιστορία και τον πολιτισμό, οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, αξιόπιστες υποδομές στις μεταφορές και στη γεωργία και την προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.
 
Το Σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε το προηγούμενο διάστημα στην κοινωνία της Περιφέρειας και είναι σε γνώση και της Κυβέρνησης, η οποία έχει υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό τους άξονες και τις προτεραιότητες που έχουντεθεί.
 
Το σχέδιο βέβαια παραμένει ανοιχτό σε ιδέες και προτάσεις, με τον κ. Μέτιο να σημειώνει πως στην υπόθεση της ανάπτυξης της Περιφέρειας θα είναι όλοι συνεργάτες και σύμμαχοι, χωρίς να χάσουν ούτε μια μέρα.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, θα έχουν συνεργασία με την κεντρική Κυβέρνηση, που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την Περιφέρειά. Άλλωστε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει επανειλημμένα το ενδιαφέρον του για την περιοχή μας, σημείωσε.
 
Συνεργασία θα έχουν όμως και με τα πολιτικά κόμματα και με όλους τους βουλευτές της Περιφέρειας, τους Δήμους της, καθώς επίσης με τους φορείς και τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας, συνεργασίες από τις οποίες ελπίζουν πως θα προκύψουν και νέα έργα που θα εμπλουτίσουν το Σχέδιο.
 
Όσο για το πώς θα κινηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η λέξη κλειδί για αυτούς είναι «συνεργασία», μια ξεκάθαρη πολιτική τους επιλογή. Δήλωσε δε πρόθυμος να συζητήσουν, να ξεπεράσουν αντιθέσεις και διαφωνίες, βρίσκοντας σημεία σύγκλισης και πετυχαίνοντας ευρείες συναινέσεις για να εκφράσουν τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών του τόπου.
 
Ήδη, σημείωσε, έχουν κάνει σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο της συνεργασίας και της ευθύνης, με τον κ. Μέτιο να τονίζει πως ο δρόμος είναι αυτός, και είναι ανοιχτός, σε όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά για το καλό της Περιφέρειας και των πολιτών.
 
Κλείνοντας, συνεχάρη όλους τους περιφερειακούς συμβούλους για την εκλογή τους, όλους τους υποψηφίους για τη συμμετοχή τους στις εκλογές και ευχήθηκε μια παραγωγική νέα θητεία για το καλό της Περιφέρειας και των πολιτών. 

Έτοιμη να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Περιφέρειας η «Περιφερειακή Σύνθεση» 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, προσερχόμενος στην τελετή της ορκωμοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης δήλωσε ότι βρίσκονται σε αυτό για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Περιφέρειάς, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μαστίζουν τις περιοχές της και στην ικανοποίηση των ζωτικών αναγκών των συμπολιτών μας.
 
«Είναι ίσως αυτονόητο αλλά νιώθω την ανάγκη να το τονίσω γιατί τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε να εξυφαίνεται μπροστά μας ένα «παζάρι», όχι για τις αναπτυξιακές ανάγκες της ΑΜΘ αλλά για την κατάληψη θέσεων, την ικανοποίηση φιλοδοξιών και για την οβιδιακή μετατροπή μέρους της αντιπολίτευσης σε ακραία συμπολίτευση και την μαγική μετατροπή της μειοψηφίας σε κάτι που πάει να παρουσιαστεί, χωρίς να είναι, ως πλειοψηφία» σημείωσε, θεωρώντας θλιβερό το γεγονός ότι λείπει κάθε συζήτηση για ανάπτυξη, αντιμετώπιση προβλημάτων, στοχοθεσία, χρονοδιαγράμματα, αξιολόγηση και προγραμματική σύγκλιση.
 
Χαρακτήρισε δε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται αυτές οι διεργασίες λάθος, το οποίο τους ανησυχεί.
 
Πρόταγμά τους είναι να εργαστούν για την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων που αφορούν τον πολίτη, και προτεραιότητα τους είναι να υποκαταστήσουν, σταδιακά, την διαχείριση της καθημερινότητας με την δρομολόγηση και την επίτευξη αναπτυξιακών στόχων.
 
Επιζητούν δε να καταστήσουν, με κάθε τρόπο και από κάθε θέση, την Περιφέρεια ΑΜΘ, μία αυτοδιοικητική οντότητα άμεση και χρήσιμη στον πολίτη, με βάση της αρχές της δημοκρατίας, της χρηστής διοίκησης και των ευρωπαϊκών προτύπων και δυνατοτήτων. Στα πλαίσια αυτά θα λειτουργήσει η παράταξή, μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, εποικοδομητικά αλλά και χωρίς εκπτώσεις στις αρχές της.
 
«Θέλω να υπενθυμίσω, άλλωστε, πως η «Περιφερειακή Σύνθεση», η παράταξή μας, είναι η μεγαλύτερη σε ποσοστό ανεξάρτητη παράταξη στις 13 περιφέρειες της χώρας. Η παράταξή μας είναι η πιο νέα παράταξη και αντιπροσωπεύει το νέο, την ελπίδα και την προοπτική. Η παράταξή μας επιζητεί την σύνθεση στόχων, προσπαθειών, απόψεων, αρχών αλλά όχι την συναλλαγή και την ιδιοτέλεια. Η παράταξή μας είναι συνειδητά ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη και ενώ έχει ηττηθεί για ελάχιστους ψήφους στις εκλογές έχει την δυναμική ώστε να αλλάξει την περιφέρειά μας μεταβάλλοντάς την προς το καλύτερο» τόνισε, ευχόμενος καλή και παραγωγική θητεία, με πρώτιστο στόχο την παραγωγή έργου σε όλους τους συμβούλους. 

Δίπλα στην Περιφέρεια ο Δημήτρης Χαρίτου 

Το παρόν στην ορκωμοσία έδωσε και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος σε δήλωσή του εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στο νέο περιφερειάρχη και σε όλους τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους.
 
Ο κ. Χαρίτου ευχήθηκε να έχουν μία παραγωγική, δημιουργική και αποτελεσματική θητεία προς όφελος των πολιτών της ΑΜΘ σημειώνοντας πως: «στο περιφερειακό συμβούλιο έχουν μπροστά τους έχουν ένα πολύ καθαρό διάδρομο χωρίς τα εμπόδια των μνημονίων, σε σταθερό οικονομικό έδαφος, με θετικούς δείκτες ανάπτυξης. Έχουν θεσμοθετημένους πόρους, ιδιαίτερα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Και φυσικά έχουν ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο λειτουργίας, που παρά τη νόθευση που επιχειρήθηκε, εξακολουθεί και ζητάει από όλους διάλογο, συναινέσεις και συνεργασίες.
 
Ο βουλευτής Ροδόπης τους διαβεβαίωσε ότι θα είναι δίπλα στον περιφερειάρχη και στους περιφερειακούς συμβούλους σε κάθε πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και θα αξιοποιεί τα ισχυράσυγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητές της, ώστε να μπει σε μία διαφορετική τροχιά ανάπτυξης ξεφεύγοντας από τις τελευταίες θέσεις στις οποίες βρίσκεται σήμερα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την ορκωμοσία εδώ 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.