Οργη και αγανακτηση στο χωρο των αναπληρωτων εκπαιδευτικων

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσαν στο χώρο των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών οι ανακοινώσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα από τα ΜΜΕ και τις δημοσιεύσεις των εφημερίδων σχετικά με τον αποκλεισμό των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, που εργάζονται στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από οποιαδήποτε ρύθμιση του θέματος των συμβασιούχων.

Αποκλεισμός των εκπαιδευτικών από οποιαδήποτε ρύθμιση για τους συμβασιούχους, «οικονομική» κάλυψη θέσεων των αναπληρωτών από τους ωρομισθίους εκπαιδευτικούς, καθυστέρηση της πληρωμής τους, καθώς επίσης και το κώλυμα που υπάρχει στο θέμα της απόλυσης τους είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τον γραμματέα του Περιφερειακού Τμήματος Καβάλας-Δράμας της Ένωσης κ. Γιάννη Νικολαϊδη.

Το Δ.Σ. της ΠΕΑ έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο από τις 17 Απριλίου 2004 για να του δοθεί η ευκαιρία να αναλύσει τις ιδιαίτερες πτυχές του ζητήματος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Δυστυχώς, αυτή η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να εκκρεμεί το θέμα των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, τους οποίους απέκλεισε ο υπουργός από οποιαδήποτε ρύθμιση υπάρξει, μέσω Προεδρικού Διατάγματος. Σε περίπτωση τέτοιας εξαίρεσης οι εκπαιδευτικοί ζητάνε από τον υπουργό να τους εξηγήσει τους λόγους αυτής της άδικης απόφασης. «Είμαστε η μοναδική κατηγορία εργαζομένων, οι οποίοι αποκλείονται από τις ρυθμίσεις για τους συμβασιούχους. Είναι άδικο αυτό που γίνεται σε βάρος των εκπαιδευτικών», δηλώνει αγανακτισμένος ο κ. Γ. Νικολαϊδης, ενώ αναρωτιέται να μάθει τους λόγους που οδήγησαν τον υπουργό σ’ αυτή την απόφαση.

Το Σάββατο 24 Απριλίου θα λάβει χώρα η προγραμματισμένη συνέλευση προέδρων των Περιφερειακών Τμημάτων της Ένωσης απ’ όλη την Ελλάδα κατά την οποία θα αποφασιστούν οι περαιτέρω κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν. Υπάρχει ενδεχόμενο απεργιακής κινητοποίησης στην περίοδο των εξετάσεων, όπως μεταφέρει και ο κ. Νικολαϊδης, σε περίπτωση που αληθεύουν οι προαναφερόμενες δημοσιεύσεις.

Ένα άλλο θέμα είναι αυτό που αφορά γενικότερα τους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους καθηγητές, και το οποίο ξεκίνησε στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη, έχει να κάνει με το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την κάλυψη κενών θέσεων που καλύφθηκαν από τους ωρομισθίους εκπαιδευτικούς. «Τα κενά που υπήρχαν με τους αναπληρωτές, σπάσανε από το Υπουργείο σε κενά ωρομισθίων. Δηλαδή, σε κάποια θέση που ήταν να προσληφθεί ένας αναπληρωτής καθηγητής, προσλήφθηκαν δύο ωρομίσθιοι. Εκτός αυτού, πολλοί απ’ τους ωρομισθίους, όπως και οι αναπληρωτές, έχουν να πληρωθούν από την αρχή της σχολικής χρονιάς».

Τέλος, ως ένα από τα ζητήματα που ταλανίζουν τους εκπαιδευτικούς αναφέρει ο κ. Νικολαϊδης το θέμα της απόλυσής τους και συγκεκριμένα τονίζει το εξής: «Σύμφωνα με τον νόμο, ο αναπληρωτής καθηγητής απολύεται με τη λήξη της σχολικής χρονιάς στις 30 Ιουνίου, ενώ ο ωρομίσθιος καθηγητής μπορεί να απολυθεί οποτεδήποτε, ακόμα και στη μέση της σχολικής χρονιάς και μετά από ένα μήνα», ενώ αναρωτιέται για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας και αναφέρει σαν παράδειγμα στη Λέσβο όπου «απολύθηκαν δύο συνάδελφοι καθηγητές γιατί ήρθε ο καθηγητής, τον οποίο υποτίθεται ότι αναπλήρωναν».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.