Οπου φτωχος και η μοιρα του…

Περιορισμένο, λόγω της έλλειψης πόρων, το Πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Επιεικώς φτωχό είναι το πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το 2016, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.
 
Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Aναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Κωνσταντίνος Καλούδης, το πρόγραμμα δράσης ουσιαστικά αποτελεί το παλιό τεχνικό πρόγραμμα στο οποίο περιλαμβάνονται διάφορες άλλες δράσεις. Σε αυτό συγκεντρώνονται οι πηγές χρηματοδότησης, τα υπόλοιπα, και οτιδήποτε τεχνικό και οικονομικό στοιχείο υπήρχε από το προηγούμενο έτος. Οι τεχνικές υπηρεσίες και οι διευθύνσεις στέλνουν τις προτάσεις τους μετά από αίτημα της Περιφέρειας και με βάση αυτές συντάσσεται το ετήσιο πρόγραμμα δράσης που βασίζεται στον προϋπολογισμό που έχει ήδη ψηφιστεί από την Περιφέρεια.
 
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια το ετήσιο πρόγραμμα δεν έχει χρηματοδότηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), που ήταν και η βασική πηγή της χρηματοδότησης, ούτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Έτσι το πρόγραμμα στην ουσία κινείται από τα αδιάθετα υπόλοιπα της Περιφέρειας, «ελαφρύνοντας» με αυτό τον τρόπο το πρόγραμμα, αφού έφυγαν έργα, είτε γιατί ολοκληρώθηκαν είτε γιατί ήταν απλές προβλέψεις χωρίς οικονομικό αντίκρισμα. Εφέτος έφυγαν όσα έργα επί 2 χρόνια δεν κινήθηκαν καθόλου, προκειμένου να επανέλθουν, όταν είναι ώριμα, ώστε να μην φουσκώνει το πρόγραμμα, καθώς είναι πλέον αρκετά εξυγιασμένο, με τη διαγραφή έργων που δεν είχαν προχωρήσει και παράλληλα υπάρχουν έργα που ολοκληρώνονται ή έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν πληρωθεί, μαζί με έργα που εντάχθηκαν πέρυσι και φέτος.
 
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο οποίος αναπλήρωνε τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη, ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα, τόνισε πως κάνουν μια προσπάθεια μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καλύπτοντας ανάμεσα στα άλλα και κενά του υπουργείου, όπως τα εμβόλια για την Οζώδη Δερματίτιδα. 

Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση

Επιφυλακτική απέναντι στο πρόγραμμα εμφανίστηκε η αντιπολίτευση, με τον επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Κοινωνική Συμμαχία» κ. Φώτη Καραλίδη να σημειώνει πως και την περίοδο που η παράταξή του ήταν στη διοίκηση δεν υπήρχαν χρηματοδοτήσεις, όμως οι ίδιοι προσπαθούσαν μέσα από πιέσεις στην Κεντρική Κυβέρνηση να λαμβάνουν πόρους.
 
Σημειώνοντας πως σε κάποιες περιφερειακές ενότητες υπάρχουν έργα μέσα από τα ταμειακά διαθέσιμα που είχε αφήσει η παράταξή του, σε άλλες περιοχές πέρα από τα συνεχιζόμενα έργα, εγγράφονται έργα χωρίς προϋπολογισμούς, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για χρήματα που δίνονται σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, υπερψηφίζοντας παρόλα αυτά το πρόγραμμα θεωρώντας πως έχει κατά κύριο λόγο δικά τους έργα.
 
Από την πλευρά της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Σπύρος Τουρτούρης σημείωσε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, το οποίο όμως η περιφερειακή αρχή έχει υποβαθμίσει, αποστέλλοντας ένα πίνακα δυσνόητο για έργα δράσεων, χωρίς να υπάρχει εισήγηση για το τι είναι, να καταλάβουν γιατί εντάσσονται τα έργα, σε τι βαθμό υλοποίησης είναι, ποιος ο στόχος και το πλαίσιο, τι έχουν πετύχει όσα έργα έχουν υλοποιηθεί, και γιατί έφυγαν. Τόνισε δε πως για να γνωμοδοτήσουν θα πρέπει να υπάρχει μια διαφορετική τοποθέτηση, διαβάθμιση δράσεων και στοχοποίηση, ώστε και να είναι χρήσιμη η γνώμη του συμβουλίου.
 
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστος Τρέλλης σημείωσε πως είναι φυσιολογικό να είναι υποβαθμισμένη η συζήτηση, όταν έχουν εξαφανιστεί οι βασικές πηγές πραγματοποίησης των έργων. Για αυτό και είναι αδύνατο να γίνει συζήτηση για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν, σημείωσε, τονίζοντας πως όσο υπηρετούν αυτή τη λογική και προσπαθούν να διαχειριστούν πόρους φτώχειας και επαιτείας, δεν θα υπηρετήσουν τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.
 
Τέλος, η κ. Κατερίνα Γεροστεργίου, Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης της Οικολογίας Αλληλεγγύης, σημείωσε πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα δράσης που ακολουθεί την πεπατημένη και στο οποίο εντάσσονται έργα οι πόροι των οποίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα έργα, όπως δράσεις προβολής από προγράμματα δια βίου μάθησης. Τόνισε τέλος πως από το πρόγραμμα απουσιάζουν έργα που έχουν να κάνουν με τις κλιματικές αλλαγές και την εξοικονόμηση ενέργειας, που μπορούν να δώσουν προοπτική στην Περιφέρειά μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.