«Όπου ακούς τραγούδια να πηγαίνεις• Οι κακοί δεν τραγουδούν»

Γράφει η Όλγα Ιωαννίδου

«Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ‒ 2020: μουσικός απολογισμός 

Στις καλές και τις κακές στιγμές, στα γλέντια και τις χαρές, είναι η ζωή μας… μία ροή γεγονότων «ντυμένων» με τις πιο αγαπημένες μας μελωδίες.

Η μουσική είναι εκείνη που λέει με λόγια, ή και χωρίς, όσα εμείς δεν καταφέρνουμε να πούμε, κι άλλες φορές είναι η συντροφιά που επιλέγουμε, όταν χωρίς παρέα προχωράμε στη ζωή. Μέσα από ηχεία και ακουστικά, από συχνότητες ραδιοφώνων και ζωντανές συναυλίες, από cd και βινύλια, η μουσική είναι πάντα διαθέσιμη να μας ανοίξει έναν κόσμο γεμάτο ήχους και χρώματα!

Το 2020 ήταν σαφώς μία περίεργη χρονιά για όλους. Οι περιορισμοί και ο εγκλεισμός έφεραν μία νέα καθημερινότητα στη ζωή μας, με την ψυχαγωγία μας να περιορίζεται στα τετραγωνικά των σπιτιών μας, τις οθόνες των τηλεοράσεων και των ηλεκτρονικών μας υπολογιστών. Η μουσική ήταν ένας τρόπος διαφυγής και διασκέδασης καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και την ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας που ήταν για ακόμη μια φορά εκεί όταν την χρειαστήκαμε.

Μουσικά το 2020 ήταν μία ιδιαίτερα πλούσια χρονιά, με πληθώρα νέων κομματιών και δίσκων. Οι άνθρωποι της τέχνης κατάφεραν, παρά τις δυσκολίες, να μας χαρίσουν καινούργιες ιστορίες «ντυμένες» με όμορφες μελωδίες.

Από το στούντιο ή και από το σπίτι, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς οι νέες κυκλοφορίες αγαπημένων μουσικών διαδέχονταν η μία την άλλη, κρατώντας μας συντροφιά και κάνοντας ακόμη πιο δυνατή την επιθυμία, αλλά και την υπόσχεση για «Καλή αντάμωση» στις ζωντανές εμφανίσεις.

Και αφού το 2020 μας αφήνει σε λίγες ώρες από τώρα, ας κάνουμε μία μουσική αναδρομή για να θυμηθούμε τι μας χάρισε αυτή η χρονιά.

«Με πείσμα κόντρα στον καιρό και μ’ έρωτα για τη ζωή κινήσαμε γεμάτοι όνειρα για τον χειμώνα»

Τον πρώτο κιόλας μήνα του 2020 η Γιώτα Νέγκα έρχεται να μας πει ότι «Αυτό που θέλεις στη ζωή το καταφέρνεις». Μία συλλογή δέκα κομματιών σε στίχους του καταξιωμένου στιχουργού Νίκου Μωραΐτη και μουσική του ταλαντούχου Νίκου Μερτζάνου, που ερμηνεύει με τον δικό της μοναδικό τρόπο η αγαπημένη Γιώτα Νέγκα.

Τον ίδιο μήνα το ταξίδι του ξεκινάει και ο «Φελλός» με ιστορίες και ποιήματα του Πόλυ Κυριάκου, που σφραγίζονται από την ερμηνεία της εξαιρετικής μουσικού και ερμηνεύτριας, Ελεάννας Ζεγκίνογλου, η οποία υπογράφει και τη μουσική του δίσκου.

Μία ακόμη όμορφη δισκογραφική δουλειά ήρθε στις αρχές της χρονιάς και από τον Δημήτρη Κανέλλο. Ανέκδοτα ποιήματα του Άλκη Αλκαίου σε μουσικές του Θάνου Μικρούτσικου, του Θύμιου Παπαδόπουλου, του Μίλτου Πασχαλίδη και του Μανόλη Ανδρουλιδάκη, καθώς και επανεκτελέσεις αγαπημένων κομματιών που συνθέτουν στο σύνολό τους «Όσα ονειρευτήκαμε» ερμηνευμένα από τον Δημήτρη Κανέλλο.

Μαζί με τον Φλεβάρη του 2020 ήρθε και η συνεργασία της σπουδαίας στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου με τον Ιταλό μουσικοσυνθέτη Nicola Piovani. Το αποτέλεσμα ήταν η πολυαναμενόμενη κυκλοφορία του δίσκου «Όμορφη ζωή», στην ερμηνεία του οποίου συναντάμε έναν ταλαντούχο καλλιτέχνη της νέας γενιάς, που ακούει στο όνομα Θοδωρής Βουτσικάκης και μας ταξιδεύει μελωδικά μέσα από εννιά εξαιρετικά κομμάτια σε ελληνικούς και ιταλόφωνους στίχους.

Την επιστροφή του στην δισκογραφία κάνει και ο κλασικός κιθαρίστας, Παναγιώτης Μάργαρης, με το «Πρελούδιο στον έρωτα». Ένας δίσκος με προσωπικές συνθέσεις του ίδιου, αλλά και με διασκευές του σε τραγούδια του διεθνούς ρεπερτορίου συνοδεία κλασικής κιθάρας, που οδηγούν τον ακροατή σε μία μαγική περιπλάνηση σε μελωδίες και ηχοχρώματα.

Τον ίδιο μήνα, η γυναικεία ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής “Smyrna” κλείνει 10 χρόνια από τη δημιουργία της και κυκλοφορεί το επετειακό album «10 χρόνια Smyrna», με αγαπημένα κομμάτια που μας έρχονται από τη Μικρά Ασία.

«Την άνοιξη αν δεν την βρεις τη φτιάχνεις»: Οι μουσικοί καρποί μιας άνοιξης που δεν χαρήκαμε

Η αρχή της άνοιξης έφερε και τη νέα δισκογραφική δουλειά του Μανώλη Λιδάκη. Τον περασμένο Μάρτιο κυκλοφόρησε ο δίσκος «Να σε πηγαίνω όπου με πας», με τον ίδιο να ερμηνεύει έναν κύκλο δέκα λαϊκών τραγουδιών σε στίχους του Κώστα Φασούλα και μουσική του Χρυσόστομου Καραντωνίου.

Ιδιαίτερα σημαντικός σταθμός στη δισκογραφική χρονιά που μας πέρασε ήταν και η επανακυκλοφορία του εμβληματικού δίσκου «Εμπάργκο». Ο δίσκος που εγκαινίασε το 1982 τη συνεργασία του Θάνου Μικρούτσικου με τον Άλκη Αλκαίο και τα τελευταία χρόνια ήταν εξαντλημένος από τα ράφια των δισκοπωλείων, κυκλοφόρησε ξανά τον Μάρτιο που μας πέρασε σε μία πολυτελή έκδοση που περιλαμβάνει τους στίχους όλων των τραγουδιών, καθώς και ένα προσωπικό σημείωμα του αγαπημένου συνθέτη που μας άφησε λίγο πριν την εκπνοή του 2019.

Στα τέλη του ίδιου μήνα κυκλοφόρησε και ο νέος δίσκος του
Μίλτου Πασχαλίδη «Στη χώρα των αθώων» που, όπως ο ίδιος έχει σημειώσει, περιλαμβάνει «τραγούδια από φίλους ‒ με φίλους ‒ για φίλους». Πρόκειται για το αποτέλεσμα μίας συνεργασίας σπουδαίων καλλιτεχνών που συνέθεσε ένα album δέκα κομματιών σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, του Οδυσσέα Ιωάννου και του Άλκη Αλκαίου και σε μουσικές που υπογράφουν ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, αλλά και ο ίδιος ο Μίλτος Πασχαλίδης. Σε επίπεδο ερμηνείας τον δίσκο πλαισιώνουν μαζί με τον Μίλτο Πασχαλίδη, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Τον περασμένο Απρίλιο, λίγο πριν την ανακοίνωση της «αποχώρησής» της από το τραγούδι, η Χάρις Αλεξίου κυκλοφόρησε «Τα τραγούδια της ξενιτιάς». Ένας δίσκος με επιλεγμένα τραγούδια αναφορικά με την ξενιτιά που ηχογραφήθηκαν περίπου τρεις δεκαετίες πριν, παρέμειναν στο συρτάρι για 33 ολόκληρα χρόνια και τελικά βρήκαν τη θέση τους ανάμεσα σε άλλες κυκλοφορίες, μόλις την προηγούμενη άνοιξη!

«Με κλίμακες ματζόρε καλύπταμε τα κενά των αποστάσεων σε ένα καλοκαίρι που τόσο πολύ ποθήσαμε»

Κι ενώ το καλοκαίρι είχε μπει, κάπου στα μέσα του Ιούνη, τα «Παιδιά της Παλαιότητας» κυκλοφόρησαν την τρίτη τους δισκογραφική δουλειά. Ένας δίσκος με αφορμή το βιβλίο του Ευγένιου Αρανίτση «Σε ποιον ανήκει η Κέρκυρα;», που συνταιριάζει διαφορετικά είδη μουσικής, συνθέτοντας ένα «Ενθύμιον Νεανικών Συντροφιών».

Λίγο αργότερα ο σπουδαίος συνθέτης Γιώργος Καζαντζής μας συστήνει τον καινούργιο του δίσκο «Κατάρτι κι ατμός». Τους στίχους της μουσικής αυτής συλλογής υπογράφουν πολλοί και εξαιρετικοί στιχουργοί, ενώ την ερμηνεία, σαν άλλος καπετάνιος, αναλαμβάνει ο Βασίλης Λέκκας.

Και όσο οι συνθήκες συνέχιζαν να είναι αποτρεπτικές για ζωντανές εμφανίσεις, ο Μανώλης Φάμελλος κυκλοφόρησε, στα μέσα του καλοκαιριού μία «Μικρή Ανθολογία Δωματίου». Ένας δίσκος που περιλαμβάνει μία σειρά διασκευών από αγαπημένα τραγούδια του ίδιου, καθώς και άλλων αγαπημένων καλλιτεχνών, που επιμελήθηκε και ερμήνευσε με δύο κιθάρες και μία φυσαρμόνικα, όπως ακριβώς συνηθίζει τα τελευταία χρόνια και στα δικά του live.

Το καλοκαίρι επίσης κυκλοφόρησε και ο πολυσυλλεκτικός δίσκος του λαϊκού συνθέτη Δημήτρη Λίβανου. Στον δίσκο «…από Ρε» θα συναντήσει κανείς ερμηνευτές νέους, αλλά και παλαιότερους, καθώς και εξαιρετικές συνεργασίες καλλιτεχνών πίσω από λαϊκές μελωδίες με ιδιαίτερο στίχο.

«Βαδίσαμε στην εποχή του θερισμού σαν τρελαμένος θίασος με τις φωνές να σταματούν στων διακαμένων μας χειλιών την άκρη»

Μέσα στον Σεπτέμβρη του 2020, οι Opera Chaotique μας χαρίζουν τον πρώτο δίσκο τους στην ελληνική γλώσσα, «Στων Διακαμένων σας Χειλιών την Άκρη», που αποτελείται από μελοποιήσεις ποιημάτων σπουδαίων ποιητών, αλλά και διασκευές γνώριμων και αγαπημένων τραγουδιών του ελληνικού ρεπερτορίου. Το επιτυχημένο δίδυμο που δεν περιορίζεται σε όρια και νόρμες, παρουσιάζει με τη δική του αισθητική ένα ιδιαίτερο έργο, στο οποίο συμμετέχουν γνώριμες φωνές του μουσικού χώρου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο δίσκος αφιερώθηκε στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Την πρώτη μέρα του Οκτώβρη, ακούσαμε την καινούργια ολοκληρωμένη δουλειά από ένα αγαπητό τρίπτυχο που τα τελευταία χρόνια μας έχει δώσει μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια της εποχής μας. Ο Θέμης Καραμουρατίδης στη μουσική, ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος στους στίχους και η Νατάσσα Μποφίλιου στην ερμηνεία έρχονται τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία της «Βαβέλ» να μας χαρίσουν τους καρπούς της «νέας τους σοδειάς» που συγκεντρώνονται στον δίσκο «Η εποχή του θερισμού». Κάθε κομμάτι του δίσκου συνοδεύεται και από ένα διαφορετικό video clip, συνθέτοντας έτσι ένα ολοκληρωμένο οπτικοακουστικουστικό έργο.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου ήρθε και η νέα δισκογραφική δουλειά του Δημήτρη Ζερβουδάκη. Ο θεσσαλονικιός τραγουδοποιός παρουσιάζει 16 τραγούδια με μουσικές επιρροές από διαφορετικές περιοχές, που οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα με ιδιαίτερη ποικιλία ηχοχρωμάτων. Το μουσικό άλμπουμ «Του τρελού η ανάσα» ολοκληρώθηκε μέσα από τη συνεργασία πολλών συνθετών και ερμηνευτών και θα μπορούσε κανείς να πει πως ακουστικά μοιάζει με πολύχρωμο ψηφιδωτό.

Στο τέλος του φθινοπώρου επανέρχεται δισκογραφικά και ο Σταύρος Σιόλας με τις «Φωνές Θιάσου», μέσα από τις οποίες ακούμε οχτώ διαφορετικά ντουέτα εξαιρετικών ερμηνευτών, καθώς και μία σόλο ερμηνεία από τον ίδιο. Όπως αναφέρεται, οι ερμηνευτές επιλέχθηκαν από τα ίδια τα τραγούδια σε εννιά ξεχωριστές και ατμοσφαιρικές ενορχηστρώσεις.

«Χορεύοντας πάνω στο φτερό του καρχαρία βγήκε τούτη η χρονιά, με την ελπίδα να μπούμε με τον καινούργιο χρόνο σε μία γη διαφορετική από αυτή που αφήσαμε»

Τις τελευταίες μέρες της χρονιάς έβγαλε τον ολοκαίνουργιο δίσκο του ένα από τα πιο γνωστά συγκροτήματα της ελληνικής ροκ σκηνής. Ο λόγος για τα Υπόγεια Ρεύματα και τον δίσκο «Η Γη που αφήνω», που μουσικά αποτελεί μία συλλογή ήχων από την μέχρι τώρα πορεία της μπάντας, με τραγούδια που δοκιμάστηκαν πριν την δημοσίευσή τους σε live εμφανίσεις επι σκηνής. Μεταξύ των τραγουδιών συναντάμε μελοποιημένη ποίηση του Κωστή Παλαμά, αλλά και του θεσσαλονικιού ποιητή Ανέστη Ευαγγέλου σε μουσική του Κυριάκου Σφέτσα.

Δισκογραφικά η χρονιά αυτή κλείνει με την κυκλοφορία του δίσκου «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία» του αγαπημένου συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου. Στο διπλό cd περιλαμβάνεται η ηχογράφηση της συναυλίας που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου ερμηνεύτηκαν από σπουδαίους καλλιτέχνες, τα εμβληματικά έργα «Σταυρός του Νότου» και «Γραμμές των οριζόντων», έργα που βασίζονται σε μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Καββαδία. Τρεις πιανίστες συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του συνθέτη, τα πνευστά του Θύμιου Παπαδόπουλου και τρεις σπουδαίοι ερμηνευτές και συνοδοιπόροι του Θάνου Μικρούτσικου συνέθεσαν αυτό το διπλό cd που ήρθε στο κλείσιμο της φετινής χρονιάς λίγο πριν μετρήσουμε έναν χρόνο από το φευγιό του εμβληματικού καλλιτέχνη.

Αυτοί λοιπόν ήταν κάποιοι σταθμοί στη δισκογραφία της χρονιάς που μας πέρασε.

Έχοντας ήδη συλλέξει όμορφες μελωδίες από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω, με ανυπομονησία είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τόσες και άλλες τόσες που περιμένουν τη νέα χρονιά για να κάνουν την εμφάνισή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.