Ομιλια με θεμα τη διαχειριση του πενθους στο σχολικο περιβαλλον διοργανωσε το ΚΕΣΥ Ροδοπης

Η κατάρτιση και η ενημέρωση είναι απαραίτητη για τη διαχείριση του πένθους εντός σχολικού περιβάλλοντος

Ομιλία με θέμα τη διαχείριση του πένθους στο σχολικό περιβάλλον πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Απριλίου στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Κομοτηνής. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κέντρο Συμβουλευτικής Ροδόπης με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων πάνω σε ένα σημαντικό θέμα, όπως αυτό της διαχείρισης μίας ξαφνικής απώλειας στο οικογενειακό περιβάλλον ενός παιδιού. Ομιλητής ήταν ο Κοινωνικός Λειτουργός κ. Λάμπρος Αραπάκος, ο οποίος ανέλυσε όλα τα στάδια που απαιτούνται από τους εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς ως προς τη διαχείριση μίας τέτοιας κατάστασης εντός των σχολικών αιθουσών.
 
Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης αλλά και γονείς και φοιτητές που ήθελαν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στο θέμα. 

Ερασμία Πλαστρά «Στόχος του ΚΕΣΥ η παρέμβαση και διευθέτηση μόλις προκύψει κάποιο πρόβλημα» 

Στον συμβουλευτικό ρόλο του Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Ροδόπης που είναι αναγκαίος καθημερινά στάθηκε η Προϊσταμένη του ΚΕΣΥ κ. Ερασμία Πλαστρά, η οποία, αφού επισήμανε τη σημαντικότητα της ομιλίας, τόνισε πως στόχος τους είναι η αξιολόγηση μαθητών και η γνωμάτευση μαθησιακών δυσκολιών αλλά και η συμβουλευτική σε σχολεία, σε μαθητές και  γονείς για την καλύτερη ενημέρωση.
 
«Τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στην υπηρεσία μέσω των  απαραίτητων διαδικασιών και μόλις εντοπιστεί κάποιο θέμα, το ΚΕΣΥ θα επέμβει για να διευθετήσει το εκάστοτε θέμα που παρουσιάζεται» ανέφερε αρχικά η κ. Πλαστρά, τονίζοντας τον συμβουλευτικό χαρακτήρα του ΚΕΣΥ. Σχετικά με την εκδήλωση επισήμανε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα, καθώς η διαχείριση πένθους στο σχολικό περιβάλλον απαιτεί μεγάλη προσοχή και σωστή γνώση για την άρτια διαχείρισης της κατάστασης. «Αν συμβεί κάτι αντίστοιχο σε έναν μαθητή, οφείλουμε να είμαστε όλοι ενημερωμένοι για το τι μπορεί να κάνει ένας εκπαιδευτικός μέσα στην τάξη και να βοηθήσει τον μαθητή» επισήμανε η Προϊσταμένη του ΚΕΣΥ.
 
Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Ροδόπης, σύμφωνα με την κ. Πλαστρά διαθέτει αυτήν τη στιγμή Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους, Εκπαιδευτικούς Α΄ Βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης,  Νηπιαγωγό, και Λογοθεραπεύτρια. Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε η κ. Πλαστρά, στη Ροδόπη και στην Ξάνθη από τις 3 θέσεις κοινωνικών λειτουργών και των ψυχολόγων,  η μία είναι για άτομο που προέρχεται από  τη Μειονότητα. 

Λάμπρος Αραπάκος «Η σωστή γνώση διαχείρισης του πένθους είναι απαραίτητο εφόδιο για τους εμπλεκόμενους στις σχολικές αίθουσες» 

Έχοντας εκπαιδευτεί στα ζητήματα διαχείρισης πένθους, παιδιών, οικογενειών  ο Κοινωνικός Λειτουργός κ. Λάμπρος Αραπάκος γνωρίζει καλά τη σημασία που έχει η σωστή γνώση διαχείρισης του πένθους για να μπορεί να αξιοποιηθεί  στη συνέχεια στα παιδιά που έχουν χάσει κάποιο μέλος της οικογένειας τους. «Με δεδομένο πως είναι πιθανό στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που κάνουμε να υποστηρίξουμε και μαθητές που έχουν βιώσει την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, καλούμαστε σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς να υποστηρίξουμε τον μαθητή που πενθεί και να ευαισθητοποιήσουμε τους γύρω του για τα ζητήματα απώλειας» ανέφερε αρχικά ο κ. Αραπάκος συμπληρώνοντας πως ο ρόλος του εκπαιδευτικοί, του κοινωνικού λειτουργού και του ψυχολόγου έγκειται να προσεγγίσουν πρώτοι το παιδί, χωρίς να περιμένουν να έρθει σε αυτούς. «Μόλις ένα παιδί έχει βιώσει το πένθος οφείλουμε να πάμε να το προσεγγίσουμε, για να μην νιώθει μοναξιά» τόνισε ο κ. Αραπάκος. 

«Οι Εκπαιδευτικοί οφείλουν να αγκαλιάσουν το παιδί και να μην αγνοήσουν το θρήνο» 

Επιπλέον, ανέφερε τα βήματα που ακολουθούνται ως προς τη διαχείριση του πένθους λέγοντας πως  «οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στο σχολείο οφείλουν να αγκαλιάσουν το παιδί, να το ακούσουν, να του δώσουν χώρο έτσι ώστε να εκφράσει τα συναισθήματα του και να μην αγνοήσουν το γεγονός και το θρήνο. Πρέπει να γνωρίζουν κάποια πράγματα σε θεωρητικό επίπεδο, έτσι ώστε να είναι υποστηρικτικοί σε αυτή την δύσκολη στιγμή». Πάνω σε αυτό το θέμα, ο κ. Αραπάκος συμπλήρωσε λέγοντας πως ένα παιδί 7-8 χρονών, που χάνει κάποιο μέλος της οικογένειας του, νιώθει ότι βρίσκεται στο κενό. «Για τον λόγο αυτό απαιτείται στήριξη. Σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται, πρέπει οι άνθρωποι που υποστηρίζουν τον μαθητή να είναι δίπλα του, υποστηρικτικοί, ενδυναμωμένοι και ενημερωμένοι για να είναι κοντά του». 

«Το πένθος δεν είναι αρρώστια και απαιτεί σωστή διαχείριση» 

Με δεδομένο πως οι απώλειες δεν μετρούν ηλικίες και είναι ένα συχνό φαινόμενο στις σχολικές αίθουσες ο κ. Αραπάκος επισήμανε χαρακτηριστικά πως «το πένθος είναι φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίζουμε ως αρρώστια». Για την αντιμετώπιση του σύμμαχος σίγουρα είναι και ο χρόνος, ωστόσο και σε αυτό ο Κοινωνικός Λειτουργός τόνισε πως  η απώλεια δεν μπορεί να ξεπεραστεί απλά όλοι προσαρμόζονται στις αλλαγές και στις συνθήκες που παρουσιάζονται. Για τον λόγο αυτό άλλωστε απαιτείται σύμφωνα με τον κ. Αραπάκο σωστή επεξεργασία των συναισθημάτων. 

«Η απώλεια ενός δικού μας ανθρώπου αλλάζει όλη την κοσμοθεωρία μας» 

Βγάζοντας το πρόβλημα και εκτός των σχολικών αιθουσών, ο κ. Αραπάκος επισήμανε πως «όταν χάνουμε έναν δικό μας άνθρωπο αλλάζει όλη η κοσμοθεωρία που έχουμε, οι πεποιθήσεις, οι αξίες και γενικά καλούμαστε να βγάλουμε ένα νέο νόημα μέσα από μία καινούργια οπτική». Αυτό μάλιστα αναγκάζει και ωθεί τους ανθρώπους να δουν τη ζωή με μεγαλύτερη ωριμότητα.  «Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι πως όταν χάνουμε έναν δικό μας άνθρωπο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη δική μας θνητότητα, οπότε αυτό είναι οριστικό και αμετάκλητο. Ίσως από εκείνο το σημείο αντικρίζουμε τη ζωή με μεγαλύτερο νόημα και ωριμότητα με αποτέλεσμα να μην μπλεκόμαστε σε ανούσια πράγματα, σε τσακωμούς, σε θυμούς, γιατί, όταν χάνει κάποιος ένα δικό του άνθρωπο, καταλαβαίνει πως η ζωή είναι σύντομη αλλά ωραία και οφείλουμε να τη ζούμε με πράγματα που μας δίνουν πραγματικό νόημα» ήταν τα λόγια του κ. Αραπάκου ολοκληρώνοντας την ενδιαφέρουσα ομιλία του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.