Ομιλια Χατζηοσμαν στη Βουλη για το σχεδιο νομου για την προστασια των ανηλικων

Την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, πραγματοποίησε ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις».

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας.

«Κάθε μορφή εξάρτησης επηρεάζει πρωτίστως εκείνους που είναι εθισμένοι. Επιφέρει ωστόσο μία σειρά από αρνητικές συνέπειες στον κοινωνικό ιστό και στην ευρύτερη συνοχή της κοινωνίας που ζούμε. Πολύ περισσότερο όταν οι εξαρτήσεις αφορούν ανηλίκους. Στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η χρήση προϊόντων καπνού και αλκοόλ από ανηλίκους και ο εθισμός σε αυτά τα προϊόντα αποτελεί απειλή για την κοινωνία μας.

Πρωτίστως είναι θέμα υγείας διότι η καλή υγεία των ανηλίκων σηματοδοτεί και την καλή υγεία του συνόλου του πληθυσμού μιας χώρας. Είναι όμως και θέμα ποιότητας ζωής. Η ποιότητα του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού μιας χώρας καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από το ποσοστό των ατόμων που είναι εθισμένοι σε κάποια μορφή εξάρτησης.

Η συζήτηση για την προστασία των ανηλίκων από τον καπνό και το αλκοόλ είναι μία συζήτηση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Και αυτό γιατί οι ανήλικα ουσιαστικά αποτελούν τον δείκτη του μέλλοντος μιας χώρας. Και εμείς, οι μεγαλύτερες γενιές, έχουμε την ηθική υποχρέωση να τους προστατεύουμε και να τους προφυλλάσουμε σε όλους τους τομείς.

Φέρατε λοιπόν σε συζήτηση ένα νομοσχέδιο το οποίο αν το διαβάσει κανείς θα έλεγε ότι προσπαθεί να προσδώσει τα χαρακτηριστικά μιας δυτικοευρωπαϊκής χώρας στην Ελλάδα, μιας χώρας όπου τηρούνται οι απαγορεύσεις καπνίσματος σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, μιας χώρας που επιβάλει αυστηρές διοικητικές κυρώσεις κ.ά. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση όπου η χώρα μας θα αποκτήσει ένα ευρωπαϊκό προφίλ, μας ενδιαφέρει η ουσία του ζητήματος. Και ποια είναι η ουσία; Ότι το πρόβλημα της χρήσης προϊόντων καπνού και αλκοόλ από ανήλικους δεν είναι θέμα νόμων, αλλά είναι θέμα εφαρμογής των νόμων. Όταν δηλαδή ένας νόμος απαγορεύει το κάπνισμα στα σχολεία και την ίδια στιγμή καθηγητές και μαθητές αναζητούν χώρους να καπνίσουν, τότε υπάρχει ένα θέμα. Δεν νομίζετε, κύριε Υπουργέ;

Το νομοσχέδιο που συζητάμε περιλαμβάνει 26 άρθρα. Μόνο τα 6 πρώτα αναφέρονται στο κάπνισμα και το αλκοόλ. Ούτε στο παρελθόν, ούτε και σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα επιλύσει το μέγεθος του προβλήματος που έχει προσλάβει διαστάσεις μάστιγας. Διότι χρειάζονται παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Παρεμβάσεις δυναμικές, παρεμβάσεις ουσιαστικές. Παρεμβάσεις στον τομέα της πρόληψης, της αγωγής στα σχολεία, παρεμβάσεις ενημέρωσης. Παρεμβάσεις με τις οποίες η Κυβέρνηση μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με τις πιέσεις των μεγάλων συμφερόντων, αλλά οφείλει να πάρει μία υπεύθυνη θέση και να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη για θέματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, με την υγεία των πολιτών και με την υγεία των παιδιών μας.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει θέσεις και για τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου τις οποίες παρουσίασε αναλυτικά ο συνάδελφος κύριος Νασιώκας. Θα αναφέρω μόνο ότι κάποιες εκκρεμότητες και αδυναμίες της διοίκησης πρέπει να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα και να τεθούν σοβαρά σε συζήτηση και όχι με προχειρότητες και μπαλώματα.

Θα κλείσω την παρέμβασή μου, κύριε Πρόεδρε, με ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής μου και πρέπει να εισακουστεί σήμερα στην Αίθουσα της Βουλής, γιατί αγγίζει τους αγρότες της Θράκης, κυρίως στη Ροδόπη, αλλά και τους υπόλοιπους αγρότες σε όλη τη χώρα.

Είχαμε πάρει δεσμεύσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για καταβολή των άμεσων ενισχύσεων για τα αγροτικά προϊόντα την 1η Δεκεμβρίου. Την Δευτέρα γιορτάζουμε το Κουρμπάν Μπαϊράμι, μία από τις δύο μεγάλες θρησκευτικές γιορτές των μουσουλμάνων, όπως το Πάσχα δηλαδή για τους Χριστιανούς. Δυστυχώς οι αγρότες της Ροδόπης και οι οικογένειές τους δεν θα γιορτάσουν φέτος το Μπαϊράμι.

Κάνω έκκληση από το Βήμα της Βουλής και παρακαλώ να ληφθεί σοβαρά υπόψη το αίτημα και να κινητοποιηθεί άμεσα ο κρατικός μηχανισμός και να δοθούν τα χρήματα των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες μας μέχρι το τέλος της εβδομάδας αλλιώς δεν θα μπορέσουν να γιορτάσουν το Μπαϊράμι. Δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν κάτι για τα σπίτια τους ή να προσφέρουν δώρα στα παιδιά τους. Κύριε Πρόεδρε, λυπάμαι πολύ για αυτήν την τραγική κατάσταση. Οι αγρότες μας δεν περιμένουν δώρα, περιμένουν τα δικά τους λεφτά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.