Οραματικες μαχες για τον προυπολογισμο του Δημου Κομοτηνης

Αντιπαράθεση για την κατεύθυνση του προϋπολογισμού αλλά και του Δήμου γενικότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής

Αυξημένος κατά 17%, παρά την περιορισμένη χρηματοδότηση όλων των ΟΤΑ είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Κομοτηνής για το 2017, που ψηφίστηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, στον οποίο για ακόμα μια φορά δίνεται έμφαση στην κοινωνική πολιτική.
 
Ο προϋπολογισμός, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, είναι ισοσκελισμένος, ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος, ανταποκρίνεται στην οικονομική κατάσταση του Δήμου αλλά είναι και επηρεασμένος από τη γενικότερη κατάσταση της χώρας.
 
Σημείωσε δε πως με την αύξηση των κονδυλίων καλύπτουν αρκετές ανάγκες, παρά τη μείωση των επιχορηγήσεων και την καθυστέρηση του νέου ΕΣΠΑ.
 
Σημείωσε δε πως αν αφαιρεθούν οι ανελαστικές δαπάνες, το 44% του προϋπολογισμού για την κάλυψη κοινωνικών σκοπών, το τελικό ποσό θα είναι μεγαλύτερο, με την ένταξη και χρηματοδότηση των έργων μέσω ΕΣΠΑ. 

Διαχειριστική προσπάθεια χωρίς ίχνος διεκδίκησης 

Ο προϋπολογισμός έτυχε έντονης κριτικής από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με την κ. Φελίνα Καζάκου, επικεφαλής της παράταξης «Εμείς… η πόλη» να μιλά για διαχειριστική προσπάθεια χωρίς ίχνος διεκδίκησης, που δεν πείθει ότι η διοίκηση έχει όραμα, συγκεκριμένο σχεδιασμό και τα μέσα για να το πετύχει. «Βλέπουμε μια γκρίζα πόλη, στην καθημερινότητα των πολιτών, δεν έχω την απαίτηση να την ανατρέψετε από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά την προσδοκία να δούμε την πόλη μας να αλλάζει» σημείωσε.
 
Και αφού κατηγόρησε τον κ. Πετρίδη πως το μόνο μεγάλο έργο που έγινε αυτά τα χρόνια, η ανάπλαση της Τσανακλείου, καθυστερεί συνεχώς για να εγκαινιαστεί κοντά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τόνισε πως «αναμένω για τον επόμενο σχεδιασμό σας κάτι πιο ψηλά. Άποψη της παράταξής μας, οι αξίες και η φιλοσοφία μας είναι να πάμε τον Δήμο πιο ψηλά. Με τα εργάκια ξεγελιέστε ότι κάνετε διοίκηση». 

Συμμετοχή στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της περιοχής 

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή σχολίασε αρνητικά πως ο προϋπολογισμός έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο την τελευταία μέρα που ήταν δυνατόν και δεν δίνεται η δυνατότητα στις παρατάξεις να προτείνουν αλλαγές.
 
Άλλωστε θεωρεί πως ο προϋπολογισμός αποτελεί ένα πολιτικό εργαλείο, που δίνει ένα όραμα για τον Δήμο την επόμενη χρονιά, για το τι μπορεί να αλλάξει, αλλά και να μπει ένα πλαίσιο ώστε να διεκδικήσουν όλοι μαζί, ζητώντας να καθίσουν όλοι μαζί να σχεδιάσουν πως θα κινηθεί η μηχανή του τουρισμού.
 
«Πέρα από την κοινωνική πολιτική, ας κάνουμε κάτι πιο ουσιαστικό και ας συμμετάσχουμε στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της περιοχής, να δούμε πως μπορούμε να κρατήσουμε τον κόσμο εδώ» σημείωσε. 

Πολλά προβλήματα που δυσκολεύουν την πόλη 

Τέλος ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος σημείωσε πως υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουν πρώτα τα προβλήματα που δυσκολεύουν την πόλη.
 
Για το ευ ζην, σημείωσε, ο Δήμος δεν κάνει πολλά, και επανάφερε τις προτάσεις του Σπάρτακου για αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την εικόνα του κέντρου, ψηφιακό αρχείο για να διασωθούν οι μαρτυρίες, αλλά και παρέμβαση για το θέμα των αδέσποτων. 

Σχέδια και οράματα 

Απαντώντας ο κ. Πετρίδης στην μεν κ. Καζάκου, αφού μίλησε για τοποθέτηση-πρόβα της δημόσιας προεκλογικής αντιπαράθεσης, επισήμανε πως στα 7 χρόνια της διοίκησης του έχουν γίνει πολύ περισσότερα από ό,τι σε πολλές περιοχές, με έργα σε περιοχές που είχαν μείνει πολύ πίσω από την υπόλοιπη πόλη.
 
Σημείωσε δε πως η διάθεση του αποθέματος ιεραρχείται με συγκεκριμένο τρόπο και στόχος τους, όχι όραμα, είναι οι πολίτες να έχουν τις ίδιες συνθήκες ζωής, με ένα ισχυρό δήμο οικονομικά, που θα αξιοποιεί όσο μπορεί στοχευμένα Ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να έχουν προστιθέμενη αξία.
 
Στην δε κ. Λαφτσή ανέφερε τα Greenspots, ένα πρόγραμμα που δεν αξιοποιείται από τους εμπορικούς φορείς της πόλης για την προβολή τους στη Βουλγαρία παρόλο που τους το έχουν επανειλημμένως επισημάνει, την αύξηση των εκδηλώσεων στο Φανάρι και των συνεδρίων αλλά και ότι κατάφεραν να μην γίνει camp για τους εργαζόμενους του TAP, αλλά να διαμείνουν σε ξενοδοχεία της πόλης.
 
Τέλος σημείωσε πως κινήσεις όπως η απορρόφηση της πρόσληψης 57 υπαλλήλων στην καθαριότητα που αναμένεται να γίνει μέχρι τον Μάρτιο έγινε χωρίς να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, κάτι που, σημείωσε, δεν είναι διαχείριση, είναι πολιτική.
 
Τελικά ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε μόνο από την συμπολίτευση, με «Εμείς η πόλη» και «Πολη-τική ανατροπή» να τον καταψηφίζουν και τον Σπάρτακο να ψηφίζει λευκό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.