Οριστικη λυση για την υδρευση της παραλιακης ζωνης

Τη σύμβαση για καινούριο αντλιοστάσιο που θα τροφοδοτεί τον υδατόπυργο Μέσης υπέγραψε η ΔΕΥΑΚ

Να δώσει οριστικό τέλος στα προβλήματα ύδρευσης που παρατηρούνται το καλοκαίρι στους παραλιακούς οικισμούς, που με τη σειρά τους δημιουργούσαν προβλήματα και σε οικισμούς στην ενδοχώρα του Δήμου Κομοτηνής, φιλοδοξεί η ΔΕΥΑΚ με τη σύμβαση που υπέγραψε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου για την γεώτρηση στην περιοχή της Πόρπης.
 
Η συγκεκριμένη σύμβαση, προϋπολογισμού περίπου 300.000 ευρώ, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός καινούριου αντλιοστασίου με δύο αντλητικές μηχανές οι οποίες θα τροφοδοτούν τον υφιστάμενο υδατόπυργο της Μέσης, που με τη σειρά του καλύπτει όλη την παραλιακή ζώνη των οικισμών Αρωγής, Μέσης και Γλυφάδας
 
Το έργο θεωρείται απόλυτης ανάγκης, για αυτό και η ΔΕΥΑΚ επέλεξε να το υλοποιήσει με ιδίους πόρους, μιας και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο, με στόχο να έχει υλοποιηθεί μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού
 
Τη σύμβαση υπέγραψαν από πλευράς ΔΕΥΑΚ ο πρόεδρός της κ. Δημήτρης Καρασταύρου, και από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας «Ζάρρας Σκυρόδεμα», η οποία μέχρι τώρα έχει εκτελέσει τρείς εργολαβίες με την ΔΕΥΑΚ, ο κ. Συμεών Ζάρρας, ο οποίος δήλωσε πως με τις εργασίες να ξεκινούν άμεσα, θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για να εκτελεστεί και να παραδοθεί το συντομότερο το έργο.

Δημήτρης Καρασταύρου «Με αυτό το έργο και προσθέτουμε ποσότητα ποιοτικού νερού πλέον ώστε να έχουμε επάρκεια για το σύνολο του χρόνου»

 
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου, το έργο αυτό, σε συνδυασμό με τον ανεξάρτητο αγωγό του Φαναρίου που υλοποιήθηκε στα προγενέστερα χρόνια, καθώς και δύο μεταλλικές δεξαμενές που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή, ολοκληρώνει την παρέμβαση στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής, με στόχο, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, να μην κάνουν χρήση της αλμυρής γεώτρησης.
 
Όλες οι προσπάθειες τα προηγούμενα χρόνια είχαν πάλι αυτό το στόχο, αλλά η αύξηση του πληθυσμού και της επισκεψιμότητας της περιοχής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είχε σαν αποτέλεσμα ακόμα και η προηγούμενη γεώτρηση να μην είναι αρκετή, και να υποχρεώνονται  κάποιες ώρες τα Σαββατοκύριακα να βάζουν την αλμυρή γεώτρηση.
 
«Με αυτό το έργο προσθέτουμε ποσότητα ποιοτικού νερού, ώστε να έχουμε επάρκεια για το σύνολο του χρόνου, ακόμα και τις ημέρες που οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες» ανέφερε ο κ. Καρασταύρου, επισημαίνοντας πως συγχρόνως, με το καινούριο αντλιοστάσιο, θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν και τις ώρες αιχμής. Και αυτό γιατί με την παρέμβαση δυναμώνουν και την παροχή στον υδατόπυργο της Μέσης και καλύπτουν την ανάγκη για την παροχή νερού ύδρευσης στην παραλιακή ζώνη.
 
Η διαδικασία για το έργο ξεκίνησε πέρυσι, όμως υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στον προσυμβατικό έλεγχο, με αποτέλεσμα τώρα να πιέζουν ελπίζοντας πως το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, ώστε να υπάρξουν τα ελάχιστα δυνατά προβλήματα.
 
Το επόμενο βήμα είναι να ωριμάσει η πρόταση για την ύδρευση στην παραλιακή ζώνη, ευελπιστώντας παράλληλα με την αποχέτευση, να έχουν ένταξη σε έργα αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης για το Φανάρι, την Αρωγή και την παραλία Μέσης, που αναμένεται σε δύο μήνες να είναι έτοιμα για υποβολή όταν ανοίξουν χρηματοδοτικά εργαλεία. 

Στράτος Τσακίρίδης «Όταν παραλάβαμε τα δίκτυα των Καλλικρατικών Δήμων, η κατάσταση η οποία βρήκαμε ήταν σχεδόν πρωτόγονη» 

«Όταν παραλάβαμε τη ΔΕΥΑΚ και τα δίκτυα των Καλλικρατικών Δήμων, η κατάσταση η οποία βρήκαμε ήταν σχεδόν πρωτόγονη» σημείωσε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Στράτος Τσακίρίδης, μιας και εκτός του ότι ήταν παλιά, δεν υπήρχαν χλωριωτές, υπήρχαν μεγάλα εσωτερικά σφάλματα και καμία αποτύπωση, ενώ το νερό που έφτανε να καταναλώνεται από τους κατοίκους ήταν πολύ χαμηλής ποιότητας.
 
Η προσπάθεια για τη βελτίωση των δικτύων, σύμφωνα με τον κ. Τσακιρίδη, έγινε σε όλη την έκταση του Δήμου, ενώ ειδικά για την παραλιακή ζώνη, σε πρώτη φάση ενισχύθηκε η ποσότητα και η ποιότητα στο δίκτυο ύδρευσης, με τον νέο αγωγό προς το Φανάρι αλλά και τις γεωτρήσεις, για αυτό και προχώρησαν στη νέα γεώτρηση, βελτιώνοντας την ποσότητα του νερού, αλλά και την ποιότητα του.
 
Όπως ανέφερε, το πρόβλημα στους παραλιακούς οικισμούς είναι η μεγάλη πληθυσμιακή διαφοροποίηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που από την τροφοδότηση περίπου 2.000 ατόμων πρέπει το καλοκαίρι να καλύψει πλέον των 20.000 ατόμων, για αυτό και αυτή η προσπάθεια θα καλύψει τις ανάγκες, και έτσι δεν θα υπάρχουν φαινόμενα οικισμοί στα ενδότερα του Δήμου να έχουν θέμα ύδρευσης γιατί πρέπει να μοιραστεί με τους παραλιακούς οικισμούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.