Ορεστεια 2006 με πλουσιες εκδηλωσεις

Από τις 21 Ιουνίου μέχρι τις 25 διαρκούν οι εκδηλώσεις «Ορέστεια» που συνδιοργανώνουν ο δήμος Ορεστιάδας και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας, που γίνονται για τα 83 χρόνια από την ίδρυση της πόλης. Εκθέσεις, Ζωγραφικής, Αγιογραφίας, Ξυλογλυπτικής, Κεραμικής, Φωτογραφίας, δραστηριότητες για παιδιά κι ενήλικες, κλασική και παραδοσιακή μουσική, τουρνουά ποδοσφαίρου, αλλά και μια μεγάλη λαϊκή συναυλία με τον Πέτρο Γαϊτάνο έχουν προγραμματιστεί από τους διοργανωτές και προσελκύουν κοινό όλων των ηλικιών και φυσικά φοιτητές.

Η πρόεδρος της ΔΕΠΑΟ Ουρανία Μαυρίδου μίλησε στον ΠτΘ για την πόλη που αποκαλείται το «καμάρι του Βορείου Έβρου» και παρουσιάζει μια πολύ μεγάλη εξέλιξη. «Είναι μια πόλη που αναστήθηκε και μεγάλωσε μέσα από τους πρόσφυγες και ειδικά την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει έντονη ανοδική πορεία».

Η επιλογή και η οργάνωση των συγκεκριμένων εκδηλώσεων έγινε με γνώμονα τη συγκέντρωση όλων των ηλικιών. «Τα «Ορέστεια» είναι μία οικογενειακή συνάθροιση γιατί τα παρακολουθούν παιδιά, ηλικιωμένοι αλλά και άτομα μέσης ηλικίας. Στις εκδηλώσεις εξάλλου συμμετέχουν παιδιά που εκθέτουν τα δημιουργήματά τους στο χώρο των εκθέσεων του 2ου Δημοτικού, αλλά και ηλικιωμένοι από το ΚΑΠΗ που χορεύουν. Προσφέρουμε στους συμπολίτες μας εκδηλώσεις που ν’ ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις όλου του κόσμου. Η παράδοση κυριαρχεί γιατί πιστεύουμε ότι αν κάποιος ξεχάσει τις ρίζες του δεν έχει ταυτότητα. Αυτό προσπαθούμε ν’ αναδείξουμε και είναι το ζητούμενο. Αυτό το επιτυγχάνουμε με τους παραδοσιακούς χορούς και τα τραγούδια. Φέτος μάλιστα εντάξαμε στις εκδηλώσεις για πρώτη φορά μια έκθεση παραδοσιακής Αρμενικής, Ποντιακής και Θρακικής κουζίνας. Οι συνδημότες μας θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γευστικότατα παραδοσιακά εδέσματα».

Η κ. Μαυρίδου
θέλησε να τονίσει τη μεγάλη συμμετοχικότητα στις εκθέσεις που έχουν στηθεί από παιδιά, ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, μέλη των τμημάτων της ΔΕΠΑΟ.

Σε μια πόλη που φιλοξενεί δύο πανεπιστημιακά τμήματα είναι φυσικό να συμμετέχουν και οι φοιτητές, οι οποίοι μάλιστα λαμβάνουν μέρος με το σκακιστικό πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε χθες, τον αγώνα SIMOULTANE για όλες τις ηλικίες.

Για τα παιδιά μάλιστα διοργανώνεται την Κυριακή τουρνουά ποδοσφαίρων, που θα λάβει χώρα στο δημοτικό γήπεδο Ορεστιάδας.

Τα «Ορέστεια», αποτείνοντας φόρο τιμής σ’ αυτούς που θεμελίωσαν την Ορεστιάδα εμπνέουν και καθοδηγούν τις νεότερες γενιές, με δημιουργικότητα και αγάπη να ενσωματώσουν μνήμες από το παρελθόν στο μέλλον.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 23 Ιουνίου

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

19:30 Έκθεση Παραδοσιακής Αρμενικής, Ποντιακής και Θρακικής κουζίνας από τους Συλλόγους Ποντίων, Πύργου, Χανδρά και Κλεισσούς,
με πλήθος από σπιτικά, γευστικότατα παραδοσιακά εδέσματα.

Αρμενική Γειτονιά

Ο Αρμενικός Σταυρός Ελέους «Ναϊρί» Παράρτημα Ορεστιάδας-Διδυμοτείχου, παρουσιάζει τις Αρμενικές Παραδοσιακές Γεύσεις και την Έκθεση βιβλίων «Λογοτεχνίας- Κειμηλίων-Αρμενικής Ιστορίας».

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

21:00 Απονομή βραβείων του Διαγωνισμού «Ομορφότερου Κήπου- Μπαλκονιού»
από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Ορεστιάδας.

Διοργάνωση: Δήμος Ορεστιάδας

21:30 250 χρόνια από τη γέννηση του W.A. Mozart

Η Ορχήστρα Δωματίου Θράκης παρουσιάζει σημαντικά έργα, σε ένα ειδικό αφιέρωμα ερμηνεύοντας νεανικά και ώριμα έργα του μεγάλου συνθέτη με σολίστ την πιανίστα Μερόπη Κολλάρου. Διεύθυνση Ορχήστρας: Κωνσταντίνος Βενετικίδης. Τραγούδι: Νάντια Μαλακόζη

Διοργάνωση: Δ.Ε.Π.Α.Ο

Σάββατο 24 Ιουνίου

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

10:00 -14:30 Διοργάνωση Τουρνουά Ποδοσφαίρου με την συμμετοχή παιδικών ομάδων του Δήμου Ορεστιάδας και όμορων Δήμων.

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

21:30 «ΧΟΡΟΣ – ΣΚΙΡΤΗΜΑΤΑ: Μουσικοχορευτική βραδιά από το Λύκειο Ελληνίδων Ορεστιάδας και το Λύκειο Ελληνίδων του Λονδίνου που με την μουσική και τους χορούς τους, θα μας ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα.

Κυριακή 25 Ιουνίου

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ


08:30 Μνήμη πάντων των εν Αδριανουπόλει Αγίων. Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Διδυμοτείχου – Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Νικηφόρου.

ΠΡΟΤΟΜΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΒΑΡΒΑΚΗ

10:30 Κατάθεση στεφάνου από το Δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Γρηγόρη Τζότζολα.

12:00 Εγκαίνια Πολιτιστικού Κέντρου Θουρίου από το Δήμαρχο Ορεστιάδας

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

10:00 -14:30 Διοργάνωση Τουρνουά Ποδοσφαίρου με την συμμετοχή παιδικών ομάδων του Δήμου Ορεστιάδας και όμορων Δήμων.

Απονομή Αναμνηστικών Διπλωμάτων σε κάθε ομάδα.

ΠΑΛΑΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

11:00 Τουρνουά Οpen αντιπτέρισης (Badminton)

ΧΩΡΟΣ ΠΕΥΚΩΝΑ

11:00-18:00 Εκδήλωση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Πύργου και Κ.Οινόης της Δ.Ε.Π.Α. Ορεστιάδας με τίτλο: «Ζωγραφίζω παρέα με τον Ορέστη και την Ιφιγένεια».

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

21:00 Βράβευση του Πρωταθλητή Τοξοβολίας κ. Πρόδρομου Σταματόπουλου.

21:30 Μεγάλη Συναυλία με τον ΠΕΤΡΟ ΓΑΪΤΑΝΟ.

«ΣΤΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ».

Ο Πέτρος Γαϊτάνος
παρουσιάζει μια σειρά μοναδικών συναυλιών με έντεχνα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια. Θα παρουσιαστούν τραγούδια των: Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Μάνου Λοΐζου, Μίμη Πλέσσα, Βασίλη Τσιτσάνη, Γιώργου Ζαμπέτα και πολλών άλλων κορυφαίων συνθετών και η παράσταση θα ολοκληρωθεί με μια επιλογή από τα καλύτερα ερωτικά τραγούδια της ελληνικής παράδοσης, δημιουργώντας μία απόλυτα γιορτινή, διασκεδαστική και ταυτόχρονα ατμοσφαιρική συναυλιακή βραδιά.

Στις εκθέσεις εντάσσονται: • Έκθεση δημιουργημάτων από τα τμήματα της Δ.Ε.Π.Α.Ο.: Ζωγραφικής, Αγιογραφίας, Ξυλογλυπτικής, Κεραμικής, Φωτογραφίας, Μακραμέ, Μαρκετερί, Διακόσμησης Εσωτερικού Χώρου. • Έκθεση Κατασκευών από μαθητές της Α΄ Λυκείου του 1ου Ενιαίου Λυκείου Ν. Ορεστιάδας στο μάθημα της Τεχνολογίας.

Στα πλαίσια της αδελφοποίησης των Δήμων, Ορεστιάδας και Siegburg, Έκθεση Φωτογραφιών από την πόλη του Siegburg. • Έκθεση Δημιουργημάτων από το Σύλλογο ΑΜΕΑ Ν. ΕΒΡΟΥ. • Έκθεση καλλιτεχνικών δημιουργημάτων, από τα παιδιά και τις παιδαγωγούς του Κ.Δ.Α.Π Πύργου της Δ.Ε.Π.Α. Ορεστιάδας.

Διοργάνωση: Κ.Δ.Α.Π Πύργου Δ.Ε.Π.Α.Ο. Έκθεση με Πίνακες Ζωγραφικής της Χρύσας Πέτροβα. Έκθεση Βιβλίου στον Πευκώνα.

ΛΕΣΧΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Τουρνουά Τάβλι.

24/6 – 25 /06/2006

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ.

Έκθεση Αυτοκινήτου

Διοργάνωση: Λέσχη 4 X 4 Έβρου.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.