«Ομελετα» ο διαλογος Αποστολου – αγροτων

Η «πολιορκία» της πρώην Νομαρχίας και ο εγκλωβισμός του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε «φιάσκο» εξελίχτηκε η χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κομοτηνή, καθώς ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου έγινε αποδέκτης της οργής του αγροτικού κόσμου της περιοχής μας και στην εξέλιξη των επεισοδιακών καταστάσεων, που προκλήθηκαν μετά από την εδώ άφιξή του, κυριολεκτικά εγκλωβίστηκε στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης. Ο διάλογος ανάμεσα στον Υπουργό και στους αγρότες δεν έγινε ποτέ, με τη μία πλευρά να επιρρίπτει την ευθύνη στην άλλη. Αντί του διαλόγου είχαμε αποδοκιμασίες, συμπλοκές, ρίψεις χημικών και αρκετές χιλιάδες αυγά, με τα οποία ήταν εφοδιασμένοι οι διαμαρτυρόμενοι και τα εκτόξευαν ακατάπαυστα προς το κτίριο της πρώην Νομαρχίας.
 
Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 9 το πρωί, όταν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τροποποιώντας το αρχικό πρόγραμμά του, που τον ήθελε να επισκέπτεται πρώτα την Περιφέρεια και ύστερα την αντιπεριφέρεια Ροδόπης, έφτασε στην πρώην Νομαρχία, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου, κ. Χαράλαμπο Κασίμη και από τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Γιώργο Αποστολάκη. Οι αγρότες, που ήταν ήδη συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο, ζητούσαν να εισέλθουν για να συναντηθούν με τον Υπουργό. Η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική, καθότι επιτράπηκε η είσοδος μόνο μιας αντιπροσωπείας τους. Λίγο πριν από τις 10 κι ενώ τα πνεύματα διαρκώς οξύνονταν, οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να μπουν στην πρώην Νομαρχία, αλλά βρήκαν απέναντί τους τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Στη διάρκεια των επεισοδιακών καταστάσεων, που εξελίχθηκαν στο σημείο, οι μεν αγρότες πετούσαν καπνογόνα, δυναμιτάκια και αυγά προς την πλευρά των αστυνομικών, ενώ τα ΜΑΤ απάντησαν με ρίψη χημικών. Δεν έλειψαν και οι συμπλοκές σώμα με σώμα, χωρίς όμως να προκύψουν σοβαροί τραυματισμοί. 

Η συνάντηση του Υπουργού με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων


Ενώ έξω από το κτίριο της πρώην Νομαρχίας το κλίμα παρέμενε τεταμένο ακόμα και μετά από τη λήξη των συμπλοκών, στον πρώτο όροφο του κτιρίου, στην αίθουσα συσκέψεων, εξελισσόταν η συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης και ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Χρήστος Μέτιος, οι βουλευτές κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι δήμαρχοι Κομοτηνής, Ιασμου και Αρριανών, οι πρόεδροι των ΤΕΕ-Θράκης, Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, ΕΒΕ Ροδόπης κ.α. Η συζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο στα αγροτικά θέματα και στο πεδίο αρμοδιότητας του κ. Αποστόλου, αλλά κατατέθηκαν θέσεις και αιτήματα και για άλλα τοπικού ενδιαφέροντος ζητήματα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο προωθούμενο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και τις επιπτώσεις του σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.

«Περιμέναμε τους αγρότες να κάνουμε τη σχετική συζήτηση. Αυτοί αποφάσισαν να μην συμμετέχουν»

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι κι ενώ στον περίβολο της πρώην Νομαρχίας είχαν συγκεντρωθεί αρκετές εκατοντάδες αγρότες, από τη Ροδόπη και από τον γειτονικό νομό Έβρου. Εκπρόσωποι των αγροτών είχαν προσέλθει νωρίτερα στην αίθουσα, όπου έλαβε χώρα η συνάντηση του κ. Αποστόλου και τους θεσμικούς του νομού μας, αλλά διατύπωσαν τα βασικά τους αιτήματα, που είναι η απόσυρση των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και ύστερα αποχώρησαν. Στη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μετά από το πέρας της συνάντησης, αναφέρθηκε στα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει με αφορμή την εδώ παρουσία του, αλλά επέρριψε την ευθύνη στην πλευρά των αγροτών, καταλογίζοντάς τους πως απείχαν από τον διάλογο.
 
«Εμείς από την πλευρά μας σήμερα περιμέναμε τους αγρότες να κάνουμε τη σχετική συζήτηση. Αποφάσισαν να μην συμμετέχουν. Ο υπουργός και τα πολιτικά στελέχη του υπουργείου είμαστε στην διάθεσή τους όποια στιγμή θέλουν, όπως κάναμε μέχρι σήμερα όλες τις επαφές με τους αγρότες. Γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούν να λυθούν τα προβλήματα, που όντως υπάρχουν για τους αγρότες», τόνισε χαρακτηριστικά στη συγκεκριμένη αναφορά του. 

«Η παρούσα κυβέρνηση, βελτίωσε τη θέση των αγροτών σε σύγκριση με αυτά που είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη φορολογία των αγροτών»


Επιπλέον, ο κ. Αποστόλου εμφάνισε ως αδικαιολόγητες τις διαμαρτυρίες των αγροτών σε ό,τι αφορά στη φορολογία, υποστηρίζοντας καταρχήν ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θέμα στην ατζέντα, που να αφορά το φορολογικό των αγροτών» και επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήρε, βελτίωσε τη θέση των αγροτών σε σύγκριση με αυτά που είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2013. «Ήρθε ρύθμιση του 2013, που θα αφορούσε το 2014 για να πληρωθούν το 2015», σημείωσε, «όπου η αγροτική εκμετάλλευση μετατρέπεται σε επαγγελματική δραστηριότητα και ο σχετικός νόμος προέβλεπε 13% από το πρώτο ευρώ και φορολόγηση όλων των εισοδημάτων συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 2,6 δισ ευρώ, που αφορά τις ετήσιες ενισχύσεις του χώρου. Αυτό σημαίνει πάρα πολύ απλά ότι αν εφαρμοζόταν κάτι τέτοιο για το εισόδημα του 2014, που θα πληρωνόταν το 2015, οι αγρότες θα πλήρωναν περισσότερα από 550 εκατ. ευρώ φόρο. Ήρθε λοιπόν η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όταν είδε ότι η εφαρμογή του νόμου θα είχε αυτές τις επιπτώσεις έφερε τον Ιούνιο του 2015 σχέδιο νόμου, όπου μέχρι 12.000 ευρώ κοινοτικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις, επιδοτήσεις, απαλλάσσονται τις φορολογητέας ύλης της αγροτικής δραστηριότητας και στην εφαρμογή της αυτή η ρύθμιση είχε ως αποτέλεσμα αντί τα 550 εκατ. ευρώ που ήταν να πληρώσουν, να επιβαρυνθούν τελικά 183 εκατ. Ευρώ, συν 30 -40 εκατ. ευρώ την προκαταβολή, δηλαδή γύρω στα 210-220 εκατ. ευρώ. Αυτή ήταν λοιπόν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα σε αυτό που υπήρχε και αυτό που ήρθε. Αυτό το καθεστώς ισχύει και για τα εισοδήματα του 2015, που θα δηλώνουν οι αγρότες το 2016. Δεν υπάρχει αυτή την ώρα φορολογικό. Αντίθετα επαναλαμβάνω ότι αν ίσχυαν οι ρυθμίσεις που είχαν φέρει οι συγκυβερνήσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ θα πλήρωναν 550-560 εκατ. ευρώ». 

«Οι αλλαγές, που επέρχονται στο ασφαλιστικό των αγροτών, θα είναι πιο ευνοϊκές από ό,τι σε άλλους κλάδους»


Αναφερόμενος στο δεύτερο φλέγον ζήτημα της περιόδου που διανύουμε, στο ζήτημα του ασφαλιστικού, ο κ. Αποστόλου αναγνώρισε καταρχήν ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, που απασχολεί όχι μόνο τους αγρότες αλλά ευρύτερα την ελληνική κοινωνία. «Όλο το ασφαλιστικό σύστημα έτσι όπως έχει καταντήσει εξαιτίας των προηγούμενων πολιτικών», σημείωσε, «έχει το 50% των συντάξεων να καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ για τις συντάξεις των αγροτών από τον ΟΓΑ, πληρώνεται το 85% από τον κρατικό προϋπολογισμό». Επισημαίνοντας δε ότι οι αλλαγές, που επέρχονται στο ασφαλιστικό των αγροτών, θα είναι πιο ευνοϊκές από ό,τι σε άλλους κλάδους, ο κ. Αποστόλου εξήγησε ότι εξασφαλίζεται η προσαρμογή των ασφαλίστρων σε βάθος τετραετίας και όχι απότομα, καθώς επίσης ότι το εισόδημα, που ορίζεται ως βάση για τον υπολογισμό της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς είναι το 80% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργαζόμενου. Πέραν αυτών ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε αδυναμία να υποσχεθεί κάτι άλλο στους αγρότες, υπενθυμίζοντας ότι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό δε διαμορφώνονται από το Υπουργείο του αλλά εντάσσονται σε μια ευρύτερη ρύθμιση του ασφαλιστικού της χώρας, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές. Δήλωσε πάντως την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κάθε περιθώριο για την μείωση της επιβάρυνσης που θα έχουν οι αγρότες από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. 

Επίθεση με αυγά από τους συγκεντρωμένους κατά δύο στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ


Τα παραπάνω, όχι μόνο δεν έπεισαν τους συγκεντρωμένους γύρω από το κτίριο της Νομαρχίας, αλλά μαθαίνοντας για την «σπόντα» που έριξε ο κ. Αποστόλου, υποστηρίζοντας ότι το 90% των ελλήνων αγροτών δηλώνει έως 5.000 ευρώ το χρόνο, εξαγριώθηκαν περαιτέρω και ξέσπασαν σε νέες αποδοκιμασίες. Έτσι, ενώ η συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ολοκληρώθηκε γύρω στις 12.30 το μεσημέρι, κρίθηκε σκόπιμο να μην αποχωρήσει άμεσα από την πρώην Νομαρχία. Να σημειωθεί εξάλλου ότι κατά την αποχώρηση από το χώρο της συνάντησης των εκπροσώπων των τοπικών φορέων, δύο στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Απόστολος Κουτάβας, και Δημήτρης Ζάχος, δέχτηκαν επίθεση με αυγά από τους συγκεντρωμένους και δημιουργήθηκε νέο σκηνικό έντασης. 

«Θα τους περιμένω όση ώρα χρειαστεί, για να έρθουν να κουβεντιάσουμε»


Ενώ η ώρα πλησίαζε 2 μετά το μεσημέρι, ο κ. Αποστόλου έκανε νέα δήλωση στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης, στην οποία επανέλαβε τις αιτιάσεις εναντίον των αγροτών, ότι εκείνοι δεν προσέρχονται σε έναν ειλικρινή διάλογο. «Δεν είναι στην κουλτούρα μας τα ΜΑΤ», υποστήριξε μεταξύ άλλων, διαμηνύοντας ότι «θα τους περιμένω όση ώρα χρειαστεί, για να έρθουν να κουβεντιάσουμε». Σχολιάζοντας τα αιτήματα των αγροτών, τόνισε ότι «αν η μόνη τους απαίτηση είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, τους λέω πάρα πολύ απλά ότι εγώ προσωπικά ούτε έχω στα χέρια μου κανένα νομοσχέδιο ούτε υπάρχει κάτι για το φορολογικό. Για όλα τα υπόλοιπα, όμως θα μεταφέρω την άποψή τους στον αρμόδιο υπουργό και στον πρωθυπουργό».
 
Από την πλευρά τους οι αγρότες, ερμηνεύοντας ως επικοινωνιακό ελιγμό την παραπάνω πρόσκληση, αποφάσισαν να στείλουν αντιπροσωπεία τους στον πρώτο όροφο της πρώην Νομαρχίας, όπου εξακολουθούσε να βρίσκεται ο κ. Αποστόλου. Η σύντομη σε διάρκεια συνάντηση, που είχαν οι δύο πλευρές, κατέληξε εντέλει σε «ναυάγιο», με τους αγρότες να εμμένουν στην αρχική τους θέση, στην άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, και να ανταπαντούν στον κ. Αποστόλου ότι θα παραμείνουν έξω από το κτίριο μέχρι να βγει και να τους ανακοινώσει την ικανοποίηση του αιτήματος.

Πράγμα, που έκαναν τελικά, αφού, λίγο πριν από τις 8 το βράδυ της Τετάρτης, η “πολιορκία” της πρώην Νομαρχίας βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Στο μεσοδιάστημα τη συγκέντρωση ενίσχυσαν και αγρότες από την Ξάνθη, ενώ στην Κομοτηνή επρόκειτο να μεταβούν και συνάδελφοί τους από την Καβάλα. Να σημειωθεί ότι παράλληλα δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις με τους αστυνομικούς, με σοβαρότερο περιστατικό αυτό που συνέβη γύρω στις 7 το απόγευμα, όταν μερίδα αγροτών, επιχειρείται η φυγάδευση του Υπουργού, άρχισαν να πετούν αντικείμενα προς τα ΜΑΤ, ενώ από παράθυρο που είχε παραμείνει ανοιχτό έριξαν στο εσωτερικό του κτιρίου καπνογόνο. Τα πνεύματα τελικά ηρέμησαν με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων από τις τάξεις των αγροτών.
 
Η ομηρία του κ.Αποστόλου έμελε τελικά να λήξη λίγο πριν από τις 11 το βράδυ. Στο μεσοδιάστημα και ενώ είχαν προηγηθεί κάποιες μικροεντάσεις η συγκέντρωση των αγροτών διαρκώς ενισχυόταν με την προσέλευση συναδέρφων τους από την Ξάνθη και την Καβάλα. Λίγο πριν τις 9 το βράδυ στο κτίριο της πρώην νομαρχίας μετέβει η εισαγγελέας πρωτοδικών Ροδόπης η οποία συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των αγροτών και πιθανόν τους εξήγησε τις δυνητικές επιπτώσεις που μπορεί να είχε η συνέχιση της κατάληψης. Ακολούθησε σύσκεψη των αγροτών με συνεννόηση με την κεντρική συντονιστική επιτροπή τους για να προκύψει γύρω στις 10 το βράδυ η απόφαση της αποχώρησης από την πρώην νομαρχία. Στο μήνυμά τους οι εκπρόσωποι των αγροτών τόνισαν ότι φεύγουν σαν κύριοι όπως πήγαν σε αντίθεση με κάποιους άλλους που δεν ήρθαν σαν κύριοι και δεν θα αφήσουν σαν κύριοι. Επίσης δήλωσαν ότι άμα δεν πάρουν πίσω τα νομοσχέδια θα βρίσκονται στους δρόμους μέχρι τελικής πτώσεως. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.