Οριζοντιες οι ευθυνες αν χαθει ο καθετος αξονας

Τη στιγμή που κάθε άλλο παρά βέβαιη θεωρείται η κατασκευή του κάθετου άξονα της Νυμφαίας που θα δώσει διέξοδο στο νομό Ροδόπης προς τη Βουλγαρία και ενώ στην παρούσα φάση τα κονδύλια του Interreg III, που προοριζόταν για τους κάθετους άξονες της Εγνατίας, έχουν ήδη εξαντληθεί και χρησιμοποιηθεί για άλλες υποδομές, στο νομαρχιακό συμβούλιο οι εκπρόσωποι των κατοίκων των οικισμών Πανδρόσου και Καρυδιάς καθώς και οι σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης αφού έπαιξαν την κολοκυθιά στο θέμα των ευθυνών για την καθυστέρηση του έργου, στο τέλος συμφώνησαν ότι το ζήτημα θα το λύσει μια επιτροπή, η οποία θα επεξεργαστεί προτάσεις για επαναχάραξη του άξονα ώστε να ικανοποιείται το αίτημα των κατοίκων προκειμένου ο δρόμος να μην περνά μέσα από την κοιλάδα Καρυδιάς-Πανδρόσου…

Το θέμα ήλθε στο νομαρχιακό συμβούλιο μετά από αίτημα του επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Κοινωνία» κ. Μιχάλη Αθανασιάδη ο οποίος με επιστολή του προς τον πρόεδρο του σώματος κ. Γιώργο Πεταλωτή, ζητούσε να συζητηθεί ως πρώτο στην ημερήσια διάταξη, επισημαίνοντας την «σημαντική ωφέλεια που θα προκύψει από την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου» και εκτιμώντας ως «βάσιμες» και «αξιοσημείωτες» τις ενστάσεις των κατοίκων της Καρυδιάς και της Πανδρόσου.

Ο κ. Αθανασιάδης στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν να παραστούν στο νομαρχιακό συμβούλιο οι αρμόδιοι διοικητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες που στη δική τους υπηρεσιακή ευθύνη βρίσκεται το έργο ενώ ζήτησε ευθύνες από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για την μη παρουσία των υπεύθυνων των τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας και της περιφέρειας ΑΜ-Θ οι οποίοι χειρίστηκαν το θέμα «μέχρι ενός μεγάλου βαθμού», όπως υποστήριξε. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο τόνισε ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα έπρεπε να παρίσταται και εκπρόσωπος του δήμου Κομοτηνής ενώ διερωτήθηκε αν υπάρχει πλέον χρόνος ώστε να ικανοποιηθεί το «εύλογο» και «δίκαιο» αίτημα των κατοίκων της Καρυδιάς και της Πανδρόσου. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «πρόχειρες» τις μελέτες οι οποίες έγιναν για την χάραξη του δρόμου με αποτέλεσμα αυτός να περνά μέσα από τον οικισμό της Καρυδιάς.

Στον κ. Αθανασιάδη απάντησε ο νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης ο οποίος τόνισε οι διοικητικοί και υπηρεσιακοί υπάλληλοι «δεν κάνουν κουμάντο και δεν κάνουν πολιτική» ενώ τόνισε ότι στην ιεράρχηση των αναπτυξιακών στόχων για το νομό Ροδόπης, εξέχουσα αναπτυξιακή σημασία έχει η διασύνδεση με την Βουλγαρία «και δεν είναι δυνατόν ο νομάρχης να μην συμβάλει στην υλοποίηση των στόχων που είχαν αποφασίσει από κοινού όλοι οι αναπτυξιακοί φορείς». «Δεν πρόκειται να ταυτιστεί η δική μου θεσμική παρουσία με την ακύρωση ενός πολύ μεγάλου έργου», τόνισε και εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι ο νομάρχης θα πρέπει πέρα από τους αναπτυξιακούς στόχους να εξασφαλίσει και την κοινωνική γαλήνη, σύμφωνα με τις αιτιάσεις των κατοίκων.

Ο κ. Γιαννακίδης αποκάλυψε ότι στο πρόγραμμα Interreg III αυτή τη στιγμή είναι «υπερκορεσμένες όλες οι δεσμεύσεις» με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρηματοδοτηθεί ο κάθετος άξονας της Νυμφαίας τη στιγμή που για την παράκαμψη της Ορεστιάδας δαπανήθηκαν 30 εκατομμύρια ευρώ, έργο το οποίο ήταν ενταγμένο στα τομεακά προγράμματα του ΥΠΕΧΩΔΕ και μεταφέρθηκε εν μία νυκτί στο Interreg III. Ο νομάρχης Ροδόπης τόνισε ακόμα ότι στην κατανομή των χρηματοδοτήσεων ανάμεσα στην Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, υπήρξε κατάφορη αδικία σε βάρος της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τέλος όσον αφορά την πρότασή του για το πρόβλημα που έχει προκύψει ο κ. Γιαννακίδης πρότεινε τη σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοοικονομικοί φορείς και η οποία θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους του προβλήματος. Ανέφερε μάλιστα ενδεικτικά ως λύση ότι τα έργα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν βορείως των οικισμών της Πανδρόσου και της Καρυδιάς ώστε να κατοχυρωθεί ο άξονας και στην πορεία να εξευρεθεί η ιδεώδης χάραξη που να ικανοποιεί και τους κατοίκους.

Προηγουμένως τον λόγο εκ μέρους των κατοίκων Καρυδιάς-Πανδρόσου είχε πάρει ο πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ κ. Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος ανέλυσε τα επιχειρήματα που είχαν παρουσιαστεί και στο δημοτικό συμβούλιο πριν από δύο μήνες σύμφωνα με τα οποία το πέρασμα του δρόμου μέσα από την κοιλάδα των δύο οικισμών θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το οικοσύστημα της περιοχής, διευκρίνισε δε ότι η κινητοποίησή τους δεν έχει κομματικά χαρακτηριστικά. Ο κ. Ιωαννίδης υποστήριξε ότι η μελέτη του κάθετου άξονα είναι πρόχειρη και «αυτό ίσως να οφείλεται σε οικονομικούς λόγους», όπως είπε, και τόνισε ότι υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες χάραξης του άξονα οι οποίοι δεν έχουν μελετηθεί καθόλου. Παράλληλα σημείωσε ότι το έργο αυτό «υποβαθμίζει τη ζωή και απαγορεύει την οικιστική ανάπτυξη της περιοχής». Τέλος επεσήμανε τον κίνδυνο πρόκλησης θανατηφόρων ατυχημάτων διερωτώμενος ποιος θα είναι εκείνος που θα αναλάβει το κόστος για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. «Εμείς δεν αντιστεκόμαστε στη σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, απλά αντιστεκόμαστε στο πέρασμα του δρόμου μέσα από την κοιλάδα Καρυδιάς-Πανδρόσου», κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης.

Στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου παρέστη και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρύσα Μανωλιά η οποία υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου και το έργο να υλοποιηθεί αλλά και το αίτημα των κατοίκων να ικανοποιηθεί ενώ πιο κάθετος στην τοποθέτησή του υπήρξε ο πρόεδρος της διευρυμένης Ροδόπης-Έβρου κ. Χρήστος Χατζόπουλος ο οποίος τόνισε με νόημα ότι «χωρίς να σπάσουμε αβγά, δεν γίνεται ομελέτα», ζητώντας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνει η οριστική δρομολόγηση του έργου.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.