Οργη και αγανακτηση Λογιστων – Φοροτεχνικων σε ολη τη χωρα

«Έχουμε επωμιστεί όλο το βάρος των δηλωτικών υποχρεώσεων που έχουν προκύψει από την αρχή των μέτρων κατά του κορωνοϊού»

Επιστολή προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ και τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) διαμαρτυρόμενη έντονα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς εν μέσω πανδημίας, που οδήγησαν σε αύξηση του φόρτου εργασιών λογιστών και φοροτεχνικών τη στιγμή που οι ίδιοι έρχονται αντιμέτωποι με την έλλειψη ανταπόκρισης των αρμοδίων και την υπολειτουργία εδώ και τρεις εβδομάδες του TAXISnet. Η ΠΟΦΕΕ καταθέτει πρόταση πέντε μέτρων ζητώντας από τους αρμοδίους την άμεση εφαρμογή τους.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμοι κκ Υπουργοί,

Αξιότιμε κε Διοικητά της ΑΑΔΕ,

Με αυτή την επιστολή θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την οργή και αγανάκτηση των Λογιστών-Φοροτεχνικών από όλη τη χώρα με όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα.

Οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί έχουμε επωμιστεί όλο το βάρος των δηλωτικών υποχρεώσεων που έχουν προκύψει από την αρχή των μέτρων κατά του κορωνοϊού, με αναρίθμητες αποφάσεις, τροποποιήσεις, ερμηνείες, νόμους, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και πέραν όλων αυτών, εργασία που ξεπερνά τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, όλες τις ημέρες τις εβδομάδας, ακόμα και σαββατοκύριακα και αργίες, για να μπορούν οι πολίτες και επιχειρήσεις να λάβουν μέρος στα μέτρα, με έντυπα που πρέπει να υποβληθούν μόνο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, οι δημόσιες υπηρεσίες στα πλαίσια προστασίας της υγείας των δημοσίων υπαλλήλων, είναι κλειστές για το κοινό και υπολειτουργούν λόγω ελλείψεως προσωπικού, εξυπηρετώντας μόνο εξ’ αποστάσεως και τις περισσότερες φορές, για πολύ απλές εργασίες που θα έπρεπε να ολοκληρώνονταν άμεσα, να απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος για να εκτελεστούν.

Ως εκ τούτου, οι πολίτες μη έχοντας που αλλού να απευθυνθούν, προσφεύγουν στους Λογιστές – Φοροτεχνικούς, για να διεκπεραιώσουν κάθε είδους συναλλαγή με το δημόσιο, ακόμη και αν δεν αφορούν καθαρά φορολογικές και εργασιακές υποχρεώσεις. Μεταφέρουν μάλιστα την δική τους οργή και αγανάκτηση, που βλέπουν έκπληκτοι να αποκλείονται από τα μέτρα στήριξης. Μάλιστα δεν παραλείπουν να καταλογίσουν σε πολλές περιπτώσεις ευθύνες στους λογιστές οι οποίες όμως δεν τους ανήκουν ούτε τους αναλογούν.

Σημειώνουμε αυτό που κυκλοφορεί και έχει γίνει «της μόδας»: η εύκολη προτροπή πολλών Υπηρεσιών αλλά και τραπεζικών υπαλλήλων, «πήγαινε στον λογιστή σου, αυτός ξέρει και μπορεί».

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την έλλειψη ανταπόκρισή σας στις εμπεριστατωμένες επισημάνσεις που έχουμε σε όλα τα απανωτά έγγραφά μας, για τις νομοτεχνικές παραλείψεις των Διοικητικών εφαρμοστικών αποφάσεων επί των νομοθετικών πράξεων με ενίοτε αντιφατικές και ασαφείς συχνά ερμηνευτικές οδηγίες, οι οποίες μάλιστα ως επί το πλείστον καθυστερούν. Προπαντός όμως έχουμε σημειώσει συγκεκριμένες αστοχίες των ψηφιακών πληροφοριακών συστημάτων και ειδικών πλατφορμών.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί δεν μπήκε στη συζήτηση η πρότασή μας για την ανάγκη θέσπισης και λειτουργίας ειδικής «ομάδας παρατηρητηρίου» από την αγορά, με συμμετοχή σε αυτή πρωτίστως Λογιστών – Φοροτεχνικών της πράξης, αφού πλέον σε όποιο μέτρο στήριξης και υλοποίησης πολιτικών μέσω των πολλαπλών εφαρμογών, βρίσκεται και θα βρίσκεται συνεχώς ο Λογιστής – Φοροτεχνικός.

Αναφερόμενοι στην προστασία της υγείας μας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η προστασία αυτή δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη ή προνομιακή. Γιατί πάρα τα συνεχόμενα αιτήματά μας, εν μέσω καραντίνας πολλοί συνάδελφοι αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας, ενώ άλλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστυνομία προσπαθώντας απλά να κάνουν την δουλειά τους, καθώς το έντυπο Α, σύμφωνα με τους αστυνομικούς ελέγχους, δεν τους κάλυπτε για την μετακίνηση στους πελάτες τους, όχι για επιπόλαιο λόγο, αλλά για φορολογικές εργασίες που παρά την καραντίνα και τα μέτρα, δεν πήραν ποτέ παράταση.

Συνδέοντας τα παραπάνω ζητήματα, σημειώστε ότι βρισκόμαστε εδώ και 3 εβδομάδες αντιμέτωποι με ένα TaxisNet που στις καλύτερες των περιπτώσεων υπολειτουργεί, ενώ στις χειρότερες δεν λειτουργεί καθόλου. Ειδικά τις πρωινές ώρες. Δεν θα ήταν λογικό επιχείρημα το να πρέπει να μπούμε μεταμεσονύχτιες ώρες για να καταφέρουμε να κάνουμε έστω και τις πιο απλές εργασίες, γιατί μία τέτοια «απαίτηση» ξεπερνά κάθε βασικό δικαίωμα στα ανθρώπινα χρονικά όρια και συνθήκες εργασίας, και στο δικαίωμα στην ανάπαυση και στον ελεύθερο χρόνο.
Χρόνο ακόμα κατασπαταλούμε περιμένοντας να δημοσιευτούν οι σχετικές αποφάσεις και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για τα νέα μέτρα, ή περιμένοντας να ανοίξουν οι πλατφόρμες για τις διάφορες υποβολές, ή όταν δεν λειτουργούν σωστά οι πλατφόρμες. Μέσα σε όλα αυτά καλούμαστε να διεκπεραιώσουμε για να υλοποιηθούν αποτελεσματικά τα κυβερνητικά μέτρα που εξαγγέλλονται συνεχώς, κάποιες φορές κατόπιν εορτής και με αναδρομικό χαρακτήρα, με προθεσμίες ιδιαίτερα ασφυχτικές, αρκετές φορές με υποχρεωτικές επανυποβολές, έχοντας παράλληλα να προσέχουμε με αγωνία να μη ξεφύγει κάποια από τις τρέχουσες δηλωτικές υποχρεώσεις.

Ακόμα περισσότερος χρόνος χάνεται λόγω των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται υποχρεωτικά για την διασφάλιση της υγείας μας, των εργαζομένων και των πελατών στα γραφεία μας, λόγω του κορωνοϊού, χωρίς καμία, όπως προαναφέραμε, κρατική οδηγία ή κάλυψη, παρ’ όλες τις επανειλημμένες επιστολές μας.

Για όλα αυτά που έχουν συμβεί και εξακολουθούν να συμβαίνουν και ως αναγνώριση στο έργο που προσέφεραν με αυτοθυσία και αυταπάρνηση οι συνάδελφοι Λογιστές – Φοροτεχνικοί που κλήθηκαν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο να φέρουν σε πέρας όλα αυτά, προς εξυπηρέτηση του κράτους και των πολιτών, αψηφώντας τους κινδύνους και παραμένοντας στα γραφεία τους, απαιτούμε αυτά που ουσιαστικά θα έπρεπε να είναι αυτονόητα:

  • Να εκδίδονται έγκαιρα και χωρίς ασάφειες και κενά οι Υπουργικές και λοιπές αποφάσεις, έτσι ώστε να μην πέφτουμε θύματα της κάθε διαφορετικής ερμηνείας.
  • Ρεαλιστικές προθεσμίες υποχρεώσεων που δεν θα συμπεριλαμβάνουν μη-εργάσιμες ημέρες και ώρες για την υποβολή τους, σε συστήματα που θα λειτουργούν απρόσκοπτα, όλες τις ώρες και τις ημέρες.
  • Όχι στις νέες πλατφόρμες για υποβολές όμοιων στοιχείων που μπορούν να αντληθούν αυτοματοποιημένα και να αποσταλούν μεταξύ Υπουργείων.
  • Ανθρώπινες συνθήκες και ωράρια εργασίας και εξασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος στην υγεία (ασθένεια, εγκυμοσύνη, κτλ.) χωρίς να δεσμευόμαστε από προθεσμίες και να απειλούμαστε από πρόστιμα.

Επιπλέον, αιτούμαστε να υλοποιηθούν άμεσα τα παρακάτω μέτρα που θα δώσουν μία μικρή ανάσα στον κλάδο των Λογιστών – Φοροτεχνικών, αλλά και στο σύνολο των επιχειρήσεων και του ευρύτερου κοινού:

  1. Την μεταφορά των καταληκτικών ημερομηνιών υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ίσο με το χρόνο που η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είχε τεθεί σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας ή υπολειτουργούσε και με την προϋπόθεση ο χρόνος αυτός να είναι «καθαρός» και να μην συντρέχουν και άλλες προθεσμίες δηλώσεων για νέα μέτρα το διάστημα αυτό.
  2. Την επαναλειτουργία της πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ για την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού (800€ των επιχειρήσεων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο) για την δίκαιη διευθέτηση περιπτώσεων όπου είτε εκ παραδρομής είτε λόγω τεχνικού προβλήματος, δεν υποβλήθηκε αίτηση. Επιπλέον, στην εν λόγω πλατφόρμα να δίνεται η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων (με αιτιολόγηση) στις περιπτώσεις που ο λόγος απόρριψης της αίτησης αποζημίωσης ειδικού σκοπού επιχειρήσεων βασίζεται σε λανθασμένα στοιχεία (π.χ. μείωση προσωπικού με οικειοθελή αποχώρηση ή με λήξη σύμβασης)
  3. Την δυνατότητα διορθώσεων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, αιτήσεων που έγιναν από εργοδότες και εργαζόμενους, για να μην χαθούν λόγω λάθους στην υποβολή τα ευεργετήματα που δικαιούνται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.
  4. Την μη επιβολή προστίμων στις εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων και εργασιακών δηλώσεων (ΑΠΔ) που η προθεσμία ήταν εντός των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Υπενθυμίζουμε ότι την πρόβλεψη του νομοθέτη στο άρθρο 61 του ΚΦΔ – Ν.4174/2013 «Απαλλαγή λόγω ανωτέρας βίας».

Να σημειωθεί εδώ ότι πάγια θέση της Ομοσπονδίας για τις περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και άλλων δηλωτικών υποχρεώσεων αλλά και των καταστάσεων πληροφοριακού χαρακτήρα, ενώ έχει προηγηθεί εμπρόθεσμη αρχική, να ισχύσει ότι για το ΦΠΑ και τους παρακρατούμενους: να μην επιβάλλεται πρόστιμο εάν έχει γίνει εμπρόθεσμη αρχική δήλωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.