Ομιλια Χατζηοσμαν στη Βουλη

Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζησομάν, πραγματοποίησε ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση της επερώτησης που κατατέθηκε από βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ με θέμα την αναπτυξιακή πορεία της Θράκης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Χατζηοσμάν αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ η οποία, όπως είπε, «αποτελεί μοναδική ευκαιρία να ακουστούν κάποιες αλήθειες για την Θράκη μας. Και δυστυχώς αυτές οι αλήθειες είναι πικρές, διότι η Νέα Δημοκρατία έχει εκμηδενίσει και έχει απαξιώσει κάθε έννοια ανάπτυξης στη Θράκη.

O αναπτυξιακός χρόνος στη Θράκη έχει σταματήσει στο 2004. Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην αντιμετώπισαν όλα τα προβλήματα, αλλά ασχολήθηκαν ουσιαστικά με την ανάπτυξη της περιοχής, έδωσαν λύσεις, κίνητρα σε επιχειρήσεις, αύξησαν τις δημόσιες επενδύσεις. Από το 2004 και μετά οι προοπτικές εξέλιξης της περιοχής βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο. Σε όλους τους νομούς της Θράκης οι πληθυσμιακές προοπτικές είναι περισσότερο δυσμενείς από ότι στο σύνολο της χώρας. Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο μόλις το 6,2% των επενδύσεων φτάνει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από 19,5% που ήταν μέχρι το 2004.

Ανάπτυξη στη Ροδόπη για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει το κλείσιμο των εργοστασίων, σημαίνει ανεργία σε ποσοστό 22% και σε ορισμένες περιοχές, όπως στις Σάπες, ανεργία σε ποσοστό 45%, σημαίνει μαρασμό των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημαίνει καθεστώς φτώχειας και ανέχειας για τους αγρότες μας, σημαίνει χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και αυξημένη μαθητική διαρροή.

Πριν λίγες μέρες οι συντοπίτες μου Κομοτηναίοι ήρθαν να διαδηλώσουν για το κλείσιμο των εργοστασίων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, τρία στον αριθμό στο νομό Ροδόπης. Η Κυβέρνηση εισηγήθηκε μια τροπολογία την οποία απέσυρε με το αιτιολογικό ότι δεν συμβαδίζει με τις κοινοτικές οδηγίες. Από τότε δεν έχουμε κάτι νεότερο, η υπόθεση παραμένει μετέωρη και στάσιμη, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν μείνει κυριολεκτικά στο δρόμο. Για ποιο πράγμα προσπαθεί να μας πείσει η Κυβέρνηση; Για το ότι αγνοούν τις κοινοτικές οδηγίες; Δεν γνώριζαν όταν εισηγήθηκαν την τροπολογία το περιεχόμενο των κοινοτικών οδηγιών, ή μήπως τους συνέφερε να κάνουν ότι δεν το γνωρίζουν»;

Σκάνδαλο Βατοπεδίου

«Μας αφήνει άφωνους η ευκολία με την οποία η Κυβέρνηση χορηγούσε τίτλους ιδιοκτησίας στη Μονή Βατοπεδίου. Ο κωδικός Βατοπέδι άνοιγε όλες τις πόρτες με μία κίνηση. Μεγάλο μέρος του σκανδάλου εστίασε στην περιοχή της Βιστωνίδας. Ο ορεινός όγκος του νομού Ροδόπης, οι Κοινότητες Κέχρου και Οργάνης δηλαδή, δεν διαθέτουν ούτε έναν τίτλο ιδιοκτησίας. Τι σημαίνει αυτό; Οι κάτοικοι του ορεινού όγκου της Ροδόπης δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας ούτε για τα σπίτια ούτε για τα χωράφια τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν σε κανένα αναπτυξιακό πρόγραμμα. Σαν να μη φτάνει αυτό οι αγρότες οδηγούνται στο εδώλιο του κατηγορουμένου με το αιτιολογικό ότι καταπατάνε δημόσιες και δασικές εκτάσεις.

Φαντάζομαι ότι αν οι κάτοικοι του ορεινού όγκου της Ροδόπης ήταν εκλεκτοί της Μονής Βατοπεδίου και του Εφραίμ τότε δεν θα υπήρχε αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι όμως ειρωνικό; Οι τίτλοι στα νοτιοδυτικά του νομού Ροδόπης να χορηγούνται εκατοντάδες ανά λεπτό και βόρεια του νομού να αγωνίζονται οι κάτοικοι του ορεινού όγκου, αγρότες κατά το πλείστον, να αποδείξουν τα αυτονόητα και να διασφαλίσουν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα»;

Προβλήματα αγροτών

«Πώς θα αντικρύσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους αγρότες της Θράκης; Τους αγρότες που αντί να αποτελούν στυλοβάτη της οικονομίας του τόπου μας η Κυβέρνηση τους έχει φέρει σε σημείο πρωτοφανούς για τα χρονικά μιζέριας. Τα έξοδα καλλιέργειας πολλαπλασιάζονται κάθε χρόνο, οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων απειλούνται με περικοπές, οι αποζημιώσεις καθυστερούν όσο ποτέ άλλοτε.

Στη Θράκη καλλιεργούμε καπνό τύπου μπασμά. Ο μπασμπάς αποτελεί καπνό Α’ ποιότητας και παραδοσιακό προϊόν για την περιοχή. Σε λίγες μέρες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα κληθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. να υπογράψει την απόφαση για μεταφορά του 50% των επιδοτήσεων για τον καπνό από τον Α στον Β πυλώνα αγροτικής ανάπτυξης. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει την περικοπή του 50% των άμεσων ενισχύσεων για τους καπνοπαραγωγούς.

Οι καπνοπαραγωγοί και οι οργανώσεις τους εδώ και χρόνια ζητάνε να παραμείνει το καθεστώς των κοινοτικών ενισχύσεων όπως έχει σήμερα. Η Κυβέρνηση δεν έλαβε ποτέ μέχρι σήμερα σοβαρά υπόψη το αίτημα αυτό, δεν το έθεσε καν στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. Δεν υπήρξε, ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει, ολοκληρωμένος σχεδιασμός, δεν υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους της χώρας μας για την Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Καταθέτω στα πρακτικά κύριε Πρόεδρε, και παρακαλώ να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη στις διαπραγματεύσεις της χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ψήφισμα όλων των φορέων των νομών Ροδόπης και Έβρου με το οποίο ζητάνε τη διατήρηση του καθεστώτος των ενισχύσεων για τους καπνοπαραγωγούς ως έχει μέχρι σήμερα το 2013. (Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν καταθέτει στα πρακτικά το προαναφερθέν ψήφισμα το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και πρακτικών της Βουλής).

Αναφέρθηκα στον καπνό γιατί αποτελεί μονοκαλλιέργεια και μοναδική πηγή εσόδων για περίπου 10.000 οικογένειες στη Θράκη. Κι επειδή -να μη γελιόμαστε- η οικονομία της Θράκης ακόμα στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα. Τα νέα είναι δυσοίωνα και για τους υπόλοιπους παραγωγούς της περιοχής, το καλαμπόκι πωλείται φέτος 9 λεπτά από 24 που πουλιόταν πέρσι, το βαμβάκι πωλείται στα 25 λεπτά από 44 πέρσι. Και ο κατήφορος συνεχίζεται. Η Κυβέρνηση απουσιάζει πλήρως από αυτές τις εξελίξεις. Καμία μέριμνα, καμία πρωτοβουλία για την προστασία και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.

Μπορεί τα φώτα της Θράκης να φαντάζουν πολύ μακρινά και απόμακρα από την Αθήνα, ωστόσο ένα είναι το βασικό ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε. Θέλουμε, ναι η όχι, την ανάπτυξη της Θράκης; Για εμάς τους Θρακιώτες που πονάμε τον τόπο μας η θετική απάντηση είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Δεν ξέρω αν με αυτήν την θέση συνηγορεί και η Κυβέρνηση επειδή όλα όσα διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια μας το τελευταίο διάστημα μας κάνουν να ανησυχούμε για τις πραγματικές της προθέσεις».

Δευτερολογία βουλευτή

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο κ. Χατζηοσμάν αναφέρθηκε «στις κατηγορίες του Υπουργού για κομματικές υπερβολές. Μιλήσατε για τα επενδυτικά σχέδια της Κυβέρνησης σας ανά νομό.

Για τη Ροδόπη αναφέρατε ότι τα επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτήσατε δημιούργησαν περίπου 40 νέες θέσεις εργασίας. Με 40 νέες θέσεις εργασίας θα λύσετε το πρόβλημα ανεργίας, όταν μόνο οι εργαζόμενοι των εργοστασίων Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας που κλείνουν είναι 600. Προσοχή, αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα.

Πολύ ωραία τα είπατε για το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Σας απάντησε ο συνάδελφός μου, ο κύριος Ντόλιος. Για το νοσοκομείο της Κομοτηνής όμως έχουμε κάτι συγκεκριμένο; Υποσχέσεις, μόνο υποσχέσεις!

Κύριε Υπουργέ, μέχρι πέρυσι ήμουν 5 χρόνια αντινομάρχης Ροδόπης και ξέρω καλά το πρόβλημα του νοσοκομείου της Κομοτηνής Σαν το νοσοκομείο Κομοτηνής δεν υπάρχει χειρότερο νοσοκομείο στη χώρα μας και από άποψη κτιριακής υποδομής και από έλλειψη προσωπικού. Κατηγορήσατε ότι δεν υπήρχαν μελέτες. Εσείς, κύριε Υπουργέ, στείλατε λεφτά για να γίνουν μελέτες;

Εγώ ξέρω καλά ότι ο Νομάρχης Ροδόπης και θέλω να αναφέρω το όνομά του, ο Άρης Γιαννακίδης, ήρθε πολλές φορές στην Αθήνα, μόνο και μόνο για αυτό το λόγο. Μπροστά στις κάμερες δίνατε υποσχέσεις και πίσω από τις κάμερες δεν κάνατε τίποτα παρ’ όλο που έχουμε και Υπουργό από το νομό μας. Γιατί ο Νομάρχης μας έκανε πολλές προσπάθειες μόνο και μόνο για να γίνει ένα καλό νοσοκομείο στην περιοχή μας. Για το νοσοκομείο της Κομοτηνής το σύστημα της υγείας στη Ροδόπη βρίσκεται στην εντατική χωρίς μηχανήματα υποστήριξης.

Για τον καπνό είπατε ότι αγωνίζεστε για τη διατήρηση των ενισχύσεων ως έχουν. Πώς, πότε; Με ποιόν τρόπο, κύριε Υπουργέ; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο γιατί το κρατάτε μυστικό;

Σας καλώ και σας προκαλώ, εσάς προσωπικά και την υπόλοιπη ηγεσία του Υπουργείου να επισκεφθείτε τη Ροδόπη και την υπόλοιπη Θράκη, να περπατήσουμε μαζί στην περιοχή γιατί όπως ανέφερα και προηγουμένως, τα φώτα της Θράκης από την Αθήνα φαντάζουν πολύ απόμακρα και προφανώς σε αυτό οφείλεται η ωραιοποιημένη εικόνα που μας παρουσιάσατε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.