Ομιλια Γιωργου Πεταλωτη για τη συσταση Εξεταστικης Επιτροπης για τις υποκλοπες
Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή επί της προτάσεως που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών ήταν ο βουλευτής Ροδόπης κ. Γεώργιος Πεταλωτής. Στην ομιλία του ο κ. Πεταλωτής ανέφερε τα εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρίσκομαι στη θέση του ομιλητή εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, του τρίτου ομιλητή, για να υποστηρίξω την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και, για να είμαι ειλικρινής, την υποστηρίζω με βαριά διάθεση από το ιερό Βήμα της Βουλής. Ο λόγος είναι γιατί, έχω το καθήκον να καταδείξω, πόσο μεγάλο έλλειμμα σεβασμού προς τους θεσμούς επιδεικνύει αβασάνιστα αυτή η κυβέρνηση και, πόσο ανεπαρκώς αντιδρά, σε ζητήματα που θα έπρεπε να διευκολύνει και να υποστηρίζει.
Σ’ αυτό το σημείο, θα ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις γι’ αυτά που άκουσα από τον προηγούμενο υπουργό Δικαιοσύνης και από τον νυν.
Θα ήθελα να μας απαντήσει ο προηγούμενος υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος χειρίστηκε και ένα μεγάλο μέρος της υπόθεσης, σε ποια άρθρα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπεται, να συναντάται ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, για να καθορίζουν από ποιον θα γίνει η προκαταρκτική εξέταση.
Θα ήθελα πραγματικά να μας απαντηθεί, πώς ανέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση, τον κ. Κορωνιά, να συζητά μυστικά και να αναφέρεται στο Μέγαρο Μαξίμου, αντί να τον στείλει απευθείας στον Εισαγγελέα. Μιλάω για τον κ. Κορωνιά, ο οποίος κατέστρεψε και το αποδεικτικό υλικό.
Για τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης, επειδή κάθε φορά αμφισβητεί τον σεβασμό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ, στους θεσμούς και στη Δικαιοσύνη, θα ήθελα να πω να ανατρέξει στις εφημερίδες, πριν από ένα – δύο μήνες, για να μας θυμίσει τη διαμάχη που έχει με τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, γιατί ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης μιλούσε για κράτος δικαστών. Όχι ένας τυχαίος Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Πριν από ένα χρόνο, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο κ. Λαμπρινόπουλος, δήλωνε ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις έρευνες ήταν ικανά να οδηγήσουν στον εντοπισμό και στη σύλληψη των υποκλοπέων. Στην επιστολή του προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ανέφερε ότι φρονεί, ότι ήδη, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ελέγχων ήταν ικανά, για να οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης, πριν από ένα χρόνο. Και όμως, μέχρι σήμερα, οι υποκλοπείς, όχι μόνο δεν έχουν αποκαλυφθεί και συλληφθεί, αλλά το μεγαλύτερο σκάνδαλο και έγκλημα της Μεταπολίτευσης, συστηματικά, σιωπηρά, συνωμοτικά και με τις ευλογίες της κυβέρνησης, τέθηκε στο αρχείο.
Το χρονικό του σκανδάλου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2004, για να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου του 2005, με το θάνατο του άτυχου Κωνσταντίνου Τσαλικίδη. Το χρονικό της συγκάλυψης ξεκίνησε την επομένη του θανάτου του, όταν ο τότε πρόεδρος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, ο κ. Κορωνιάς, ενημέρωσε το πρωθυπουργικό γραφείο για το σκάνδαλο των υποκλοπών και ξεκίνησε η ενδεκάμηνη μυστική προκαταρκτική εξέταση, η οποία είναι μεγάλη, κύριε Παπαληγούρα. Δεν ήρθε, όμως, στη δημοσιότητα παρά μόνον το Φεβρουάριο του 2006 και, αυτό, όταν το ανακάλυψε ο Τύπος, μέσα από δημοσιεύματα του Τύπου.
Δεν θα ξεχάσουμε τα πολύπλοκα σχεδιαγράμματα, τον μπόλικο στόμφο, τις άσφαιρες μεγαλοστομίες, τη διασπορά υπονοούμενων, αρχικά προνομιακών για την κυβέρνηση, που δημιούργησαν, μέσω της ιστορικής εκείνης συνέντευξης των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας προ διετίας, την εντύπωση ότι, κάτι μεγάλο πάει να απασχολήσει τη χώρα, κάτι που, σε συνθήκες μιας διαφανούς διαχείρισης, ίσως να λύτρωνε την συλλογική προσπάθεια, να ανασάνουμε κάπως από την γκρίζα καθημερινότητα και να αποδείξουμε ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας μπορεί επιτέλους να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Το ελληνικό Watergate, όπως ευφυώς αποκλήθηκε, και ο πολιτικός σεισμός που προκάλεσε, δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής δράσης και ανάπτυξης αποτελεσματικής δικαστικής έρευνας στους πολίτες. Αυτά τότε.
Στις 22 Νοέμβρη του 2007, καταψηφίστηκε από την κυβέρνηση η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για να αποκαλυφθούν οι πολιτικές ευθύνες και όχι οι ποινικές, με κυριότερο επιχείρημα ότι το θέμα των υποκλοπών είχε αναλάβει η Δικαιοσύνη και οι ανεξάρτητες αρχές. Ο κ. Παυλόπουλος δήλωνε – δηλώθηκε και προηγουμένως εδώ πέρα- ότι όποτε τελειώσει η Δικαιοσύνη, εάν υπάρχει περιθώριο, θα είμαστε εδώ για να συστήσουμε όλοι μαζί Εξεταστική Επιτροπή.
Τελείωσε το έργο της Δικαιοσύνης και, δυστυχώς, δεν απέφερε τίποτα. Τα περιθώρια υπάρχουν και σήμερα για την ανακάλυψη της αλήθειας. Πού είναι, όμως, η στάση της κυβέρνησης; Γιατί, πώς αλλιώς μπορούν να απαντηθούν, αναπάντητα ακόμη ερωτήματα; Ποιος είχε συμφέρον να υποκλέψει τις τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού της χώρας και των υπουργών; Ποιος είναι ο ρόλος τη ΕΥΠ στην υπόθεση των υποκλοπών; Γιατί η κυβέρνηση δεν επέτρεψε, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την ΑΔΑΕ, που τόσο σέβεται, να λάβουν γνώση του πορίσματος των ερευνών της ΕΥΠ; Ποια είναι η ανάμειξη των ξένων μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση; Και το πιο σημαντικό, για ποιο λόγο συντελέστηκαν οι υποκλοπές;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σκάνδαλο των υποκλοπών και η συγκάλυψή του πλέον, γιατί αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο, είναι μείζον πολιτικό γεγονός και αφορά στην εθνική ασφάλεια της χώρας μας, στην εθνική κυριαρχία, στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών αυτής της χώρας, που τα ξεχνάμε τώρα τελευταία και, ως μείζον πολιτικό γεγονός, πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Η συγκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών από την κυβέρνηση υπονομεύει τους θεσμούς, τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Επιτείνει ακόμη περισσότερο την ανασφάλεια των πολιτών της χώρας, αφού δεν υπάρχει τίποτα πλέον ιδιωτικό. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο και αυτή είναι η μεγαλύτερη βλάβη, όσο κι αν δεν φαίνεται στην καθημερινότητα. Ωστόσο, είναι υπαρκτή.
Η απαξίωση της Βουλής, με το πρόσχημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η κατηγορηματική σας άρνηση για την σύσταση αυτής της Επιτροπής, η συστηματική υπονόμευση του κύρους της ΑΔΑΕ και, τέλος, η ίδια η προκλητική διαχείριση της υπόθεσης, με την αρχειοθέτηση από τη Δικαιοσύνη, καταδεικνύουν και τεκμαίρουν την εκ των προτέρων χαραγμένη πορεία της υπόθεσης εκ μέρους της κυβέρνησής σας.
Η Δικαιοσύνη απέτυχε παταγωδώς, δυστυχώς, να δώσει απαντήσεις στην υπόθεση και την αρχειοθέτησε. Έτσι, και επίσημα, η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι, ναι μεν, υπάρχουν ποινικές ευθύνες, πλην όμως, δεν υπάρχουν κατηγορούμενοι, παρά μόνον οι υποκλοπείς-φαντάσματα. Με την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής αυτής, λοιπόν, ας διερευνήσουμε τουλάχιστον τις πολιτικές ευθύνες.
Οι παραλήψεις πολλές. Είναι άξιο απορίας, βέβαια, πώς, ενώ έχει κριθεί ότι η εταιρεία παρανόμησε, η Vodafone, τα φυσικά πρόσωπα που τη διηύθυναν και εμπλέκονται στην υπόθεση, απόσχουν από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη.
Και εξακολουθείτε, κύριοι της κυβέρνησης, ακόμη και σήμερα, να εμμένετε στην άρνησή σας και να ισχυρίζεστε ότι προτείνουμε να συσταθεί αυτή η Επιτροπή, γιατί αποβλέπουμε στον θόρυβο, την σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
Είναι φανερό ότι, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, φοβούνται την αποκάλυψη της αλήθειας, γιατί φοβούνται τις πολιτικές ευθύνες, που εύλογα προκύπτουν. Η αλήθεια, όμως, πρέπει να αποκαλυφθεί και οι πολίτες να μάθουν τι συμβαίνει.
Κύριοι συνάδελφοι, το όχι της κυβέρνησης για δεύτερη φορά, στην σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών, ισοδυναμεί με «όχι» στη διερεύνηση της αλήθειας, ισοδυναμεί με «ναι» στο κουκούλωμα, «ναι» στην συγκάλυψη, «ναι» στον πολιτικό σκοταδισμό, «ναι» στην συνενοχή. Καλούμε την κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή, να συναινέσει στην σύσταση αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής, για να βρούμε επιτέλους την αλήθεια».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
