«Οψομεθα εις Φιλιππους» και στην Κομοτηνη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της παράστασης «Οψόμεθα εις Φιλίππους» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, συμπαραγωγή των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και Σερρών, για να συνεχίσει την περιοδεία της και σε άλλες πόλεις της χώρας. Στην Κομοτηνή φιλοξενείται από χθες, 4 Αυγούστου, ενώ το θεατρόφιλο κοινό της περιοχής μας μπορεί να δει τις παραστάσεις την Κυριακή 24 και την Δευτέρα 25 Αυγούστου, στον Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης δίπλα στην Ε.Ρ.Α. Κομοτηνής.
Γι’ αυτό το λόγο συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες οι Δημήτρης Παπασταμάτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, Θοδωρής Γκόνης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και σκηνοθέτης της παράστασης, Γιώργος Ναβροζίδης, πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και Δημήτρης Κοτσάκης, δήμαρχος Κομοτηνής.

O δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης, ενώ ευχαρίστησε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών για τη συνεργασία, αλλά και τον πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής Γιώργο Ναβροζίδη, μίλησε για τον πολιτιστικό ρόλο των περιφερειακών θεάτρων τονίζοντας ότι μέσα από τέτοιου είδους συνεργασίες μπορεί να αναδειχθεί ο ρόλος των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων, αλλά και να παραχθεί σπουδαίο έργο -όπως και το έργο «Οψόμεθα εις Φιλίππους»- σε μια εποχή που ακόμα ο ρόλος των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν έχει ξεκαθαριστεί από την κεντρική διοίκηση. «Ο πολιτιστικός ρόλος των περιφερειακών θεάτρων είναι σπουδαίος. Εμείς πιέζουμε όχι μόνο για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, αλλά για να αυξηθούν οι παροχές της κεντρικής διοίκησης και στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ώστε να μπορέσουν να παρουσιάσουν το έργο χωρίς κάθε φορά να σκεφτόμαστε τον τρόπο χρηματοδότησής τους». Διαβεβαίωσε δε ότι ο Δήμος Κομοτηνής θα εξακολουθεί να στηρίζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., καθώς θεωρεί ότι «μέσα από την καλλιτεχνική δραστηριότητα των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μόνο να κερδίσουν έχουν οι δημότες», ενώ ευχήθηκε να ολοκληρωθεί σύντομα το μεγάλο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου που γίνεται στο στρατόπεδο «ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ» για να φιλοξενεί πιο μεγάλες παραστάσεις προσφέροντας μεγάλη χωρητικότητα και περισσότερα έσοδα, ώστε «να μπορέσουν μέσα απ’ αυτά τα έσοδα να συνεχίσουν να τροφοδοτούνται τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.».
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Θοδωρής Γκόνης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και σκηνοθέτης της παράστασης, ο οποίος έκανε λόγο για την άψογη συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, που «βοήθησε πάρα πολύ τη δουλειά και των δύο θεάτρων να βγει προς τα έξω».
Μεγάλη επιτυχία είχε η πρεμιέρα της παράστασης «Οψόμεθα εις Φιλίππους» στους Φιλίππους, η οποία συνεχίστηκε στις Σέρρες και στην Αθήνα.
«Μονόδρομο» για τα δημοτικά περιφέρεια θέατρα αποτελούν πλέον οι συνεργασίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Γκόνη, «αν θέλουν πραγματικά να παράγουν ένα άρτιο αποτέλεσμα και αισθητικά, αλλά και από υλικοτεχνικής υποδομής. Σε μια εποχή όπου θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν πολλά πράγματα από την κεντρική εξουσία όσον αφορά στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. -εν αναμονή της νέας Προγραμματικής Περιόδου- καταλαβαίνετε ότι μια τέτοια κίνηση σαν αυτή που κάναμε τα δύο αυτά θέατρα κάθε άλλο παρά «αθώα» είναι, καθώς δείχνει και προς τους ανθρώπους του υπουργείου και του θεάτρου, πώς θα πρέπει να λειτουργούν αυτά τα θέατρα».
Ο πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής Γιώργος Ναβροζίδης, αναφερόμενος στην συμπαραγωγή των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και Σερρών, ευχαρίστησε τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των θεάτρων, κ. Παπασταμάτη και κ. Γκόνη, για την άριστη συνεργασία και την απόδοση που έχει αυτή η θεατρική παράσταση. «Έτσι, προάγουμε τον πολιτισμό, την θεατρική παιδεία. Πιστεύω ότι μέσα από συνεργασία τα θέατρα ανταλλάσσουν τεχνογνωσία, σκέψεις, απόψεις για την λειτουργία τους, αλλά και για το πώς να εξαλειφθούν ορισμένα κακώς κείμενα που υπήρχαν», είπε ο κ. Ναβροζίδης, ενώ ευχαρίστησε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών για την συνεργασία, αλλά και τον δήμαρχο Κομοτηνής για την συμπαράστασή του στο έργο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που επιχορηγεί με 365 χιλ. ευρώ ετησίως.
Μιλώντας για τον ρόλο των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., μετέφερε ότι «περιμένουμε από το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου να μας καλέσουν για να προχωρήσουμε στην νέα προγραμματική σύμβαση».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής Δημήτρης Παπασταμάτης, με τη σειρά του, αναφέρθηκε στην στήριξη του έργου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής από την ΤΕΔΚ Ροδόπης, σε μια προσπάθεια «να φέρει το θέατρο στην περιφέρεια».
Ο κ. Παπασταμάτης τόνισε ότι αυτή η παράσταση -πέρα από τη δυναμική που αναπτύσσει με την ίδια την σωματική ενέργεια των ηθοποιών- χρειάζεται και κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες «δύσκολα μεν, αλλά τις πετυχαίνουμε». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην πετυχημένη επιλογή του χώρου της παράστασης στην Κομοτηνή (δίπλα στην ΕΡΑ) τόσο από άποψη εικαστικών και αισθητικής, ενώ ευχήθηκε να υπάρχει ίδιο θετικό αποτέλεσμα και στη Μαρώνεια και στο Σιδηροχώρι όπου θα γίνει προσπάθεια για ανεύρεση ανοιχτού χώρου, ώστε «να αναδείξουμε και για τους συμπολίτες μας την αισθητική και την ποιότητα που έχει αυτή η παράσταση».
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι παραστάσεις θα δοθούν στον Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης δίπλα στην Ε.Ρ.Α. Κομοτηνής την Τρίτη 5, την Κυριακή 24 και την Δευτέρα 25 Αυγούστου.

Μαρία Παπαδοπούλου

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων παραστάσεων έχει ως εξής:
Τετάρτη 6 Αυγούστου Μαρώνεια
Παρασκευή 8 Αυγούστου Ίασμος
Σάββατο 9 Αυγούστου Σάπες
Κυριακή 10 Αυγούστου Φανάρι
Δευτέρα 11 Αυγούστου Σιδηροχώρι
Παρασκευή 22 Αυγούστου Συκιές
Πέμπτη 28 Αυγούστου Βέροια
Σάββατο 30 Αυγούστου Θεσσαλονίκη
Κυριακή 31 Αυγούστου Θεσσαλονίκη
Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου Υμηττός
Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου Παπάγου

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.