«Οποιος ξεχναει την ιστορια του δεν εχει μελλον»

Σιωπηρή διαμαρτυρία και συγκέντρωση μπροστά στο Σπαθί, με ένα αναμμένο κερί, πραγματοποίησε προχθές ο Σύλλογος «Ένωση Ελεύθερων Πολιτών», για να τιμήσει την ημέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. «Σήμερα οι Έλληνες δεν ξεχνάμε! Θυμόμαστε και τιμούμε», είναι το μήνυμα που έστειλε μέσα απʼ αυτή την εκδήλωση η Ένωση Ελεύθερων Πολιτών.

Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί καθιερώθηκε -με καθυστέρηση 70 ετών- ως Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τις 24 Φεβρουαρίου του 1994, μετά από ομόφωνη απόφαση όλων των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα, για 15 ολόκληρα χρόνια, καμία ελληνική Κυβέρνηση και κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχουν προχωρήσει σε άλλες, πιο ουσιαστικές, ενέργειες για την προώθηση του ζητήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων από άλλες χώρες, ούτε και έχουν πάρει ποτέ ουσιαστική και ξεκάθαρη θέση για το θέμα.

Μόνο η Κύπρος, το κοινοβούλιο της Νότιας Αυστραλίας και κάποιοι φορείς των ΗΠΑ (Πολιτείες, Κυβερνήτες και Γερουσιαστές) έχουν αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Και αυτά έγιναν μετά από παρεμβάσεις Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς καμία απολύτως συνδρομή του Ελληνικού Κράτους.

Χρόνο με τον χρόνο η 19η Μαΐου, η Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μεθοδευμένα και συστηματικά ξεχνιέται και περνάει στο περιθώριο και οι εκδηλώσεις που γίνονται την ημέρα αυτή από πάσης φύσεως εγχώρια σωματεία και συλλόγους, ατονούν ολοένα και περισσότερο και προβάλλονται ολοένα και λιγότερο.

Για την πρωτοβουλία του Συλλόγου «Ένωση Ελεύθερων Πολιτών» να τιμήσει αυτή την ημέρα μίλησε ο πρόεδρός του Δημήτριος Δημητριάδης.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχνάει. Η Κομοτηνή αλλά και η Ελλάδα, γενικότερα, είναι πατρίδα της προσφυγιάς και θα πρέπει να δίνει περισσότερη έμφαση σε αυτό το γεγονός. Εμείς, ως σωματείο, πιστεύουμε ότι είναι μια αρχή, του χρόνου θα υπάρξει μια πιο δυνατή και πιο οργανωμένη εκδήλωση. Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνουμε κάτι τέτοιο και νομίζουμε ότι έχει μια καλή ανταπόκριση».


Η 19η Μαΐου είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τον ελληνισμό. «Το 1994 η Βουλή των Ελλήνων πήρε μια απόφαση να καθιερωθεί η ημέρα αυτή, η 19η Μαΐου, ως η Ημέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ωστόσο, από κει και πέρα δεν έγιναν περισσότερα πράγματα για να αναγνωριστεί αυτή η ημέρα και από πολλές άλλες χώρες».

Με την εκδήλωσή του αυτή ο Σύλλογος «Ένωση Ελεύθερων Πολιτών» θέλησε να τιμήσει τους ανθρώπους που έζησαν τη φρικτή γενοκτονία. «Τους θυμόμαστε και θέλουμε να αφιερώσουμε κάποια λεπτά απʼ τη ζωή μας σʼ αυτούς τους ανθρώπους, μιλώντας για αυτούς και μαθαίνοντας και στους νεότερους την τόσο σημαντική ιστορία που έγραψαν αυτοί οι άνθρωποι», είπε ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος πιστεύει ότι σιγά-σιγά ο κόσμος πρέπει να γίνει πιο ενεργός, δίνοντας παρόν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, γιατί «όποιος ξεχνάει την ιστορία του δεν έχει και μέλλον. Εμείς δεν είμαστε εδώ ούτε για να βρίσουμε, ούτε για να φερθούμε ρατσιστικά. Θέλουμε να ζούμε σε αυτόν τον τόπο ειρηνικά. Η ειρήνη είναι το παν για όλους μας, ανεξαρτήτως φυλής και εθνότητας. Όπως μάθαμε, κάποιοι Ποντιακοί Σύλλογοι πήγαν στη Θεσσαλονίκη για να δώσουν και εκεί το παρόν στην αντίστοιχη εκδήλωση, που οργανώθηκε».

Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου εξέφρασε την ικανοποίησή του από την προσέλευση του κόσμου. «Βλέπουμε ότι πολύς ντόπιος πληθυσμός μας έχει αγκαλιάσει, ανεξάρτητα από την καταγωγή του. Είμαστε όλοι μαζί».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.